یكی از آثار تاریخی و با ارزش و زیبای سمنان , دروازه ارگ، بازمانده هنر دوران قاجار است كه در تقاطع خیابانهای آیت الله طالقانی و شیخ فضل الله نوری واقع شده است.دروازه ارگ در گذشته درِ شمالی ارگ دولتی بود كه هنگام تخریب ارگ به سبب شكایت فرهنگ دوستان و پیگیری آنان از ویرانی این دروازه جلوگیری به عمل آمد.
دروازه ارگ د رزمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار و حكومت انوشیروان میرزا ضیاء الدوله فرزند محمد رحیم میرزا پسر دهم عباس میرزا نایب السلطنه كه از سال ۱۳۰۰ تا ۱۳۰۵ هجری حاكم ایالت قومس بود بنا شد.این دروازه دو نمای شمالی و جنوبی دارد كه نمای شمالی آن به مراتب زیباتر از نمای جنوبی آن است.
دروازه ارگ سمنان
نمای جنوبی دروازه ارگ سمنان دو اتاق دارد كه در دو سمت به صورت قرینه جای گرفته اند و در جلوی آن ها ایوان هایی به چشم می خورد. دو راهروی كوچك به همراه ورودی اصلی هم در این محل وجود دارد كه راه ورود و خروج به ارگ بوده است.
نام : دروازه ارگ (سمنان)
كشور: ایران
كاربری: ارگ، دروازه تاریخی
دیرینگی: دوره قاجار
دورهٔ ساخت بنا: دوره قاجار
سمنان از مقاصد كمتر شناخته شده ایران است اما قدمتی بلندبالا دارد و همین تاریخچه طولانی، جاذبه های زیادی را برایش به ارمغان آورده، جاذبه هایی كه كافیست كمی درباره آن ها بیشتر بدانید تا بازدید از آن ها را در لیست برنامه های گردشگری خود قرار دهید. یكی از مشهور ترین جاذبه های شهر سمنان دروازه ارگ است، دروازه ای كه تبدیل به نماد شهر شده و نقش و نگارهایی تماشایی دارد.

عكس های دروازه ارگ سمنان
شهر سمنان
سمنان، یكی از شهرهای ایران، مركز استان سمنان و شهرستان سمنان است. این شهر، در جنوب رشته كوه البرز و شمال دشت كویر، در راه تهران به خراسان، قرار گرفتهاست. سمنان دومین شهر پرجمعیت استان سمنان میباشد. آب و هوای آن، خشك و معتدل است. نژاد مردم سمنان ایرانی است و به زبان فارسی و زبان سمنانی، سخن میگویند.
برای كشف جاذبه های این شهر نیازی نیست زمان زیادی صرف كنید به راحتی می توانید نماد این شهر یعنی دروازه ارگ سمنان را پیدا كنید، دروازه ای كه در میان میدان ارگ قرار دارد و روایتگر داستان هایی شنیدنی از گذشته است.
دروازه ارگ سمنان
دروازه ارگ سمنان مربوط به دوره قاجار است. این اثر در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۵۸ با شمارهٔ ثبت ۳۹۵ بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
دروازه ارگ سمنان، دروازه شمالی و تنها باقی مانده ارگ سمنان است كه در زمان بهمن میرزای بهاءالدّوله فرزند فتحعلی شاه قاجار، ساخته شده است. دروازه ارگ سمنان دارای دو نما است، نمای شمالی و جنوبی كه به صورت قرینه از همدیگر قرار دارند و البته نمای شمالی جذاب تر از نمای جنوبی ست.

دروازه ارگ سمنان از بناهای تاریخی سمنان
نمای جنوبی دروازه ارگ سمنان دو اتاق دارد كه در دو سمت به صورت قرینه جای گرفته اند و در جلوی آن ها ایوان هایی به چشم می خورد. دو راهروی كوچك به همراه ورودی اصلی هم در این محل وجود دارد كه راه ورود و خروج به ارگ بوده است.

چیزی كه نمای شمالی دروازه ارگ سمنان را از نمای جنوبی متمایز كرده استفاده از تزئینات كاشی كاری ست، در واقع مناره ها و كاشی های هفت رنگ جذابیت بینظیری را به این بخش بخشیده است.
ماجرای ایجاد دروازه ارگ سمنان
ارگ ها در گذشته مركز مهم حكومتی به شمار می رفتند و دروازه ارگ تنها بخش از ارگ قدیمی سمنان است كه توانسته گذر ایام را تاب بیاورد و تا به امروز پابرجا بماند. قدمت این بنا به زمان حكومت ناصرالدین شاه برمی گردد، در آن زمان مركزی حكومتی متشكل از ساختمان های اداری در گوشه ای از شهر سمنان بنا شد كه به ارگ سمنان معروف بود و شامل ساختمان هایی مثل تلگرافخانه، آب انبار، حمام و … بود.

دروازه ارگ سمنان
اما اینكه این دروازه چرا بنا شد داستانی جالب و شنیدنی دارد؛ شاید برایتان جالب باشد كه بدانید ساخت دروازه ارگ سمنان به سفر ناصرالدین شاه به سمنان برمی گردد. او در سال ۱۲۴۶ شمسی در مسیر رسیدن به مشهد مدت ۳ روز را در ارگ سمنان گذراند، بنایی كه در آن زمان دارای ۱۲ برج مختلف و دروازه ای جنوبی بود اما هیچ دروازه ای در بخش شمالی آن وجود نداشت. ناصرالدین شاه در همان مدت اقامت كوتاه خود در سمنان به حاكم شهر دستور داد تا دروازه ای شمالی برای ارگ بسازد، دروازه ای كه در سال ۱۲۶۳ و در زمان حكومت انوشیروان میرزا ضیاء الدوله ساخته شد.