روستای تمر قره قوزی مركز دهستان تمران از بخش مركزی شهرستان كلاله. ابتدا از ۳ روستای جدا گانه تحت نامهای تمر خوجه محمد ،قره قوزی علیا و قره قوزی سفلی تشكیل گردیده بود كه بنابه در خواست اهالی روستا این روستا ها در جلسه ۱/۳/۸۰ طی مصوبه ۵۸۵۸۳۸/ت۲۶۱۱۸ هیات محترم وزیران با تجمیع ۳ روستا به یك روستای واحد تحت عنوان تمر قره قوزی موافقت گردید و این تصویبنامه در تاریخ ۲۲/۱۲/ ۸۰ به تأیید ریاست جمهور رسید.
این روستا هم اكنون حدود۴۲۰۰ نفر جمعیت دارد
قدمت و پیدایش روستا :
قدمت و پیدایش روستا را دقیقاً نمی توان معلوم كرد ولی از زمانهای دور در این جا ساكن بوده اند ولی از میان نوشته های خاورشناسان و تاریخ نگاران می توان نامی از این روستا پیدا كرد . از جمله وامبری خاور شناس معروف در كتاب نخبه سفید در تفضیلی احوال تراكمه و در دیگر منابع ، نام روستا دیده می شود كه وی در كتاب فوق چنین اشاره نموده است قرق بزرگترین طایفه گوگلان است و ۱۰طایفه شامل گین لیك (گینگ لیگ)- قاباقلی – دهنه – چكه – گوگچه – قاراجه – تمر قارا قوزی (تمر قره قوزی) – صوفیان – كنگور آمده است .
موقعیت فرهنگی اجتماعی :
سابقه حضور استقرار مراكز فرهنگی آموزشی در این روستا به بیش از نیم قرن می رسدو هم اكنون در این روستا ۵ واحد آموزشی با ۱۰۰۰ نفر دانش آموز دختر وپسر در مقاطع مختلف ابتدایی، راهنمایی،دبیرستان مشغول به تحصیل می باشند ویك مجتمع شبانه روزی دخترانه در حال احداث می باشد.
مخابرات روستا :
مركز مخابرات این روستا در تاریخ ۱۴/۱۱/۷۵ با ۲۵۶ شماره تلفن ثابت افتتاح و در حال حاضر نیز این مركز با تجهیز شدن ۱۰۲۴ شماره ای ضمن ارائه سرویس به مشتركین بیشتر دارای آی سی تی ( پست بانك) بوده در امور اهالی از جمله واریز قبوض، آب ،برق، تلفن و انتقال نامه ها تسهیلاتی را به ارمغان آورده است .
وضعیت بهداشتی روستا :
سابقه احداث مركز بهداشت در این روستا به بیش از نیم قرن می رسد همان زمان تحت عنوان درمانگاه ،خدماتی ارائه می نمود . در حال حاضر مركز بهداشتی و در مانی این روستا با ۱۸ نفر پرسنل زحمتكش از قبیل پزشك ، ماما ، كاردان مبارزه با بیماری ها ، كاردان بهداشت محیط ، كاردان تنظیم خانواده وبهورز در این مركز و ۷ خانه بهداشت به ۱۰هزار نفر از اهالی روستاهای دهستان تمران ارائه خدمات مشغول می نماید.
موقعیت طبیعی و آثار باستانی :
روستای تمر قره قوزی در مكانی صاف و هموار قرار دارد كه اطراف آن دره های با عمق ملایم و سرسبز قرار داشته كه چشم انداز خوبی به آن داده است و بخاطر عبور مسافران از مسیر مراوه تپه به گنبد گردشگران غرب استان به طرف خالدنبی و اهالی روستاهای شمالی این روستا به كلاله ، این روستا را به چهار راهی تبدیل نموده كه می توان فرصت خوبی باشد . از نظر وجود آثار باستانی ،دیوار اسكندر یا قزال آلانگ از وسط این روستا عبور می كند تپه باستانی قره تپه در غرب آن و تپه های ایشان تونگی ،عباس خوجه ، قراد و قربانگلدی در شمال این روستا وجود دارد .