قالی ابریشمی قم
شهر قم بزرگترین مركز تولید فرش ابریشمی در جهان است و ۹۰٪ از تولیدات آن به خارج از ایران صادر میشود كه ارزش دلاری آن برای ایران نزدیك به ۱۷ میلیون دلار در سال است. سابقهٔ قالیبافی در قم با شیوهٔ فعلی به اواخر دهه دوم قرن ۲۰ میلادی یعنی حدود ۸۰ سال قبل میرسد؛ یعنی زمانی كه تجار كاشان دارهای قالی را به قم برده و كار را در مقیاسی محدود شروع كردند و با گذشت ۲۰ سال تولید قالی ابریشم قم با ابعادی تجاری آغاز شد. این صنعت بهسرعت در شهر قم معمول و رایج شده و به تدریج به روستاهای اطراف نیز گسترش یافت.
نقشههای قالیهای قدیمی قم را طرحهای مشهور به لچك و ترنج شاه عباسی، محرمات، محرابی و شكارگاه تشكیل میدادند. این طرحها كه با اقتباس از نقشههای كاشان و اصفهان تهیه شده بود بهسرعت با تغییراتی كه طراحان قم در آن دادند دچار تحول شد و سبك جدیدی در صنعت قالیبافی ایران پدید آورد. این سبك با ویژگیهایی نظیر هماهنگی نقوش و رنگآمیزی بدیع و كمنظیر به «سبك فرش قم» مشهور شد.فرش ابریشم قم از نوع بادوام است و بیشتر جنبه تزئینی دارد.
سوهان قم
مشهورترین رهآورد قم سوهان است.
حدودو یك سده پیش نوعی حلوا و شیرینی خانگی در قم پخته میشد و به «حلوای قمی» مشهور بود؛ و خیلی محدود و به ندرت توسط مغازههای عطاری عرضه میشد. معروف است كه به هنگام حضور مظفرالدین شاه در قم از وی توسط حلوای قمی پذیرایی شد و او بعد از خوردن حلوای قمی گفت:”این حلوا مثل سوهان غذای مرا بریده و هضم كرده است”. آنگاه مقدار زیادی از این حلوا را باخود به عنوان راه آورد برد. از آن پس عنوان سوهان بر این شیرینی نهاده شد و به تدریج به عنوان نماد خوراكی و ره آورد قم مطرح شد.
در قم شما میتوانید به سراغ ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سوهان پزی و سوهان فروشی بروید. ماهیانه در قم بیش از ۵۰۰ تن سوهان به فروش رفته و این محصول به كشورهای اروپایی و آسیای مركزی صادر میشود.
حلوا، انگشتر، انجیر، انار و كلم موسوم به قنبید نیز بهعنوان رهآوردهای شهر قم شناخته میشوند.