كلیسای گئورگ مقدس در تهران، خیابان حنیف نژاد، میدان وحدت اسلامی (میدان دروازه قزوین سابق)، بازارچه قوام الدوله، كوچه كلیسا واقع است. بنای اولیه این كلیسا طبق روایات توسط دو تن از ارامنه ساكن آن محله به نامهای هوسپیان و استپانیان بصورت محراب كوچكی جهت انجام فرایض دینی ارامنه ساخته شده است. ارامنه ساكن محله مذكور به دنبال لشكركشیهای آقا محمدخان قاجار به قفقاز در سال ۱۷۹۵ میلادی به اسارت در آمده و از منطقه قره باغ به شهر تهران كوچ داده شده اند. پس از به سلطنت رسیدن فتحعلی شاه قاجار در سال ۱۷۹۸ میلادی عده ای از صنعتگران ارمنی ساكن جلفای اصفهان و تبریز به تهران آمده و بعضا در محله دروازه قزوین ساكن شدند و در نتیجه به تعداد ساكنین ارمنی آن محله افزوده شد. چون محراب كوچك مزبور دیگر نمی توانست جوابگوی احتیاجات دینی ارامنه ساكن محله باشد لذا در سال ۱۸۸۴ میلادی كلیسای فعلی در محل آن محراب بنا شد. پلان كلیسا مستطیلی شكل با جهت طولی شرق به غرب است.
محراب كلیسا در سمت شرقی آن قرار دارد. دارای دو ورودی از سمت شمالی و جنوبی است. كلیسا دارای یك گنبد با نورگیرهای متعدد بوده و برروی چهار ستون با پلان مربع شكل تكیه دارد. این كلیسا كه تماما با آجر بنا شده است از داخل با گچ پوشانده شده است. بعلت نبود فضای كافی در سمت غرب كلیسا، برج ناقوس سه طبقه ای در ضلع جنوبی كلیسا ساخته شده است. برروی دیوارهای خارجی كلیسا و برج ناقوس سنگ قبرهای متعددی به چشم میخورد كه در ابتدا گمان بر این بود كه از نقاط دیگر به اینجا آورده شده اند ولی بدنبال حفاریهایی كه در سال ۱۳۶۲ ش. برای عبور كانال انجام شد سنگ قبرهای بیشتری بدست آمد كه دارای تاریخ ۱۸۹۱ م. بودند در نتیجه محرز گردید كه سنگ قبرهای موجود متعلق به همان محل میباشد.
برخی از این سنگ قبرها متعلق به شخصیتهای شناخته شده تاریخی میباشند. بعنوان مثال سنگ قبر معلم مدرسه ارامنه هایگازیان بنام هوسپ گاسپاریان كه بر روی پایه های برج نصب شده است، همچنین میكائیل ماركاریان بنیانگذار انجمن دوستداران علم و دانش، الله وردیخان از امرای ارتش قاجار و فرزندش هاروتون از نظامیان عصر قاجار را میتوان نام برد. همچنین از سنگ قبرهای نصب شده بردیوارهای كلیسا میتوان از سنگ قبر امیر تومان میرزا ماردیروس داوید خانیان رئیس ستاد بریگاد قزاق و فرمانده گارد سلطنتی دربار قاجار، سلیمان خان سهام الدوله برادر منوچهر خان معتمد الدوله، والی كردستان و خوزستان، جهانگیرخان اناگولوپیانس مامیگونیان فرزند سلیمان خان نخستین وزیر صنایع و غورخانه كشور كه در ضمن موسس كارخانه های باروت كوبی،كاغذ سازی،نساجی،خیاط خانه دولتی،آسیاب ماشینی در كشور بوده است و برای نخستین بار در ایران فشنگ برای ارتش تولید كرد. از دیرباز در روز عید گئورگ مقدس مقارن اولین روزهای مهرماه زائران بسیاری جهت زیارت به این كلیسا آمده و چندین روز مراسم مذهبی در این محل برگزار میگردد. اطاقهای موجود در اطراف حیاط این كلیسا از سالیان پیش به اقامت سالخوردگان بی سرپرست اختصاص یافته است.
