ریپورتاژ آگهی
ورشو سازی بروجرد

ورشو سازی بروجرد

گستردگی این هنر به حدی بوده است كه نام شهر بروجرد و ورشو با هم آمیخته شده است
  • 1400/11/19
  • استان : لرستان
  • شهر : بروجرد
  • دسته : صنایع دستی ایران
آدرس : صنعت ورشو سازی در گذشته‌های نه چندان دور در شهر بروجرد رونق فراوانی داشت و بخش وسیعی از بازار قدیمی این شهر را به خود اختصاص می‌داده است.
تلفن : 66059000-021

صنعت ورشو سازی در گذشته‌های نه چندان دور در شهر بروجرد رونق فراوانی داشت و بخش وسیعی از بازار قدیمی این شهر را به خود اختصاص می‌داده است.
گستردگی این هنر به حدی بوده است كه نام شهر بروجرد و ورشو با هم آمیخته شده است. این فلز به صورت ورق از كشور آلمان و لهستان به ایران وارد می‌شده است و با داشتن جلا ومقاومت طولانی در مقابل پوسیدگی ، آنرا “ژرمن سیلور” نیز اطلاق می‌كردند.
هنرمندان دیار بروجرد، با استفاده از فن چكش كاری و خم كاری با استفاده از دستگاههای ساده و همچنین نیروی بازوی خود، به خلق آثار فلزی بسیار زییایی از ورقهای ورشویی می‌پرداختند كه از جمله می‌توان به ظروف غذا خوری، سماور، سینی، قندان، چایدان، گلاب پاش و … اشاره كرد.
از برجسته‌ترین هنرمندان این حرفه می‌توان استاد علی میناگر، مرحوم استاد رئوف، مرحوم استاد قریب، استاد رضا گلدوز، استاد محمد باد آور، استاد علیرضا شاددل، استاد ماشاء اله فرخی و … را نام برد.
در زمانی نه چندان دور در گوشه گوشه شهر بروجرد صدای دلنشن چكش ورشوسازان و نوای موزون آن حكایت از تلاش و تولید بود.تولیدی كه نه تنها نیاز بروجرد و ایران و حتی علاقمندان آن سوی مرزها را شامل می‌شد. زمانی حتی اروپاییان كه خود تولید كننده ورق ورشو بودند از مشتاقان ورشوی چكشی بروجرد به شمار می‌آمدند.
هنرمندان مشغول به كار در این هنر با رقابتی كه با یكدیگر داشتند در شكل دادن به ورق ورشو و ساختن ظروف زیبا از هم پیشی می‌گرفتند و این ابزار و ظروف امروز زینت بخش هنركده‌ها و موزه‌ها و منازل هنرشناسان در سراسر دنیا است.
آثار چكشی ورشویی كه هر یك دنیایی از ظرافت و هنر را در خود نهفته دارد بیانگر فرهنگ و آداب و رسوم و طرز تفكر و خلاقیت و توانایی سازنده آن می‌باشد.
درباره تاریخچه هنر صنعت ورشوسازی در ایران، نظرهای گوناگونی وجود دارد، نقل می‌كنند كه در عصر قاجار تعدادی از مسگران ماهر اصفهان، بروجرد، دزفول و چند شهر دیگر جهت آموختن فن ورشوسازی به روسیه اعزام شدند.
این عده پس از آموختن این هنر در بازگشت به وطن، با دایر كردن كارگاههایی، ساخت وسایل ورشویی را آغاز كردند. برخی دیگر برآنند كه از قدیم ساخت وسایل ورشویی وجود داشته است، ولی تعداد آنها بسیار كم بود.
بر اساس اسناد موجود استادان بروجردی قبل از آنكه از ورشو استفاده كنند با ورق زرد رنگ برنج وسایل مورد نیاز مردم آن روزگار را می‌ساختندو چون ورشو سازان برای اولین بار از ورق ورشو برای ساخت جای جوهر و دوات خطاطی استفاده می‌كردند كه به آنها “دوانگر” می‌گفتند.
به استناد برخی متون، كار ساخت اسباب خانه از این فلز از زمان سلجوقیان و صفویان رواج داشته و در زمان قاجار این هنر به اوج رسیده است.
به هر حال یكی از پررونق‌ترین صنایع در شهر بروجرد طی سالیان متمادی تهیه اسبابی بود كه از جنس ورشو ساخته می‌شد.
ورشو فلزی است سفید رنگ و نقره مانند كه آلیاژ آن ۲۰ درصد نیكل، ۳۵ درصد روی و ۴۵ درصد مس است، به خوبی ذوب و به آسانی قالب گیری می‌شود.
این فلز به صورت ورق از كشورهای آلمان و لهستان به ایران وارد و به علت جلا و درخشندگی زیاد و مقاومت طولانی در مقابل پوسیدگی به «ژرمن سیلور» مشهور شده بود.
هنرمندان بروجردی با استفاده از فن چكش كاری و خم كاری كه با دستگاه‌های ساده و نیروی بازوی هنرمند میسر بود، آثاری فلزی از ورق‌های ورشو خلق می‌كردند و ظروف بسیاری نظیر سینی، دیس، بشقاب، قاشق و چنگال، سماور ذغالی، قوری، زیر سماوری، چای دان، قندان، استكان، گلاب پاش، آفتابه لگن، سرمه دان و وسایلی كه معمولا در جهیزیه دختران جوان یافته می‌شد، می‌ساختند.
از اساتید ورشو سازی بروجرد می‌توان ملا مهدی، حاج عبدالوهاب، محمد رحیم میناگر، باقر حق شناس و خاندان هنرور و رئوفیان و میناگر را نام برد .
با ورود انواع كالاها و لوازم و ظروف خانگی ارزان قیمت از جنس چینی و ملامین و پیركس این هنر و ظروف به فراموشی سپرده شده و تنها از آنها برای تزیین خانه استفاده می‌شود.دراین میان صنایع دستی نیز به عنوان بخشی از میراث كهن و فرهنگی ملت ها، نقش مهمی در معرفی تمدن و پیشینه تاریخی سرزمین دارد.اسناد و مدارك فرهنگی برجای مانده از گذشته به ویژه ابزار و ظروف بیانگیر آن است كه بروجرد نیز از لحاظ تولید صنایع دستی سابقه ای دیرینه دارد.
نوآوران و استادان صنایع دستی در بروجرد همواره به موازات آفرینشهای ذوقی صنعتگران و هنرمندان دیگر شهرهای كشور از جمله اصفهان در خلق آثار شگفت انگیز گام برداشته اند.مسگری ، جاجیم بافی، گلیم بافی ، صابون پزی ، گیوه دوزی، ماشته بافی، چاقوسازی و صنایع دستی ورشو از پرآوازه‌ترین تولیدات محلی بروجرد بوده كه در گذشته از رونق خاصی برخوردار بوده اند.ورشو سازی شاخص‌ترین صنایع دستی بروجرد است كه با بیش از دو قرن رونق ، نام این شهرستان را در داخل و خارج كشور مطرح كرده، اما امروز آرام آرام در بوته فراموشی فرو غلطیده است.
آبخوری ، سینی و فنجان ،منقل، آفتابه لگن، سرمه دان، گلاب پاش و سماور از تولیدات متنوع ورشویی هستندكه به استناد برخی متون، كار ساخت این لوازم خانه از زمان سلجوقیان و صفویان دراین منطقه رواج داشته و در زمان قاجار این هنر به اوج خود رسیده است.
امروز دیگر صدای دلنشین چكش صنعتگران پر ذوق در كوچه پس كوچه‌های بازار قدیمی بروجرد به گوش نمی‌رسد و دگرگونیهای صنعتی نقش و نگار ظروف ورشو را از یاد برده است.

 

ورشو سازی بروجرد-CUJtGEuTMR



ورشو سازی بروجرد-tooop7Gi40

ورشو سازی بروجرد-gNf3Xt6Pwa

ورشو سازی بروجرد-Z2NzEdamnj