غار چهل خانه یكی از غارهای استان بوشهر و از جمله جاذبههای گردشگری این استان است كه در روستای زیراه در ۷ كیلومتری شهر سعدآباد شهرستان دشتستان و ۲۷ كیلومتری جاده برازجان به بندر گناوه قرار دارد.
غار چهل خانه مجموعهای از تعداد زیادی اتاق (دخمه) است كه در رشته كوهی مشرف به رودخانه شاپور ایجاد شدهاند. اندازه داخلی اتاقها متفاوت است و این تفاوت به مقاومت جنس سنگ كوه در مقابل عوامل طبیعی فرسایش همچون سیل مربوط میباشد. این دخمهها از درون به یكدیگر مرتبط بوده و در هر یك از آنها، طاقچهها و آبراهههایی به وجود آمده است. برخی از اتاقها در اثر گذشت زمان و دخالت عوامل طبیعی از میان رفتهاند. در حال حاضر تعداد اتاقهای سالم این غار به ۲۳ عدد میرسد. در واقع به دلیل وجود همین اتاقهای بسیار بوده كه این غار به «چهل خانه» معروف گشت.
بیشتر باستانشناسان معتقدند كه این غار محلی برای دفن اجساد پیروان آیین زرتشت بوده است. زرتشتیان معتقدند عناصر چهارگانه شامل آب، آتش، خاك و باد، مقدس بوده و دفن اجساد در خاك سبب از بین رفتن قداست آن میشده است به همین دلیل مردگان خود را در محلی قرار میدادند تا گوشت آن خوراك حیوانات شود و سپس استخوان شخص متوفی را جمعآوری نموده و در محلی به نام اِستودان (استخواندان) قرار میدادند.
از طرفی با توجه به اِشراف غار به رودخانه و قرار گرفتن آن به سمت شرق، برخی از محققان احتمال میدهند كه این غار یكی از مراكز پیروان میترائیسم در عهد ساسانیان بوده است.



