خِشت یكی از شهرهای شهرستان كازرون و در ۴۵ كیلومتری جنوب كازرون و در ۱۰۰ كیلومتری شمال بوشهر واقع شدهاست.
زبان مردم خشت فارسی با لهجه محلی و دین آنها اسلام شیعهاست.پیشه اصلی اهالی كشاورزی خصوصاً درخت نخل یا خرما است.
دیرینگی خشت حداقل به اوایل دوران اسلامی میرسد كه از توابع شهر بیشاپور به شمار میرفتهاست.
بازماندههای شهر قدیمی خشت مجاور خشت كنونی از مكانهای دیدنی آن است. مهمترین زیارتگاه مردم در این ناحیه امامزاده علی است كه در روستایی به همین نام و در مجاورت شهر خشت قرار گرفتهاست. در جوار این امامزاده گلزار شهدای خشت واقع شدهاست. از دیگر زیارتگاههای اهالی میتوان به چهارده معصوم در خشت، پیر محی در دهله، شاه علی در ایجانی، امامزاده یعقوب، امامزاده بیبی سكینه و شاهزاده محمد در بناف، شاه نعمت الله در بنكی، امام زاده محمد در ده كهنه، شاهزاده محمد در بوركی پایین، شاهزاده اسماعیل، شاهزاده موسی و بیبی ماهرخ در رودك، بیبی عروس، شاهزاده محمد ابراهیم، پیر خشو و شاهزاده جعفر در كمارج، امامزاده محمد در گوریگاه، شاه نبیالله در عمارت، شاه داوود در شاه داوود اشاره نمود.
اشارات تاریخی
مؤلف فارسنامه ناصری (ص ۱۲۹۶) در باره نامگذاری منطقه خشت نوشتهاست:«خشت در لغت قسمی از حلوا باشد كه آن را در ظرفی ریخته تا یك پارچه و قرص شود و چون خرمای این بلوك را كه شیرین تر از حلواست در جلد كرده، یك پارچه شده، حمل اطراف كنند، این بلوك را خشت گفتهاند».
در نسخهای از كتاب اسناد تاریخی خاندان غفاری كه به كوشش كریم اصفهانیان در سلسله انتشارات بنیاد موقوفات افشار منتشر شدهاست یادداشتی به خط ناصرالدین شاه به فرخخان امینالدوله در باب گردنكشی طهماسب میرزا مویدالدوله بدین شرح موجود است:
«نوشته مویدالدوله ملاحظه شد. شما همانطور كه عرض كردید، به احمدخان بنویسید كه… پیش كش او را مویدالدوله رد كند. خشت و كازرون را به شاهزاده وجهالمصالحه واگذارد و سایر را داشته باشد گویا باعث آسودگی همه باشد، البته بنویس. به شاهزاده هم صریح بنویس برای من الولو درست نكند و گردنكشی نكند. برای كار احمدخان به خدا قسم اگر بقایا را نرساند و قسط امسال را درست نرساند، پوستش را خواهم كند.»
در فرهنگ جغرافیائی ایران ج ۷، در مورد خشت آمدهاست: مركز دهستان خشت بخش خشت شهرستان كازرون واقع در هفت هزارگزی شمال باختری كنار تخته و خاور كوه تكاب است. این دهكده در جلگه قرار دارد و آب آن از رودخانه شاپور و چشمه تنگ عمو و محصول آن غلات دیمی و خرما و برنج و پنبه و شغل اهالی زراعت و كسب و یك باب دبستان دارد. این دهكده راه فرعی دارد.
میدان نفتی
میدان نفتی خشت و كمارج كه در نزدیكی این شهر قرار دارد یك میلیارد و ۵۳ میلیون بشكه نفت درجا دارد و با حفاری نخستین چاه اكتشافی در سال ۱۳۷۱ خورشیدی به طور رسمی در فهرست میدانهای نفتی ایران قرار گرفت. از این میدان نفتی ۲۷۰ میلیون بشكه نفت استحصال میشود كه استخراج روزانه ۳۰ هزار بشكه از این میدان نفتی در نظر گرفته شدهاست كه پس از انتقال آن بوسیله خطوط لوله ۱۰۰ كیلومتری به دشت نرگسی در استان بوشهر از آنجا به خطوط انتقال نفت بندر گناوه متصل میشود. وسعت میدان نفتی خشت و كمارج ۸۲ كیلومتر مربع اعلام شدهاست.