بَنارویه شهری است در بخش بنارویه شهرستان لارستان استان فارس در جنوب ایران. بنارویه در ۸۵ كیلومتری شهر لار واقع شدهاست و تا سال ۱۳۸۳ جزئی از بخش جویم بود ولی از این سال به بعد به بخش مستقل و آزاد شهرستان مبدل گردید.
جمعیت
جمعیت بنارویه حدود ۱۵۰۰۰ تفر است، درآمد مردم اكثراً از كشاورزی دادوستد و سفر به كشورهای حوزه خلیج فارس میباشد.بخش بنارویه در حال حاضر مستقل بوده و شامل شهر بنارویه و دهستان ده فیش كه شامل ۶ روستای شرفویه؛ مارمه؛ بختیارویه؛ حسنآباد مارمه؛ دهفیش؛ لاغران است میباشد.
آثار باستانی
معروف ترین اثر باستانی بنارویه خندق معروف كه با دیوارهایی به ارتفاع ۱۲ متر و با خشت و گل ساخته شدهاست كه عمر آن به دوران قبل از اسلام برمی گردد میباشد. از دیگر آثار باستانی بنارویه: شاه نشین ” نقاره خانه كه بر بالای كوه شاه نشین كه با ارتفاعی درحدود ۲۰۰۰متر ساخته شدهاست، قلعه اسماعیلیه، چاههای معروف كه دربالای كوه حفرشده و معروف بهدولو میباشند كه هنوز هیچ كس از عمق آن اطلاع نیافته است، وكاروانسرای عباسی كه در حال حاضر توسط شهرداری و شورای شهر در دست تعمیر بوده واحتمالاً تبدیل به بازار مركزی گردد، را میتوان نام برد.
مذهب
دین مردم بنارویه اسلام و مذهبشان شیعه جعفری میباشد، زبان مردم این ناحیه اچُمی یا همان پارسی بنارویی كه گویشی متفاوت از گویش مردم جنوب فارس و غرب هرمزگان است میباشد.
موقعیت
شهر بنارویه با موقعیت جغرافیایی فوقالعادهای كه در بین دیگر شهرهای شهرستان لارستان دارد به شاهراهی برای اتصال شهرستان گراش به بزرگراه اصلی مبدل شده؛ كه این موقعیت باعث اتصال نیمه شمالی استان به شهرستانهای گراش؛ اوز؛ فسا؛ لامرد و … نیز شده و با دارا بودن بهترین ورودی شهری شهرستان امتیازی دیگر بر موقعیت مكانی این شهر زیبا افزوده شده است.

