شهر تاكستان كه به سرزمین خوشه های زرین تاك معروف بوده و درگذشته این شهر را سیاده یا سیادهن می نامیدند . نقطه اصلی پیدایش شهر تپه ای است تاریخی به نام خله كوه كه در مركز قدیمی شهر تاكستان قرار گرفته كه درحال حاضر جزوء آثار تاریخی به شمار می آید . یكی از عوامل موثر درشكل گیری شهر تاكستان دسترسی به منابع آبهای سطحی در زیرزمینی ، آب و هوای مناسب و حاصلخیزی خاك منطقه بوده است . از طرفی وجود باغات انگور و مزارع حاصلخیز است .
موقعیت ارتباطی مناسب و قرارگیری درمسیرهای ترانزیت تهران به شهرهای همدان ، رشت ، تبریز و عبور خط آهن تهران تبریز می باشد این شهر در مسیر جاده باستانی ابریشم قرار داشته ویژگی اصلی و منحصر به فرد مردم تاكستان زبان گفتاری ایشان می باشد . كه به گویش تاتی معروف و مشهور می باشد .
شهر تاكستان با درجه ۸ شهرداری از شهرهای تابعه استان قزوین می باشد . كه درسال ۱۳۳۷ شهرداری تاكستان تاسیس گردیده و جمعیت شهر ۹۹۸۴۱ نفر با مساحت ۳/۱۱۴۵ هكتار می باشد .
تاكستان درجنوب غربی قزوین بین ۴۶ درجه ۴۲ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۴ دقیقه عرض شمالی واقع گردیده و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۲۶۵ متر می باشد و از لحاظ اقلیمی آب و هوای شهر ، سردسیری محسوب می شود . بطوریكه متوسط بارندگی سالانه ۲۳۵۰ میلیمتر می باشد و حداكثر دما ۵/۴۱ درجه بالای صفر و حداقل دم ۵/۱۸- درجه زیرصفر می باشد .
با توجه به غنای طبیعی منطقه از نظر حاصلخیزی خاك ، وجود آبهای سطحی و زیرزمینی این شهر یكی از مراكز عمده كشاورزی محسوب گردیده و از ازمنه قدیم تا كنون كشاورزی و باغداری به عنوان یكی از محورهای عمده توسعه شهر تاكستان محسوب می گردد . بطوریكه اكثر خانوارهای ساكن شهر به عنوان شغل مكمل درمورد احداث و بهره برداری از باغات به ویژه باغات مو در اراضی جنوب شهر اقدام و نام شهر نیز از این عملكرد به رعایت گرفته شده است .
ناگفته نماند شهرستان تاكستان با دارا بودن ۲۸۳۱ واحد دامپروری سهم عمده ای در تولید محصولات دامی دارا است . وجود بیش از ۱۶۰ اثر تاریخی توسط سازمان میراث فرهنگی دراین شهرستان به ثبت رسیده است.شهرداری تاكستان همگام با سایر شهرداری ها حركت بزرگی را در دسترس جهاد خدمت رسانی آغاز نموده و مصمم به پیشینه وی دراین مسیر دشوار می باشد .
