فریدونشهر نام شهری در غرب استان اصفهان در ایران است.
شهر فریدونشهر با ۱۳,۵۹۲ نفر جمعیت مركز بخش مركزی شهرستان فریدونشهر است.اكثریت مردم فریدونشهر گرجی می باشند. از حدود ۴۰۰ سال پیش گرجی هایی كه در زمان صفویان كوچانده شده اند در فریدون شهر زندگی می كنند.
جغرافیا
شهر فریدونشهر با پهنهای حدود پنج كیلومتر مربع در غرب استان اصفهان در ۳۲ درجه و ۵۶ دقیقه و ۱۵ ثانیه پهنای شمالی و ۵۰ درجه و۷دقیقه و ۱۵ ثانیه درازای شرقی نسبت به نیمروز گرینویچ قرار دارد.
فریدونشهر منطقهای است كوهستانی كه بین دو رشته كوه از رشته كوههای زاگرس درست در محلی از قسمت اعظم راههای منطقه بختیاری به آن میپیوندد قرار گرفته و از دیرباز مركز خرید و فروش عشایر ایلهای بختیاری بودهاست. منطقهای بسیار خوش آب و هواست به طوری كه بسیاری از كارمندان شركت نفت در منطقه خوزستان مدت ۵ ماه از بهار و تابستان را در این منطقه میگذرانند و بعضی از آنها ساختمانهایی نیز احداث كردهاند. زمستانهای پربرف و تابستانهای دل انگیز دارد. در نزدیكی شهر یك پیست اسكی نیز وجود دارد.اكثریت جمعیت آن گرجی است و به زبان گرجی تكلم میكنند. فریدونشهر دارای شهرداری و فرمانداری ، بخشداری ، پاسگاه ژاندامری ، اداره جنگل بانی و كشاورزی، آمار، بانكهای صادرات، ملی، كشاورزی، پست و تلگراف و تلفن و از زمانهای خیلی پیش به علت موقعیت جغرافیایی دارای شیكه بی سیم و مراكز ارتباطی دیگر بودهاست. موقعیت جغرافیایی و شرایط طبیعی فریدونشهر ایجاب میكند كه بیشتر كارها در این منطقه به صورت دسته جمعی انجام گیرد و جنبه تعاون داشته باشد زیرا مدت ۵ ماه از سال بیشتر منطقه از برف پوشیده شدهاست و تا چند سال پیش خود فریدونشهر نیز مدت ۳ تا ۴ ماه بر اثر بارندگی ارتباطش با سایر نقاط قطع میشد. بر اثر گذشته زمان از تعدد كارهای تعاونی كاسته میشود واین گونه كارها تغییر شكل و فرم داده جنبه انفرادی به خود میگیرد.
نام
بر اساس مدارك و شواهد مكتوب و شفاهی، فریدونشهر در طول تاریخ اسامی مختلفی یافتهاست. شهر فریدونشهر تا سال ۱۳۵۹ه ش «آخوره بالا» نامیده میشد نام فریدونشهر در گذشته آخوره بودهاست كه در سال۵۸ از میان نامهای پیشنهادی همچون گرجی شهر، گل شهر، فریدنشهر و فریدونشهر نام اخیر انتخاب و تصویب گردیدواژه «آخور» یعنی آخر و آخره فعل امر آخره یعنی آخوربریا آخورسالار رئیس اصطبل در دوران ساسانیان بوده وآن را دستوربان و آخورسالار را آخوربذ در این دوران میگفتند فارسی زبانان به ویژه بختیاریها با اقتباس به شاهنامه فردوسی آن را شهرفریدون پیشدادی میدانندبقعه ای نیزدرروستای مشهدكاوه است كه آنرامحل دفن كاوه آهنگرمیدانند… چون فریدونشهر در گذشته بزرگترین ناحیه جمعیتی در آخرین بخش فریدن بودهاست به نام «آخره» و اندك اندك به صورت آخره وآخوره درآمدهاست وچون دو آبادی در نزدیكی هم بوداند آخوره بالا را فریدونشهر ودیگری را آخوره پایین (وحدت آباد كنونی) نامیدهاند در روزگار باستان نواحی فریدن و فریدنشهر «پرتیكان» به معنای محل با شكوه نامیده میشد. چون واژه فریدونشهر هم به معنی با شكوه وجلال است به این محل «فریدونشهر» گفتهاند. پرتیكان در اصل یكی از طایفههای قوم پارس بودند كه در منطقه نشیمن گزیدند.
گرجی ها در ابتدای ورود به این منطقه در عصر شاه عباس اول صفوی به یاد ناحیهای زیبا در گرجستان روستای سكونت خودرا مارتقوپی نامیدند (كه از منابع تاریخی از آن به عنوان مردانقوب یاد شدهاست) بعد از مدتی این نام فراموش و لفظ سوپلی (آبادی) جایگزین شد كه گرجیان اكنون این شهر را به این نام میخوانند.