ریپورتاژ آگهی
شهر بنت

شهر بنت

بـِنت یكی از شهرهای كوچك استان سیستان و بلوچستان ایران است. این شهر از محرومترین مناطق ایران است و بخشی از مردم آن هنوز در كپر زندگی می‌كنند.
  • 1400/11/16
  • استان : سيستان و بلوچستان
  • شهر : بنت
  • دسته : شهر-استان
آدرس : استان سیستان و بلوچستان, بنت
تلفن : 66059000-021

بـِنت یكی از شهرهای كوچك استان سیستان و بلوچستان ایران است. این شهر از محرومترین مناطق ایران است و بخشی از مردم آن هنوز در كپر زندگی می‌كنند.

جغرافیا

بنت منطقه‌ای نیمه كوهستانی كه غرب و شمال آن تپه‌های زرد قراردارند در قسمت شرق تا انتهای شهر مسیر رودخانه موسوم به بنت قرار دارد كه از شمال فنوج سرچشمه می‌گیرد و از نوار شرق بنت عبور میكند و حدود ۸ كیلومتر در حوزه شهری قرار می‌گیرد. جنوب شهر بنت هم مسیر رودخانه مذكور كه در دو طرف آن روستاهای واقع شده‌اند. رودخانه بنت پس از عبور از تنگه فنوج و عبور از رشته كوه‌های سفیدكوه وقتی كه به حوزه شهر بنت می‌رسد در دو طرف آن روستاهایی قرار گرفته‌اند.

همچنین در غرب شهر و به طور واضح تر در ضلع جنوب غربی شهر بنت رشته كوهی بزرگ قرار دارد كه متصل از كوههای بزرگ و كوچك می‌باشد كه بزرگ ترین آنها بنام سیپرك مشهور است كه ۸۰۰ متر طول دارد و این قله از ۵۰ كیلومتری با چشم غیر مسلح هم قابل رویت می‌باشد.

این شهر از چندین محله شكل گرفته‌است كه بافت شهری بنت كه درشمال و غرب تپه‌ها واقع شده‌اند پس از استقرار تپه‌ها و وجود یك مسیل بنام رود گواتكی ابتدا در شمال غرب محله گوهركوه و پایین تر از آن محلات گواتكی و دنان و شهرك اداری قرار گرفته‌اند كه تا قله سیپرك امتداد دارند و محلات مذكور بین رود گواتكی (محله گوهركوه) و بلوار امام خمینی كه از شهرداری بنت شروع می‌شود و تا پل ورودی بنت با طول ۶ كیلومتر امتدد دارد و در قسمت غرب بلوار امام ۹ محلات بنت تنپان قدیم روی تپه و تنپان جدید و دنك، تراگ و كنتك قرار دارند و غرب محلات مذكور نخلستان بزرگ بنت كه باغات بنت هم در آن قرار دارند. واقع شده‌است. بین نخلستان و رودخانه بزرگ بنت ازشمال به جنوب محلات ملندان، كشكور، كادیان كوفك، و شیخان قرار دارد و بطوریكه شهر بنت بشكل یك قطره‌است كه در انتهای دنبه در جنوب محله قدیمی تلنگان قرار دارد كه ۲۰ سال قبل بعلت ورود آب رودخانه هم اكنون بلاسكنه میباشد.

محله جدیدی هم در شمالی ترین نقطه شهر بنت هم اكنون با مهاجرت روستائیان شكل گرفته كه به بنام حسین آباد معروف است.
آب و هوا

منطقه بنت دارای آب و هوای گرم و خشك میباشد و دارای وزش باد محلی بنام هوشاگ كه وزش باد مذكور موجب شده تابستانهای داغ و زمستانهای خشن داشته باشد.آب و هوای این منطقه منحصر و متفاوت از سایر مناطق میباشد چون این منطقه مابین رشته كوههای سفید و دریا قرار گرفته و و با عنایت به اینكه تا ۵۰ كیلومتر شعاع بنت كوهستان میباشد لذا موجب شده‌است در بعضی فصول آب و هوا منحصر بخود داشته باشد و همچنین این موضوع باعث وجود مسیلها، آبرفتها و رودخانه‌های كوچك و بزرگ كه از رشته كوههای سفید سرچشمه و به مصب دریای عمان منتهی میگردند.

فروردین و نیمه اول اردیبهشت هوای نسبتاً خوب و بهاری در منطقه استمرار دارد از اواخر اردیبهشت و خرداد و تا نیمه اول تیر با وزش باد گرم هوشاگ هوای داغی در بنت سخترین زمان برای مردم میباشد در مرداد ماه هوای شرجی كه هدیه دریای عمان میباشد در بنت استقرار پیدا میكند و وجود هوای شرجی هم برای مردم زیاد خوشایند نمی‌باشد زیرا به محصول خرما كه در مرداد و شهریور كه گاهی پدیدار میشود ضرر و زیانهای وارد می‌نماید. با شروع ماه مهر شدت گرما كاهش می‌یابد و مهر، آبان وآذر هوای بهاری در منطقه حاكم است دی بهمن در صورت وزش باد هوشاگ سرمای شدیدی استقرار می‌یابد كه بعد از نیه اول بهمن و اوایل اسفند مجدداً هوای كاملاً بهاری پدیدار میشود كه در واقع بهار منطقه بنت اسفند ماه شروع و تا بیستم فروردین ادامه دارد.

بارش باران در بنت باز هم همانند آب و هوا آن منحصر به منطقه میباد. تابستانها با ورود جبهه‌های هوا از طرف اقیانوس هند و ممانعت آن توسط رشته كوه سفید موجب بارش باران در منطقه بنت میگردد. كه مرداد و شهریور اوج بارندگی میباشد و در زمستان بارش باران در آذر ماه موسومی بوده و اكثر در این ماه بارندگی مشاهده گردیده‌است. كه موجب رویش گیاهای كوهی و در واقع سبز شدن بهار منطقه میباشد در بهمن ماه هم بارش باران بیشتر از سایر مناطق میباشد.
زمین‌شناسی

به لحاظ اینكه شعاع دایره شهر بنت كوه قرار دارد لذا از نوع زمین شناسی در شهر متفاوت میباشد. در نیمه غربی شهر بنت كه به رود گواتكی و تپه‌های زرد مشرف میشود، زمینی شنی كه بعد از عمق ۲ متری نوعی گل بنام گل هاجك كه ساختار مصالح تپه‌های بنت از این گل و سنگلاخ میباشد پدیدار میگردد. كه وقتی اقدام به حفر چاه در این قسمت شهر میشود قبل از پدیدار شدن هاجگ آب بالا می‌آید و بعد آز آن تا عمق ۱۰ تا ۱۵ متری گل هاجگ كه نفوذ آب امكان پذیر نمی‌باشد وجود دارد و اما در قسمت نخلستان كه كل كشاورزی بنت در آن خلاصه میگردد. كه نشانگر تجربه مردم ادوار گذشته را به اثبات می‌رساند.

بنت دارای دو بافت سكونت قدیم و جدید می‌باشد كه بافت قدیمی شهر و قلعه (علی خان نقدی) بالای تپه قرار داردو بافت جدید همین بافت شهری در زمین صاف و همجوار و پراكنده بنت می‌باشد.
كشاورزی

اولین محصول و مردم از كشاورزی خرما است كه نخلستان فقط شهر بنت بجز از روستاهای توابع زیاد باستناد گزارش شهرداری در سال ۱۳۸۳ به میزان ۷۰۰٫۰۰۰ متر مربع بوده‌است. و دو تا قبل از خشكسالی چند سال قبل كشت برنج بوده كه با خشكسالی این امر كمرنگ شده‌است.

و كشت یونجه گندم و سبزیجات هم در كنار كشت انواع مركبات البته مركبات فقط به اندازه مصرف هم رونق داشته‌است. فقط لیمو محصولی عمده بود كه متأسفانه در خشالی دهه شصت دست مردم از آن كوتاه شد.

ولی تنوع محصول خرما بیش از ۳۰ گونه نوع خرما در بنت مشاهده می‌گردد كه از نظر كمیت رابعی در درجه اول و از نظر كیفی خرما حلیله از كیفیت بسیار عالی برخوردار میباشد.

مهمترین محصولات باغی : انگور، زیتون، سیب، مركبات، خرما (بیشترین محصول حدود ۸۰۰ هكتار) و….

مهمترین محصولات زراعی : گندم، جو، یونجه، سیب زمینی، ذرت و دانه‌های روغنی
آبیاری

بخش آبیاری كشاورزی در بنت از طریق قنوات و انهار تغذیه میشود. انهار از بغل رودخانه شكل میگیرد و قنوات بصورت خلقه‌های جاه كه مسلسل وار به هم با تونل وصلند شكل گرفته‌اند كه از جمله انهار بزرگ بنت جوی شاه آپ بنت نهر كادیان و قنات الهی، حاج رئیس، اسلام خان، فولاد، برام خان، و شیخان را می‌توان یاد نمود كه شهر بنت از لحاظ داشتن قنات نسبت به شهرهای همجوار و حتی در استان از رتبه خوبی برخوردار میباشد.

در مجموع حدود ۴۱۱ حلقه چاه نیمه عمیق و ۵۰ رشته قنات و ۸ حلقه چاه عمیق در كل شهر بنت وجود دارد كه برای تأمین آب كشاورزی و آشامیدنی از این چاه‌ها و قنوات استفاده میشود.

شهر بنت-LRGqYFK1Zw