شوی نامی آشنا برای دوستداران غارنوردی است. این غار در نزدیكی شهر بانه قرار دارد و به دلیل همجواری با روستای شوی به همین نام نیز خوانده می شود. ما در عصر روز سه شنبه مورخ ۱۵/۳/۱۳۸۶ به بانه رسیدیم و بدون توقف راهی روستای شوی شدیم. علیرغم خستگی و فشردگی برنامه در نظر داریم كه امروز این غار را نیز پیمایش كرده تا فردا فرصت كافی جهت بازدید از غار كتله خور را نیز داشته باشیم. ساعت ۳۰/۶ عصر در مقابل دهانه غار شوی ایستاده ایم و آماده ورود به آن هستیم. تیمی ۱۱ نفره وارد غار می شود و قصد آن داریم كه همه قسمت های غار را بازدید نمائیم. ارتفاع دهانه این غار نیز مانند اكثر غارهائی كه در این مدت از آنها دیدن كرده ایم كوچك است و برای ورود به آن می بایست بصورت خمیده حركت كرد. ارتفاع دهانه حدود یك متر بوده و عرض آن نیز كمتر از دو متر می باشد. بلافاصله پس از ورود و بعد از چند متر مسیر افقی و مسطح به پرتگاهی می رسیم كه دو راه مشخص را در برابر ما قرار می دهد. مسیر سمت چپ كه به چاهی می ماند و در ادامه به تالار كوچكی فرود می آید كه البته راه به جائی نداشته و تنها می توان با گرایش به سمت راست و فرود از شیبی تند به مسیر اصلی وارد شد. مسیر سمت راست كه در واقع شعبه اصلی غار شوی است نیز با شیبی تند و طولانی به سمت پائین می رود. پس از بررسی مسیر بدلیل لغزندگی بسیار زیاد و گل آلود بودن شیب پیش رویمان كارگاهی دایر كرده و با استفاده از آن فرود می رویم. البته شیب مسیر زیاد نبوده و از طناب فقط برای حمایت فرود استفاده می كنیم.
این شیب حدود ۵۰ متر ادامه داشته و ما را به اعماق غار می برد. در انتهای طناب و شیب مذكور به سطحی مسطح می رسیم كه ۳ راه در برابر ما قرار می دهد. اولین راه سمت چپ است كه مستلزم صعود از شیبی تند و سنگلاخی است. این مسیر صعود شد و در انتها به تالاری كه نزدیك دهانه غار است منتهی گردید. علیر غم وجود چند دهلیز و دالان كوچك و تلاش ما در بررسی همه آنها راه به جائی نبردیم و همه این مسیرها بن بست بودند. دومین راه مسیر سمت راست است كه با شیبی تند به سمت بالا می رود كه این راه نیز در نهایت و قدری بالاتر مسدود می گردد. سومین راه كه همان مسیر مستقیم است و در واقع ادامه شعبه اصلی غار است را در پیش می گیریم و بعد از عبور از یك دهلیز و دالان به یك دهلیز بسیار تنگ می رسیم و با زحمت از آن عبور می كنیم. در ادامه دالانی دیگر پیش روی ماست و دوباره دهلیزی دیگر تا به یك اتاقك می رسیم كه كف آن مملو از آب و گل است و در سمت راست آن مسیر ادامه می یابد. بعد از چند تنگنای دیگر دوباره به اتاقكی كوچكتر می رسیم كه انتهای غار شوی بوده و راه را بر ما می بندد.
توضیح آنكه در اكثر قسمتهای این غار دهلیزهای متعددی وجود دارد كه با صرف وقت و انرژی زیاد همه آنها را مورد بررسی و بازدید قرار دادیم كه البته هیچیك از آنها شعبه مهمی محسوب نمی شوند.
نكته مهم در مورد غار شوی آنست كه اكثر بخشهای این غار ریزشی بوده و عبور از آنها مستلزم توجه و دقت وافر است. در ضمن بیشتر نقاط غار نیز به شدت گل آلود بوده كه این مهم نیز پیمایش غار را دشوار تر كرده و به خطرات مسیر نیز می افزاید.


منبع : سایت غارهای ایران www.irancaves.com