ریپورتاژ آگهی
قورچی باشی

قورچی باشی

تاسیس شهرداری این شهر به سالهای اخیر باز می‌گردد و تقریبا می‌توان گفت هنوز حال و هوای روستا گونه خویش را حفظ كرده است.
  • 1400/11/13
  • استان : مرکزي
  • شهر : قورچی باشی
  • دسته : شهر-استان
آدرس : قورچی‌باشی شهری است در بخش كمره شهرستان خمین استان مركزی ایران. این شهر تا مركز شهرستان خمین ۲۲ كیلومتر فاصله دارد
تلفن : 66059000-021

قورچی‌باشی شهری است در بخش كمره شهرستان خمین استان مركزی ایران. این شهر تا مركز شهرستان خمین ۲۲ كیلومتر فاصله دارد.تاسیس شهرداری این شهر به سالهای اخیر باز می‌گردد و تقریبا می‌توان گفت هنوز حال و هوای روستا گونه خویش را حفظ كرده است. ساختار این شهر در ابتدا از دو روستا تشكیل شده بود كه نامهای انها عبارتند از “قورچی باشی ” و “قلعه سیبك” كه قورچی باشی قسمت شرقی و قلعه سیبك قسمت غربی این شهر را تشكیل داده اند.این شهر در مسیر عبوری خمین به شازند قرار دارد كه در این اواخر نیز با تكمیل شدن قسمتی از راه‌ها در مسیر عبوری از راهها این شهر به شهر ازنا ( لرستان ) نیز ارتباط پیدا كرده است.

نام قورچی‌باشی بر دو نظر واقع شده است در كتابهای علمی می خوانیم نام این شهر از زمان صفویه بر روی این شهر باقی مانده كه نام یكی از افسران ارشد بوده و معنای ان ” سردار اسلحه داران” است و خود این كلمه یك كلمه مغولی است ولی نظر اهالی قدیمی نام این شهر بر این منوال است كه این منطقه در قدیم دارای اب و هوای خوشی بوده است و به همین دلیل مورد هجوم افرادی از قبیله‌های مختلف قرار گرفته و هر كس یك منطقه از این دشت را تصرف كرده و به تبع نام ان را قوروق چی باشی قرار داده اند ولی بعد ها به قورچی باشی تغییر نام داده كه البته نظر اول سندیت بیشتری دارد و در واقع می‌توان گفت نظر دوم هیچ سندیتی ندارد و فقط نظر عوام شهر را در بر می‌گیرد .

موقعیت این شهر در مركزیت یك دشت وسیع قرار دارد كه توسط كوه‌هایی احاطه شده است كه می‌توان از میان این كوهها به كوههای معروفی به نامهای الوند(طویل ترن كوه استان مركزی)،بیشه علی(مرتفع ترین كوه منطقه و محل تفریح اهالی)،یامبولاق، كلنگه، شیر خانی و كوه سیاه اشاره كرد.

فعالیت اغلب اهالی این شهر بر كشاورزی و دامپروری واقع شده است . خاك این منطقه با وجود حدود۱۵۰ چاه آب عمیق و دهها قنات بسیار حاصلخیز می‌باشد و محصولاتی چون گندم ، جو ،گلزا و لوبیا بیشترین محصولات این شهر را تشكیل می‌دهند . و محصولات دیگری چون سیب زمینی ، هویج، پیاز و سایر اقلام نیز در این منطقه به عمل می ایند كه تقریبا می‌توان گفت این محصولات صرفا به مصرف خانگی می‌رسند ، خالی از لطف نیست كه گفته شود در زمان های گذشته این منطقه صرفا دارای باغات میوه بسیار بوده كه با امدن محصولی چون لوبیا كه می‌توان گفت از بهترین نوع لوبیای موجود در كشور است و اغلب به نام لوبیای خمین در عوام نامبرده می‌شود( در حالی كه خمین كشت لوبیای بسیار پایینی را دارد و محصول این شهر پیاز است) اكثر درختان این منطقه قطع شده و به زمین های مسطح تبدیل شده اند. دامپرورری در این منطقه نیز بیشتر در شمول دو حیوان گاو و گوسفند است و كمتر مشاهده می‌شود حیوان دیگری در این شهر پرورش داده شود.ناگفته نماند كه دامپرورری در این منطقه هنوز به درجه صنعتی و دامداری های بزرگ نرسیده است و هنوز هم حیوانات در محدوده شهر و داخل منازل نگه داری می‌شوند.

در قدیم گروهی از ساكنان قورچی‌باشی را ارمنیان تشكیل می‌دادند.ذكر این نكته خالی از لطف نیست كه ارامنه این شهر همراه مسلملنان در این شهر تا پیروزی انقلاب اسلامی زندگی می‌كرده اند و پس از پیروزی انقلاب این شهر را ترك گفته اند و قبرستان مخصوص ارامنه در این شهر كه با نام قبرستان ارامنه در بین مردم مشهور است در شرقی ترین قسمت این شهر هنوز پا بر جاست و در سالهای اخیر نیز از طرف سازمان میراث فرهنگی به عنوان اثر تاریخی ثبت شده است .

این شهر یكی از آخرین شهرهای در حال گازكشی در استان مركزی است و كتاب‌خانه آن هم در حال تأسیس است.پمپ بنزین این شهر نیز در حال تاسیس است و رایزنی هایی نیز درباره دانشگاه ازاد این شهر در حال انجام است . دانشگاه پیام نور این شهر نیز احداث شده است كه به علت پیدا نشدن مكان مناسب در روستای چهار چشمه احداث گردیده و هم اكنون نیز فعالیت می‌كند . كارخانه لبنی متین صبح نیز در شهرك صنعتی این شهر در حال احداث است. سالن ورزشی نیز در دست ساخت است .

شهر قورچی‌باشی یك كارخانه تولید فرآورده‌های لبنی با زیربنایی برابر با ۴ هزار متر مربع دارد.همچنین در نزذیكی این شهر كوهی با نام بیشه قرار دارد كه در بین شهروندان به بیشه علی(ع) معروف است كه از دیر باز محل تفریح و سپری كردن اوقات فراغت اهالی این منطقه بوده است.این كوه هم اكنون در استان دارای شهرت زیادی است ،همه ساله افراد زیادی برای گردشگری به این مكان خوش آب وهوا سفر می‌كنند.

 

قورچی باشی-dyjLOkOpoE