جاذبه های گردشگری جزیره هنگام را بشناسید- زیباترین و دیدنی ترین مكان های گردشگری جزیره هنگام
جزیره زیبای هنگام از مجموعه جزایر خلیجفارس در كنار جزیره قشم است كه بهواسطه حضور دلفینها در آبهای نزدیك جزیره، شهرت زیادی دارد. این جزیرهی كوچك در جنوب جزیرهی قشم قرارگرفته است و فاصلهی آن تا شهر قشم در حدود 29 مایل دریایی است. در گزارش پیش رو به معرفی جاذبههای گردشگری این جزیره پرداختهایم.
خبرگزاری موج هرمزگان|جهانگیر سایانی، جزیره هنگام از مجموعه جزایر خلیجفارس و در مجاورت جزیره قشم واقع شدهاست؛ كه بهواسطه حضور دلفینها در آبهای نزدیك جزیره، شهرت زیادی دارد. این جزیرهی كوچك در جنوب جزیرهی قشم قرارگرفته است و فاصلهی آن تا شهر قشم در حدود 29 مایل دریایی است؛ پس اگر قصد دارید در تعطیلات نوروزی سفری به قشم داشته باشید پیشنهاد میكنیم كه حتماً از جزیرهی زیبای هنگام و دستههای دلفین كه با حركتی هماهنگ بر روی آب ظاهر میشوند و دوباره در آن غوطه میخورند و به زیر میروند دیدن كنید.
مشخصات جغرافیایی جزیره هنگام
روستای هنگام نو دارای ساحلی شنی است كه برای پهلو گرفتن قایقها مناسب است. این روستا شامل تأسیسات اسكله، پاسگاه انتظامی، كارخانهی آبشیرینكن، دفتر پست و مدرسه است.
روستای غیل، روستای میانی كه بین روستای هنگام جدید و هنگام قدیم هنگام قرار دارد به دلیل آنكه در گودی واقعشده است آب بسیاری را در خود جمع میكند و به همین دلیل محلیان این روستا را به این نام میخوانند.
روستای هنگام قدیم نسبت به دو روستای دیگر كمجمعیتتر بوده و اكثر خانههایش خالی از سكنه است. محلیان نقلقول میكنند كه اكثر ساكنین، به علت اختلافات قومی و درگیری با بخشی از ساكنین قشم، جزیره را به مقصد كشورهای عربی ترك كردهاند.
شغل اصلی اهالی روستای قدیم هنگام، ماهی گیری و بهویژه صید كوسه است.
جذابیت تماشا كردن شنای دلفینها
با فرارسیدن پاییز، آبهای خلیجفارس مهمانان تازهای را میزبانی میكند. در اواسط این فصل، دلفینها به نزدیكی هنگام میرسند و تا اواسط اردیبهشت در همین منطقه میمانند.
اگر از اسكلهی كندالو كه به سمت هنگام حركت كنید میتوانید دستههای دلفین را ببینید كه در كنار هم بانظم خاصی شنا میكنند. از آب بیرون میپرند و گاهی به نظر میآید درحالیكه لبخند میزنند با بالههای پهن و خاكستریرنگشان برای شما دست تكان میدهند.
دیدن دستههای دلفین از نزدیك میتواند به تجربهای منحصربهفرد در زندگیتان بدل شود.
ساحل درخشان و نقرهای
با نزدیك شدن شناور به جزیره هنگام، شنهای زیبا و براق ساحل مرجانی چشمنواز است.
در این ساحل ذراتی از نوعی كانیِ براق به چشم میخورد كه در میان ماسهها جا خوش كردهاند و جلوهای درخشان به ساحل دادهاند.
ساحل نقرهای هنگام از دیگر جاذبههای این سفر دریایی ست كه میتواند جزیرهی هنگام را در ذهن شما ماندگار كند.
بوی ادویهی غذاهای بومی شما را فرا میخواند
در كنار ساحل هنگام جدید بازاری محلی برپاست و بوی ادویهی غذاهای محلی شما را به بازدید از این بازار فرامیخواند؛ این بازار با مصالح بومی و محلی درستشده و در قدمبهقدم آن رنگ و بویی از سنتهای كهن جزیره وجود دارد.
درصورتیكه از این بازار دیدن كردید، طعم بینظیر سمبوسه را از دست ندهید.
در این بازار محلی صنایعدستی كه با صدف ساختهشده نیز عرضه میشود و درصورتیكه علاقهمند باشد زنان محلی با حنا، طرحهایی از گل را بر دستانتان نقش میزنند.
حالا وقت گشتوگذار و بازدید از جاذبههای منحصر به فرد جزیره هنگام است. در ادامه برخی از جاذبههای این جزیرهی شگفتانگیز را معرفی میكنیم.
تأسیسات بندری انگلیسیها
به دلیل موقعیت مهم جغرافیایی این جزیره، انگلیسیبه آن توجه بسیاری داشتهاند و همانگونه كه در اسناد و كتب تاریخی آمده در عصر قاجاریه با ساختن خانهها و تأسیساتی نظیر انبار زغال، تلگرافخانه و ... به این جزیره نفوذ كردند تا بتوانند بر مسیركشتیرانی خلیجفارس نظارت كنند.
انگلیسیها در سال ۱۹۰۴ خط تلگرافی را از جاسك به هنگام احداث كردند. به اعتقاد این جزیره به دلیل داشتن سواحل عمیق و مناسب برای لنگر انداختن كشتیها، داشتن چاههای آب شیرین و همچنین به دلیل واقعشدن در منطقهای استراتژیك برای آنها دارای اهمیت بسیار بوده است.
زمان گذشته و ما با سالهای استعمار چند قرن فاصله داریم؛ اما بقایای این دوران در جزیرهی هنگام یادگار عصر سیاه استعمار است كه به لحاظ تاریخی اهمیت دارد و بازدید از آن خالی از لطف نیست.
سنگی در هیبت یك مادر و دختر
در نزدیكی روستای غیل كه مابین هنگام قدیم و هنگام جدید قرار دارد. میتوانید سنگهایی را در هیبت دو انسان ببینید. مردم این روستا معتقدند كه این سنگها مادر و دختری هستند كه در زمان قدیم از دست زورگویان زمانشان فرار میكردند.
این مادر و دختر برای نجات از چنگ تعقیبكنندگانشان دست به دعا بلند و از خدا طلب نجات میكنند.
بومیان عقیده دارند كه خداوند آنها را به سنگ تبدیل كرد و به این وسیله آنها را نجات داد.
خاك قرمز خوراكی
در میان جزایر خلیجفارس، هرمز، بهواسطهی خاك سرخش شهرت یافته باشد؛ اما بد نیست بدانید، این نوع خاك در هنگام نیز یافت میشود و یكی از جذابیتهای این جزیره است.
در جزیره هنگام كوهها و خاكهای قرمزرنگی وجود دارد كه به «گِلَك» معروف است. از این خاك قرمز در صنعت سنگهای تزئینی برای ساخت ساختمانها استفاده میشود.
مردم جنوب، برای تهیه نوعی غذای محلی كه به نام «سوراغ» معروف از این خاك استفاده میكنند. در بازار محلی زنهایی را میبینید كه در حال پختن نانهایی محلی با سسی قرمزرنگ یا همان سوراغ با تخممرغ هستند؛ چشیدن طعم این نان محلی را از دست ندهید.
پارك كروكدیل نوپك
پرورش كروكدیل یكی از انواع پرورش جانوران در جهان است كه همانند سایر پرورشها باهدف بهرهبرداری اقتصادی، همراه با حفظ محیطزیست صورت میگیرد.
در كشور ما نیز در سالهای اخیر، بررسیهای علمی و كارشناسی لازم توسط سازمانهای ذیربط نظیر شیلات، محیطزیست و دامپزشكی انجامشده و راهكارهای مناسب بهرهبرداری از این صنعت تدوینشده است. در این راستا، شركت نوپك پس از پیگیری و طی مراحل بررسی كارشناسی از سازمانهای متولی امر و ناظر، مجوزهای لازم را جهت پرورش كروكدیل در جزیره هنگام را اخذ نموده است.
پارك نوپك اولین پارك در ایران است كه محیطی را برای پرورش كروكدیلها در نظر گرفته و با توجه به شرایط اقلیمی منطقه، سعی دارد تا این جزیره را به یكی از قطبهای این صنعت جدید در كشور تبدیل نماید. در این پارك میتوانید از نزدیك شاهد كروكدیلهایی در اندازههای مختلف باشید كه زیر آفتاب دراز كشیدهاند یا در حال غوطه خوردن در آب هستند.
حیات وحش جزیره هنگام
دیدن حیاتوحش جزیرهی هنگام نیز خالی از لطف نیست اما برای دیدن برخی ازاینگونههای نادر باید كمی خوششانس باشید.
آكواریوم طبیعی خلیجفارس
در حوالی جزیره هنگام قسمتی وجود دارد كه با لقب آكواریوم طبیعی شناخته میشود؛ در این محل میتوانید ماهیهای رنگارنگی را ببینید كه بهصورت آزاد و رها در پهنهی آبی خلیجفارس شنا میكنند. در این بخش از جزیره به دلیل وجود كلونیهای مرجانی آب شفافیت بالایی دارد و جانداران رنگارنگ دریایی بهراحتی قابلمشاهده هستند.
پیشنهاد میكنیم كمی خردهنان همراهتان داشته باشید كه در آب بریزید تا این موجودات رنگارنگ جستوخیز و حركات جالبی را به نمایش بگذارند. البته در این میان نباید خرچنگها را فراموش كنید كه بر روی صخرههایی كه سر از آب برآوردهاند، به اینسو و آنسو میروند.
لاكپشت پوزه عقابی
یكی از جانداران ارزشمندی كه میتوانید در هنگام ببینید، لاكپشت پوزه عقابی است كه از نمونههای كمیاب و در حال انقراض لاكپشتها در جهان به شمار میرود.
این جاندار یكی از ۴ لاكپشت دریایی است كه در خلیجفارس دیده میشود و یكی از دو گونه لاكپشت دریایی است كه سواحل ایران را برای تخمگذاری انتخاب میكند. وزن میانگین لاكپشت پوزه عقابی بالغ حدود ۸۰ كیلوگرم است و طول آن به یك متر میرسد. بیشترین زادآوری لاكپشتهای دریایی در ایران به اینگونه مربوط میشود.
در سالهای اخیر اینگونه در جزایر «نَخیلو» و «امالكرم» در استان بوشهر و جزایر قشم، هندرابی، هنگام و هرمز در استان هرمزگان دیدهشده است.
گفتنی است كه فصل تخم گزاری اینگونه از لاكپشتهای دریایی از اواسط اسفند آغازشده و تا اردیبهشتماه ادامه دارد.
جبیر، آهوی گریزپای جزیره هنگام
«جِبیر» یكی از انواع آهوهای بومی شبهقاره هند و ایران است كه در كشورهای هندوستان، پاكستان، افغانستان و ایران دیدهشده و بیشتر مناطق بیابانی و گرم را بهعنوان زیستگاه خود انتخاب میكند.
این جانور بسیار شبیه به آهوست اما با اندازه ای به نسبت كوچكتر و بدنی ظریفتر و لاغرتر كه برخلاف آهو كه فقط جنس نر آن شاخ دارد، هر دو جنس نر و ماده جبیر دارای شاخ هستند و گوشها و دم آنها نیز معمولاً از آهو بلندتر است.
جبیر برای زندگی به آب كمی نیاز دارد و همین مقدار كم را نیز از گیاهان تأمین میكند.
جزیره هنگام یكی از مناطقی است كه جبیر در آن زندگی میكند؛ اما باید خیلی خوششانس باشید كه بتوانید آنها را ببینید چراكه بهشدت انسان گریزند و میتوانند با سرعت ۸۰ كیلومتر در ساعت بدوند.
خاردم مصری
خاردم مصری نام خزندهای از خانواده سوسمار است كه اندازه جنس نر آن به ۷۶ سانتیمتر میرسد. اعراب بَدوی بهعنوان یك منبع تغذیه از گوشت این خزنده استفاده میكردند. امروز استفاده از گوشت این جاندار، بهندرت دیده میشود؛ اما اعراب چرم ساختهشده از پوست آن را مرغوبترین نوع چرم میدانند.
امروزه تعداد خاردمهای مصری در جهان بهشدت رو به كاهش است و جزیره هنگام یكی از معدود زیستگاههای آنها به شمار میرود.
ساحل جادویی هنگام در شب
پیشنهاد ما این است كه حتماً یكشب را در ساحل زیبای هنگام اقامت كنید تا شاهد شبی شگفتانگیز باشید. چراكه شبها ساحل جزیره هنگام چهرهای جادویی به خود میگیرد و آب در آن به رنگ آبی درخشان درمیآید. چنین پدیدهای كه در سواحل مالدیو و كالیفرنیا و دیگر نقاط دنیا هم رخ میدهد، ناشی از فیتوپلانگتونهای دریایی است.
این آبزیان ریز، وقتی در شرایط ناآرام قرار گیرند از خود نور ساطع میكنند و باعث میشوند كه موجها و ماسههای ساحل نیز به شكلی درخشنده به نظر برسند.
چه خوب كه برای این تجربهی شگفتانگیز لازم نیست تا سواحل مالدیو و كالیفرنیا سفر كنید.
چگونه به جزیره هنگام سفر كنیم
برای رسیدن به جزیره مرجانی هنگام میبایست ابتدا به جزیره قشم سفركرده و ازآنجا راهی روستای شیب دراز شوید. سپس از طریق اسكله شیب دراز یا كندالو با شناورهایی كه همهروزه در مسیر هنگام – قشم تردد دارند میتوانید به این جزیره بروید.
۱- میتوانید با خرید یك بلیت هواپیما به مقصد قشم بهراحتی خود را به این جزیره برسانید. فاصله فرودگاه قشم تا بندر كندالو حدود ۱۰ كیلومتر است.
۲- با هواپیما یا قطار به بندرعباس بروید و خودتان را به اسكله شهید حقانی برسانید. اتوبوسهای دریایی در این اسكله، شما را به شهر قشم میرسانند. فاصله شهر قشم تا اسكله كندالو حدود ۵۰ كیلومتر است و تاكسیهایی هستند كه شما را به این اسكله میبرند.
۳- با خودرو شخصی به بندرعباس بروید و ازآنجا به سمت اسكله بندر پل حركت كنید. فاصله بندرعباس تا اسكله بندر پل 120 كیلومتر بوده و حدود ۱ ساعت ۱۵ دقیقه طول میكشد. با تهیه بلیت لندیگكرافت خودرو را سوار بر لندیگكرافت كنید و به بندر لافت در قشم بروید. طول مسیر از بندر لافت تا اسكله كندالو حدود ۴۲ كیلومتر است و ۴۰ دقیقه به طول میانجامد.