جاهای دیدنی قزوین به این شهر رتبه اول در داشتن ابنیه تاریخی در كشور را داده است. قزوین یكی از قدیمیترین شهرهای ایران و در بخشی از تاریخ صفوی پایتخت بوده است. قزوین، به خاطر شاهراه ابریشم برای سالها محل گذر تجار و بازرگانان هم بود. به علاوه همه اینها، قزوین موطن بسیاری از خوشنویسان بزرگ ایران مانند میرعماد قزوینی است. زبان مردم این شهر فارسی با لهجه قزوینی است. اما زبانهای تاتی، گیلكی و آذری هم در این شهر رواج دارد.
قزوین شهر شیرینیهای خوشمزه هم هست. باقلوا، شیرینی پادرازی ، و نان نخودی از جمله خوردنیهای خوشمزه قزویناند. اولینهای بسیاری در این شهر وجود دارد. از جمله اولین خیابان ایران به نام «خیابان سپه» اولین بار در قزوین ساخته شد. ۹ شهریور هر سال، روزی كه شاه طهماسب صفوی قزوین را پایتخت كرد، در تقویم شمسی به نام روز قزوین نامگذاری شده است.
سفرزون این بار قرار است به قزوین سفر كند. دیدار از همهی جاهای دیدنی قزوین در یك مقاله سخت است اما ما امروز ۱۸ تا از دیدنیترینها را سر خواهیم زد.
۱. مسجد جامع قزوین ، مسجدی بر آتشكدههای ساسانی
مسجد جامع قزوین ، بنایی ۴ ایوانی است كه در خیابان سپه «شهدای فعلی» قزوین قرار دارد. در واقع اولین خیابان شهر را كنار مهمترین مسجد شهر بنا كردهاند. در سال ۱۹۲ هجری قمری، هارون الرشید دستور ساخت این بنا را بر ویرانههای یك آتشكده داد. مسجد جامع قزوین، در خود مِهر و داغ دورههای تاریخی مختلفی را دارد. در زمان حمله مغول، بخشهایی از مسجد تخریب شد اما صفویان و قاجاریان آن را ترمیم كردند.
سبك معماری مسجد، نشانههایی از معماری صفوی و سلجوقی را همزمان در خود دارد. گنبد مسجد یكی از زیباترین گنبدهای فیروزهای را بین مساجد جامع به نام خود كرده است. مسجد جامع قزوین چهار در ورودی و چهار صحن دارد و گنبد در قسمت جنوبی مسجد قرار گرفته است. محراب زیبای مسجد، از سنگ مرمر است و اطرافش را با كاشیهای رنگی جلا دادهاند. منبری زیبا از جنس سنگ هم در نزدیكی محراب وجود دارد. دیوارهای منبر، گنجینهای از كتیبههای گچبری شده است. مسجد جامع از زیباترین جاهای دیدنی قزوین است كه نباید دیدنش را از یاد ببرید.
۲.كاخ چهلستون، عمارت كلاه فرنگی قزوین
تنها كوشك باقیمانده از كاخهای صفوی در قزوین، كاخ چهلستون است. چهلستون از زمان شاه طهماسب تا حكومت قاجارها به عمارت كلاه فرنگی مشهور بود. شاه طهماسب صفوی، دستور داد بود كه باغی به شكل مربع در شهر قزوین بسازند كه در میانش عمارتی عالی با تالار و ایوان و حوضهای زیبا باشد. نتیجه عمارت زیبای كلاه فرنگی شد. در دوره قاجار محمدباقر سعدالسلطنه، كلاه فرنگی را بازسازی كرد و به آن نام چهلستون را داد. حفظ بسیاری جاهای دیدنی قزوین مدیون سعدالسلطنه است.
این كاخ، عمارتی است هشتگوش در دو طبقه كه تقریبا ۵۰۰ متر مساحت دارد. نگارگریهای دیوارهای چهلستون، نمونهای بینظیر از مكتب نگارگری قزوین است و شهرتی درخور دارد. تاریخ گذشته بر این بنا را هم میتوان در نقاشیها دید. از نگارگریهایی با آب طلا در دوره صفوی، تا نقاشیهای مكتب افشاریه در زمان نادرشاه. حضور نقاشیهای قاجار با این كه به قرن معاصر نزدیكترند در كاخ كمرنگتر است. این عمارت در سال ۱۳۳۴ در فهرست آثار تاریخی ایران هم ثبت شده است. موزه خوشنویسی قزوین هم در كاخ چهلستون این شهر قرار دارد.
۳. بازار قزوین و سرای سعدالسلطنه و تیمچه حاج سید كاظم
بازار قزوین چهار در دارد و هر در به یك تیمچه گشوده میشود. این بازار مجموعهای از آثار و ابنیه تاریخی قزوین را در خود جای داده است. مسجد النبی، كاروانسرای سعدالسلطنه، سرای وزیر، تیمچه حاج سید كاظم و تیمچه سرباز از جمله این آثار هستند. سرای خوشنویسان قزوین، تیمچه درویش مهدی، سرای شاه، و سرای نگار السلطنه نیز در این بازار قرار دارند. هر چند عمر بازار قزوین به ده قرن میرسد اما در دوره صفویه گسترش یافت و هر بخش از آن متعلق به صنفی خاص است. تعداد زیادی از جاهای دیدنی قزوین را میتوانید در بازار این شهر پیدا كنید.
هر گذر از بازار، تیمچه، مسجد، حمام، و قیصریهها و سراهای مختلفی هم دارد. تیمچهها محل تجارت و قیصریهها محل صنعت بودهاند. بازار قیصریه قزوین، بهخاطر ارتفاع تاقهای آجری بلندشان مشهورند. این بازار چهار دروازه دارد كه هر دروازه به تیمچه های و سراهای مختلفی باز میشود. یكی از مشهورترین این تیمچهها، تیمچه حاج سید كاظم است كه روبه روی راسته سراجها قرار دارد. بازرگانان مشهوری از جمله حاج سید كاظم چرم فروش اینجا تجارت كردهاند. این تیمچه هنوز مركز چرم فروشی شهر قزوین است.
۴. سرای سعدالسلطنه، بزرگترین كاروانسرای شهری ایران
فرماندار قاجار در قزوین، سعدالسلطنه دستور ساخت كاروانسرایی بزرگ در بازار قزوین را داد. چهارسوق كاروانسرا با گنبدی بر فراز آن یكی از زیباییهای معماری این مجموعه است. كاروانسرای سعدالسلطنه، دارای چندین حمام، سرا، تیمچه، شترخان و مسجد است. اینجا در زمان اوج اهمیتش با عنوان یك سرای بازرگانی مهم شناخته میشده است.
به كاروانسرای سعدالسلطنه، سرای سعادت هم میگفتند چرا كه در محل میدان چوگان كاخ سعادت صفوی ساخته شده بود. سعدالسلطنه اینجا را زمانی ساخت كه مراودات ایران و تركیه و روسیه فراوان بود. بعد از جنگ جهانی اول اما این كاروانسرا رونقش را از دست داد. این بنا ۲٫۷ هكتار است و ۴۰۰ حجره دارد. بعد از جنگ كاروانسرای سعدالسلطنه به بازار چوب معروف شد چرا كه در بخشی از آنجا كارگاههای چوب بری حضور داشتند.
اگر حالا به كاروانسرای سعدالسلطنه بروید، میتوانید سوغاتیهای زیبا و صنایع دستی قزوین را هم از آنجا بخرید. سرای سعدالسلطنه و بازار بزرگ از معروفترین جاهای دیدنی قزوین هم هستند.
۵. عمارت باغ سپهدار ، بلندپروازی جاهای دیدنی قزوین
محمدولی خان تنكابنی كه لقبش سپهدار اعظم بود دستور ساخت این بنا را داده است. عمارت باغ سپهدار از دو عمارت كاخ چهلستون و مهمانخانه بزرگ قزوین ایده گرفته و طبع بلندپرواز سپهدار را نمایان میكند. این بنا كه به شكل یك كوشك ساخته شده، ایوانی به دورتادور آن را فرا گرفته است.
این عمارت در جنگ جهانی اول مقر نظامیان روس و انگلیس بود و بعد هم به خاطر بدهی مالیاتی سپهدار به تصرف دولت درآمد. این بنا در طول سالها بیتوجهی آسیبهای فراوان دید. بالاخره در سال ۱۳۳۵ عمارت سپهدار بازسازی شد و در اختیار اداره كشاورزی قرار گرفت. اكنون موزه كشاورزی قزوین در این عمارت مشغول فعالیت است. این عمارت در فهرست آثار ملی ایران هم به ثبت رسیده و از جمله جاهای دیدنی قزوین است.
۶. كلیسای كانتور ، یادگار روسها در قزوین
برج ناقوس یا كلیسای كانتور را روسها در قزوین برای انجام عبادات دینشان ساختند. كلیسای كانتور یكی از كوچكترین كلیساهای جهان است كه شركت بیمه و حمل و نقل روسیه در محله پنبه ریسه قزوین ساخت. این شركت برای قرارداد تحمیلی ساخت راه انزلی به قزوین در زمان قاجار به ایران آمده بودند.
معماری این بنا، طرحی شبیه چلیپا دارد و محراب نیمدایره آن به سمت شرق است. نقشه كلیسای كانتور یك چند ضلعی نامنظم است كه با آجر قرمز لعابدار پوشیده شده است. نمای خارجی كلیسا هم ستونهای تزئینی زیبایی دارد كه آن را از دیگر جاهای دیدنی قزوین متمایز میكند.
۷.موزه مردم شناسی قزوین
یكی دیگر از آثار تاریخی به جا مانده از دوران قاجار در قزوین، حمام قجر است. این حمام قدیمیترین حمام قزوین هم هست. شاه عباس صفوی دستور ساخت این بنای زیبا را در ابتدای قرن یازدهم هجری قمری به امیرگونه خان داد. نام این حمام ابتدا حمام شاهی بوده و مساحت آن ۱۰۴۵ متر است. سال ساخت بنا یعنی ۱۰۵۷ به ابجد «صحت عافیت» است.
این بنای زیبای تاریخی در سال ۱۳۷۹ توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری و مرمت شد. در حال حاضر موزه مردم شناسی قزوین در سه بخش اقوام، آداب و رسوم و مشاغل در این حمام مشغول فعالیت است. حمام شاهی قزوین در سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی ثبت شده است. تنوع جاهای دیدنی قزوین آنقدر هست كه هر چه بخواهید در آن پیدا كنید.
۸. سردر عالی قاپو در خیابان سپه | جاهای دیدنی قزوین
خیابان سپه قزوین، اولین خیابان طراحی شده ایران است كه در زمان صفویها ساخته شد. اینجا را شاه طهماسب در محله حصار شاپور، همزمان با ساخت باغ سعادتآباد و عمارت دولتخانه ساخت. نام خیابان شاید نام محلهای در هرات باشد كه شاه در زمان ولیعهدی در آن سكونت داشت. خیابان سپه از سردرعالی قاپو تا مقابل مسجد جامع قزوین امتداد داشته است. خیابان چهارباغ اصفهان، نمونه تكامل یافته خیابان سپه است.
سردر عالی قاپو در ابتدای این خیابان، یكی از هفت ورودی به ارگ سلطنتی صفوی بوده است. هرچند امروزه تنها باقی مانده ارگ همین سردر است. بنای سردر شامل ایوانی رفیع با قوسی تیزه دار و سه طاقنما در دو طرف آن است. گوشوارههایی با ستوننماهای آجری در دو طبقه نمای سردر را كامل میكنند. هشتی سردر كه به ایوان ورودی كاخ متصل است نیز از جمله بخشهای این بناست. یك كتیبه با كاشی معرق و خط ثلث علیرضا عباسی خوشنویس معروف صفوی زیباییهای این بنا را كامل میكند. این بنا در دوره پهلوی اول، به شهربانی تغییر كاربری داد و اكنون در اختیار میراث فرهنگی است. سردر عالی قاپو هم از جاهای دیدنی قزوین است كه در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
۹. دروازه تهران قدیم ، آغاز جاده تهران قزوین در زمان قاجار
قزوین در گذشته ۹ دروازه به شهرهای مختلف ایران داشته است. امروزه تنها دو دروازه از این مجموعه باقی مانده است. دروازه تهران، در زمان قاجار از شهر قزوین در برابر حملات دزدان و راهزنان محافظت میكرد. معماری زیبا و كاشیكاری های دلكش این دروازه به دوره ناصرالدین شاه قاجار باز میگردد.
۱۰.موزه قزوین، نمایش تاریخ جاهای دیدنی قزوین در یك عمارت
اگر به سبزهمیدان (میدان آزادی) قزوین رفتید، چهلستون را دیدید و از دولتخانه صفوی گذشتید، وقتش رسیده كه به موزه قزوین بروید. این موزه در شرق دولتخانه قرار دارد و میزبان اشیا با ارزشی از چندهزار سال پیش تا تاریخ معاصر است. اینجا میتوانید بشقابی فلزی متعلق به خسرو پرویز دوم را ببینید. بعد هم سكههای كم نظیر اشكانیان و مهرهای نفیس تاریخی را از نظر بگذرانید. اولین اسلحههای گرمی كه به ایران آمدند هم در این موزه نگهداری میشوند.
یك بخش از موزه متعلق به درهای تاریخی است كه یك تخت عروسی متعلق به منطقه مینودر دارد. عمر این تخت به قرن ۱۳ هجری میرسد. وقتی خواستید از موزه خارج شوید، نگاه نقاشی شده ناصرالدین شاه بدرقهتان میكند.
۱۱.آرامگاه حمدالله مستوفی
حمدالله مستوفی، جغرافیدان، مورخ، شاعر و نویسنده ایرانی در قرن هشتم هجری است. آرامگاه او اكنون در محله پنبهریسه قزوین در شرق میدان امامزاده علی قرار دارد. به این آرامگاه گنبد دراز هم میگویند. محوطه بنا ۲۸۰ متر است و ۴۰ متر از آن به خود آرامگاه اختصاص دارد. نمای بنا آجری و گنبد آن از كاشی لاجوردی است. این سبك معماری روح ایلخانی را در خود دارد. این برج آجری كوچك پلانی مربعی، و شكلی هشت ضلعی دارد و گنبد آن مخروطی شكل است. این آرامگاه یكی از قدیمیترین جاهای دیدنی قزوین است.
۱۲. حسینیه امینی ها ، زیبایی آینهكاریها در جاهای دیدنی قزوین
خانه و حسینیه امینی ها ، عمارتی است دلانگیز كه در سال ۱۲۷۵ هجری قمری در دو طبقه ساخته شد. حاج محمدرضا امینی از تجار به نام قزوین، این ملك ار در غرب رودخانه دزج ساخت. بخش بزرگی از این بنا به حسینه اختصاص یافته است. حاج محمدرضا درآمد یك دهات را هم وقف این حسینه كرد.
در میان بنای امینیها، سه تالار زیبا ساخته شدهاست كه در موازات یكدیگر از شرق تا غرب خانه كشیده شدهاند. این تالارها با ارسیهای چوبی زیبایی از هم جدا میشوند. هنگام برگزاری مجلس روضهخوانی، این ارسیها را بلند میكنند. نتیجه آن یك محوطه سرپوشیده بزرگ با آینهكاریهای بینظیر است. در میان این تالار زیبا، چهلچراغی آویخته شده و كف تالار را فرشهای یك تخته عتیقه میپوشانند. سقف و دیوارها تالار میانی كه بزرگترین تالار هم هست، با طاقچهها و آینهكاریهای بینظیر تزئین شده اند. سقف این تالار خود سه قسمت است. بخش میانی با گچبری و آینهكاری و دو بخش دیگر با نقاشی روی چوب و گره بندی مزین شدهاند. تالار میانی با دو پنجدری به دو تالار دیگر متصل میشود.
تالار جنوبی با ۹ دهنه ارسی و شیشههای رنگی بسیار زیبا به چشمانداز حیاط جنوبی و حوض آن باز میشود. سقف این تالار هم با آینهكاری و نقاشی تزئین شده است. خانه و حسینیه امینیها از زیباترین جاهای دیدنی قزوین است.
۱۳. آب انبار تك گنبدی قزوین
بزرگترین آب انبار تك گنبدی در ایران و جهان آب انبار سردار قزوین است. این بنا یك نظام آبرسانی شهری پیشرفته است كه در زمان قاجار ساخته شده است. بانیان احداث این بنا دو برادر از سرداران قاجار است.
گنبد بزرگ این بنا، آجری است و نورگیرهایی در بدنه آن تعبیه شده است. ورودی این آب انبار یك طاقنمای عریض دارد كه یك قوس جناقی و دو پا طاق جناقی آن را تزئین كردهاند. ارتفاع بلندترین نقطه گنبد آب انبار تا كف آن بیش از ۲۸ متر است. اب انبار تك گنبدی قزوین از دیگر نقاط منحصر به فرد در جاهای دیدنی قزوین است.
۱۴. قلعه الموت ، مقر حسن صباح در بین جاهای دیدنی قزوین
قلعه الموت را بر فراز صخرهای بلند با كاركرد نظامی ساختهاند. اینجا مقر حكومت حسن صباح، بنیانگذار اسماعیلیه است. حسن صباح اینجا را با بهای ۱۰۰۰ یا ۳۰۰۰ دینار طلا از حاكمش خرید. این دژ مستحكم ۲ هكتار مساحت دارد و ۲۰۰ متر بالاتر از زمینهای اطراف خودش است. الموت، از چهارطرف با پرتگاه محاصره شده و تنها راه ورود یك در در انتهای ضلع شمال شرقی است. دژ الموت در سال ۱۳۸۱ به عنوان یك اثر ملی ثبت شده است. نام الموت به معنای آشیانه عقاب هم هست كه دژ را از چیزی كه هست جذابتر میكند. عمر الموت به قرن سوم هجری برمیگردد.
این قلعه از جمله جاهای دیدنی قزوین است كه در روستای گازرخان قرار دارد و امروزه بیشتر آن تخریب شده است. این بنا هم جای خود را در فهرست آثار ملی پیدا كرده است.
۱۵. دریاچه اوان، چشم انداز بینظیر منطقه الموت
چهار روستای اوان، وربن، زواردشت و زرآباد شهر قزوین، نگینی لاجوردی را در میان خود دارند. دریاچه زیبای اٌوان در نیمه شمالی الموت یكی از زیباییهای طبیعی جاهای دیدنی قزوین است. این دریاچه هفتاد هزار متر مربع مساحت دارد و از چشمههای كوچك در بستر خود تغذیه میكند. عمیقترین نقطه دریاچه ۶٫۸ متر است و میتوان تا عمق یكمتری این دریاچه زیبا را از سطح آن دید. در فصل پاییز اوان میزبان پرندگان مهاجر مانند قو و غاز و مرغابی است.
اطراف دریاچه را بید و چنار تبریزی و سیب و آلبالو و گیلاس كاشتهاند. گون، كنگر و شیرینبیان هم به طور طبیعی در اطراف دریاچه رشد میكنند. این دریاچه محل زندگی قزلآلای رنگین كمان و كپور و اردك ماهی است. سیاهگوش و بز كوهی و پلنگ و خرس قهوهای هم در اطراف این دریاچه زندگی میكنند. اگر خوب گوش بدهید و ببنید عقاب و دال و دلیچه و شاهین و جغد هم در این منطقه خواهید دید.
اگر به دریاچه اُوان رفتید، سری هم به دریاچه الوبوم بزنید كه همچنان بكر است و كمتر كسی از وجود آن خبر دارد.
۱۶. پارك جنگلی باراجین و دهكده طبیعت
بزرگترین پارك جنگلی كشور در منطقه باراجین شهر قزوین قرار دارد. پارك جنگلی باراجین یا فدك، با مساحت ۱۵۰۰ هكتار، میزبان پروژه دهكده حیاط طبیعت است.
دهكده طبیعت باراجین با محیطی طبیعی منطقه نمونه كشوری برای زیست انواع جانوران از جمله یوزپلنگ و شیر است. اینجا حیوانات زندگی مسالمت آمیزی دارند، با وجودی كه در فهرست باغوحشهای كشور قرار دارد اصلا شبیه آنها نیست. این پارك ابتدا به عنوان یك مزرعه حیوانات اهلی شروع به كار كرد. در فاز دوم، گرگها، خرسها، شیر و پلنگ نیز به اینجا آمدند. دهكده طبیعت باراجین را مردی مهربان اما قدرتمند مدیریت میكند كه حیوانات برایش معنی دارند. مهندس نوری دوستی عمیقی بین حیوانات اهلی و وحشی و خودش ایجاد كرده كه باراجین را منحصربهفرد میكند.
در این دهكده پرندگان شكاری مانند عقاب و شاهین و پرندگان تزئینی مانند طاووس و قرقاول و طوطی هم هست. فضای دهكده طبیعت، آنقدر جذاب و زیباست كه تلخی باغوحشهایی كه دیدهاید را از كامتان كم میكند. اگر خواستید میان جاهای دیدنی قزوین یكی را انتخاب كنید كه مهربانی را در قلبتان مهمان كند، به باراجین بروید.
۱۷. روستای نیاق
صخرهای مرتفع در روستای نیاق قزوین قرار دارد كه دلیل شهرت این روستاست. در دل این صخره حفرههایی بزرگ با باد و باران و فرسایش حاصل از آنها درست شده است. درون بعضی از این حفرهها، حوضچههایی مستطیل شكل هم هست كه احتمالا توسط ساكنان قدیمی نیاق حفرشده است. هنگام بارندگی آب در این حوضچهها جمع میشود. این ایوان، نامهایی مانند «ایوان نیاق»، و «طاق محمد حنفیه» دارد. مردم محلی بر این باورند كه قصر محمد حنفیه بر بالای این صخره قرار داشته است. برخی هم به این ایوان، ایوان دیو میگویند چرا كه نقوشی شبیه صورت ارواج و اجنه بر این سنگها حك شده است. جاهای دیدنی قزوین با نیم طاقی طبیعی و زیبا كنار ایوان نیاق كامل میشود.
۱۸. امامزاده شاهزاده حسین قزوین
امامزاده شاهزاده حسین یكی دیگر از جاهای دیدنی قزوین است. این امامزاده فرزند امام رضا هستند. وی در سال ۲۰۱ هجری قمری دار فانی را وداع گفتند. امامزاده شاهزاده حسین همیشه از قرن سوم تا به امروز مورد اهمیت و توجه مردم قزوین قرار داشتند. گویا در سفری كه این امامزاده داشتند، از قزوین عبور میكردند و در همین مكان فوت كردند.
قدمت این بنا تا پیش از قرن ۸ و ۹ هجری قمری مشخص نیست. در حقیقت از قرن ۸ و ۹ ام درباره این مقبره در كتب تاریخی مختلف نوشتهاند. در آ« دوران ضریح چوبی روی مزار این امامزاده بنا كرده بودند. گویا در بین دوره چنگیزیان تا صفویان، به دلیل شورشهای مختلفی كه در قزوین وجود داشت، ضریح را تعمیر نكردند و بخشهایی از آن آسیب دید. به احتمال فراوان سلطان الجایتو شاه خدابنده و پسرش این ضریح را بازسازی كرد. در حال حاضر حرم امامزاده شاهزاده حسین برای مردم قزوین اهمیت بسیاری دارد. مردم برای برآورده شدن حاجات خود نذر این امامزاده میكنند. پس اگر متوجه شدید كه مردم به شما نمك یا چیزهای دیگر خیرات میكنند، آنها را قبول كرده و دعای خیر برایشان كنید.
آدرس: استان قزوین، شهر قزوین، خیابان سلامگاه، آستان مقدس امامزاده شاهزاده حسین (ع)
ساعت بازدید: ۲۴ ساعته
هزینه بازدید: رایگان
۱۹. مسجد النبی قزوین
همه ما مسجد النبی را به كشور عربستان میشناسیم. پس شاید تعجب كنید كه چرا مسجد النبی در قزوین قرار دارد؟ در حقیقت مسجد النبی را با نام مسجد شاه و مسجد سلطانی نیز میشناسند. این مسجد در ضلع جنوبی خیابان امام خمینی و در راستای بازار قرار دارد. مسجد النبی در بین مردم شهر قزوین بسیار مهم است. هر جمعه، نماز جمعه در مسجد النبی قزوین برگزار میشود. این مسجد در زمینی به مساحت ۱۴ هزار مترمربع قرار دارد. از نظر گستردگی، صحن و شستانها و همچنین نوع معماری، این مسجد خاص و منحصربهفرد است. مسجد النبی در فهرست آثار ملی ایران نیز وجود دارد و یكی از ابنیه مهم تاریخی قزوین به حساب میآید.
قدمت مسجد النبی به دوران قاجار باز میگردد. بر اساس اسناد تاریخی، فتحعلی شاه قاجار دستور ساخت این مسجد را در موقوفات آقا جمال وزیر صادر كرد. در دوران حكومت فتحعلی شاه قاجار، ساخت و ساز ابنیه مختلف مذهبی در شهرهای مختلف افزایش پیدا كرد. این مسجد با توجه به اینكه به دستور فتحعلی شاه قاجار ساخته شد، آن را با نام مسجد سلطانی نیز میشناسند.
آدرس: استان قزوین، قزوین، ضلع جنوبی خیابان امام خمینی (ره)، بین خیابان عبید زاكانی و سعدی
ساعت بازدید: ۲۴ ساعته
هزینه بازدید: رایگان
۲۰. دروازه درب كوشك قزوین
دروازه درب كوشك از جمله مهمترین جاهای دیدنی قزوین است. این دروازه قدیمی در انتهای خیابان آزادی قزوین قرار دارد. در گذشته دور، دور تا دور شهر را دیوار میكشیدند و مردم فقط از دروازههای خاص عبور میكردند. دروازه درب كوشك یكی از دروازههای قدیمی شهر است كه قدمت آن به قرن سوم هجری باز میگردد. در آن دوران قزوین ۷ دروازه مختلف داشت. در دوران قاجار تعداد این دروازهها به ۹ عدد رسید. امروزه فقط در بخش جنوبی شهر دروازه تهران و دروازه كوشك در بخش شمالی شهر باقی ماندهاند. متأسفانه مابقی این دروازهها از بین رفتهاند و دیگر خبری از آنها نیست.
دروازه درب كوشك به شكل نیمدایره است و در آن از قوس كلیل استفاده كردهاند. نمای این دروازه كه رو به شهر است، آجری بوده و تزئینات خاصی ندارد؛ اما نمای بیرونی آن دارای كاشیكاری بسیار زیبا و تماشایی است. بد نیست بدانید كه كاشیكاریهای دروازه درب كوشك را در دوران فروانروایی عضدالملك قاجار انجام دادهاند. دروازه درب كوشك را میتوان به نوعی نمادی از شهر قزوین دانست. پس حتماً در سفر به قزوین باید از این دروازه دیدن كنید.
آدرس: استان قزوین، قزوین، انتهای خیابان آزادی
ساعت بازدید: ۲۴ ساعته
هزینه بازدید: رایگان
۲۱. برج های خرقان
برج های خرقان جزو آثار تاریخی قزوین هستند. در ۲كیلومتری جاده قزوین به همدان، درست در ۱كیلومتری روستای حصار ارمنی، میتوانید شاهد چند برج استوانهای باشید كه مستقل از دیوارهای شهر هستند. تمامی این برجها دارای ضخامت ۶۰ سانتیمتر هستند. پوشش تزئینی این برجها از جنس آجر است. در میان این برجها، راهپلهای برای دسترسی به بخش بالایی برجها وجود دارند. برای دسترسی به این پلهها باید از درب مستطیلی كوچكی كه در كنار برج قرار دارد وارد شوید. بعد از ۲۲ پله، به اتاق بالایی برج خواهید رسید.
قدمت این دو برج به قرن پنجم هجری قمری باز میگردد. شباهت ظاهری این دو برج از نظر معماری یك موضوع بسیار جالب است. اینكه در آن دوران با حداقل تجهیزات، دو برج را تا این اندازه شبیه به هم بسازند، واقعاً نشان دهنده هنر معماری ایرانیان است.درباره كاربرد این برجها روایات بسیاری وجود دارد؛ اما به احتمال فراوان این دو مقبره و آرامگاه هستند. بازدید از این برجها را حتماً باید در برنامه سفرتان به قزوین قرار دهید.
آدرس: استان قزوین، ۳۲ كیلومتری جاده قزوین ـ همدان، یك كیلومتری روستای حصار ارمنی
ساعت بازدید: ۲۴ ساعته
هزینه بازدید: رایگان
۲۲. سرای وزیر قزوین
سرای وزیر یكی دیگر از ابنیه تاریخی قزوین است كه در راسته بازار قرار دارد. این سرا را با نام كاروانسرای وزیر نیز میشناسند. سرای وزیر روبهروی راسته قیصریه در بخش شرقی راسته قرار دارد. ورودی هشتی آن دارای زیبایی خاصی است و قطعاً از تماشای آن لذت خواهید برد. در بخش هشتی ورودی سرای وزیر، حجرههایی قدیمی با طاقهای كاشیكاری شده زیبا به چشم میخورد. این حجرهها جزو قدیمیترین مغازههای قزوین به حساب میآیند. اگر بهدنبال خرید سوغات قزوین و صنایعدستی این شهر هستید، میتوانید سری به این حجرهها بزنید.
دورتادور حیاط این سرا، حجرههای دو طبقه نیز به چشم میخورد. كسبه این بازار نسل اندر نسل در این سرا فعالیت میكنند و مشغول كسب روزی حلال هستند. طرح سرا بهصورت چهار ایوانی است. البته در بخش شرقی در حال حاضر ایوانی وجود ندارد. تمامی حجرهها طاق جناغی دارند و اكثر حجرههایی كه در طبقه دوم هستند، ارسی دارند. اگر به معماری سنتی ایرانی علاقهمند هستید، قطعاً از حضور در این بازار لذت خواهید برد.
آدرس: استان قزوین، قزوین، بازار قزوین
ساعت بازدید: ۲۴ ساعته
هزینه بازدید: رایگان