ریپورتاژ آگهی
جزیره تنب بزرگ

جزیره تنب بزرگ

نب بزرگ به نام‌های تمب گپ، تنب مار و تل‌مار نیز نامیده شده است.
  • 1400/11/13
  • استان : هرمزگان
  • شهر : بندر عباس
  • دسته : مناطق توریستی ایران
آدرس : جزیره تنب بزرگ در جنوب جزیره قشم و در حد فاصل بندر لنگه و راس‌الخیمه قرار دارد.
تلفن : 66059000-021

جزیره تنب بزرگ در جنوب جزیره قشم و در حد فاصل بندر لنگه و راس‌الخیمه قرار دارد. این جزیره بین E5516 و E5519 درجه طول شرقی نسبت به نصف‌النهار گرینویچ و بین N2615 و N2619 درجه عرض شمالی واقع شده است. تنب بزرگ از بندر لنگه كمتر از پنجاه كیلومتر فاصله دارد، در حالی‌كه مسافت آن از كرانه‌های راس‌الخیمه هفتاد كیلومتر می‌باشد. از سوی دیگر تنب بزرگ در كمترین فاصله خود با خاك ایران در ۳۱ كیلومتری جنوب جزیره قشم واقع شده است.
به ‌عبارت‌ دیگر، تنب بزرگ در بخش شمالی خط میانه خلیج‌فارس واقع می‌باشد. این جزیره به شكل دایره بوده و وسعت آن چیزی در حدود دوازده كیلومتر مربع تخمین‌زده می‌شود. جزیره تنب بزرگ پوشیده از شنزار می‌باشد كه تقریبا خشك و بی‌آب و علف است. در بخش شمال جزیره تپه‌هایی وجود دارد كه مرتفع‌ترین نقطه‌های آنها به ۵۳متر می‌رسد.
تنب بزرگ به نام‌های تمب گپ، تنب مار و تل‌مار نیز نامیده شده است. قول معروف آن است كه تنب یا تمب واژه‌ای فارسی (دری) یا تنگستانی به معنای تپه می‌باشد. بر همین اساس به گویش اهالی منطقه این جزیره تنب یا تمبو خوانده می‌شود. بخش جنوبی جزیره هموار و مناسب‌ترین لنگرگاه جزیره است. در این بخش همچنین برخی گیاهان صحرایی می‌روید كه به مصرف دام‌های محلی می‌رسد. این جزیره تقریبا فاقد آب آشامیدنی است و آب آن از جزیره قشم تامین می‌گردد، هرچند در گذشته چند حلقه چاه آب نیمه‌شور در بخش جنوبی آن وجود داشت، اما همگی امروزه خشك شده‌اند.
در شمال این جزیره دكل یك فانوس دریایی كه در سال ۱۳۳۲ احداث شده، به چشم می‌خورد. جالب است بدانیم كه با تمام تحریفات، به سادگی و با مراجعه به فرهنگ لغات زبان عربی می‌توان دریافت كه واژه «تنب» به هیچ‌ عنوان در لغت عرب وجود ندارد و این نام صددرصد فارسی و ایرانی بوده و از دوران هخامنشی به این سو در منطقه متداول بوده است.
مردم بومی این جزیره از صید ماهیی و مروارید امرار معاش می كنند. در این جزیره معدن خاك سرخ نیز وجود دراد . جمعیت بومی جزیره ، هنگام برقراری دو بارة حاكمیت ایران بر آن در ۱۳۵۰ ش ، حدود سیصد تن بود، شامل ایرانیانی از بندر لنگه و اعرابی از قبیلة بنی یاس كشور دبی ، كه به عربی سخن می گفتند. دولت ایران بعد از پس گرفتن این جزیره از بریتانیا، اعلام كرد كه مردم جزیره در انتخاب تابعیت ایران یا تابعیت رأس الخیمه آزادند و متعاقب آن ، بیشتر ساكنان جزیره به رأس الخیمه مهاجرت كردند.

آب آشامیدنی تنب بزرگ در گذشته از دو حلقه چاه آب نیمه شور در بخش جنوبی جزیره تأمین می شد كه امروزه خشك شده اند و آب آشامیدنی از جزیرة قشم تأمین می شود. دولت ایران یك دستگاه تقطیر آب در قشم ساخته است ( > كیهان بین المللی < ، همانجا). دكل یك فانوس دریایی در شمال جزیره به ارتفاع ۲۶ متر وجود دارد كه در ۱۳۳۲ احداث شده است.

 

جزیره تنب بزرگ-SHkD1djDLM

جزیره تنب بزرگ-Ce9s3gHbNV

جزیره تنب بزرگ-lGUKjv4lj5

جزیره تنب بزرگ-1eDqcfHvn1