جزیره سیری جزیرهای ایرانی واقع در خلیج فارس است. این جزیره به شكل ذوزنقه است و اندكی بالاتر و غربتر از جزیره ابوموسی قرار دارد.
این جزیره دارای ۱۷ كیلومتر مربع مساحت است و نام اصلی و پارسی آن «راز» میباشد كه به دلیل نزدیكی با مناطق عربنشین حاشیه جنوبی خلیج فارس، اعراب از معادل عربی این نام یعنی سری استفاده كردند كه این نام در زبانهای اروپایی سیری تلفظ شد و از راه آن زبانها به فارسی رسید.
جزیره سیری یكی از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است.
این جزیره در آبهای خلیج فارس قرار دارد. فاصله آن تا مركز شهرستان ابوموسی كه در قسمت شرقی جزیره سیری واقع شده در حدود ۲۷ كیلومتر است . فاصله دریایی آن تا مركز استان هرمزگان شهر بندر عباس در حدود ۱۵۲ مایل دریایی است . وسعت جزیره سیری ۳/۱۷ كیلومتر مربع میباشد. این جزیره فاقد پستی و بلندی بوده و نسبتاً مسطح است. مرتفعترین نقطه آن ۲۴ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بزرگ ترین ابعاد طولی و عرضی جزیره ۱/۶ و ۶/۴ كیلومتر است.
در قسمتهای شمالی و نزدیك سواحل جزیره مناطق مسكونی همراه با سایر تأسیسات جای گرفتهاند این جزیره به طور كامل نظامی است و هیچ فرد بومی در آن زندگی نمیكند. هم چنین عدهای از مردم جزیره در تأسیسات نفتی كار میكنند. در این جزیره تعداد قابل توجهی نخل خرما به طور پراكنده وجود دارد. این منطقه پوشش گیاهی فقیری دارد. در این جزره معدن خاك سرخ نیز موجود است.
در گذشته افرادی بومی در این جزیره زندگی میكردند كه به مرور زمان از آن جا كوچ كردند. بر سر این جزیره، ایران سالها با كشورهای حوزه خلیج فارس مشكل داشته است، اما اكنون از جزیرههای ایران است. از حیوانات این جزیره میتوان از آهو، گربه و مرغ دریایی و … نام برد. آب و هوای این جزیره گرم و شرجی است.
وجه تسمیه
جزیره سیری به نامهای دیگری مانند سری و یا سوری معروف بوده است كه البته در محاوره كنونی بیشتر نام سری مصطلح و رایج است زیرا جزیره دارای حساسیت بالایی از نظر میادین نفتی و نظامی دارد .نام اولیه جزیره سوری بوده كه به معنی گل قرمز و یا به مناسبت خاك سرخی است كه در سطح جزیره پراكنده است و به مرور به سیری و سری تعغییر نام داده است .
موقعیت جغرافیایی
جزیره سیری در جنوب شرقی پهنه آبهای نیلگون خلیج فارس در موقعیت جغرافیایی N255451 E543138 و در فاصله ۱۳۰ مایلی جنوب غربی بندر عباس ،مركز استان هرمزگان قرار دارد . جزیره سیری دز جهت غر ب ،۲۸ مایل (۵۳ كیلو متر ) تا جزیره بو موسی ،۴۲ مایل (۷۷ كیلومتر ) در جهت شمال شرقی تا بندر لنگه ، ۲۲ مایل(۴۰ كیلومتر ) در جهت شمال تا جزیره فارور و ۱۲.۵ مایل (۲۳ كیلومتر )تاجزیره فارورگان فاصله دارد .همچنین بندر دبی در فاصله ۵۶ مایلی جنوب شرقی جزیره سیری قراردارد. مختصات جزیره عبارت است از ۵۴ درجه و ۲۹ دقیقه تا ۵۴ در جه و ۳۵ دقیقه طول جغرافیایی و ۲۵درجه و ۵۳ دقیقه تا ۲۵ درو ۵۶ دقیقه عرض جغرافیایی مساحت جزیره ۱۶.۵ كیلومتر مربع بوده وبلند ترین ارتفاع آن ۳۷ متر است . در قسمتهای شمالی و نزدیك سواحل جزیره ، مناطق مسكونی همراه با سایر تأسیسات جای گرفته اند . اهالی بومی جزیره از طریق ماهیگیری و صید میگو وكشاورزی محدود، زندگی و امرار معاش می كنند و همچنین عدهای از مردم جزیره در تأسیسات نفتی كار میكنند. و در این جزیره تعداد قابل توجهی نخل خرما به طور پراكنده وجود دارد كه محصول آن فقط مصرف محلی دارد. این منطقه پوشش گیاهی فقیری دارد. در این جزیره معدن خاك سرخ نیز موجود است .
اكوسیستم جزیره
گیاهانی میتوانند در این منطقه رشد كنند كه قدرت ذخیره آب را به قدر كافی داشته باشند. علاوه بر درخت خرما (نخل)، درختچههایی كه در جزیره میرویند مانند خرگ و هلپه، نیز بهصورت اهلی پرورش مییافتهاند. در این جزیره، جانوارانی آبزی بهچشم میخورند كه برخی بومی و برخی نیز فقط از این منطقه عبور میكنند. همچنین آفتابپرست مخصوصی فقط در این جزیره یافت میشود. شركت نفتی سوفیران در این جزیره، نخستینبار به استخراج نفت پرداخت و این منطقه نفتی در حال حاضر از ظرفیت تولیدی به میزان ۱۰۵ هزار بشكه در روز برخوردار میباشد.
آب و هوا
زمستان در همه جای این منطقه گرم بوده و دمای بالا همراه با نم نسبی شرایط شرجی را بوجود آورده است در نواحی ساحلی در تمام طول سال رطوبت بیش از ۵۰ درصد می باشد .در تمام طول تابستان ،شبانه روزی حالت شرجی وجود دارد در فصل تا بستان با توجه به استقرار توده پر فشار جنب حاره ای در بالا و سیستم كم فشار در سطح زمین اولاً تابش ورودی بیشتری به ناحیه مكیده می شود و ثانیاً هوای گرم سرزمینهای اطراف مانند عربستان به ناحیه مكیده می شود .به طوری كه در بیشتر ایستگاه ها ی ناحیه بالا ترین دمای روزانه به بیش از ۴۰ در جه سانتی گراد می رسد.
فاصله با بنادر و جزایر
جزیره سری در فاصله ۱۴میلی (۲۶كیلومتر) جزیره فارور كوچك ۲۳ میلی(۴۳كیلومتر) جزیره فارور بزرگ -۲۵میلی(۴۶كیلومتر) جزیره ابوموسی – ۴۵میلی(۸۳كیلومتر) جزیره تنب- ۴۷ میلی(۸۷كیلومتر)جزیره كیش درحدود۸۹كیلومتری ساحل لنگه و ۱۰۹میلی (۲۰۱كیلومتر) جزیره قشم قرار دارد.
شیخ عرب در جزیره سری
جزیره سری درگذشته،بواسطه موقعیت طبیعی خودازاكثرجزایرخلیج فارس آبادتروبرای زراعت مستعدتر بوده است وبهمین سبب یكی ازشیوخ عرب موسوم به خلیفه بن رشید در دوران های گذشته با كسان خود باین جزیره كوچ كرده وپس ازاستقرار،به حفر چند حلقه چاه پرداخت واز آن پس اعقاب او در این جزیره سكونت گزیده اند.۲
زبان و مذهب
زبان اهالی جزیره سری،محلی بومی است كه ازجهت لهجه نزدیك به زبان محلی بندرعباس می باشد، مذهب اكثریت اهالی تشیع است.
سیری جزیره ای ایرانی واقع در خلیج فارس است. این جزیره به شكل ذوزنقه است و اندكی بالاتر و غرب تر از جزیره ابوموسی قرار دارد. این جزیره دارای ۱۷ كیلومتر مربع مساحت بوده و نام اصلی و پارسی آن «راز» میباشد. جزیره سیری یكی از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است.
جزیره سیری در قلب آبهای خلیج فارس قرار دارد . فاصله آن تا مركز شهرستان ابوموسی كه در قسمت شرقی جزیره سیری واقع شده در حدود ۲۷ كیلومتر است . همچنین فاصله دریایی آن تا مركز استان، شهر بندر عباس، در حدود ۱۵۲ مایل دریایی است . این جزیره فاقد پستی و بلندی بوده و نسبتاً مسطح است . بزرگ ترین ابعاد طولی و عرضی جزیره ۱/۶ و ۶/۴ كیلومتر است . در قسمتهای شمالی و نزدیك سواحل جزیره مناطق مسكونی همراه با سایر تأسیسات جای گرفتهاند اهالی بومی جزیره از طریق ماهیگیری و صید میگو و كشاورزی محدود زندگی و امرار معاش میكنند و همچنین عدهای از مردم جزیره در تأسیسات نفتی كار میكنند . در این جزیره تعداد قابل توجهی نخل خرما به طور پراكنده وجود دارد كه محصول آن فقط مصرف محلی دارد