كوهپایه ای بودن این روستا سبب شده تا ساخت و ساز مناطق مسكونی و زمین های زراعی و باغات به صورت پلكانی درآید و این امر در كنار كاربرد مصالح سنتی و بومی در ساخت خانه ها با اقلیم كوهپایه ای بر فراز پهنه ای از كویر منظره زیبایی را بوجود آورده و نظر هر تازه واردی را به خود جلب می كند.
همجواری با پارك ملی توران و وجود حیوانات و پرندگان وحشی نظیر یوزپلنگ آسیایی، گور خر آسیایی، زاغ بور و … گردشگران و طبیعت گردان بسیاری را به این روستا جذب می كند. چشمه آور و … از جمله اماكنی است كه هر ساله مورد توجه مردم از روستاها و شهرهای همجوار برای تفرج قرار می گیرد.
آب كشاورزی روستا از قنات است و در مظهر آن كه در گذشته محل تأمین آب شرب روستا بوده با وجود چنارهای كهنسال نمای بسیار دلنشینی را به وجود آورده است.واقع شدن رشته كوه های مرتفع در حاشیه جنوبی و آب های سرشار و قنات ها منجر به شكل گیری روستاهای نزدیك به هم در این منطقه شده و حدود مراتع و باغهای روستاها قابل تشخیص از هم نیست و به طور كلی باریكهای سرسبز در دامنۀ رشته كوه به وجود آورده است. قلعه بالا به دلیل ارتفاع بیشتر از روستاهای مجاور چشم انداز كامل بر دشت بیارجمند داشته و از این جهت می توان قلعه بالا را نگین سبز توران نامید.
در گذشته عمدۀ مشاغل مردم كشاورزی و دامداری بوده ولی در دهۀ اخیر آهنگ مهاجرت روستاییان به شهر ها بیشتر شده كه می توان با توسعۀگردشگری روند مهاجرت در این منطقه را معكوس نمود.
محصولات كشاورزی قلعه بالا از كیفیت بسیار بالایی برخوردار است كه عمدۀ آن گندم، جو، فلفل و شلغم است همچنین این روستا دارای باغات سرسبز انار، گردو، زرد آلو، انجیر زرد و انگور میباشد.
در مجاورت این روستا ذخیره گاه زیستكره توران قرار دارد. اشكال مختلفی از اراضی مناطق خشك به چشم می خورد. در مجموعۀ توران، طیف وسیعی از گیاهان من جمله گیاهان یك ساله، بوتهای، درختچهای و درختی را می توان مشاهده كرد.
در جنوب غربی منطقه اراضی نمكی و در شرق و شمال شرقی تپه های ماسه ای دیده می شود. اراضی گچی نیز به صورت پراكنده در منطقه وجود دارد كه در هر كدام بر اساس شرایط خاص خود محل رویش گیاهان خاصی می باشد. در كانالها و نزدیك چشمهها می توان انواع مختلفی از گیاهان رطوبت پسند را یافت.
در ارتفاعات منطقه گونه های درختی از قبیل بنه، بادامشك، تنگرس و افدارا به وفور مشاهده می گردد. در قسمتهای دشتی غالباً با گیاهانی از قبیل قیچ، درمنه، كاروان كش، خارشتر، گون، گز و تاغ بر میخوریم.
اقامت و شب نشینی در قلعه بالا بسیار خاطره انگیز است، رصد آسمان شب كویر، آتیشونی (دور آتش نشینی) با شنیدن داستان ها و افسانه های قدیمی توسط كهنسالان بسیار جالب است.
تانه بافی یكی از فنون صنایع دستی قلعه بالاست، تانه بافی، فن پارچه بافی در این منطقه است. پارچه ای كه بافته می شود به تناسب جنس نخ، مصارف گوناگونی دارد. ضمناً اهالی روستا با پرورش كرم ابریشم و فن تولید نخ ابریشم آشنایی كامل دارند. سوزن دوزی، گل دوزی، سیاك دوزی و دوخت لباس های سنتی از دیگر صنایع دستی روستای قلعه بالاست. مهمترین سوغاتی روستای قلعه بالا فلفل، زیره سبز، انار، كنجد و گیاهان دارویی می باشد.
فصل های بهار و پاییز بهترین وقت سفر به قلعه بالا و منطقۀ خوارتوران در خطۀ شاهوار (شاهرود) است. توسعۀ گردشگری روستایی و عشایری می تواند از روند مهاجرت روستائیان به شهرها جلوگیری كرده و در كنار آن زمینه حفظ صنایع دستی و آئین های سنتی فراهم آید، دیگر آنكه گردشگران این نقاط در محیطی جدا از هیاهوی شهر و زندگی مرفه شهر نشینی زمانی را به فراغت در كنار روستائیان و عشایر بسر برده و با حضور خود نقش قابل توجهی در اقتصاد و معیشت روستاییان ایفا می نمایند. بدین شكل روستاها از حالت تك محصولی خارج گشته و سطح درآمد خانوادهها افزایش می یابد. ایجاد زمینه اشتغال برای نیروی كار و ایجاد تقاضا برای محصولات كشاورزی، دامداری، سوغات و صنایع دستی از دیگر مزایای توسعۀ گردشگری روستایی و عشایری كه توسعه پایدار را در روستای هدف گردشگری قلعه بالا و منطقۀ توران را به دنبال خواهد داشت.
اهالی روستای قلعه بالا برای بهرمندی از این صنعت پاك و پایدار و نیز به جهت خودداری از مهاجرت نیازمند حمایت های دولتی در تأمین زیرساخت های مورد نیاز گردشگری، نظیر جاده دسترسی مناسب، اطلاع رسانی و تبلیغات مؤثر، استاندارد سازی اماكن اقامتی روستایی، برگزاری دوره های آموزش گردشگری برای بومیان و تشویق و حمایت از سرمایهگذاران بخش خصوصی است.