كاروانسرای پیام از جملة كاروانسراهای معروف آذربایجان است كه غالباً در دورههای صفویه و مغول از رونق بسیار برخوردار بود.
این كاروانسرا از موقعیت مكانی سوقالجیشی بسیار مهمی برخوردار است به طوری كه در حال حاضر نیز میتواند مورد استفادة كلیه مسافران ایرانی و گردشگران خارجی كه از مرز بازرگان به اروپا بر عكس عزیمت میكنند واقع گردد.
این كاروانسرا به علت اهمیت مكانی و مبادلات وسیع كالا در قرون گذشته بر خلاف كاروانسراهای كوهستانی، دارای حیاط مركزی وسیع و از نوع كاروانسراهای چهار ایوانی است كه از سردر رفیع، گنبدخانه حیاط مركزی به شكل هشتی، اتاقها و ایوان های مشرف به حیاط برای اقامت كاروانیان تشكیل می شود.
این كاروانسرا با قرار داشتن در مسیر گردشگری بسیار پرتردد تبریز – جلفا در بهار و تابستان و پیست اسكی پیام در زمستان مورد توجه علاقمندان است.
در سال 1378 با توجه به اهمیت محور شمال به جنوب كشور و آمادهسازی ایستگاههایی برای اقامت و استراحت گردشگران داخلی و خارجی بنای كاروانسرای پیام به صورت كالبد اولیه ولی با تأمین كلیة امكانات رفاهی جدید با طرح معماری سنتی به همت سازمان میراث فرهنگی كشور شروع به بازسازی گردید و هم اكنون در شرف اتمام است. این بنای عظیم دارای بدنة آجری و ایوانها و طاقهای رفیع به همراه برجهای مدور در چهار گوشةآن است و در آیندة نزدیك میتواند به عنوان یكی از جاذبههای مهم گردشگری مورد استفاده مسافران قرار گیرد.
موقعیت مكانی:
مرند، 13 كیلومتری جاده مرند به تبریز(حدود 54 كیلومتری تبریز) روستای یام