همه با شنیدن نام كوه قوشاداغ در جنوب شرق اهر یاد «یای قاری » می افتند. این كوه چندین سال است كه میزبان برنامه ی جذابی با عنوان «همایش كوهپیمایی یای قاری» است و در این برنامه هزاران تن از شهروندان از هوای خوش و مناظر زیبای ارتفاعات این كوه بهره می برند. خانواده ها در دامنه ی آن چادر زده و در ارتفاعات پایین به گردش می پردازند. كوهنوردان نیز به سوی قله ی قوشاداغ در ارتفاع ۳۱۵۰ متر صعود می كنند. در مسیر صعود چندین چشمه با آب گوارا و خنك از مهمانان پذیرایی می كند و در میانه ی راه «قوچ گولی» همراه با چمنزار وسیع سفره ای گسترده برای گردشگران است.
افرادی كه به كوهپیمایی ادامه می دهند به دامنه ی سرسبز با پهنه های برفی و چشمه های پرآب در نزدیكی قله ی اصلی می رسند. چمنزاری پرگل كه در هم نشینی با برف و مه چشم انداز زیبایی خلق كرده است. اینجا نیز محل اتراق است و كسانی كه تا اینجا بالا آمده اند بساط چایی و ناهار برپا می دارند. برخی پس از استراحت همچنان بالا می روند. از كنار توده های برف گذشته و در اندك مدتی بعد به قله ی قوشاداغ می رسند. قله ای كه در جنوبش هریس و در شمالش اهر را می توان به نظاره نشست. در شمال این قله دشت اهر به زیبایی تمام نمایان است. اندكی دورتر از قله در شرق «یای قاری» نیز هست. این برف همیشه می ماند و از دشت اهر همواره نمایان است.
گردنه معروف گؤیجه بئل كه از زیباترین پدیدههاى طبیعى است، در محدوده این كوهستان بر سر راه تبریز به اهر قرار گرفته است. تمام ارتفاعات قوشاداغ پوشیده از مراتع سرسبز و خرم است كه در تابستان مورد استفاده عشایر دشت مغان و ارسباران قرار مىگیرد.
این دامنه سرسبز تا قله قوشاداغ محل ییلاق عشایر ـ طایفه قراچورلو ـ است و حضور آن ها جذابیت قوشاداغ را چندین برابر كرده است.
از همین دامنه البته راه خاكی نیز تا نزدیكی قله ی قوشاداغ برای تردد خودروهای عشایر احداث شده است و انواع خودروها در این راه تردد می كنند. این راه خاكی امكان رفتن تا قوچ گولی و حتی آخرین دامنه ی قوشاداغ را برای خانواده ها و كسانی كه امكان پیاده روی و كوهپیمایی ندارند، فراهم می سازد.
ارتفاعات قوشاداغ مكانی منحصر به فرد را برای طبیعت گردان فراهم كرده است كه همین عامل رویكردی مهم برای گردشگری شهرستان اهر محسوب می شود.
وجود دشتی از «كهلیك اوتی» در كنار دامنه قوشاداغ همواره برای خانواده های جذاب بوده و این گیاه ما را برای برگزاری جشنواره كهلیك اوتی تشویق و ترغیب می كند.
فضای وسیع در دامنه ی قوشاداغ امكان حضور گسترده و پرتعداد خانواده ها را فراهم می كند و جاده ی دسترسی موجود این امكان را فراهم كرده است كه حتی كودكان و كهنسالان نیز خود را به دامنه های قوشاداغ برسانند و از هوای خوش و سالم آن بهره ببرند.
بهتر است در كنار طبیعت گردی و لذت بردن از مناظر، در حفظ محیط زیست كوشا باشیم و نباید برای حیات و اقتصاد عشایر مزاحمت ایجاد كنیم. امیدواریم كه ساعاتی خوش و فرح بخش در سفر به این سرزمین سرسبز داشته باشید.
مشخصات:
قوشاداغ رشته كوهی است كه در مركز آذربایجان از شرق به غرب، 5 كیلومتری شمال شهر زیبای هریس واقع می باشد. طول تقریبی این رشته كوه 30 كیلومتر و عرض آن 20 كیلومتر می باشد .
قلل مرتفع آن عبارتند از: یای قاری با ارتفاع 3400 متر، ساپلاق با ارتفاع 3350 متر و سوقالخان با ارتفاع 3200 متر
دره ها و چشمه های معروف این رشته كوه در جنوب عبارتند از: دربند ساپلاق، چشمه معروف قبله گوزی، حصارچایی، چشمه چاتداق قیه و چشمه پر آب سوقال خان در شرق این رشته كوه
مسیر های صعودی به قلل قوشاداغ از جنوب بیش از 5 مسیر بنام های: یال غربی دره ساپلاق در غرب دره دربند، یال شرقی دره ساپلاق و مراتع گنجی و همچنین ادامه آن، مسیر سوم از یال غربی قالاچیق و دره چاتداق قیه، مسیر چهارم از شرق قالاچیق كوچك و مسیر پنجم از یال چرلی و سوقال خان می باشد.
برنامه های ورزشی تفریحی این منطقه:
این منطقه همچنین امكاناتی از قبیل كوهپیمایی زمستانی، برنامه های برف و یخ، پیست اسكی روی چمن و برف و همچنین دوچرخه سواری كوهستان در فصول مربوطه را فراهم كرده است.
مسیر دسترسی به قوشا داغ از مسیر روستای یوزبند:
فاصله اهر تا روستای یوزبند كمتر از یك ساعت راه است. خودروها در جاده ی اهر ـ مشگین شهر پیش می روند و در ادامه از پل «جالیق» به سمت جنوب می پیچند. ابتدا به روستای «رزین» می رسند كه تا اینجا جاده آسفالت است. بعد جاده ای خاكی كه در آستانه ی آسفالت شدن قرار داد ما را به روستای « آلمان » می رساند. پس از آلمان راهی وجود دارد كه از آن می توان به روستاهای یوزبند و خضركندی دسترسی پیدا كرد. در میانه ی این راه به سمت یوزبند می رویم كه در اندرون دره ای كم عمق با رودخانه ای پرآب دیده می شود. در انتهای این دره به سمت جنوب دامنه ی قوشاداغ قرار دارد، اینجاست كه باید از خودروهای خود پیاده شوید.
