«برای آنها كه به دنبال تجربههای جدید هستند، ایران كشوری است مملو از جاذبههای كمتر شناختهشده كه با زیبایی و قدمت تاریخیشان، دیگر مكانهای مشهور را به مبارزه میطلبند.»
این جمله آغازین گزارشی است كه «CNN» با محوریت معرفی پنج مقصد گردشگری كموبیش گمنام در ایران منتشر كرده است.
این شبكه آمریكایی در گزارش خود از تخت جمشید و عالیقاپو و كاخ گلستان گذر كرده و دست روی پنج جاذبه تاریخی كشورمان گذاشته كه شاید كمتر میان گردشگران خارجی شناخته شده باشند.
قلعه رودخان
این قلعه قدیمی كه در میان جنگلهای انبوه و مرطوب شمال گیلان پنهان شده، «قلعه رودخان» نام دارد كه قدمت آن به دورهی پیش از اسلام در ایران بازمیگردد. در حالیكه این مكان از نواحی پرطرفدار میان ایرانیان است، توریستهای خارجی كمتر از آن اطلاع دارند. برخی از كارشناسان، ساخت قلعه را در دوران ساسانیان و مقارن با حمله اعراب به ایران دانستهاند. در دوره سلجوقیان این قلعه تجدید بنا شد.
مسیر سربالایی جنگل تا رسیدن به قلعه كه بین دو قلهی سرسبر واقع است، بیش از یك ساعت پیادهروی دارد. به همین دلیل است كه محلیان «رودخان» را «قلعه هزار پله» میخوانند. پس از بازدید از این بنای تاریخی و پایین آمدن میتوانید در رستوران و غذاخوریهای جاده فومن از خوردن غذاهای ایرانی از جمله «ترش كباب» لذت ببرید.
دیوار قلعه ۱۵۰۰ متر طول دارد و در آن ۶۵ برج و بارو قرار دارد. این قلعه در ارتفاع حدود 700 متری از سطح دریا واقع شده و در كنار آن رودخانهای به همین نام جاری است.
عمارت بخردی
كاروانسرایی 400 ساله از عهد صفویان در اصفهان وجود دارد كه با اتاقهای متعددش میزبان مسافران دوره قاجار هم بوده است. عمارت بخردی اكنون عنوان قدیمیترین اقامتگاه در دست بازسازی در ایران را یدك میكشد. پنجرههایی با شیشههای رنگارنگ كه از دورههای صفوی و قاچار باقی مانده، با مبلمانی از جنس چوب چنار جلوهای دوچندان به این خانه بخشیده است.
مهمانسرا در میان باغهایی پر از میوه و گلهای وحشی واقع شده و از پنج سال پیش توسط «مرتضی بخردی» طراح داخلی و كارشناس بازسازی در دست نوسازی است. این طراح معتقد است این خانه متعلق به منجمی از عهد صفویان بوده و حتی درهای ساختمان اصلی كه به سمت اتاقهای طبقه بالا باز میشوند، درهای سنگین و چوبی اصل هستند كه با چوب درخت چنار بازسازی شدهاند. این مهمانسرا حتی میان اصفهانیها نیز چندان شناخته شده نیست و شهرت آن دهان به دهان چرخیده است.
گنبد سلطانیه
در شمالغرب استان زنجان، یكی از جاذبههای گردشگری ایران كه بهعنوان میراث جهانی یونسكو ثبت شده واقع است. آرامگاه «اولجایتو» در سلطانیه یكی از بزرگترین گنبدهای جهان را داراست. این گنبد بین سالهای 1302 تا 1312 میلادی در شهر سلطانیه، پایتخت حكومت ایلخانیان روی قبر هشتمین حاكم ایلخانی واقع شده است.
گرچه بیشتر كاشیها و نمای بیرونی ساختمان، رنگ و لعابشان را به گذر سالیان باختهاند، آجركاری ظریف، كاشیهای رنگی و طراحی داخل آرامگاه تا حد زیادی از چنگ زمان جان سلام به در بردهاند.
گفته میشود ساختار دولایه این گنبد، الهامبخش ساخت «تاجمحل» كه از مهمترین جاذبههای گردشگری هند به حساب میآید، شده است. «اولجایتو» كه مادری مسیحی داشت و بعدها به دین اسلام گروید، گنبد سلطانیه را برای گردآوری و نشانههای مذهبی بنا كرد، اما وقتی با مخالفتهایی مواجه شد، این مكان را به عنوان آرامگاه خود برگزید. در مسیر بازگشت به زنجان هم میشود از غذاهای سنتی ایرانی از جمله دیزی، كباب بره یا سوپ نخود لذت برد.
هتل صخرهای كندوان
حدوداً 30 مایل كه از سمت شمالغربی تبریز فاصله بگیرید، به روستایی صخرهای میرسید كه كندوان نام دارد. مردم این منطقه در غارهایی زندگی میكنند كه در دل سنگهای آتشفشانی كوه سهند تراشیده شدهاند.
هتل لوكس كندوان در دل روستایی 800 ساله واقع است، اما اتاقهای غارگونهاش كاملاً به امكانات مدرن مجهز است. طبق افسانههای محلی، آب معدنی كه از كوه سهند سرچشمه میگیرد و خاصیتی پزشكی دارد، از بهشت عدن نشأت گرفته است.
مسافران میتوانند برای بهدست آوردن آرامش و جذب خاصیت شفابخشی در این آبها غوطهور شوند. همچنین در برخی اتاقها وانی وجود دارد كه آب معدنی مستقیماً از طریق لولهكشی به آن هدایت میشود.
برج طغرل
برج طغرل، بنایی متعلق به دوره سلجوقیان در شهر ری است. ری در حاشیهی جنوبی تهران، پایتخت ایران واقع است. ری كه همیشه زیر سایهی دید مسافران مشتاق به نواحی شمالی شهر تهران قرار دارد، قدیمیترین منطقهی استان است كه خانهی بناهای تاریخی ارزشمندی از جمله بازار 500 سالهی صفوی است.
برج طغرل در واقع آرامگاه «طغرل بیگ» پادشاه سلجوقی است كه پیش از حمله مغولها در اوایل قرن سیزدهم ری را مركز حكومت خود قرار داد.
پس از تماشای این میراث معماری تاریخی، میتوانید از ری (جاذبه تمدن اسلامی) به منطقه ارامنهنشین تهران بروید و از قهوهها و شیرینیهای «كافه نادری» بچشید؛ قهوهخانهای كه همچنان ظاهر سنتیاش را حفظ كرده و از قدیم پاتوق نویسندگان بزرگ ایرانی بوده است.
