ریپورتاژ آگهی
معجزات سبزقبا

معجزات سبزقبا

روز دهم ذی‌القعده در دهه كرامت به عنوان روز بزرگداشت سبزقبا (ع) نامگذاری شده است. محمد بن موسی كاظم ملقب به سبزقبا از فرزندان امام موسی كاظم (ع) و برادر تنی علی بن موسی الرضا (ع) است.
  • 1401/08/16
  • استان : خوزستان
  • شهر : دزفول
  • دسته : امامزاده های ایران
آدرس : دزفول
تلفن : 66059000-021

روز دهم ذی‌القعده در دهه كرامت به عنوان روز بزرگداشت سبزقبا (ع) نامگذاری شده است. محمد بن موسی كاظم ملقب به سبزقبا از فرزندان امام موسی كاظم (ع) و برادر تنی علی بن موسی الرضا (ع) است.

بر اساس تاریخ وی به‌خاطر نبود آزادی سیاسی و عقیدتی در دوران خلفای عباسی و همچنین جهت ترویج افكار پدر بزرگوارش امام موسی كاظم (ع) و امامت برادرش علی بن موسی الرضا (ع) مدینه را ترك كرد.

محمد بن موسی كاظم در آغاز به بصره و سپس به خرمشهر (كنونی) رفت و پس از آن به دزفول عزیمت كرد و تا پایان عمر مبارك خویش در دزفول اقامت داشت. مقبره ایشان در خیابان امام خمینی دزفول واقع شده و تبدیل به زیارتگاهی برای عاشقان اهل بیت (ع) شده است.

نقل است وی همواره قبای سبز به تن داشته و به همین دلیل به سبزقبا معروف است و همچنین نقل است به دلیل فاصله رودخانه از محل سكونت مردم ایشان از رودخانه برای مردمی كه توانایی طی كردن مسافت برای دسترسی به آب رودخانه دز را نداشته‌اند آب برده و سقایی كرده است.

برخی تاریخ‌نویسان معتقدند امام رضا (ع) قبل از عزیمت به خراسان به دزفول سفر كرده تا قبر برادر خود را زیارت كند و اثبات این قضیه وجود دو زیارتگاه و مكان موسوم به قدمگاه امام رضا (ع) در دزفول است كه یكی  در بلوار شاه خراسان در جنوب و دیگری  در میدان افشار در شمال دزفول واقع است.

حرم حضرت سبزقبا (ع) در دزفول هر ساله میزبان عاشقان اهل بیت (ع) و البته مكانی برای اجتماعات مذهبی در دزفول است.

یك بانوی میانسال در حرم سبزقبا (ع) در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان می‌گوید: تقریبا در هفته دو بار به زیارت آقا می‌آیم (قدیمی‌ها در دزفول علاوه بر سبزقبا از لفظ آقا برای نام بردن از ایشان استفاده می‌كنند)

خانم موسوی در ادامه با بیان كراماتی از حضرت سبزقبا (ع) در مورد اقدام و دوستانش بیان می‌دارد: ما هرگاه دلمان برای مشهد و قم تنگ می‌شود به همراه دیگر همسایگان برای زیارت به حرم سبزقبا می‌آییم چرا كه حرم ایشان به ما آرامش می‌دهد.

وی همچنین می‌افزاید: سبزقبا برای مردم دزفول از احترام بالا و خاصی برخوردار است و این احترام در تمام نسل‌ها وجود دارد و مختص به یك نسل خاص نیست و من هر وقت به حرم می‌آیم حضور زائرانی با تمام سنین از پیر و جوان تا خردسال را در اینجا مشاهده می‌كنم.

حرم سبز قبا ظرفیتی مذهبی و فرهنگی برای دزفول

مسئول دفتر خادمیاران آستان قدس رضوی در دزفول نیز در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان می‌گوید: وجود حرم حضرت سبزقبا (ع) در دزفول باعث ارتباط خوبی بین مردم دزفول و مشهد شده است.

«رضا آیت» با اشاره به حضور كاروان خورشید از مشهد مقدس نیز عنوان می‌كند: این ارتباط باعث شده هر سال كاروانی از حرم مطهر امام رضا (ع) و آستان قدس رضوی جهت عرض ارادت به حضرت سبزقبا‌ (ع) به دزفول سفر كنند.

وی وجود حرم حضرت سبزقبا (ع) در دزفول را یك ظرفیت بزرگ مذهبی و فرهنگی برای دزفول می‌داند و می‌گوید : باید از این ظرفیت به خوبی استفاده شود و خوشبختانه اقدامات خوبی نیز در این زمینه در حال انجام است‌.

حضرت سبزقبا آنگونه كه باید معرفی نشده است

یكی از فعالان اجتماعی و افرادی كه در گذشته به جمع‌آوری مطالب مختلفی در زمینه ابعاد مختلف زندگی و كرامات حضرت سبزقبا (ع) و خاطرات مردم نسبت به این موضوع پرداخته، در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان در این‌باره می‌گوید: رزمندگان در دوران دفاع مقدس قبل از عزیمت به جبهه با حضور در حرم حضرت سبزقبا (ع) ارادت خود را به اهل بیت (ع) ابراز می‌كردند.

«علیرضا زمانی‌راد» با انتقاد از عدم توجه دستگاه‌های فرهنگی به استفاده از ظرفیت این حرم در دزفول می افزاید: حرم سایر برادران و خواهران امام رضا (ع) در ایران به عنوان حرم اهل بیت (ع) معرفی شده اما  حرم حضرت سبزقبا (ع) آنگونه كه باید معرفی نشده است.

دبیر سابق ستاد برگزاری بزرگداشت سبزقبا (ع) اضافه می‌كند: وجود حرم حضرت سبزقبا یك ظرفیت عظیم فرهنگی است كه می‌تواند دزفول را علاوه بر شهر گردشگری به یك شهر زیارتی تبدیل كند همانند حرم شاهچراغ در شیراز و حرم بی‌بی حكیمه در گچساران كه این شهرها در ایامی از سال میزبان زائران زیادی هستند كه دارای ابعاد فرهنگی بسیار بی‌شماری خواهد بود.

سبزقبا (ع) باید به یك فرهنگ و گفتمان تبدیل شود

امام جمعه دزفول نیز در گفت‌گو با خبرنگار شبستان ضمن تبریك دهه كرامت ابراز می‌كند: وجود حرم مطهر محمد بن موسی الكاظم (ع) در دزفول موجب بركات زیادی برای این شعر از دیرباز بوده است.

«حجت‌الاسلام سید محمدعلی قاضی‌دزفولی» بیان می‌كند: سبزقبا (ع) باید به یك فرهنگ و گفتمان تبدیل شود چرا كه سبزقبا (ع) یك مسئله ملی و نمادی از ایستادگی، مقاومت و ایثار ملت ایران و مردم دزفول در هشت سال دفاع مقدس است.

وی تصریح می‌كند: با تبدیل بقعه مبارك سبز قبا (ع) به یك جریان ماندگار فرهنگی، میراثی ماندگار از ارزش‌های اسلامی و انقلابی برای نسل آینده به یادگار خواهد ماند و این روحیه و بستر فرهنگی بیش از گذشته حفظ خواهد شد.

امام جمعه دزفول وجود بی‌شمار خیرین و حضور فعال آنها در عرصه‌های مختلف را برگرفته از اخلاق حضرت سبزقبا (ع) می‌داند و تاكید می‌كند: محبوبیت حضرت سبزقبا (ع) در دوران حیاتش به‌خاطر اقدامات و اخلاق خیری از جمله سقایی است لذا این موضوعات تبدیل به یك اخلاق فرهنگی در نسل‌های بعدی دزفول شده و وجود پر تعداد افراد خیر در عرصه‌های مختلف دزفول است.

تلاش برای ثبت حرم حضرت سبزقبا (ع) به عنوان حرم اهل بیت (ع) در كشور

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه دزفول نیز در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان اظهار می‌دارد: حرم سبزقبا (ع) قطب فرهنگی دزفول و خوزستان به عنوان یك شهر گردشگرپذیر و مذهبی محسوب می‌شود كه سالانه پذیرای خیل عظیم گردشگران و زائران است.

«حجت‌الاسلام مجتبی خمیدی» ادامه می‌دهد: مردم دزفول عشق و ارادت ویژه‌ای به حرم مطهر دارند و برنامه توسعه حرم از اولویت‌های اصلی ما است.

وی یكی از برنامه‌های مهم فرهنگی دزفول را ثبت حرم حضرت سبزقبا (ع) به عنوان حرم اهل بیت (ع) كشور می‌داند و می‌افزاید: سه فاكتور عمرانی، فرهنگی و جاری باید برای رسیدن به این مهم صورت گیرد كه با وجود مشكلات متعدد اما تمام توان و سرعت در حال انجام است.