دفترچه تلفن پردیس كشاورزی و منابع طبیعی
كانال رسمی تلگرام پردیس كشاورزی و منابع طبیعی
پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران پردیسی وابسته به دانشگاه تهران در كرج، استان البرز است كه بیش از صد سال قدمت دارد به طوری كه از دانشگاه مادر خود یعنی از دانشگاه تهران نیز، قدیمی تر است. این پردیس توسط مصطفی قلی بیات پایهگذار كشاورزی نوین ایران، تاسیس شد. این پردیس بعد از پردیس مركزی_واقع در تهران، میدان انقلاب_بزرگترین پردیس دانشگاه تهران است كه از هر لحاظ در بین پردیسها برترین است. این پردیس نخستین و قدیمی ترین مدرسه عالی كشاورزی و منابع طبیعی در ایران بودهاست و هماكنون رتبه اول را در بین همه مراكز آموزش عالی كشاورزی و منابع طبیعی را داراست و مركز و قطب علمی، آموزشی و پژوهشی كشور در زمینه كشاورزی و منابع طبیعی است. در حال حاضر این پردیس ۴ دانشكده دانشگاه تهران را در خود جای داده است. (دانشگاه تهران شامل پردیسها، دانشكدهها و مؤسسات پژوهشی و فرهنگی متعددی است. باید توجه داشت كه مفهوم پردیس در این دانشگاه به مجموع چند دانشكده اطلاق میشود و الزاماً با معنای پردیس خودگردان كه آموزش در غیرانتفاعی و غیردولتی است، متفاوت می باشد كه پردیس كشاورزی و منابع طبیعی نیز با پردیس های خودگردان و غیر دولتی متفاوت است.)
تشكیل مدرسه فلاحت مظفری
در كابینه اول مشروطه، در سال ۱۲۸۵ش/۱۹۰۶م، دستور تشكیل وزارت فلاحت، تجارت و فوائد عامه صادر شد.
در پی فرمان این وزارتخانه، اولین مدرسه كشاورزی در ایران در سال ۱۲۷۹ خورشیدی به نام مدرسه فلاحت مظفری، در قریه چهاردانگه تهران تأسیس شد. این مدرسه پس از ۶ سال به محل دانشسرای عالی منتقل گردید و باغ نگارستان برای انجام عملیات كشاورزی آن در نظر گرفته شد. مدرسه فلاحت مظفری در سال ۱۲۸۵ تعطیل گردید و مجدداً در سال ۱۲۹۶ تحت عنوان دبستان برزگران زیر نظر وزارت فوائد عامه، در اراضی كاخ سلیمانیه كرج (محل فعلی پردیس كشاورزی و منابع طبیعی) آغاز بكار كرد.
این دبستان در سال ۱۳۰۱ به محل ژاندارمری در خیابان مولوی تهران منتقل و پس از مدت كوتاهی تعطیل شد. در همین سال، مجدداً این مجموعه با عنوان مدرسه فلاحت آغاز به كار كرد.
در سال ۱۳۰۲ به مدرسه عالی فلاحت و صنایع روستایی كه به گروههای آموزشی ماشینهای كشاورزی، دامپزشكی، نوغان و چایكاری تقسیم میشد، تغییر نام داد.
با تشكیل مدرسه فلاحت مظفری، دبستان برزگران و نیز مدرسه عملی فلاحت در دستور كار قرار میگیرد. در دبستان برزگران هنگام ثبت نام در وهله نخست میبایست روستازادگان پذیرفته میشدند.
- در بیست و چهارم آذر ۱۳۰۹ رضاشاه به همراه وزیر دربار خود تیمورتاش، مدرسه عالی فلاحت را افتتاح كرد. احمدحسین عدل، مدیر، استاد و رئیس این مدرسه بود.
- در سال ۱۳۱۳ دانشكده دامپزشكی به این مدرسه ملحق شد و این دو نهاد با نام بنگاههای علمی فلاحتی كرج به كار خود ادامه دادند.[۳]
دانشكده كشاورزی كرج[ویرایش]
- مجموعه فوق در سال ۱۳۱۹ به دانشكده كشاورزی تبدیل شد.
- در سال ۱۳۲۱ خورشیدی به پیشنهاد كریم ساعی و پشتیبانی احمدحسین عدل رئیس وقت دانشكده كشاورزی كرج، رشته جنگل بوجودآمد.
- از سال ۱۳۲۴ پس از انتقال دانشكده كشاورزی از فلاحت به دانشگاه تهران، رشته جنگل توسعه بیشتری پیدا كرد.[۴][۵]
- شهریور ۱۳۲۴ جمشید دولو رئیس دانشكده و دبیرستان كشاورزی كرج شد.[۶]
- این دانشكده، در سال ۱۳۲۸ از وزارت كشاورزی جدا شده و به یكی از دانشكدههای دانشگاه تهران تبدیل شد و زیر نظر وزارت علوم قرار گرفت.[۳]
- در سال ۱۳۴۵ گروه جنگلداری در دانشكده كشاورزی تأسیس شد.
- در سال ۱۳۵۱ به دانشكده منابع طبیعی دانشگاه تهران تغییر نام داد.
- در سال ۱۳۵۴، مركز تحقیقات بینالمللی همزیستی با كویر با ساختاری متشكل از ۱۱ بخش پژوهشی در رشتههای علوم انسانی و طبیعی در واحد مركزی و چندین ایستگاه پژوهشی در رشتههای مربوط به كویر و بیابان تأسیس شد.
- در سال ۱۳۸۴ دانشكدههای كشاورزی و منابع طبیعی و مركز تحقیقات بینالمللی همزیستی با كویر در چارچوب ساختار جدید دانشگاه تهران، پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران را به وجود آوردند.[۷]
مدرسه فلاحت مظفری تا تبدیل شدن به پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، راهی پر فراز و نشیب را پیمودهاست.[۸]
دانشكدهها و گروههای آموزشی
دانشكدهها و مراكز تحقیقاتی
رشتههای تحصیلی
این دانشكده در ۱۱ رشته كارشناسی، ۱۸ رشته كارشناسی ارشد (با سه گرایش) و ۱۳ رشته دكتری (با ۲۴ گرایش) دانشجو میپذیرد.[۳]
- گرایشهای مهندسی آبیاری و آبادانی، مهندسی آبیاری و زهكشی، مهندسی تأسیسات آبیاری، مهندسی هواشناسی كشاورزی، مهندسی منابع آب
- رشته اقتصاد كشاورزی - رشته مدیریت كشاورزی - رشته اقتصاد كشاورزی با گرایشهای مدیریت مزرعه، تولید كشاورزی، اقتصاد و منابع طبیعی، بازاریابی محصولات كشاورزی، سیاست و توسعه كشاورزی
- گرایشهای مهندسی باغبانی، مهندسی فضای سبز
- گرایش مهندسی ترویج و آموزش كشاورزی و گرایش توسعه عمران روستایی
- گرایش مهندسی خاكشناسی، گرایش شیمی حاصلخیزی خاك، گرایش بیولوژی خاك، گرایش پیدایش و ردهبندی خاك، گرایش فیزیك و فرسایش خاك
- گرایشهای دام و طیور، گرایشهای تغذیه، ژنتیك و اصلاح دام، فیزیولوژی - رشته تغذیه دام با دو گرایش تغذیه نشخواركنندگان و تغذیه طیور - رشته ژنتیك و اصلاح دام با گرایش ژنتیك مولكولی و بیوتكنولوژی در اصلاح دام
- رشته مهندسی زراعت و اصلاح نباتات - شناسایی و مبارزه با علفهای هرز - بیوتكنولوژی كشاورزی - رشته اصلاح نباتات در دو گرایش ژنتیك بیومتری و مهندسی ژنتیك و ژنتیك مولكولی - رشته زراعت با دو گرایش فیزیولوژی گیاهان زراعتی، اكولوژی گیاهان زراعتی
- رشته مهندسی گیاه پزشكی - رشتههای حشرهشناسی كشاورزی و بیماریشناسی گیاهی
رشته مهندسی مكانیزاسیون و مكانیك ماشینهای كشاورزی- مهندسی مكانیك بیوسیستم - مهندسی ماشین های صنایع غذایی
مراكز تحقیقاتی
پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران دارای ۲۰ مركز، مؤسسه وایستگاه تحقیقاتی زیر است. این مراكز، علاوه بر كرج در نقاط مختلف كشور قرار دارند.
نشریات پردیس در گذر زمان
آنچه امروز تحت عناوین مجلههای تخصصی علوم كشاورزی ایران توسط پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با اعتبار علمی - پژوهشی منتشر میگردد در طول سالهای گذشته سیر تكاملی رو به رشدی را طی نمودهاست.
نشریات دو زبانه پردیس
فعالیت های دانشجویی
فعالیت های دانشجویی در پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در نهادهای دانشجویی زیر خلاصه می شود.[۱۵]
كانون ها فرهنگی پردیس
پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ۱۱كانون فرهنگی و هنری دارد كه به شرح زیر است.
نشریات دانشجویی پردیس
در پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران طبق آمار اداره كل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه نزدیك به ۳۰ نشریه فعال وجود دارد. طبق اعلام اداره كل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ۳ نشریه از این پردیس امتیاز نشریه حرفه ای را كسب كرده و عنوان علمی ترویجی گرفتند.[۱۶]
۴۴۰۰ دانشجو در پردیس كشاورزی كرج مشغول به تحصیل هستند

دكتر حسین گلدانساز بعدازظهر چهارشنبه در دویستویكمین جلسه رسمی شورای شهر كرج با اشاره به ظرفیت های مهم پردیس كشاورزی از جمله وجود چهار دانشكده و چند مركز تحقیقاتی، اظهار كرد: گروه محیط زیست این دانشگاه در حوزه مدیریت شهری می تواند اثرگذار باشد.
وی با اشاره به وجود ۱۶ گروه آموزشی و ۲۴۰ هیئت علمی در پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، گفت: این مجموعه چهار هزار و ۴۰۰ دانشجو دارد كه ۵۸ درصد خانم بوده و ۵۵ درصد دانشجویان این مجموعه دانشگاهی نیز در مقطع تحصیلات تكمیلی و بالاتر مشغول گذراندن دوره تحصیل خود هستند.
رئیس پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران از تحصیل ۶۰ دانشجو خارجی در این دانشگاه خبر داد و گفت: به طور متغیر سالانه ۸ تا۱۰ نفر دانشجو از كشورهای اروپایی نیز برای انجام مطالعات و یا گذراندن دوره های آموزشی به این دانشگاه می آیند.
دكتر گلدانساز با اشاره به دستاوردهای خوبی كه پردیس كشاورزی دانشگاه تهران در زمینه تحقیقات ارقام و محصولات كشاورزی از جمله انگور داشته است، گفت: دیگر دستاورد ما به عنوان قطب بهبود كیفیت و كمیت لاشه گوسفند بومی بوده است.
وی این مركز را یكی از كانون های اصلی تحقیقات علمی حوزه كشاورزی كشور دانست و افزود: دانشگاه تهران رتبه نخست را در كشور دارد و بیش از ۱۹ درصد از تولیدات علمی این دانشگاه مربوط به پردیس كشاورزی است.