ریپورتاژ آگهی
فاصله رامسر تا قاسم آباد

فاصله رامسر تا قاسم آباد

قاسم‌ آباد از روستاهای اصیل ایران، واقع در شرق گیلان و از توابع شهرستان رودسر است. «قاسم آباد» را با لباس و دامن محلی، صنایع دستی و طبیعت بكر آن می ‌شناسند؛ روستایی كه اهالی‌ آن از خودروهای مستعمل خارجی برای كوه پیمایی استفاده می ‌كنند.
  • 1401/07/27
  • استان : گيلان
  • شهر : رودسر
  • دسته : روستاهای ایران
آدرس : روستای قاسم آباد رودسر
تلفن : 66059000-021

روستای قاسم آباد رودسر

قاسم آباد از روستاهای شهرستان رودسر، از توابع بخش چابكسر، واقع در دهستان اوشیان است. این روستا از دو بخش قاسم آباد علیا و قاسم آباد سفلی تشكیل شده است. بخش غربی قاسم‌آباد، موسوم به قاسم‌ آباد علیا شامل محلاتی چون بندبن، جور محله، جیرمحله، كُرد محله، آغوزكله، روكو، ملكمیان، خانسر، توسكا محله و بیجارپس است و بخش شرقی آن، موسوم به قاسم‌آباد سفلی، شامل محلات چایخانسر، گالش محله، كلافه محله می ‌باشد.

از مهمترین آثار باستانی قاسم آباد، قلعه بندبن است كه از چشم انداز بسیار زیبا و منحصر به فردی برخوردار است. شغل غالب مردم قاسم آباد، كشاورزی ست و محصولات كشاورزی آن عمدتا برنج، پرتقال، نارنگی، نارنج، كیوی و... می ‌باشد. برخی به دامداری نیز مشغول هستند.

روستای قاسم آباد فاصله كمی با دریا دارد. جنگل، دریا، فرهنگ و مردمان این روستا در كنار هم ویژگی خاصی به این منطقه داده است. برای لذت بردن از این منطقه و آشنایی بیشتر با فرهنگ آن باید چند روزی را در روستا سپری كرد. زنان روستا برای كودكانشان در مزارع برنج عروسك ‌هایی از ساقه برنج درست می كنند. اگر شالی داشته باشند می توانند در مدت ۱۵ دقیقه یك عروسك با ساقه برنج برایتان بسازند و بازی های سنتی روستا را نیز یادتان دهند.
درآمد مردم روستا
مهمترین منبع درآمد مردم از راه برنجكاری، كشت گل و گیاه، فروش مركبات، چای، دامداری، صنایع دستی نظیر چادر شب، نمد و همچنین صید ماهی است. نهالستان ‌‌های زیبایی نیز به همت مردان و زنان روستا شكل گرفته كه به شهرهای دیگر همچون تهران و گاه كشورهای همجوار نیز فروخته می ‌شود. خانه ‌هایی نیز برای پذیرش مسافران گذری وجود دارد. ازجمله گیله بوم كه اقامتگاه بومگردی این روستا است.
چادرشب بافی
از صنایع دستی قاسم آباد می ‌توان به چادر شب اشاره نمود. برای بافت این پارچه از دستگاه بافندگی كه خود آن را میسازند استفاده می ‌شود، در اصطلاح محلی به آن دستگاه می گویند. چادرشب بافی، نوعی بافت پارچه محلی در طرح های شانه گل، قالی گل، گلیم گل، سرو گل، چهل چراغ، طرح پرند، بوته چرخ و طرح های دیگر است كه از نخ‌ های پنبه ‌ای، پشم و ابریشمی بافته می شود؛ اكثر زنان هنگام شالیكاری چادرشب بر كمر خویش می بندند؛ در روزگار جدید این نوع پارچه با كاربردهای جدید برای رو تختی و رومیزی، طراحی لباس های امروزی و ... مورد استفاده قرار گرفته و در جهیزیه دختران قرار می گیرد. در سال ۱۳۹۶ این روستا نشان جغرافیایی چادرشب بافی را دریافت كرده است. این روستا كه با لباس قاسم آبادی در طول قرن ها پر آوازه شده بود، با چادرشب بافی نیز بعنوان روستای ملی چادرشب بافی به ثبت رسید.

لباس قاسم آبادی
قاسم آباد را بیشتر با هنر و پوشش قاسم آبادی‌ ها می ‌شناسند. حركات موزون محلی كه آنها را جزو شادترین مردم خطه شمال قرار داده و لباس و دامن قاسم آبادی كه شهرت زیادی دارد، با دامن های چین چین و دور تا دور نوار دوزی شده رنگارنگ و بزرگ. هنوز هم خیاطان و زنان این روستا دامن‌ های قاسم آبادی می‌ دوزند و آن را به شهرهای دیگر می فرستند و حتی برای نمایشگاه‌ های مختلف این لباس را آماده می ‌كنند.

لباس قاسم آبادی كه به دلیل تنوع رنگی زیاد و جذابیت بالا بسیار معروف است و نشانه‌ هایی از این لباس در نقاط دیگر جلگه شرق گیلان نیز دیده می‌ شود، از قدیمی ‌ترین و اصیل‌ ترین لباس ‌های ایران و خاور است كه در جشنواره‌ های بین‌ المللی مختلف مد و لباس، حائز جوایز ویژه شده ‌است. این لباس شامل یك روسری زیرین به نام (مندیل) است كه به جای آن از كلاه نیز استفاده شده و با تعداد زیادی سكه در قسمت پیشانی تزئین می ‌شود البته این كلاه مختص قاسم آباد نیست، جلیقه این لباس مانند جلیقه های دیگر بوده با فرق این كه با سكه تزئین شده است. پیراهن لباس قاسم آبادی تفاوت خاصی با پیراهن های نقاط مختلف گیلان دارد. دامن آن از پارچه ساده و یا گل دار كه روی آن با فرم استانداردی نواردوزی شده تشكیل می‌ شود. البته این فرم نواردوزی در روستاهای مختلف متفاوت است و در واقع تكمیل دهنده لباس های مجلسی روستاهای همجوار قاسم آباد شده است. در آخر روسری سفید توری نیز بر سر می كنند كه به آن در زبان محلی توردسمال می گویند. همچنین، مردان قاسم آبادی، با لباسی مركب از پیراهن قرمز جگری و شلوار سیاه، در مسابقات كشتی گیله مردی شركت می ‌كنند. رقص قاسم آبادی كه به همراه موسیقی ویژهٔ این دیار شهرت فراوان یافته‌ است، بخش عمده ‌ای از شهرت ملی و بین ‌المللی خود را مدیون چنین لباس فاخر و زیبایی است.
فرهنگ و آداب و رسوم
شالیزارها و چای زارهای پلكانی ماوای زنانی است كه با چادرشب و لباس قاسم آبادی نظر هر گردشگری را به خود جلب می‌ كنند. موسیقی و ترانه‌ های قاسم آبادی در ایران مشهور است. رقص قاسم آبادی كه الهام گرفته از كار در مزرعه به ویژه در شالیزارها به هنگام كاشت و برداشت برنج است، به خوبی در مراسم عروسی و جشنواره‌ ها منعكس شده است. از آداب و رسوم این منطقه می توان به چهارشنبه سوری، جشن شب یلدا و جشن سده و ... اشاره كرد. از بازیهای محلی این منطقه می توان به قش بازی، پاچوب بازی و لافند بازی اشاره كرد.
جاذبه های منطقه
برای دیدن جاذبه ‌های قاسم آباد سفلی و علیا باید چند روزی وقت صرف كرد. در مسیرهای منتهی به هر جاذبه گردشگری قاسم آباد می توان مزارع برنج را دید. در بخشی از روستای قاسم آباد علیا می‌ توان كوه، مزرعه و دشت را كنار هم تماشا كرد. جاذبه ‌های این روستا كم نیست. كارخانه چای روستای قاسم آباد خود جذابیت دیگری دارد. همان جا برایتان چای می ریزند و فرق چای ایرانی و خارجی و طعم دار و قلابی را برایتان شرح می دهند. كاركنان این كارخانه خود اهل قاسم آباد و كلاچای هستند و موزه ای تشكیل داده اند تا با چای ایرانی و نحوه تهیه آن بیشتر آشنا شوید.

هر گوشه ای از روستای قاسم آباد و كوچه پس كوچه های آن دیدنی است. پیاده روی در كوچه آشتی كنانی در حالیكه شاخه و برگ درختان اطرافتان را محاصره كرده اند لذت بخش است. از بالای روستای قاسم آباد علیا می توان دریا، مزارع، باغات و كل روستا را تماشا كرد. آنجا بام قاسم آباد است و خانه عمو اكبر كه در این مكان قرار دارد اقامتگاهی برای طبیعت گردان است.

از دیدنی های جالب در این روستا خودروهای خارجی است. این خودروها اگرچه از رده خارج هستند اما در این روستا كارآیی زیادی دارند. به جای وانت كار می كنند و از دشت و كوه بالا رفته و قدرت زیادی برای این كار دارند. اگرچه خرج زیادی روی دست صاحبانشان می گذارند اما به كوه پیمایی شان می ارزد. این خودروها معمولا توسط اهالی روستا از تهران و گورستان‌ های ماشین خریداری شده، چند صد هزار تومان خرج آن كرده و سالهای سال با آن راحت كار می ‌كنند. برخی از آنها یادگار جنگ‌ های جهانی هستند.

جواهردشت
منطقه ییلاقی جواهر دشت كه همچون جواهری در خطه سرسبز گیلان می درخشد، در ۲۶ كیلومتری محله سیاهكلرود در شرق استان گیلان در شهرستان رودسر واقع شده است. طبیعت بكر، دشت های وسیع و سرسبز، هوای پاك، سكوت وصف ناپذیر و… همه و همه در این منطقه زیبا در شرق گیلان جمع شده تا گردشگران و مسافران ایرانی و خارجی را به سوی خود بكشاند. جواهردشت همچنین نام روستایی در این منطقه است. معمولا مردمی كه در رودسر، چابكسر، سیاهكلرود و روستاهای اطراف جواهردشت زندگی می كنند در ماه های گرم سال كه هوا گرم و شرجی است كوچ می كنند و در جواهردشت روزهای گرم تابستان را می گذرانند. بد نیست بدانید كه وقتی هوا رو به سردی می رود این منطقه به خاطر بارش برف و باران شدید خالی از سكنه می شود. هر ایرانی و بخصوص گیلانی مشتاق طبیعت حق دارد برای یكبار هم شده جواهردشت را ببیند و با مردم خوب و مهربان آنجا كه از سیاهكلرود، قاسم آباد علیا و سفلی، گاوماست و روستاهای همجوار كه در فصل تابستان در جواهر دشت اسكان دارند، آشنا شوند. در ضلع جنوبی جواهردشت قله بلند و زیبای سماموس با غرور و سرافرازی قد برافراشته و با ارتفاع ۳۶۲۰ متر از سطح دریا جواهر دشت را در پناه خویش گرفته است. برای رسیدن به قله سماموس حتماً باید یك راهنما از محله به همراه گردشگران و مسافران باشد تا راه را گم نكنند.

جنگل
جنگل هیركانی، منطقه محافظت شده سرولات و تنوع درختان و گیاهان فوق العاده است. خزان رنگارنگ جنگل در كوهپایه و سبزی یكپارچه در بهار و تابستان چشم انداز كم نظیری را در این روستا خلق كرده است.

دریای كاسپی و ساحل
دریای هیركانیها یا كاسپی قدیمترین نام این دریا است. در عهد هخامنشیان و اشكانیان به آن دریای گرگان یا وركانه (به معنی گرگ در زبان گیلكی) می گفتند. نام یونانی آن هیركانیا است كه غربیها به ببرها و جنگلهای شمال ایران داده اند. وركانه به معنی گرگان است. ساحل قاسم آباد ماسه‌ای است و صید گروهی ماهی از آغاز پاییز تا فصل بهار ادامه دارد. این ساحل موقعیت ممتازی برای شنا و قایق ‌سواری دارد. به ویژه در بهار و تابستان، قبل از طلوع خورشید چشم انداز جنگل و قله برفگیر سماموس بسیار آرام بخش و دیدنی است.
غذای محلی
این روستا نیز همانند دیگر روستاهای استان گیلان از تنوع غذایی بالایی برخوردار است. یكی از اهداف گردشگران برای دیدار از این منطقه، چشیدن غذاهای خوشمزه است. غذاهایی چون پلاسرتره، هولابه، پنیر ورشته، مرغ ترش و میرزا قاسمی از غذاهای معروف این منطقه هستند كه اغلب به دلیل استفاده از سبزی‌ های متنوع طعم جذاب و فراموش نشدنی دارند.

مسیر دسترسی
از تهران كه سوار خودروهای عمومی شوید ۶ ساعتی را باید در مسیر تهران رشت سپری كنید تا به شهر رشت برسید و از آنجا به سمت روستای قاسم‌ آباد در شهرستان رودسر بروید. همین مسیر را می ‌توان با خودروی شخصی از دو مسیر متفاوت رفت؛ یكی مسیر تهران-رشت و دیگری مسیر تهران-چالوس.

در این میان جاده تهران-چالوس گرچه خطرناك و پر ترافیك است اما جاذبه‌ های طبیعی خود را دارد كه گردشگران را به سمت تنكابن می‌ رساند و می ‌توان از جاذبه ‌های رامسر نیز در طول مسیر دیدن كرد. از آنجا كه روستای قاسم‌آ باد، شرقی‌ ترین روستای استان گیلان است، با استان مازندران فاصله زیادی ندارد، به همین دلیل می ‌توان هم از جاذبه‌ های گیلان لذت برد و هم از جاذبه‌ های مازنداران در شهرهایی مانند رامسر و چالوس دیدن كرد.
آداب گردشگری
باید مراقب چند موضوع بود. یكی از آنها احترام به جامعه محلی است و دیگری حفظ محیط زیست.
مشخصات كلی
زبان محلی
گیلكی
آداب و رسوم
چهارشنبه سوری، جشن شب یلدا و جشن سده
محصولات و سوغات محلی
چای، برنج، پرتقال، نارنگی، نارنج، كیوی و... از صنایع دستی آن چادرشب از شهرت ویژه برخوردار است.
ویژگی
لباس محلی و رقص قاسم آبادی، چادرشب بافی
پیشنهادات
بخش های مهم برای بازدید
روستا، جنگل و دریا، خوروهای جنگ جهانی
بهترین زمان بازدید
بهار
مدت زمان بازدید
چند روز
نزدیكترین جاذبه های گردشگری
قلعه بندبن، ساحل و جنگل
پیشنهاد ویژه
ازدیدن رقص قاسم آبادی در لباس محلی و چشیدن غذاهای محلی غافل نشوید.
مسیر دسترسی
آدرس
گیلان، رودسر، چابكسر، روستای قاسم آباد
امكانات
دسترسی به وسایل نقلیه
اقامتگاه
پوشش شبكه
توضیحات بیشتر
اقامتگاه بومگردی در این روستا دایر است و برخی روستاییان نیز خانه های خود را در اختیار رهگذر قرار می دهند.

فاصله رامسر تا قاسم آباد-bzL8fgOvWI

فاصله رامسر تا قاسم آباد-MZBuuv50b7

فاصله رامسر تا قاسم آباد-w1cNkhfMFM