زیگورات چغازنبیل در شوش
- فاصله از مركز شهر: ۱۲۵ كیلومتر- یك ساعت و ۳۶ دقیقه
- آدرس: بزرگراه اهواز - شوش، فرعی قبل از شهر شاوور، بعد از روستای شیخ علی اصغر، روستای خماط، زیگورات چغازنبیل
زیگورات چغازنبیل مهمترین یادگار دوره عیلامیان به شمار میرود كه اولین اثر ثبت شده ایران در سازمان بینالمللی یونسكو و یكی از بزرگترین زیگوراتهای جهان است. این اثر تاریخی تنها زیگورات روی كره زمین است كه همه طبقههای آن از كف زمین ساخته شدهاند و روی هم قرار ندارند. چغازنبیل از «چُغا» یعنی «تپه» و زنبیل یعنی «سبد» تشكیل شده كه منظور شكل ظاهری بنا بهصورت زنبیل واژگونی روی تپه است.

سیستم آبرسانی این معبد در نوع خود بینظیر است؛ بهطوری كه طبق برخی منابع، تصفیهخانه آب آن بهعنوان قدیمیترین سیستم تصفیه آب در جهان به حساب میآید. در گذشته مردم امكان استفاده از آب رود دز را نداشتند كه از نزدیكی معبد عبور میكرد. به همین دلیل كانالی به طول ۴۵ كیلومتر از رود دز تا شهر كشیده شد؛ اما آب گلآلود میشد و نیاز به تصفیه داشت. مخزن بزرگی در نزدیك حصار خارجی شهر تعبیه شد تا آب كانال ابتدا وارد این مخزن خارجی شود و با عبور از چند لایه از جمله ماسه، ریگ، زغال و... تصفیه شود و مورد استفاده مردم شهر قرار گیرد.
بخشهای مختلف زیگورات چغازنبیل شامل معبد اینشوشیناك، معبد اعلی، دروازهها و پلكانهای معبد، تصفیه خانه، ناودانها و تنبوشههای سفالی و بناهای مدور اطراف زیگورات چغازنبیل میشود.
زیگورات چغازنبیل تنها گوشهای از شهر باستانی شوش است. اگر گذرتان به این محل افتاد، حتما از بخشهای مختلف پایتخت تمدن چندهزار ساله عیلامیان نظیر كاخ شائور، آپادانا، دروازه شرقی، هدیش، روستای هخامنشی، مسجد جامع شوش، تپههای آكروپول و غیره دیدن كنید.
آرامگاه دانیال نبی (ع) در شوش
- فاصله از مركز شهر: ۱۱۸ كیلومتر- یك ساعت و ۳۷ دقیقه
- آدرس: استان خوزستان، شوش، خیابان امام خمینی (ره)، آرامگاه دانیال نبی (ع)

آرامگاه دانیال نبی (ع) یكی از آثار ملی ایران است كه بهعنوان نماد شوش و از شاخصههای مهم اجتماعی و مذهبی این شهر به شمار میرود.
آرامگاه دانیال نبی (ع) یكی از آثار ملی ایران است
حضرت دانیال (ع) از پیامبران بزرگ الهی است كه با نام دانیال نبی شناخته میشود. یكی از جذابیتهای آرامگاه دانیال نبی (ع)، معماری و تزیینات ویژه آن است و از آن جمله میتوان به گنبدی اورچین و دو پوسته متعلق به دوره سلجوقی اشاره كرد كه حدود ۲۰ متر ارتفاع دارد. آینهكاری و كاشیكاری داخل بنا نیز زیبایی خاصی به این آرامگاه دادهاند. این محل دارای دو حیاط است كه حیاط اصلی یك حوض دارد و اطراف آن اتاقهایی برای استراحت زائران در نظر گرفته شده است.
منطقه گردشگری قلعه مختار
فاصله از مركز شهر: ۱۷۰ كیلومتر- دو ساعت و ۲۶ دقیقه
آدرس: استان خوزستان، اندیمشك، ۱۱ كیلومتری شرق شهرستان اندیمشك، منطقه گردشگری قلعه مختار

منطقه گردشگری قلعه مختار در مجاورت رودخانه زیبای دز قرار دارد و دارای امكانات فرهنگی و تفریحی متعددی از جمله سالن اجتماعات، چمن فوتبال، زمین والیبال و بستكبال، اسكله قایقسواری و... است. علاوه بر این در فصول گرم سال میتوانید تنی به آب بزنید و از شنا در این منطقه نهایت لذت را ببرید. در صورت مساعدبودن هوا، ماهیگیری و ورزشهای آبی نیز از دیگر تفریحهای رایج در این منطقه گردشگری محسوب میشوند.
كاروانسرای افضل در شوشتر
- فاصله از مركز شهر: ۹۶ كیلومتر- یك ساعت و ۳۵ دقیقه
- آدرس: استان خوزستان، شهر شوشتر، ضلع غربی خیابان طالقانی، كوچه سنگفرشها، كاروانسرای افضل

كاروانسرای افضل یا سرای افضل، اثری از دوره قاجار است كه در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. این بنا به همت خاندان افضل ساخته شد كه از خانوادههای معروف شوشتر بودند. این سازه چهار طبقه از طبقههای همكف، اول، شبستان و شوادان تشكیل شده است و ساختمان آن روی سكویی قرار دارد كه دسترسی به اتاقها از طریق پلكان میسر است. بخشهای مختلف كاروانسرا شامل تعدادی خانه، حمام، سرا و دو ساباط میشود.
این كاروانسرا در حال حاضر بهعنوان نمایشگاه دائمی صنایع دستی فعالیت میكند و بزرگترین مركز تولید صنایع دستی استان خوزستان به شمار میآید كه به محل اشتغال صنعتگرانی از رشتههای مختلف هنری تبدیل شده است.
قلعه شوش
- فاصله از مركز شهر: ۱۲۰ كیلومتر- یك ساعت و ۳۶ دقیقه
- آدرس: استان خوزستان، شهر شوش، بلوار امام خمینی (ره)، قلعه شوش

قلعه شوش هنگام حفاریهای باستانشناسی در سال ۱۲۷۵ هجری شمسی در محوطه تاریخی شوش بنا شد؛ چراكه ژاك دمورگان، باستانشناس فرانسوی، بهدنبال ایجاد مكانی دائمی برای تیم كاوش در تپه تاریخی بود و با همین هدف اقدام به ساخت قلعه كرد. ابزار باستانشناسانی ۱۰۰ سال پیش كه برای حفاری در این منطقه استفاده شد، همچنان در این قلعه وجود دارد.

این قلعه جزو بزرگترین پایگاههای باستانشناسی خاورمیانه محسوب میشود و از معدود ساختمانهای ایران است كه معماری قرونوسطایی دارد. قلعه مذكور در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و نكته جالب درباره آن، استفاده از آجرنوشتهها و كتیبههای بهدستآمده از كاخ آپادانای شوش و آجرهای منقوش به خط میخی از زیگورات چغازنبیل در ساخت قلعه است.

موزه شوش، شهر باستانی شوش و آرامگاه دانیال نبی در نزدیكی قلعه قرار گرفتهاند كه بهراحتی میتوانید بازدیدی از آنها نیز داشته باشید.