ریپورتاژ آگهی
رشتی دوزی هنری برای اشتغالزایی در گیلان

رشتی دوزی هنری برای اشتغالزایی در گیلان

ثبت جهانی روستای قاسم آباد رودسر با محوریت چادرشب بافی و دریافت گواهی‌نامه ملی برای رشت به عنوان شهر ملی هنرهای سنتی ایران با محوریت رشتی‌دوزی و چهار روستای گیلان با محوریت‌های متعدد، رمقی نو به اقتصاد هنرهای سنتی و صنایع دستی گیلان بخشیده است.
  • 1401/07/14
  • استان : گيلان
  • شهر : رودسر
  • دسته : اخبار گردشگری
آدرس : ایران - گیلان - رودسر - روستای قاسم آباد
تلفن : 66059000-021

 ثبت جهانی روستای قاسم آباد رودسر با محوریت چادرشب بافی و دریافت گواهی‌نامه ملی برای رشت به عنوان شهر ملی هنرهای سنتی ایران با محوریت رشتی‌دوزی و چهار روستای گیلان با محوریت‌های متعدد، رمقی نو به اقتصاد هنرهای سنتی و صنایع دستی گیلان بخشیده است.
روستای قاسم آباد كه اصالت، رنگ و قدمت چادرشب بافی‌اش پای گردشگران خارجی را نیز به این دهكده – كه پیش تر پوشاك محلی آن آوازه جهانی داشت – باز كرده است، در تاریخ ۱۱ تیر ماه سال ۹۷ از سوی شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی به عنوان روستای ملی چادر شب بافی ثبت و نامزد ۲۰۱۹ جمهوری اسلامی ایران برای ثبت جهانی شد و در بهمن ماه ۹۸ با عنوان روستای جهانی چادرشب بافی از سوی شورای جهانی صنایع دستی ( World Crafts Council) به ثبت جهانی رسید.
رشتی دوزی
درخشش پس از ثبت جهانی
پس از این اتفاق خوشایند سرور عباس پور مادربزرگ گیلانی بعنوان هنرمند پیشكسوت روستای جهانی قاسم آباد منتخب زنان كارآفرین روستایی كشور شد و شهره فخر جانعلی، كارشناس ارشد حقوق عمومی، جوان هنرمند چادر شب بافی به عنوان یكی از سه هنرمند كارآفرین صنایع‌دستی در كشور برگزیده شد.
سرور عباس پور هنرمند پیشكسوت روستای جهانی قاسم آباد كه منتخب زنان كارآفرین روستایی كشور شده بود با خبرنگار ایرنا به گفت و گو نشست و با قدرتی در كلام گفت: رنگ در رنگ بافتم و اصالت كهنِ هنرم را در گوشه، گوشه جهان به ثبت رساندم و برای ۵۰ نفر خلق كار كردم.
فخر جانعلی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: در زمینه كارآفرینی اجتماعی فعالیت و نسل نو را تشویق كردم به داشته هایشان فخر بورزند و برای ترغیب آنان به فعالیت در حوزه چادر شب بافی؛ كارگاه آموزشی ایجاد و در آن بر محتوا و قصه های چادرشب تاكید كردم تا توریست ها ببیند و با طرح ها آشنا شوند حتی اگر خرید نداشته باشند.
وی ادامه می دهد: پنج سال در حوزه قضا فعالیت می كردم اما دیدم فعالیت در دنیای پر اصالت و پر از رنگ اجدادی ام برایم جذاب تر و از سویی ماناتر است؛ با جوانان روستا گرد هم آمدیم و تصمیم گرفتیم حال كه چادرشب بافی می رود با رفتن بزرگانمان كم‌جان شود بهتر است نسل نو را وارد فعالیت كنیم و آنان را با گذشته اصیلشان پیوند بزنیم.
فخر جانعلی توضیح می دهد: روستای ما پر از داشته و قدمت اما فاقد شناسه بود و شروع كردیم به ارائه طرح هایی برای هویت بخشی به اشیاء دور و برمان و با پیاده سازی طرح های مختلف چادر شب بافی روی لباس های امروزی آغاز كردیم و كم كم این طرح را به وسایل مورد استفاده چون كیف و دیگر وسایل بسط دادیم بطوریكه الان پارچه چادر شب را دیگر تنها بعنوان یك پارچه چهارخانه نمی شناسند بلكه امروز چادرشب با طرح ها و قصه هایش جهانی می شود.
وی می گوید: پس از آن اقدام به برگزاری بازارچه سنتی تنها برای عرضه محصولات روستای قاسم آباد نمودیم كه بازخورد بسیار خوبی داشت؛ زباله كمتر تولید كردیم و محصولات را بدون پلاستیك می فروختیم و این فعالیت ها انجام شد و با توجه به سابقه چادرشب بافی و ابریشم بافی روستا و به همت مسئولان قاسم آباد یكی از گزینه های جهانی شدن قرار گرفت و در نهایت ثبت جهانی شد.

رشتی دوزی

صنایع دستی موجب توسعه گردشگری پایدار

اهتمام به صنایع دستی گیلان از نظر استاندار گیلان نیز دور نمانده است، بطوریكه اسدالله عباسی در شرایطی كه استان را پس از یك دهه در راستای ثبت جهانی ماسوله، یكپارچه ساخت در نشستی برای رفع موانع ثبت جهانی ماسوله، صنایع دستی گیلان را موجب توسعه گردشگری پایدار استان دانست.
اسدالله عباسی اظهار داشت: صنایع دستی در كنار معرفی آثار تولیدی هنرمندان استان، موجب توسعه گردشگری پایدار و دربردارنده منافع اقتصادی برای گیلان است.
وی اضافه كرد: هنرهای سنتی و صنایع دستی اقتصاد محلی را تحت تأثیر قرار داده و زمینه‌های رشد آن را فراهم می‌سازد.
استاندار گیلان تاكید كرد: در ماسوله نیز بعنوان برند گردشگری استان بایستی شرایطی فراهم شود كه در كنار عرضه صنایع دستی منطقه، هنر دست هنرمندان دیگر نقاط استان گیلان نیز به گردشگران عرضه شود.
رشتی دوزی
۸۰۰ هزار دلار صادرات صنایع دستی گیلان طی شش ماه
مدیركل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان اعلام كرد: میزان صادرات هنرهای سنتی و صنایع دستی استان در شش ماهه نخست امسال به حدود ۸۰۰ هزار دلار رسیده كه اروپایی ها، كشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای میانه بیشترین خریداران این محصولات هستند.
ولی جهانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: رشتی دوزی، چادرشب بافی، حصیربافی، تولیدات چوبی، چرم، سفال و سرامیك بیشترین میزان صادرات استان را به خود اختصاص داده‌اند.
وی با بیان اینكه یكی از مهمترین و بزرگترین رویدادهای حوزه صنایع دستی در حوزه بازرگانی و صادرات بروز یافته است، عنوان كرد: میزان صادرات در شش ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۲۰ درصد رشد داشته است.
مدیركل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان با اشاره به ظرفیت‌های مختلف استان در حوزه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی گفت:بیش از ۲۷ هزار هنرمند صنایع‌دستی در حدود ۴۲ رشته مختلف تولید محصولات هنرهای سنتی گیلان مشغول به فعالیت هستند و هفت شهر و روستای استان نیز با برندهای ملی و جهانی به عنوان شهر و روستاهای صنایع‌دستی معرفی شده‌اند.
جهانی ادامه داد: این اداره‌كل در نظر دارد با احیاء رشته‌های در معرض فراموشی و نیز رونق‌بخشی به برند محصولات صنایع‌دستی گیلان در قالب طرح‌های كیفی‌سازی و برگزاری طرح‌های توسعه مهارت‌های فردی هنرمندان صنایع‌دستی ضمن ایجاد شرایط رونق تولید، زمینه تكمیل زنجیره‌ ارزش صنعت گردشگری استان گیلان را فراهم سازد.

رشتی دوزی هنری برای اشتغالزایی در گیلان-rdAM8inFf8
تسهیلات در راستای اشتغال زایی صنایع دستی گیلان

معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان با بیان اینكه امروز صنایع دستی به رغم فراز و فرودهای بسیار توانسته در زمره باارزش ترین هنرهای كاربردی جامعه مطرح شود گفت: فواید صنایع‌دستی و اهمیت آن در اقتصاد جوامع، و همچنین تأثیر شگرف آن بر اقتصاد، اشتغال‌زایی، صادرات، گردشگری و فرهنگ هنر كشور بر كسی پوشیده نیست و اهتمام به این موضوع از اولویت های این اداره كل است.
حمیدرضا آذرپور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: طی شش ماهه نخست امسال ۴۴ میلیارد ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات در قالب یك هزار و ۵۴۵ طرح به هنرمندان صنایع دستی استان پرداخت شده است.
وی با بیان اینكه تسهیلات یاد شده از محل تسهیلات سال گذشته ارائه شده است، اظهار داشت: این طرح ها موجب اشتغال دو هزار و ۸۸ نفر شده است.
وی، نوع شرایط اقلیمی، تاریخ، رسوم و آداب و سنن گیلان را در پدید آوردن صنایع‌دستی متنوع با نگاره‌ها و نقوش پر داستان و پر تنوع در اقبال گردشگران موثر دانست و بیان كرد: صنایع‌دستی و هنرهای سنتی گیلان از آن جهت جایگاه ویژه‌ای در میراث فرهنگی دارد كه خلاقیت، تفكر، اصالت و هنر را در هم تنیده است لذا، اهتمام و حمایت از آن تأثیر شگرفی بر اقتصاد و اشتغال‌زایی می گذارد.
صنعت دست بواسطه جاری شدن ذوق و هنر در تولید یادمان‌هایی از گذشته، حامیان خویش را بی‌ارمغان رها نمی‌كند بلكه اصالت و قدمتی برآمده از صفای روستایی، پاداشی است كه در برابر این حمایت، نصیب خریداران تولیدات صنایع دستی می‌شود.
بنا به سیاست‌ها و اولویت‌های تعیین شده از سوی اداره كل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، پس از ثبت جهانی قاسم‌آباد رودسر با محوریت چادر شب بافی، برندسازی در سطح ملی با هدف رونق صنایع دستی در منطقه بیش از همیشه مورد اهتمام قرار گرفت و پس از معرفی “فشتكه خمام” با عنوان روستای ملی حصیر بافی، شهر رشت نیز بعنوان شهر ملی رشتی دوزی و چهار روستای گیلان روستای ملی اعلام شد.
رشتی دوزی (قلاب دوزی رشت) یكی از رودوزی‌های سنتی ایران و از صنایع دستی گیلان است كه در فهرست آثار ملی ایران – میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) – به ثبت رسیده‌است؛ در این كار زمینه پارچه به وسیله نخ‌های ابریشمین رنگین به گونه‌ای بسیار زیبا و چشم نواز تزئین می‌شود.
پانزدهم دیماه ۹۹ طی مراسمی در كاخ‌ موزه نیاوران شهر رشت به عنوان شهر ملی هنرهای سنتی ایران با محوریت رشتی‌دوزی، روستای ارده شهرستان رضوانشهر با محوریت شال‌بافی، روستای جیرده شهرستان شفت با محوریت سفالگری سنتی، روستای عنبران‌ محله شهرستان آستارا با محوریت گلیم‌بافی و روستای شالما شهرستان ماسال با محوریت چوب‌تراشی موفق به دریافت گواهی‌نامه ملی شدند.
رشتی دوزی، لباس محلی، چادرشب بافی، خراطی، چوب تراشی، گره چینی، نازك كاری، منبت و معرق چوب، حصیربافی، بامبوبافی، مرواربافی، سفالگری، كاشی معرق، مینای خانه بندی، چلنگری، قلمزنی، گلیم بافی، جاجیم بافی، شال بافی، نمد مالی، جوراب بافی، عروسك بافی و قلاب بافی برخی از هنرهای سنتی و صنایع دستی گیلان است.
۳۱ اثر صنایع دستی و هنرهای سنتی گیلان طی ۱۰ سال اخیر مهر اصالت دریافت كرده‌اند؛ ۲۷ هزار و ۵۰۰ هنرمند كه در رشته‌های مختلف صنایع دستی مشغول به فعالیت و تولید هستند.