با وجود آب و هوای گرم قشم، كمتر كسی حاضر است به چنین مكانهایی برود و از پلههای متعدد غار خربس بگذرد، اما اگر در مورد این غار بیشتر بدانید، ممكن است پلهها را سریعتر بالا بروید و به ورودی برسید.
اكثر مردم این شهر ساحلی را با استراحتگاههای آبی یا مراكز خرید قشم میشناسند. با وجود آب و هوای گرم قشم، كمتر كسی حاضر است به چنین مكانهایی برود و از پلههای متعدد غار خربس بگذرد، اما اگر در مورد این غار بیشتر بدانید، ممكن است پلهها را سریعتر بالا بروید و به ورودی برسید. وقتی از این شهر ساحلی خارج میشوید و به روستاهای اسرارآمیز خربس و رمچاه میروید، در سمت راست جاده تابلویی را میبینید كه شما را به غار خربس میرساند.
همچنین با دیدن تاریخ ۲۷/۱۰/۱۳۷۷ متوجه میشوید كه مسئولان میراث فرهنگی این اثر را در این تاریخ (یعنی حدود ۲۳ سال پیش) و با شماره ۲۱۹۷ غار خربس به عنوان اثر ملی به ثبت رساندهاند. غار خربس در پیشانی كوهی مشرف به ساحل جنوبی جزیره قشم در دل روستای خربس قرار دارد.
این غار زیبا با معماری عجیب و اسرارآمیز خود ادامه چین خوردگیهای رشته كوه زاگرس است. اگرچه پایین تر از آنهاست اما میتوان آن را بخشی از رشته كوههای زاگرس دانست.
با توجه به قدمت این غار، اگر چندین سایت تاریخی را بالا و پایین كنید، میبینید كه قدمت غار خربس به زمان مادها یعنی حدود ۶۰۰ سال قبل از میلاد میرسد كه از كتیبهها و برای نوشتن استفاده میشده است.
اما اداره میراث و فرهنگ چیز دیگری میگوید و به نظر این غار مربوط به دوره ساسانی - اشكانی یعنی حدود ۸۰۰ سال پس از حكومت مادها است. بنابراین میتوان گفت غار خربس حداقل ۱۵۰۰ سال قدمت دارد.
اگرچه تاریخهای مختلفی برای قدمت این غار طبیعی مطرح شده است، اما تاثیری در اصل موضوع ندارد و این غار قدیمیترین جاذبه منطقه قشم است.

با گذشت زمان و با عقبنشینی آب دریا در دل كوه، حفرههای تودرتو شكل گرفت كه با هنر مردم و كندهكاریهای انجام شده در طول زمان عمیقتر و بزرگتر شد. از كوه به دریا، اثر گردابها یا اثر امواج در دل سنگها و تخلیه شنها.
البته وجود صدف بر روی دیوارههای غار نشان میدهد كه این مناطق قبلا زیر آب بودهاند و این فرضیه اول در مورد چگونگی شكل گیری غار یعنی فرو نشستن آب دریا و ورود كوه به خشكی است.
البته آنچه امروز به عنوان سازه غار خربس میبینید، هنر امواج دریا نیست و هنر سنگ تراشها نیز در آن نقش بسزایی دارد. زیرا سوراخهای ایجاد شده توسط امواج توسط این افراد عمیق و بزرگ شده است.

آنچه به نظر میرسد این است كه با توجه به مواد نرم دیوارها و اینكه فرسایش تأثیر بسزایی بر روی آنها میگذارد، حفاری و حكاكی روی دیوارها آنها را آسان میكند. غار خربس نقطه عطفی با معماری صخرهای است كه در پیشانی كوه مشرف به ساحل جنوبی جزیره قشم قرار دارد كه در مقابل آن دشت بزرگی قرار دارد كه قبرستان اسلامی در آن قرار دارد.
وقتی به غار میرسید، غاری دو طبقه را میبینید. از پلهها بالا برو. میبینید كه طبقه اول قسمت طبیعی غار است و شامل یك تالار ورودی با سه سوراخ است اما برای دیدن تالار و قسمتی كه تمام روایات را دارد باید به طبقه دوم بروید.
آیا میتوانید تصور كنید چه نوع حیواناتی در دل این غار صخرهای زندگی میكنند؟

یك جفت عقاب ماهیگیری در صخرههای غار خربس زندگی میكنند. نمیتوان این عقابهای حرفهای را كه سالها در كنار هم بودند، نزدیك دید. اگر خوش شانس باشید، میتوانید آنها را در حال پرواز ببینید. بد نیست بدانید كه این عقابها گونههای كمیاب با حفاظت ارزشمند هستند.
اما حیات وحش غار به این جفت عقاب محدود نمیشود و گونههایی از قورباغهها در گودالها و خفاشها گوشههای تاریك غار زندگی میكنند. از آنجایی كه این خفاشها نیز گونهای كمیاب و در خطر انقراض هستند، حفظ حیات وحش غار خربس بسیار مهم است.