مردم استان بوشهر با مهماننوازی و خونگرمی خود در سراسر ایران و جهان معروف بوده و به دلیل همین ویژگی مردمان بوشهر، سالانه گردشگران زیادی از سراسر جهان به این استان سفر میكنند.
به گزارش سلام نو، استان بوشهر یكی از زیباترین استانهای ایران میباشد. مردم استان بوشهر بسیار مهماننواز و خونگرم بوده و همین خونگرمی و مهماننوازی آنها سبب شده تا گردشگران زیادی به این استان سفر كنند.
غذاهای محلی و سنتی بوشهر از جمله غذاهای لذیذ ایرانی میباشد كه در سراسر دنیا معروف میباشد. بانوان بوشهری با پخت و طبخ غذاهای لذیذ و متنوع جنوبی باعث جذب گردشگران بسیار زیادی به این استان میشوند. در این مقاله از مجله گردشگری لیدوماتریپ سعی شده تا مطالب مفیدی درباره غذاهای محلی استان بوشهر گفته شود و مواد لازم برای پخت هر یك از آنها به ترتیب آورده شود.
غذاهای محلی استان بوشهر
مردم استان بوشهر با مهماننوازی و خونگرمی خود در سراسر ایران و جهان معروف بوده و به دلیل همین ویژگی مردمان بوشهر، سالانه گردشگران زیادی از سراسر جهان به این استان سفر میكنند. در استانهای جنوبی ایران به دلیل مجاورت با دریا و مناطق آبی، غذاهای آبی و دریایی پخته میشود و فرهنگ غذایی جنوب ایران، علیالخصوص استان بوشهر، بسیار متفاوتتر از سایر استانها بوده و غذاهای متنوع و خوشمزه بسیار زیادی دارد. در ادامه مطلب به معرفی هر یك از غذاهای محلی استان بوشهر و نحوه پخت آنها خواهیم پرداخت.
· میگوپلو بوشهری

میگو یكی از محصولات دریایی بسیار پرطرفدار در میان مردمان جنوب به خصوص مردم بوشهر است و میگوپلو بوشهری نیز یكی از غذاهای محبوب مردم استان بوشهر میباشد . اغلب مردم بوشهر این غذا را خیلی تند طبخ میكنند.
تفاوت اصلی میگو پلو بوشهری با سایر میگو پلوهایی كه در جاهای دیگر ایران طبخ میشود، در این است كه برای پخت میگو پلو بوشهری، تمبر هندی فراوانی استفاده میشود و همین امر موجب تفاوت بسیار زیاد میگو پلو بوشهری با سایر میگو پلوها میشود. این غذای بسیار محبوب سرشار از پروتئین، امگا ۳، مواد معدنی و خواص آنتیاكسیدانی میباشد و در مداوای بیماریهایی مانند سرطان، آلزایمر، فشارخون، كمخونی، بیماریهای قلبی عروقی و تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است.
مواد لازم برای پخت این غذای دریایی خوشمزه، برنج، میگو پاك شده، سبزی ماهی (گشنیز و شنبلیله)، پیاز، سیر، زعفران، زردچوبه، نمك، فلفل، ادویه كاری، تمبر هندی و رب گوجهفرنگی میباشد.
· دمی لخلاخ

لخلاخ ریشه عربی داشته و از یك كلمه عربی به نام لخلخه و به معنای بوی خوش است. این غذا بیشتر در كشورهای عربنشین حاشیه خلیجفارس طبخ میشود كه در بین مردمان جنوب ایران نیز طرفداران زیادی دارد. مردم محلی بوشهر این غذا را كه با برنج طبخ شده و نوعی دمی میباشد با ماهیهایی مانند ماهی سنگسر، هامور، سبیتی و سرخو میپزند. مواد لازم برای تهیه این غذا ماهی، برنج، سیر، پیاز، كره یا روغن، شوید (شبت) و ادویهجات است. برخی از مردم محلی بوشهر در كنار شوید از شنبلیله نیز استفاده میكنند.
· كبه از غذاهای محلی بوشهر

این غذا ریشه عربی داشته و در كشورهای عربی طبخ میشود؛ اما در بین مردم بوشهر نیز محبوبیت خاص خود را دارد. این غذا نیز مانند بسیاری از غذاهای دیگر به شیوههای مختلفی پخته میشود، اما اساس اصلی این غذا، بلغور ریز گندم یا للك میباشد.
مواد لازم برای پخت این غذا در بین مردمان مختلف، متفاوت است و در هر شهری از كشور به شیوههای مختلف پخته میشود. البته مهمترین و اصلیترین مواد آن گوشت چرخ كرده، بلغور ریز گندم، پیاز، گشنیز، عدس قرمز، دارچین، فلفل سیاه، آبلیمو، گردوی خردشده، بادام زمینی خردشده، زرشك و كشمش است.
در برخی از شهرها و مناطق كشور از برنج و سیبزمینی هم برای پخت كبه استفاده میكنند. در واقع تمام مواد ذكر شده را با هم مخلوط كرده و به خوبی به عمل میآورند و سپس در روغن داغ غوطهور ساخته و آن را سرخ میكنند. از آنجایی كه این غذا در روغن داغ سرخ میشود، ممكن است برای برخی از افراد سالمند و دارای بیماری زمینهای مناسب نبوده و خوردن آن توصیه نشود.
· قیمه بوشهری

بسیاری از افراد با شنیدن نام این غذا تصور میكنند كه این غذا طعمی مانند قیمه معمولی دارد، در حالیكه این غذا تفاوتهای بسیاری با قیمه معمولی دارد. اصلیترین و مهمترین تفاوت این غذا با قیمه معمولی، در له كردن گوشت قیمه است. مردمان بوشهر، گوشت قیمه بوشهری را له كرده و به صورت له شده میخورند.
به طوریكه در هنگام خوردن این غذا، گوشتهای آن كش میآید. این غذا برای كسانی كه عاشق غذای ترش و شور هستند، مناسب است؛ چرا كه طعمی بسیار ترش و شور دارد. مواد لازم برای پخت این غذا لپه، پیاز، گوشت قرمز، رب گوجهفرنگی، سیبزمینی، دارچین، زرچوبه، گرد لیمو عمانی، زعفران و نمك است. در بوشهر این غذا اغلب همراه با شكر پلو سرو شده و خورده میشود.
· شكر پلو

این غذا مناسب افرادی است كه عاشق غذاهای شیرین هستند. شكر پلو یكی از غذاهای مجلسی و اعیانی مردم جنوب و بوشهر میباشد كه در اغلب موارد با قیمه بوشهری سرو و خورده میشود. در واقع طعم شیرین این غذا با طعم شور قیمه بوشهری آمیخته شده و تركیبی جالب به وجود میآورد.
شكر پلو بوشهری در واقع همان شیرین پلویی است كه در سایر شهرهای ایران پخته میشود و تنها تفاوتی كه شكر پلو دارد، رنگ زرد آن است. رنگ زرد شكر پلو به دلیل استفاده از زعفران در طبخ آن است. مواد لازم برای پخت این غذا برنج، شكر و زعفران است و برای تزئین آن از خلال پسته استفاده میشود.
· دال عدس بوشهری

دال عدس یكی از اصلیترین و رایجترین غذاهای محلی استان بوشهر است. این غذا در اغلب موارد همراه با ترشی و سبزی خوردن سرو میشود. مواد لازم برای پخت این غذا عدس، نمك و فلفل میباشد.
این غذا سرشار از بتاكاروتن میباشد و به همین دلیل، این غذا منبع مفیدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن بوده و باعث تقویت بینایی افراد میباشد. مصرف این غذا برای افرادی كه دچار كمخونی میباشند، به شدت توصیه میشود.
· یتیمك بوشهری

این غذا نیز یكی از غذاهای رایج استان بوشهر است كه بدون گوشت پخته میشود؛ اما به دلیل وجود لوبیا در این غذا، این غذا نیز از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار بوده و همواره یكی از غذاهای اصلی سفره مردمان بوشهری است.
این غذا برای افرادی كه عاشق غذاهای تند میباشند، مناسب است. در واقع اصلیترین مشخصه این غذا، تند بودن آن و تمبر هندی داخل آن میباشد. تمبرهندی یكی از موادی است كه در یتیمك بوشهری به مقدار زیادی استفاده میشود.
مواد لازم برای پخت این غذا، بادمجان، تمبرهندی، لوبیا چشم بلبلی و پیاز است. یتیمك بوشهری با غذای یتیمچه كه در برخی از شهرهای دیگر طبخ میشود، تفاوت دارد و با هم یكی نیستند.
· گمنه یا للك

گمنه یا للك كه با بلغور ریز گندم تهیه میشود یكی از غذاهای اصلی استان بوشهر، خوزستان و كهگیلویه و بویراحمد میباشد و لرها به آن گِوِنه میگویند. گمنه به شیوههای مختلفی پخته میشود و در مناطقی از خوزستان به جای پخت آش پشت سر مسافر، این غذا را پشت سر مسافر میپزند و حتی برای منزل نو نیز این غذا پخته میشود.
برای پخت بلغور گندم از آب معمولی استفاده میشود؛ اما برخی نیز برای پخت آن از آب مرغ استفاده میكنند كه طعم غذا را لذیذتر میكند. مواد لازم برای پخت این غذا، گمنه یا للك یا همان بلغور ریز دانه گندم، روغن و پیاز است.
مردم بوشهر در بسیاری از موارد به جای پخت برنج و پلو در كنار غذاهایی مانند قیمه بوشهری یا خورشت گوشت، گمنه یا للك میپزند و در كنار خورشتها میل میكنند.
به دلیل اینكه در این غذا از بلغور گندم استفاده میشود، برای كاهش كلسترول، پیشگیری از دیابت و همچنین پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، تقویت سیستم ایمنی بدن و كاهش سرطان پستان در خانمها بسیار مفید است.
· قلیه میگو

میگو و ماهی یكی از مهمترین و اصلیترین مواد غذایی سفره مردمان جنوب میباشد. قلیه میگو از غذاهای سنتی و محلی استان بوشهر، خوزستان و هرمزگان است كه در هر استان به روشی متفاوت طبخ میشود. این غذا نیز مانند سایر غذاهای جنوبی تند بوده و بهتر است این غذا را به همان میزان تندی اصلی میل كنید.
این غذا را میتوان همراه با گمنه یا للك میل كرد. این غذا یكی از غذاهای مفید و مقوی استان بوشهر میباشد كه سرشار از امگا و سلنیوم و آهن است و برای جلوگیری و مقابله با بیماریهای افزایش فشار خون، سرطان روده بزرگ، انواع سرطان خون مانند لوسمی، آلزایمر و كمخونی موثر است.
· دوقوس ماهی

این غذا یكی از غذاهای مهم و اصلی مردم استان بوشهر و بندر دیلم است كه اغلب در كنار پلو سرو میشود. ماهی به كار برده شده در این غذا، ماهی حلوای سفید است كه در زبان محلی به آن زبیدی میگویند. زبیدی به معنای برتر است. این غذا یكی از غذاهای مجلل و گران قیمت بوشهریها است.
· قلیه ماهی

این غذا یكی از غذاهای محلی استان بوشهر میباشد كه در سفره هر بوشهری یافت میشود. مردم شمال ایران نیز قلیه ماهی میپزند و بدیهی است كه قلیه ماهی شمال با قلیه ماهی جنوب تفاوتهایی خواهد داشت.
مردم بوشهر اكثراً این غذا را با نام قلیه میشناسند. قلیه ماهی در كنار شیرین پلو و یا گمنه سرو میشود. مردم بوشهر از آرد و تمبرهندی فراوان برای پخت ماهی استفاده میكنند و این غذا را بسیار تند طبخ میكنند.
· نشاء

نشاء نوعی دسر بوده كه مردم استان بوشهر این دسر را اغلب در ماه مبارك رمضان آماده میكنند. نشاء طعمی بسیار نزدیك به طعم شله زرد دارد و مواد لازم برای پخت آن نیز شكر، گلاب، آب، زعفران و نشاسته است.
· ماهی حمام شكم پر

ماهی شكم پر از جمله غذاهایی است كه در شهرهای مختلف پخته میشود و اغلب در شهرهای شمالی و جنوبی ایران یكی از غذاهای اصلی به حساب میآید؛ اما روش پخت این غذا در هر ناحیهای متفاوت بوده و همین تفاوت باعث لذیذتر شدن طعم غذا میشود.
تفاوت اصلی در طبخ ماهی شكم پر مربوط به سبزیجات به كار رفته در آن است. برای پخت ماهی شكم پر استانهای جنوبی و بوشهر از شنبلیله، تمبر هندی، سیر، پیاز، كشمش، زرشك بههمراه ادویهجات استفاده میكنند و سپس ماهی را سرخ میكنند.
استان بوشهر علاوه بر غذاهای محلی خوشمزه، حلواها و دسرهای بسیار خوشمزهای نیز دارد. حلوای سَردَ بُندو و حلوای مسقطی، از جمله حلواهای معروف و خوشمزه استان بوشهر است.