دیدن عكس مغز انسان واقعی بسیار شگفتانگیز و جالب است. حال تصور كنید كه این اندام خارقالعاده را از نزدیك و در واقعیترین حالت ممكن تماشا كنید. در حالی كه در باور عموم مغزهای استخراج شده از موجودات، فقط برای كارهای علمی و تحقیقاتی استفاده میشود.
موزهای در هند وجود دارد كه مغز بیماران كالبد شكافی شده را در محلولهای فرمالین، بستهبندی و نگهداری كرده و در مقابل دید عموم قرار میدهد. این مجموعه علمیپژوهشی اندامهای ویژه كالبد شكافی شده چون مغز را در بخش عمومی موزه بانگالور به نمایش گذاشته است. در این مقاله از لست سكند، درباره یكی از مهیجترین موزهها به همراه عكس واقعی مغز انسان برایتان خواهیم گفت.
در موزه مغز هند چه میگذرد؟
موزه مغز هند از سال 1970 جمعآوری مغزها و سایر اندامهای كالبد شكافی شده را آغاز كرده است. امروزه مردم میتوانند در این موزه عمومی و در بخش موزه مغز بانگالور، مغز انسان را به دست بگیرند و توضیحات كارشناسان درباره بخشهای مختلف مغز را بشنوند. گردش در موزه و تماشای بقایایی كه پس از گذشت سالها كاملا سالم حفظ شدهاند، شما را به گرفتن عكس مغز انسان ترغیب خواهد كرد. میتوانید عكس مغز انسان واقعی را به دوستانتان هم نشان دهید و در مورد سرنوشت صاحب آن بحث كنید. همچنین تفاوتهای جنسیتی كه در بخشهای مختلف مغز چون ساختار مربوط به گفتگو و یادگیری در مرد و زن وجود دارد هم موضوع جالبی برای بحث است.
جالب است بدانید كه این مغزهای كامل یا تكههای بریده شده، از بیماران سرطانی، بیماران مبتلا به تروما، پارگی و عفونت مغز یا افراد مبتلا به مشكلات مادرزادی كه جان خود را از دست دادهاند، خارج شده است. وجود تنوع در مشكلات صاحبان قبلی این اندامها، طیف كاملی از اشكال، اندازه و رنگهای مختلف در بافت مغز انسان را به نمایش میگذارد. مغزهای متورم شده، مغزهای كوچك نوزادان و مغزهایی كه دچار تغییرات در رنگ و شكل شدهاند را میتوانید از نزدیك یا در عكس مغز انسان واقعی كه در موزه وجود دارد ببینید.
علاوه بر مغز، میتوان برخی اندامهای دیگر انسان مثل ریه، قلب، كبد یا اعصاب نخاعی را هم در موزه مغز هند تماشا كرد. چشم واقعی انسان با عروق و متعلقات مربوطه، یكی از هیجانانگیزترین دیدنیهای موزه است كه هر بینندهای را از این حجم ظرافت و پیچیدگی به وجد میآورد.
كلاس درس مغز انسان در موزه مغز هند
آنچه موزه مغز هند را از سایر موزههای اندامشناسی چون موزههای موجود در لندن متمایز میكند، كلاس درسی مفرح و مملو از اطلاعات كامل و قابل فهم است كه راهنماهای موزه در اختیارتان قرار میدهند. در اینجا خبری از تكههای بدن انسانها و حیوانات كه درون محفظههای شیشهای پر از مایع نگهداری میشوند، نیست و همه چیز متمركز بر مغز واقعی و قابل لمس است. این موزه محبوب در انستیتو ملی مغز و عصبشناسی هند واقع شده است.
انستیتو ملی مغز و عصب شناسی هند در سال ۱۸۴۷ بنیانگذاری شده و مركز مهمی برای درمان و مطالعات مرتبط با مغز و بیماریهای روانی در هند به شمار میرود. قبل از سال 2010 موزه مغز، بخشی از انستیتو و محلی برای نگهداری نمونههای تحقیقاتی بود، اما در حال حاضر به عنوان محلی برای بازدید علاقمندان و دانشجویان استفاده میشود.
ساعات كاری موزه مغز انسان
موزه بانگالور تحت حمایت موسسه بهداشت و روان اعصاب هند فعالیت میكند. زمان بازدید از موزه روزهای شنبه ساعت 10 تا 15 است. علت وجود این محدودیت زمانی استفاده از نمونهها برای تحقیقات پزشكی است. اما مطمئن باشید در همین زمان كوتاه، علاوه بر تماشای اعجاب بدن انسان و تصاویری از عكس مغز انسان واقعی با عصب شناسی، روانشناسی، جراحی مغز و اعصاب، پیوند مغزاستخوان و بسیاری علوم دیگر آشنا خواهید شد.
تجربه هیجان در موزهای پر از مغزهای واقعی
از اطلاعات موجود در موزه علاوه بر عكس مغز انسان واقعی و كتابچههای راهنما میتوان به اطلاعاتی در خصوص داستانهای غمانگیز و گاه ترسناك بیمارانی اشاره كرد كه حال مغزشان در موزه به نمایش گذاشته شده است. در این میان جنینهای نرمال و غیر نرمال انسان، مغز حیوانات و بخشهای علمی دیگر برای گردشگران وجود دارد. دكتر ریواس كه یكی از محققان فعال در حوزه بیماریهای مغز و اعصاب است و در بسیاری از موزههای معروف جهان حضور داشته است، میگوید دانشجوهایی كه از لحاظ روحی حساسیتهایی دارند، معمولا پس از گردش در بخشهای موزههای علمی كه مغز یا سر انسان واقعی را به نمایش گذاشتهاند، غش میكنند. در حالی كه عكس مغز انسان برای گذراندن واحدهای درسی به آنها نشان داده میشود.
سخن آخر
در این متن با موزه مغز هند آشنا شدیم كه در آن مغز انسان واقعی و سایر اجزای بدن انسان به نمایش درمیآید. پیشنهاد میكنیم اگر دل و جرأت كافی دارید، در سفر تور هند از این موزه بازدید كنید. ویژگی این موزه این است كه حتّی میتوانید مغز را در دست بگیرید و از نزدیك اجزایش را مشاهده كنید. آیا شما از آن دسته افرادی هستید كه برای دیدن چنین موزهای هیجان دارند یا از آن دسته كه هیچ علاقهای برای بازدید از موزه ندارد؟