ریپورتاژ آگهی
كبودان؛ بزرگترین جزیره دریاچه ارومیه

كبودان؛ بزرگترین جزیره دریاچه ارومیه

این مجموعه از طرف یونسكو به عنوان یكی از ۵۹ منطقه حفاظت شده كه دارای گونه های كمیاب گیاهی و حیوانی است به ثبت رسیده است. این جزیره و سایر جزایر دریاچه ارومیه به جز جزیره اسلامی اكنون به پارك ملی تبدیل شده‌است
  • 1401/06/09
  • استان : آذربايجان غربي
  • شهر : اروميه
  • دسته : مناطق توریستی ایران
آدرس : دریاچه ارومیه در گوشه شمال غربی ایران بین دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و در ۱۸ كیلومتری شرق ارومیه قرار دارد
تلفن : 66059000-021

این مجموعه از طرف یونسكو به عنوان یكی از ۵۹ منطقه حفاظت شده كه دارای گونه های كمیاب گیاهی و حیوانی است به ثبت رسیده است. این جزیره و سایر جزایر دریاچه ارومیه به جز جزیره اسلامی اكنون به پارك ملی تبدیل شده‌است

كبودان؛ بزرگترین جزیره دریاچه ارومیه-cbXAfYdHPz

به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، جزیره كبودان یكی از جزایر دریاچه ارومیه است كه از سال ۱۳۴۶ خورشیدی توسط سازمان حفاظت محیط زیست منطقه حفاظت شده اعلام شده‌است. این جزیره و سایر جزایر دریاچه ارومیه به جز جزیره اسلامی اكنون به پارك ملی تبدیل شده‌است.

در پارك ۳۲۰۰ هكتاری كبودان انواع پستانداران از قبیل موش صحرایی، قوچ، میش و پلنگ زندگی می‌كنند. پوشش گیاهی جزیره استپی است و بخش‌هایی از جزیره پوشیده از جنگل‌های پسته وحشی، بادام كوهی و گیاهانی شامل گوجه‌وحشی، جووحشی، ارس كوهی و دم‌اسبی است. این جزیره همچنین زیستگاه انواع پرندگان از جمله فلامینگو، مرغ سقا، تنجه، آنقوت و كاكایی می‌باشد.

كبودان تنها جزیره دریاچه‌ی ارومیه است كه در تمام سال دارای آب شیرین است.

كبودان؛ بزرگترین جزیره دریاچه ارومیه-Gh1qMz3o5V

این جزیره در موقعیت جغرافیایی N۳۷۲۸۵۲ E۴۵۳۷۴۰ قرار دارد. بزرگترین جزیره دریاچه ارومیه جزیرة كبودان است كه یك چشمه و یك قنات كوچك دارد. قسمت اعظم پوشش گیاهی آن را علف‌های كوتاه، درختان پستة وحشی، سرو كوهی، بادام وحشی، شیر خشت و گوجه فرنگی تشكیل می‌دهد. این جزیره در شرق ارومیه با وسعت ۳۱۷۵ هكتار و در ارتفاع ۱۵۲۱ متری قرار دارد. نوع ساحل آن سنگی و ماسه‌ای است و برای شنا و ورزش‌های آبی امكانات مناسبی دارد. در شمال این جزیره جزیره آرزو در فاصله یك كیلومتری و جزیره اشك در جنوب غرب این جزیره و در فاصله ۷ كیلومتری واقع شده اند.

 

در جزیره كبودان هزاران حیوان از انواع مختلف زیست می‌كنند كه عمده‌ترین آن‌ها قوچ و میش می‌باشد. تعداد این حیوانات در حدود ۳۵۰۰ رأس است و اخیراً از سوی سازمان محیط زیست جهت تعادل لازم حیات وحش تعدادی پلنگ نر و ماده به جمع حیوانات آن اضافه شده است.

جزیره كبودان یكی از جزایر دریاچه‌ی ارومیه است كه از سال ۱۳۴۶ خورشیدی توسط سازمان حفاظت محیط زیست، منطقه حفاظت‌شده اعلام شده است. این جزیره و سایر جزایر دریاچه‌ی ارومیه به جز جزیره اسلامی اكنون به پارك ملی تبدیل شده است.

جزیره كبودان (قویون داغی) زیستگاه قوچ و میش ارمنی و گوزن زرد ایرانی است. این گوزن یكی از نادرترین گونه های گوزن جهان است.

كبودان تنها جزیره دریاچه ارومیه است كه در تمام سال دارای آب شیرین است. آب شیرین جزیره برای مصرف حیوانات وحشی از چشمه ای كه در جنوب آن قرار دارد تامین می شود.

كبودان؛ بزرگترین جزیره دریاچه ارومیه-0wmfgN0CJo

هر قسمت جزیره زیبایی دلپذیری دارد. وجود پرندگان بزرگی چون عقاب طلایی و لاشخور مصری نیز حالت خاصی به آن داده است. از دیگر پرندگان این جزیره می توان به مرغ كفل سفید، مرغ سنگ، پری شاهرخ، سبزه قبا، كاكایی، هدهد، كبك و پرندگان آبزی چون فلامینگو، آنقوت نوك قرمز و بعضی از انواع مرغابی اشاره كرد.

 

فلامینگوها، گوشه شمال غربی جزیره، آب های میان قویون داغی و جزایر آرزو و اسپیر را انتخاب كرده اند كه منطقه نسبتا آرامی است؛ غذای اصلی آن ها انواع جلبك ها و سخت پوستان موجود در آب دریاچه به نام آرتمیاسالینا است. قوچ و میش های جزیره از سال ۱۳۴۰ تحت حفاظت قرار دارند و تعداد آن ها امروزه به بیش از ۳۵۰۰ راس رسیده است.

بهترین زیستگاه‌های قوچ و میش ارمنی و گوزن زرد ایرانی در جزیره كبودان عبارت اند از: قوچ دره سی، جن دره سی، گوله دره سی، حسن آقا دره سی، زرزا، شكارگاه، قره داغ بزرگ و كوچك كه تمامی قوچ ها و میش ها در این مناطق زندگی می كنند. این مجموعه از طرف یونسكو به عنوان یكی از ۵۹ منطقه حفاظت شده كه دارای گونه های كمیاب گیاهی و حیوانی است به ثبت رسیده است.

تاریخچه:

در پی عقب نشینی آب دریاچه ارومیه و ظاهر شدن سواحل جدیدی از جزیره كبودان، مداركی از یك سیستم آب رسانی شامل یك رشته قنات و تنبوشه های سفالی، كه آب شیرین را به سكونت گاهی در بخش شرقی جزیره می رساند رویت شد. بررسی و مطالعه مقایسه ای بر روی یافته های معماری و مدارك سفالی انجام شد كه با استناد نتایج این مطالعات، این سكونت گاه به دوره ایلخانی تعلق دارد.

موقعیت منطقه:

دریاچه ارومیه در گوشه شمال غربی ایران بین دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و در ۱۸ كیلومتری شرق ارومیه قرار دارد، این دریاچه در مختصات ۳۷ درجه تا ۳۸ درجه و ۱۵ دقیقه عرض شمالی، ۴۵ درجه تا ۴۶ درجه طول شرقی و به مساحت ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ كیلومتر مربع و طول ۱۳۰ تا ۱۴۰ كیلومتر و عرض ۱۵-۵۸ كیلومتر از سوی سازمان یونسكو جزء یكی از ۱۰ پارك ملی بین المللی كره زمین و همچنین جزء یكی از ۵۹ منطقه بین المللی ذخیره گاه زیست كره معرفی شده است.

برای گشت و گذار در دریاچه و جزیره‌های آن می‌توان از دو كشتی سهند و نوح یا قایق‌های گوناگون در بندر گلمانخانه بهره گرفت .

تجهیزات و امكانات:

از جمله تجهیزات حمل و نقلی منطقه، قایق موتوری، خودرو داخل جزایر، موتور چهارچرخ و دو چرخ، امكانات ارتباطی همانند بی سیم، امكانات محیط بانی شامل سه ایستگاه محیط بانی با كلیه امكانات و نیز ساختمانهای موجود در جزیره كبودان و مجموعه رشكان برای اسكان مهمانان و بازدید كنندگان منطقه.