روستاهای سرعین سرزمین آبگرم را در این مطلب به شما معرفی خواهیم كرد. ۲۸ روستای سرعین كه علاوه بر آبگرم ، طبیعت بی نظیر ، مردمانی خونگرم و میهمان نواز دارد. همانطور كه می دانید آبگرم سرعین شهرت جهانی دارد و همه دنیا از خواص درمانی این چشمه های آبگرم مطلع هستند و گردشگران زیادی سالانه به سرعین سفر می كنند . پس بهتر است در كنار استفاده از چشمه های آبگرم به روستاهای سرعین هم سری بزنیم و از آب و هوا و طبیعت این روستاها بی نصیب نمانیم . در ابتدا با شهرستان سرعین آشنا خواهیم شد.شهرستان سرعین یكی از شهرستانهای استان اردبیل است. مركز این شهرستان شهر سرعین میباشد.شهرستان سرعین در تاریخ سوم خرداد ۱۳۸۸ خورشیدی تأسیس شدهاست.
تقسیمات كشوری
بخش مركزی
دهستان آبگرم
دهستان الوارس
شهرها: سرعین
بخش سبلان
دهستان ارجستان
دهستان سبلان

سوغات روستاهای سرعین
در سفرتان به سرعین می توانید سوغاتی هایی همچون:حلوا سیاه ،عسل معروف سرعین،گلیم، آش دوغ،كره و سرشیر را تهیه نمایید و از آن ها و مخصوصا خوردنی های بسیار خوشمزه ی آن لذت ببرید.
مردم شناسی سرعین
از لحاظ مردم شناسی و فرهنگ قالب جامعه ی سرعین باید بگوییم كه آن ها در زیرگروه فرهنگ جامعه ی مردم شهرستان اردبیل قرار می گیرند و در خلق شاهكارهای ادبی ایرانی به زبان آذری نقش به سزا و بسیار مهمی را ایفا نموده اند. قبل ترها سرعین را به نام سرائین و ساری قیه می شناختند اما معنی اسم فعلی این شهر را می دانید؟ سرعین ( به معنای سرچشمه) معرب شده ی واژه ی تركی سریین به معنای خنك می باشد.
روستاهای سرعین
روستای آتشگاه
روستای آتشگاه از توابع دهستان ارجستان، بخش سبلان در شهرستان سرعین استان اردبیل است.جمعیت این روستا بنابر سرشماری سال ۱۳۹۵، ۹۴۶ نفر (۲۹۴ خانوار) است.روستای آتشگاه یا آغ امام در غرب شهر اردبیل در فاصله ۲۵ كیلومتری قرار دارد.در روستای آتشگاه با ایستادن به سمت شهر اردبیل، كوه سبلان روبروی شما قرار میگیرد.
نام قدیمی این روستا «آق مام» یا آغ مام (یا آقا امام) به معنای گنبد سپید میباشد .این روستا دارای دو گورستان میباشد؛ گورستان قدیمی در مركز روستا (دیگر برای به خاك سپاری مورد استفاده قرار نمیگیرد) و گورستان جدید در اطراف امامزادهای بر روی تپهای سرسبز قرار گرفتهاند.به احتمال قوی نام قدیم این روستا بر گرفته از همین امامزاده میباشد. این روستا یكی از پرآبترین روستاهای اطراف خود میباشد و چراگاهها و زمینهای مزروعی سر سبز و پر حاصلی دارد.در این روستا چشمههای جوشان فراوانی وجود دارد كه آب آن گوارا با خاصیت درمانی و طبی و قابل آشامیدن میباشد. چشمههایی كه آب آنها گازدار با بو و طعمهای مختلف و با مصارف گوناگون است و اهالی روستا برای آشامیدن و مصارف روزمره از آنها استفاده می نمایند.
روستای آققلعه
آققلعه روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان آبگرم قرار دارد.بر اساس سرشماری مركز آمار كشور جمعیت این روستا ۳۸۷ نفر با ۸۳ خانوار بودهاست.این روستا در حدود سیصد سال پیش تشكیل شده و شنیدهها حاكی از مهاجرت تعدادی از طوایف بزرگ روستاهای اطراف از جمله روستای پیرآلقر و مهاجرت سه طایفه بسیار بزرگ از روستای كنزق بوده است. لذا بین مردمان ساكن روستای كهن و تاریخی كنزق و پیرآلقر و… بااین روستا روابط خویشاوندی و دوستی بر قرار بوده تا جاییكه پساب رود و نهرهای متعلق به روستای كنزق جهت كشاورزی و دامداری در اختیار مردمان این روستا نیز قرار میگرفته است.
در سالهای نه چندان دور (تقریباً ۷۰ سال پیش) روستای آق قلعه دارای ۴۱۵ خانوار بوده است و كلیه مراسمات دینی و آئینی، مراسم سنتی، عزا داریها و … با حضور بزرگان و معممین روستاهای اطراف در این روستا بعنوان پرجمعیت ترین روستا برگزار میشده است و این روابط دوستانه و خویشاوندی بین روستاهای اطراف و روستای آق قلعه تا كنون نیز ادامه داشته است. در هفتم دی ماه ۱۳۹۳ در حاشیه برگزاری مراسم هفته فرهنگی استان اردبیل در برج میلاد این روستا به عنوان روستای نمونه كشوری و روستای بدون طلاق ، اعتیاد و دخانیات معرفی گردید. لازم به ذكر است بعد از زلزله سال ۱۳۷۵ و ویران شدن اغلب بناهای روستا محل این روستا تغییر و به كنار جاده اصلی اردبیل به سرعین انتقال یافت
روستای آلوچه سبلان
آلوچه سبلان یكی از روستاهای سرعین است كه در سبلان واقع شدهاست.آلوچه سبلان ۱۲۱ نفر جمعیت دارد.
روستای ارجستان
ارجستان روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان سبلان قرار دارد.«ارجستان ازآبادیهای دهستان(ارجستان) ازتوابع بخش سبلان شهرستان سرعین ومركز این دهستان است كه در سال ۱۳۸۸ ازتركیب مزارع ، مكانها وآبادیهای آتشگاه ، ارجستان ، آلوچه سبلان، بینمارسبلان، تازه كند سبلان ، آقاخان دره سی ، سامانلوی بزرگ و سئیین به مركزیت روستای آتشگاه(آق امام) تاسیس شده است.»بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۳۹۵ نفر بودهاست.
آب معدنی ارجستان
آب معدنی گاز داری كه در آن روستا وجود دارد باعث تكان خوردن سنگ كلیه میشود.
«ارجستان سویو ، چشمه آب معدنی سردوگازداری است كه درروستای ارجستان واقع در۲۱ كیلومتری غرب اردبیل از دل زمین می جوشد. این چشمه دارای آب سرد ، بیبو با مزه گس و گازداری است كه به صورت نوشیدنی مفیدی مورد استفاده قرارمی گیرد. دمای آن درحدود۱۰ الی ۱۵ درجه سانتیگراد و آنیونهای آن كلرورو بیكربنات وكاتیونهای مهم آن كلسیم، منیزیم و پتاسیم میباشد.تا چندی پیش آب این چشمه درقالب بطری های یك لیتری و نیم لیتری توسط كارخانه آب معدنی (مس كو)به بازارعرضه می شد اما بعدها تولید آن جدی گرفته نشد. امروزه مردم ازچشمهای كه بر روی مظهر آب ساخته شده استفاده می كنند. این چشمه آبگرم دارای گاز كربنیك بوده و منشا آب آن نیز نیمه عمیق میباشد . شركت آب منطقه ای اردبیل دمای آین چشمه ها راحدود ۱۲ درجه سانتیگراد ، ودبی آن را درحدود ۰.۸ لیتر در ثانیه برآورد نموده است. آب این چشمه ها به مصارف شرب می رسد.»
روستای اسبمرز
اسبمرز روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان آبگرم قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۵۰۰ نفر بودهاست.
روستای الداشین
لاطران روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان آبگرم قرار دارد. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۷۸۰ نفر بودهاست.
روستای الوارس
الوارس یا آلوارس روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان آبگرم قرار دارد. پیست اسكی آلوارس در دامنه كوه سبلان در این روستا واقع شدهاست.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۸۰۸ نفر بودهاست.و در بیست كیلومتری سرعین قرار دارد.



روستای اندراب
اندراب روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان سبلان قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۷۹ نفر بودهاست.
تپه اندرآب
تپه اندرآب مربوط به دوره اشكانیان است و در شهرستان اردبیل، بخش مركزی، دهستان غربی، روستای اندرآب واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۵۵۸ بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.چشمه آب شیرین قوم بولاغ كه در كلیه ایام سال بسیار خنك و گوارا میباشد.
روستای اوجور
اوجور روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان آبگرم قرار دارد. این روستای خوش آب و هوا كه مردمانی بسیار مهربان و مهمان نواز نیز دارد به خاطر قرار گرفتن در كوهپایه و نزدیكی به كوه بلند قامت سبلان نظر هر بیننده ای را به خودش جلب میكند؛ و دربند روستا كه این دربند با روستای ورگه سران روستای همجوار از جهت شمال غربی در مرز مابین این روستاها قرار گرفتهاست نیز گردشگران زیادی را به این منطقه سوق میدهد. این روستا ۴ فصله میباشد (بهار_تابستان_پاییز و زمستان) كه تك تك هر فصل این روستا مجذوبیتهای خودش را دارد. طبق یافتههای تاریخی، قدمت پیدایش روستای اوجور به دوره قاجاریه بر میگردد؛ و در همان دوره نیز روستای اوجوربه عنوان زندان سیاسی حكومت قاجار استفاده میشدهاست.
روستای اوجور از لحاظ وسعت و جمعیت دهمین روستای بخش مركزی میباشد.
وجود امامزاده سید علی كه از نوادگان موسی كاظم میباشد، در ماههای محرم و… زائران زیادی را برای زیارت امامزاده به روستای اوجور میكشاند.بر اساس آمار دهیاری در سال ۱۳۹۹ جمعیت این روستا ۳۹۰نفر با ۱۴۰خانوار می باشد.همچنان با سیری در ایران همراه باشید تا با دیگر روستاهای سرعین آشنا شوید.
روستای ایردموسی
اردیموسی شهری از توابع بخش سبلان شهرستان سرعین در استان اردبیل قرار دارد. ایردموسی در تاریخ سهشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۶ تبدیل به شهر شد.شهر ایردموسی دارای طبیعت زیبا و دیدنی است كه هر ساله مسافران و گردشگران زیادی را به خود جذب میكند .همچنین این شهر زیستگاه حیواناتی مانند مار ، گرگ ، خرگوش ، روباه ، عقاب و…. است. در ۷ كیلومتری سرعین در ۱۴ كیلومتری اردبیل قرار دارد .
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۸۱۶ نفر با ۲۷۹ خانوار بودهاست.
روستای بنمارسبلان
بنمارسبلان روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان سبلان قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۴۷۳ نفر بودهاست.
روستای بیلهدرق
بیلهدرق یا ویلا دره روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان آبگرم قرار دارد.روستای ویلادره یك روستای ییلاقی می باشد و در بهار وتابستان جمعیت بیشتری در خود جای می دهد .این روستا یك روستای توریستی بوده و هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب می نماید . این روستا در دو كیلومتری سرعین واقع شده است و شغل اصلی مردم روستا دامداری و زنبور داری می باشد .
جاذبه های توریستی
آب معدنی گاز دار : این چشمه معدنی سرد بوده و بر خلاف سایر چشمه های منطقه خوراكی بوده و دمای آن حدود ۱۷ درجه سانتیگراد می باشد. از قدیم برای درمان بیماری های كلیوی و گوارشی از آن استفاده می كردند و به عنوان دارو به همراه می بردند .
كندوهای عسل: وجودكندوهای عسل فراوان دردره ها واطراف روستایكی ازجاذبه های این روستاست ، هنوز هم برخی از كندوهای گلی دستساز استفاده كرده و عسل مرغوبی را تولید می كنند و در دكه ها و مغازه های روستا به فروش می رسانند .
آبشار : از جاذبه های طبیعی این دهكده می توان به وجود آبشارهائی در طول مسیر رودخانه بیله درق كه یكی از آنها در همان محدوده انتهائی قسمت پایین و منتهیالیه رسیدن دامنه ارتفاعات به هم در داخل روستا قرار گرفته است و چمنزارهای اطراف آن امكان استراحت و بازدید از این آبشار طبیعی را برای بازدید كنندگان فراهم كرده است، اما آبشار دیگری كه حاصل آب زلال و گوارای این رودخانه می باشد. آبشاری دیدنی در حدود ۳۰۰ متر پائین تر از آبشار اولی كه جریان یافتن آب در داخل چمنزاری زیبا و برخورد آب با سنگها و نهایتاً سرازیر شدن آب به ارتفاعی پست تر موجب شده كه اكثر علاقهمندان به استفاده از مظاهر طبیعی در كنار آن استراحت كرده و خستگی ناشی از پیاده روی و گردش را از تن بزدایند.
غار : غارهای بزرگ و كوچك در دل كوهها و صخره ها هست كه هر كدام از آنها دارای جاذبه های خاص می باشد، از میان این غارها، غار با دهانه بزرگ و عریض كه از فراز تپه بیله درق نمایان می باشد، مكانی طبیعی و مناسب جهت استراحت گردشگران است .
علاوه بر این موارد آب و هوا و نوع بافت منازل و رستوران های كوهستانی و اسب سواری و روستائیانی كه نان شیرمال طبخ می كنند از زیبائی ها و جاذبه های این روستاست .بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۴۹۷ نفر با ۱۵۰ خانوار بودهاست.

روستای تازهكند سبلان
تازهكند سبلان یكی از روستاهای سرعین است كه در استان اردبیل واقع شدهاست.این روستا در بخش سبلان قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۳۸ نفر (۲۹ خانوار) بودهاست.
روستای درآباد
درآباد روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان اردبیل، بخش مركزی، دهستان سبلان قرار دارد.روستای درآباد در دامنه سرسبز سبلان در فاصله ی ۱۵ كیلومتری اردبیل كه دارای ۴۳۰ تن سكنه است. محصول آن غلات و حبوبات و شغل اهالی زراعت و گله داری می باشد.
این روستا از شرق به شمس آباد از غرب به آتشگاه از شمال به دیولق از شمال غرب به اروانا از جنوب غرب به ارجستان و از جنوب شرق به كلور وصل می شود. خاندان حسن زاده از قدیمی ترین و معروف ترین خاندان های این روستای تاریخی می باشد. نام اصلی درآباد، دارآباد بوده است چون یك مركز بزرگ حكومتی بوده است كه چوبهای دار هم داشته است كه محكومین را به دار می آویختند. البته همانطور كه در اطراف روستا آثاری از نگهبانی های قدیمی مانند “قاروخانه پایین و قاروخانه بالا” پیداست، می تواند دال بر این مدعا باشد. البته خرابه های اطراف درآباد مانند “خرابه پایین و خرابه بالا” و تپه كنار دره هم می تواند به مركزیت درآباد دلالت كند.
روستای سامانلوی بزرگ
سامانلوی بزرگ یكی از روستاهای سرعین است كه در شهرستان سرعین استان اردبیل واقع شدهاست.این روستا در بخش سبلان قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۹ نفر (۹ خانوار) بودهاست.
روستای سیین
سیین روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان سبلان قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۹۴۷ نفر بودهاست.
روستای شایق
شایق روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان آبگرم قرار دارد. این روستا با مردمان مهمان نواز و خونگرم بوده و از روستاهای مهم شهرستان سرعین است.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۴ جمعیت این روستا ۱۴۰۰ نفر با ۲۲۳ خانوار بودهاست.
روستای شمسآباد
شمسآباد روستایی است از روستاهای سرعین كه در استان اردبیل، بخش مركزی سرعین، دهستان سبلان قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۲۸۹ نفر با ۶۳ خانوار بودهاست.
روستای كردهده
كردهده روستایی است از روستاهای سرعین كه در استان اردبیل، بخش مركزی سرعین، دهستان آبگرم قرار دارد. شغل اكثر مردم این روستا پرورش دام و كشاورزی است.فاصله این روستا تا سرعین ۱ كیلومتر و فاصله ان با روستای لاطران ۴ كیلومتر میباشد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۱۱۷ نفر بوده است
روستای كلخوران ویند
كلخوران ویند روستایی است كه در استان اردبیل، شهرستان سرعین، بخش مركزی، دهستان آبگرم قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۴۶۷ نفر بودهاست.
روستای كلور
كلور یك روستا در ایران است كه در سبلان واقع شدهاست.كلور ۱۱۲ نفر جمعیت دارد.این روستا در فاصله پانزده دقیقه ای اردبیل و در همسایگی شهر ایردموسی قرار گرفته است و جزء شهرستان سرعین میباشد.این روستا از روستاهای محروم اردبیل اما هدف گردشگری و از لحاظ طبیعت بسیار دیدنی میباشد.بر اساس حدسیات قدمت روستا به فتح اردبیل توسط مسلمانان برمیگردد و سپس در دوره حمله مغول بر اساس گفته های شفاهی پناهگاهی برای لشكریان فراری و شكست خورده بوده كه ازین طریق به نواحی كوهپایه سبلان گریخته اند.
اما به علت زلزله كم آبی و محرومیت و احداث جاده جدید اردبیل_سرعین و دوری از دیدگان رفته رفته جمعیتش را از دست داد.و اكثر ساكنین سابق روستا به ناچار مجبور به مهاجرت شدند.
روستای كنزق
كنزق روستایی است از روستاهای سرعین كه در استان اردبیل، بخش مركزی سرعین، دهستان آبگرم قرار دارد.روستای «گنزق» از توابع بخش سرعین شهرستان اردبیل، با مختصات جغرافیایی ۴۸ درجه و ۸ دقیقه طول شرقی و ۳۸ درجه و ۹ دقیقه عرض شمالی، در سه كیلومتری شهر سرعین واقع شده است. این روستا از شمال به اراضی اردیموسی، از جنوب به روستای تاریخی كلخوران، از شرق به روستای آق قلعه و از غرب به شهر توریستی سرعین محدود شده است. ارتفاع این روستا از سطح دریا ۱۵۵۰ متر است.این روستا با داشتن دستكندهای منحصر بفرد خود كه قدمت آن به هزاره قبل از میلاد بر می گردد كه در روستای قدیم جای گرفته است وبا توجه به نزدیكی شهر توریستی سرعین سالانه گردشگران زیادی از این محوطه تاریخی دیدن می نمایند به غیر از محوطه تاریخی باغات و فضای سبز آن چشم نواز گردشگران می باشد این مكان با كمك اداره كل میراث فرهنگی و گردشگری و با حمایت دهیاری در چند سال اخیر به ثبت ملی رسیده بعد از آن به پایگاه ملی ارتقاع یافته است . و مرمت باز سازی احیاء حدودا نزدیك به چهارصد غار و دستكند زیر زمینی آغاز شده است.

روستای گازیر
گازیر یكی از روستاهای سرعین است كه در بخش مركزی شهرستان سرعین واقع شدهاست.گازیر ۱۶۰ نفر جمعیت دارد.
روستای لاطران
لاطران یكی از روستاهای سرعین است كه در بخش مركزی شهرستان سرعین واقع شدهاست. لاطران ۱۶۸ نفر جمعیت دارد.
روستای ورگهسران
ورگهسران یكی از روستاهای سرعین است كه در استان اردبیل، بخش مركزی سرعین، دهستان آبگرم قرار دارد. روستای ورگه سران از سمت سرعین نزدیكترین روستا به قله ساوالان میباشد؛ و همین موضوع باعث شده است تا این روستا به یكی از مناطقی تبدیل شود كه كمتر توسط گردشگران تخریب شود و به همان صورت بكر بودن بماند.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۷۱۴ نفر بودهاست.

روستای ورنیاب
ورنیاب روستایی است از روستاهای سرعین كه در استان اردبیل، بخش مركزی سرعین ، دهستان آبگرم قرار دارد. روستای توریستی ورنیاب در نزدیكی شهرستان سرعین قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۴۷ نفر بودهاست.
روستای ویند از روستاهای سرعین
ویند، روستایی از روستاهای سرعین كه در نزدیكی شهر اردبیل مركز استان اردبیل در شمال غربی ایران است. این روستا در حدود بیست و یك كیلومتری جاده اردیبل به سمت تبریز قرار دارد كه پس از یك كیلومتر از جاده فرعی روستا واقع شدهاست. این روستا دارای طبیعتی بسیار زیبا و آب و هوایی بسیار مطبوع است.
كشاورزی
تقریباً تمام مردم این روستا به كار كشاورزی و باغبانی مشغول بوده و تعدادی اندك هم در كنار كشاورزی به دامپروری و گاهی زنبورداری مشغول هستند. محصول اصلی این روستا سیب زمینی، جو و گندم میباشد. همچنین سیب و گوجه درختی به مقدار فراوان در باغهای این روستا یافت میشود. آب مورد نیاز برای آبیاری زمینهای كشاورزی از طریق سدی خاكی كه سال هاست به صورت نیمه كاره استفاده میشود، تأمین میگردد. بارها وعده تكمیل این سد توسط مسئولان كشوری (به ویژه در نزدیكی انتخابات) به اهالی این روستا داده شده اما در عمل هیچ اقدامی برای تكمیل این سد انجام نشدهاست! تكمیل این سد كمك شایانی به رونق كشاورزی در این روستا و حتی روستاهای همجوار خواهد كرد. به دلیل كمبود آب همواره آبیاری زمینهای كشاورزی توسط اهالی به صورت نوبتی انجام میشود و حتی در ساعات نیمه شب كار آبیاری زمینها به همین منوال صورت میپذیرد.
زمینلرزه سال ۱۳۷۵
این روستا تا پیش از اسفند ماه سال ۱۳۷۵ خورشیدی كه زمینلرزه باعث تخریب كامل آن و كشته شدن یازده نفر از اهالی آن شد، در حدود سه كیلومتری جادّهٔ اصلی قرار داشت كه پس از آن به محل فعلی منتقل شد. اكثر مردم روستا پس از چند سال از انتقال محل روستا ابراز نارضایتی میكنند. قبل از زلزله تقریباً تمامی خانههای روستا كاهگلی بود كه همین امر باعث تخریب كامل آن گردید خانههای جدید ساخته شده بعد از زلزله (در محل فعلی) به صورت آجری هستند.
مهاجرت
هم اكنون بسیاری از مردم روستا برای داشتن شغلی بهتر به شهرهای اردبیل و تهران مهاجرت نمودهاند و بیشتر بازماندگان مردم با سابقه و قدیمی روستا میباشند كه سن بالایی دارند. بعد از زلزله برخی از مهاجران نیز برای خود خانههای ویلایی در محل جدید روستا ساختهاند و در فصلهای بهار و تابستان به صورت تفریحی یا بعضاً برای كار كشاورزی به روستا سفر میكنند.
آثار باستانی
وجود غارهای ساخته شده به دست انسان در دل كوهها نشان از قدمت بسیار زیاد این روستا دارد. در این روستا دخمههای سنگی متعددی قرار دارد كه به احتمال زیاد خانه اهالی محل در پیش از تاریخ بودهاست. هنوز بررسی علمی معتبری در این منطقه انجام نشدهاست. در غرب روستا تعداد ۴۰ دخمه بر روی كوهی قرار دارد كه در دهی اخیر مورد استفاده انبار روستاییان بوده ولی سازمان میراث فرهنگی به تازگی آنها را تخلیه كرده و مورد حفاظت قرار دادهاست. یك دخمه بزرگ نیز درون روستا و چهار عدد دیگر در شرق روستا قرار دارند. درون دخمهها رد كلنگ حفاران مشاهده میشود و در یكی از دخمههای شرقی نقش انسانی بر روی دیوار كنده شدهاست.
در زیر تپه و صخرههای اطراف روستای ویند دهكدهای با مجموعهای از خانههای سنگی منفرد به صورت یك پدیده معماری و باستانی استثنائی وجود دارد. مكان استقرار این خانههای سنگی به «قوردی قیه»، «تپه چله خانه»، «قره قیه» و «مسجد ئیری» مشهور است. وجود سفالهای بدست آمده از این خانههای سنگی مربوط به ادوار مختلف تاریخی است. برای مثال این سفالها و قویسهای جناغی آن به آثار دوره اشكانی، ساسانی، سلجوق، تیموری و صفوی شباهت دارد و حكایت از استمرار آن در طول تاریخ دارد. تپه چله خانه كه اغلب خانههای سنگی در زیر آن قرار دارد بدلایل مختلف طبیعی مانند فروریزی سقف، پر شدن فضاهای داخلی و… زیاد قابل بازدید نمیباشد. اما پلان این خانههای سنگی غالباً مربع، مستطیل، بیضی، و اشكال غیر هندسی است كه همه نوع اقامتگاه از اتاقهای منفرد و مجتمع در ابعاد مختلف با راهروهای مرتبط به یكدیگر و سقف هلالی شكل و قوسهای جناغی، مسطح با تاقچهها، جای چراغ، جای رختخواب و… وجود دارد كه گستردگی و تنوع آن میتواند از جاذبههای تاریخی و فرهنگی گردشگری این منطقه محسوب گردد.
در دوكیلومتری شمال باختر روستای ویند كلخوران، تپه بلند رسوبی وجود دارد كه ضلع جنوبی آن از فرسایش بستر رودخانه بالیخلو، به صورت دیوار مرتفعی درآمدهاست. در ارتفاع تقریبی ۵۰ متر از بستر رودخانه و بر سینه آن، دخمه سنگی با در ورودی و اتاقك چشمگیر كنده شدهاست. دروازه یا در دخمه به پهنای یك متر و ارتفاع ۲۳/۱ متر و قطر تقریبی ۷۰ سانتیمتر ساخته شدهاست. داخل دخمه، فضایی است كه به شكل هرم مثلث القاعده ناقص میباشد. درازای اضلاع قاعده هرم یا كف دخمه به ترتیب ۷۰ سانتیمتر، سه متر و ۸/۳ متر است. بر ضلع باختری دخمه تصویری بر سنگ نقر شده كه حالت كلی یك مثلث را دارد و در داخل آن مثلثی كوچكتر كنده شدهاست. در داخل این مثلث «دكوراتیو» نقش آدمی با سری نزدیك به شكل مثلث و دست و پا و بدنی كه محیط در مثلث میباشد، قالبگیری و نقر شدهاست. در حاشیه آن نیز حروفی كنده شده كه قسمت عمده آن از بین رفتهاست.
آثار صخرهای ویند در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ خورشیدی با شمارهٔ ثبت ۳۶۶۹ بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.



