ییلاق سوباتان (به زبان تالشی: سووتون) از جاهای دیدنی تالش است است و در شمال غرب شهرستان تالش قرار دارد. این ییلاق پوشیده از چمنزار و گلزار و مملو از چشمههای گوارا و دامها و اسبهایی است كه به اینطرف و آنطرف میروند. كلبههای قدیمی با پنجرههای چوبیشان منظره بینظیری به وجود آوردهاند كه تصور چنین منطقهی بكری در ایران، شاید دور از ذهن باشد. روستایی كه در آن خبری از دكل برق و آنتنهای موبایل و آلودگی صوتی نیست. كجارو میخواهد شما را در سفری كوتاه به این ییلاق خوشآبوهوا ببرد كه در طول بهار و تابستان، یكی از بهترین مقاصد گردشگری گیلان به حساب میآید.

سوباتان در ارتفاع ۱۹۰۰ تا ۲۵۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است؛ به همین دلیل، زمستانهایی بسیار سرد دارد و حتی در تابستانها هم در برخی نقاط مرتفع هنوز لكههای برف به چشم میخورد. این روستا به دشتهای شقایقش نیز شهرت دارد.
در وجه تسمیه سوباتان چنین می گویند كه «سو» در زبان تالشی به معنی «گلپر» و «وتون» به معنی «روییدن» است و از آنجا كه گلپر در قسمتهای مختلف این ییلاق میروید، نام آن را «سووتون» گذاشتهاند كه به مرور زمان به سوباتان تغییر كرده است. در روایت دیگری آمده است كه در زبان تركی «سو» به معنی آب و «باتان» به معنی محل فرو رفتن است، پس سوباتان، محل فرو رفتن آب میشود. در سوباتان چشمهای وجود داشته كه آب آن پس از جوشیدن از دل خاك، دوباره در زمین فرومیرفته است.

منطقه ییلاقی سوباتان، برق و گاز ندارد و همچنان صدها خانوار دامدار و عشایر بهشكل سنتی در سیاه چادرها و خانههای گاهگلی و چوبی زندگی میكنند. خانههای چوبی بخش جذاب و مهمی از بافت سنتی سوباتان را تشكیل میدهند كه زیبایی این طبیعت بینظیر و كوههای سر به فلك كشیده و سرسبز را دوچندان میكنند. در این منطقه، گورستانهای متعددی از هزاران سال پیش تاكنون وجود دارد كه از تاریخ و تمدن كهن این سرزمین حكایت دارند.
سوباتان كجاست؟

سوباتان، یكی از زیباترین مناطق ییلاقی كشور و استان گیلان است كه در ۲۲ كیلومتری شهر لیسار و ۳۶ كیلومتری شهر تالش واقع شده است و تا دریاچه نئور، ۲۱ كیلومتر فاصله دارد. این ییلاق از شمال به رودخانه لیسار، از شرق به جنگلهای تالش، از جنوب به ییلاقهای آسبومار جوكندان و از غرب به دریاچه نئور منتهی میشود. سوباتان با ییلاقهای اردبیل حدود ۱۹ كیلومتر فاصله دارد.
چطور به سوباتان برویم؟

مسیر تالش به سوباتان: یكی از جادههایی كه به سوباتان منتهی میشود، جاده تالش است كه حدود ۳۶ كیلومتر تا سوباتان فاصله دارد و قسمتهایی از آن خاكی است و در صورت بارش باران ممكن است خودروی شخصی شما با مشكل مواجه شود. پس بهجای این روش، میتوانید از تالش، یك نیسان یا پاترول به این ییلاق بگیرید و بدون اینكه نگران در راه ماندن باشید، به سوباتان زیبا بروید.

مسیر اردبیل به سوباتان: در صورتی كه از تهران حركت میكنید، از ترمینال آزادی سوار اتوبوسهای اردبیل شده و مطمئن شوید كه اتوبوس از جاده سرچم میگذرد.
در ادامه در روستای بودالالو پیاده شوید و با كمك وانتهای متعدد موجود در این منطقه بهسمت سوباتان راه بیفتید كه در میانه راه از دریاچه نئور هم عبور میكند. بهتر است ۱۳ كیلومتر پرفرازونشیب تا دریاچه را با این وانتها بروید. این مسیر خیلی بهتر و باصفاتر از مسیر اول است و در عین حال میتوانید بازدیدی هم از دریاچه نئور داشته باشید.
بعد از گشتوگذار در پیرامون دریاچه و كوههای زیبای اطراف آن، با ۱۸ كیلومتر كوهپیمایی و حركت از میان ابرها و تماشای مناظر طبیعی و رمههای منطقه به روستای سوباتان خواهید رسید. بهدلیل ییلاقی بودن مسیر، چشمههای آب آشامیدنی و همچنین رودخانه و آبشار نیز در طول راه وجود دارند كه تجربه این سفر را هیجانانگیزتر میكند.
مسیر تالش - آق اولر - سوباتان: جاده آسفالت تالش تا منطقه آق اولر تقریبا ۴۰ كیلومتر است و در اینجا جنگل جای خود را به مراتع سبز و پر از گل میدهد. در ادامه جاده خاكی آق اولر به سوباتان را پیش رو دارید كه خاكی است و امكان تردد با خودروهای شاسیبلند و نیسان وجود دارد.
مسیر لیسار به سوباتان: فاصله بین لیسار تا ییلاق سوباتان حدود ۲۰ كیلومتر است كه بهدلیل سختی راه، استفاده از آن به گردشگران غیرحرفهای توصیه نمیشود و افراد حرفهای هم پس از انتخاب این مسیر، بهتر است از یك راهنمای محلی ماهر كمك بگیرند.
در سوباتان كجا اقامت كنیم و چی بخوریم؟

برای اقامت در سوباتان میتوانید خانههای محلی را اجاره كنید؛ هرچند كه بیشتر گردشگران، این منطقه را برای كمپینگ در طبیعت انتخاب میكنند و با تجهیزات كامل رهسپار این ییلاق میشوند.
سوپرماركتها با لبنیات محلی تازه و غذاخوریهای محلی با گوشت گوسفندی تازه، برای صرف شام و ناهار مهیا است و اگر اهل كباب هستید، حتما كباب بازارچه سنتی را امتحان كنید. در رستورانهای آن، میز و صندلیهایی از چوب درختان جنگلی گذاشته شده است و میتوانید غذاهای محلی هم سفارش دهید.
بهترین زمان سفر به سوباتان، از نیمه دوم اردیبهشتماه تا اواسط تابستان است؛ در نظر داشته باشید كه در تعطیلات نیمه خرداد، جمعیت بسیاری روانه این ییلاق میشوند؛ پس برای اینكه از سفر خود نهایت لذت را ببرید، در هفتههای قبل و بعد از این تعطیلات، عازم سوباتان شوید. این منطقه كوهستانی، تابستانهای خنكی دارد و از همین رو مقصد سفرهای تابستانی گردشگران بسیاری است. اگر در فصل بهار، بهخصوص اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد به این منطقه سفر كنید، با دشتهای مملو از گلهای وحشی و شقایق مواجه خواهید شد كه هوش از سرتان میبرد.
نكتههایی برای سفر به سوباتان

بهترین زمان سفر به سوباتان، از نیمه دوم اردیبهشتماه تا اواسط تابستان است؛ در نظر داشته باشید كه در تعطیلات نیمه خرداد، جمعیت بسیاری روانه این ییلاق میشوند؛ پس برای اینكه از سفر خود نهایت لذت را ببرید، در هفتههای قبل و بعد از این تعطیلات، عازم سوباتان شوید. این منطقه كوهستانی، تابستانهای خنكی دارد و از همین رو مقصد سفرهای تابستانی گردشگران بسیاری است. اگر در فصل بهار، بهخصوص اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد به این منطقه سفر كنید، با دشتهای مملو از گلهای وحشی و شقایق مواجه خواهید شد كه هوش از سرتان میبرد.
نكتههایی برای سفر به سوباتان

- از آنجا كه فقط بالای یكی از تپههای سوباتان، موبایل آنتن میدهد، پس حتما پول نقد بهاندازه كافی همراهتان باشد؛ زیرا دستگاه كارتخوان در این منطقه كار نمیكند.
- حتما در سفر به ییلاق سوباتان، پانچو یا بارانی مناسب همراه خود ببرید؛ چراكه هوا معمولا بارانی است و در صورت بارندگی، حسابی خیس میشوید.
- یادتان باشد كه هیچوقت به گلهها نزدیك نشوید و فكر عكس گرفتن با گوسفندهایی كه پشمهای آنها را با حالت خاصی زدهاند، از سر بیرون كنید؛ زیرا احتمال حمله سگهای گله به شما وجود دارد.
جاهای دیدنی ییلاق سوباتان

اگر گذرتان به سوباتان افتاد، از دیگر جاهای دیدنی تالش كه در اطراف این منطقه قرار دارند، دیدن كنید؛ جاذبههایی كه هر یك در نوع خود زیبا و منحصربه فرد هستند. بازارچه سنتی سوباتان، آبشار ماهار واقع در روستای ماهار، سیاه چادرهای عشایری اطراف سوباتان، چمنزار وسیع بیدهدشت (اسبهای وحشی در آن اینسو و آنسو میدوند)، باغداگول (معروف به بهشت گلها)، صخره گنجنامه (برای تماشای طلوع و غروب خورشید) و... از جمله جاذبههای ییلاق سوباتان هستند. بازدیدی هم از گوری دره داشته باشید كه بهخاطر گورستانهای هفت هزار سالهاش، از جاهای دیدنی سوباتان است. در ادامه به اختصار به تعدادی از جاذبههای معروف سوباتان اشاره میكنیم تا بازدید از آنها را نیز در برنامهی سفر خود بگنجانید.
دریاچه نئور

دریاچه نئور در غرب ییلاق سوباتان و در ارتفاع ۲۵۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است و مابین شهرستان تالش و خلخال و در مرز بین استان گیلان و اردبیل قرار دارد. نئور مرتفعترین دریاچه یخچالی بازمانده از دوران باستان به شمار میرود و چنانچه به ماهیگیری علاقهمند هستید، میتوانید قزلآلای رنگین كمانی بگیرید. برای اینكه از سوباتان به دریاچه نئور بروید، باید حدود ۲۰ كیلومتر پیادهروی كنید یا با نیسانهای محلی خود را به این دریاچه برسانید. دورتادور دریاچه محل كمپ گردشگران است و افراد از نقاط دور و نزدیك برای دیدن طبیعتی زیبا و بكر، خود را به این منطقه میرسانند.
چشمههای آب طبیعی سوباتان
سوباتان نیز همچون اكثر ییلاقات ایران دارای چشمههای آب طبیعی است كه آب خنك و گوارای آنها در فصول گرم سال، یكی از عوامل جذب گردشگران به حساب میآید. از چشمههای آب سوباتان میتوان به سید بلاغی، نظیری بلاغی، نومندان بلاغی، ورزان بلاغی، ساری بلاغ، چشمه كلیه سویی با خاصیت درمانی برای بیماریهای كلیوی و... اشاره كرد.
ییلاق شكردشت
با توجه به اینكه فاصله بین ییلاق شكردشت تا سوباتان حدود هفت كیلومتر است، در عرض چند دقیقه میتوانید یكی دیگر از جاذبههای طبیعی تالش را به نظاره بنشینید. شكردشت كه به آن شكردشت سوباتان نیز میگویند، به دشتهای شقایقش معروف است كه با خلق منظرهای زیبا، حیرت و شگفتی گردشگران را در پی دارند. علاوه بر این، بهدلیل كوهستانی بودن این منطقه، دریایی از ابر در ارتفاعات سرسبز آن، زیر پای شما شكل میگیرد كه احساس قدمزدن روی ابرها را در گردشگران القا میكند.
آبشار ورزان

آبشار ورزان واقع در چهار كیلومتری غرب سوباتان، از دیگر جاذبههایی است كه بازدید از آن را نباید از دست بدهید. آب رودخانه ورزان از شاخههای اصلی رودخانه لیسار است كه در طول مسیرش، آبشاری ۳۰ متری ایجاد میكند.
پارك جنگلی آلچالق
پارك طبیعی جنگلی آلچالق كه در ضلع شرقی سوباتان واقع شده، دارای بوتههای كمارتفاع و پرپشت درختچههای آلوچه، سیب كال و قره گیله است و در میان این درختچهها، چمنزار سبز و وسیعی قرار دارد كه بسیار زیبا و دیدنی است.
غار گنج خانه
غار سوباتان در ضلع شمال شرقی منطقه بكر و سرسبز سوباتان واقع شده كه به گنجخانه معروف است. برای دسترسی به این غار به راهنما نیاز دارید. با هوایی بینظیر، این مسیر پوشیده در شقایقها است. غار گنجخانه بین صخرههایی به ارتفاع ۵ تا ۱۵ متر قرار دارد و عرض این دیواره صخرهای بیش از ۲۰۰ متر است. پس از ورود به غار و صعود تنورهای به دهانه غار میتوان رسید. از آنجا كه دهانه غار سوباتان باریك است، پیمایش آن برای طبیعتگردان مناسب نیست و تنها برای غارنوردان ممكن است.
مردم منطقه از قدیم اعتقاد دارند كه در درون این غار، گنج عظیمی نهفته است و بهدلیل طلسم و جادویی كه این غار دارد، تاكنون كسی نتوانسته است وارد غار شود و راز آن را كشف كند؛ بنابراین اطلاع دقیقی از طول و ارتفاع داخل غار وجود ندارد.
پرسشهای متداول
سوباتان كجاست؟
سوباتان، یكی از زیباترین مناطق ییلاقی كشور در استان گیلان و از جاهای دیدنی تالش است.
فاصله سوباتان با ییلاقهای اردبیل چقدر است؟
سوباتان با ییلاقهای اردبیل حدود ۱۹ كیلومتر فاصله دارد.
بهترین زمان سفر به سوباتان كدام فصل است؟
بهترین زمان سفر به سوباتان، از نیمه دوم اردیبهشتماه تا نیمه تابستان است.
وجه تسمیه نام ییلاق سوباتان چیست؟
در وجه تسمیه سوباتان چنین می گویند كه «سو» در زبان تالشی به معنی «گلپر» و «وتون» به معنی «روییدن» است و از آنجا كه گلپر در قسمتهای مختلف این ییلاق میروید، نام آن را «سووتون» گذاشتهاند كه به مرور زمان به سوباتان تغییر كرده است. در نظریهی دیگری آمده است كه در زبان تركی «سو» به معنی آب و «باتان» به معنی محل فرو رفتن است، پس سوباتان، محل فرو رفتن آب میشود. در سوباتان چشمهای وجود داشته كه آب آن پس از جوشیدن از دل خاك، دوباره در زمین فرومیرفته است.

