جاهای دیدنی ساری ، یكی از زیباترین مراكز استان كشورمان كه با طبیعتی وصفناشدنی و جاذبههای گردشگری و تفریحی بینظیر در استان مازندران واقع شده است را در این مطلب جمع آوری كرده ایم . ساری مكان های دیدنی خوبی دارد و هر ساله پذیرای خیل عظیم گردشگران داخلی و خارجی است. جاذبههایی همچون تالاب سراندون و بالندون، دریاچه چورت و چشمههای باداب سورت و پناهگاههای حیات وحش سفری پر خاطره را برای گردشگران بازدید كننده از این شهر به یادگار میگذارد. گرچه كه نمی توان تمام جاهای دیدنی ساری را در یك مطلب آورد ما معروف ترین و زیباترین آنها را انتخاب كرده ایم تا اگر سفری به ساری داشتید از دیدن آنها لذت ببرید.
جاهای دیدنی ساری
تالاب سراندون و بالندون
این مجموعه تالابی در جوار روستای سیدمحله در ۲۵ كیلومتری ساری به طرف بابلسر قرار گرفته و دارای دو بخش جنوبی (سراندون) و شمالی (بالندون) است. وسعت تالاب سراندون وبالندون حدود ۳۰ هكتار و عمق متوسط آن یك متر است كه در زمستان و پاییز پرآب، در بهار و تابستان به علت استفادههای زراعی كم آب است. آب این تالابها شیرین است. درون و پیرامون آنها نیزار و گیاهان مردابی است كه با مرغزار و شالیزار احاطه شده است. این مجموعه از تالابها به دلیل اقلیم مناسب، آب شیرین، پوشش گیاهی و مواد غذایی، زیستگاه پرندگان و آبزیان است. پاییز و زمستان این تالابها نیزمامن و زیستگاه مرغان مهاجر از قبیل قو، مرغابی، قره غاز، پرلا و سایر پرندگان شده است. دسترسی مناسب، محوطه سرسبز و دلنشین، مناظر بكر و وحشی، فضاهای گردشگاهی جالبی را پدید آورده است. كه میتواند مورد استفاده صنعت گردشگری قرار گیرد.
پناهگاه حیات وحش سمسكنده
پناهگاه حیات وحش سمسكنده در ۱۰ كیلومتری جنوب شرقی ساری واقع شده و مسیر دسترسی آن از ساری تا سمسكنده بوده و سپس با یك جاده روستایی به درون محوطه راه مییابد. از گونههای مهم گیاهی میتوان از ممرز، انجیلی، توسكا، تمشك و لیلكی و از گونههای مهم جانوری میتوان از گوزن زرد، مرال، شوكا، قرقاول، انواع پرندگان شكاری، شغال، گربه جنگلی، سنجاب و سمور جنگلی، گراز، عقاب جنگلی، جغد، كبوتر جنگلی و گرگ نام برد.

سد سلیمان تنگه
این سد در ۴۵ كیلومتری جنوب غربی ساری و در منطقهای كوهستانی واقع شده است. سدسلیمان تنگه در سال ۱۳۷۹ برای بازدید مسافران و گردشگران آماده شده و از نظر اقامتی بسیار مناسب است. بازدید از تاج سد امكانپذیر است و در دریاچه آن امكانات قایقرانی و اسكی برای علاقهمندان مهیا است.

منطقه حفاظت شده رودخانه تجن
منطقه حفاظت شده رودخانه تجن در استان مازندران واقع است. این رود، از كوه نیرآباد سرچشمه میگیرد و پس از طی مسیری كوهستانی وارد دره تجن میشود و سپس در امتداد مسیر كیاسر – ساری به طرف شرق ساری جریان پیدا میكند و به دریای خزر سرازیر میشود. در مسیر این رودخانه به دلیل همجواری جاده با رودخانه میتوان چشماندازهایی زیبا مثل دره، شالیزار، جنگل و پلهای ویژه نواحی روستائی – جنگلی را تماشا كرد. این رودخانه دارای انواع ماهی قزلآلا و ماهی آزاد در بالادست است و انواع كپور نیز در پایین دست رود وجود دارد كه با داشتن پروانه شكار، صید آن مجاز است.

منطقه حفاظت شده دشت ناز
این محوطه زیبا با ۵۵ هكتار مساحت در ۲۵ كیلومتری شمال شرق ساری قرار دارد. جنگل جلگهای آن از سال ۱۳۴۶ به محل تكثیر گوزن زرد خالدار ایرانی اختصاص یافت. دشت ناز برای علاقمندان به طبیعت و حیات وحش بسیار جذاب و دیدنی است. علاقمندان به طبیعت حیات وحش صرفاً با مجوز سازمان محیط زیست میتوانند به تماشای گوزن و پرندگان زیبا نظیر قرقاول و كبوتران وحشی بپردازند.

چشمه های باداب سورت
چشمههای آب معدنی باداب سورت یكی از شگفتانگیزترین شاهكارهای طبیعت است. این چشمهها در ۷ كیلومتری غرب روستای به ادله و در ارتفاع ۱۸۴۰ متری در ساری واقع شدهاند. چشمههای اسرارآمیز سورت مشتمل بر دو چشمه با آبهای كاملاً متفاوت از لحاظ رنگ، بو و مزه میباشند. یكی از چشمهها دارای آبی بسیار شور میباشد كه برای درمان دردهای كمر، پا، روماتیسم و پوست سودمند است و چشمه دیگر كه در مجاورت این چشمه قرار دارد دارای آبی به رنگ نارنجی و مزه كمیترش است كه به صورت دائمی و تشتی میباشد. آبهای رسوبی این دو چشمه در مسیر جریان خود از بالای كوه به پایین طی هزاران سال، دهها حوضچه كوچك بسیار زیبا به رنگهای نارنجی، زرد و قرمز و در اندازههای مختلف ایجاد كردهاند. چشمههای آب معدنی باداب سورت به همراه كوه دماوند و سرو ابركوه به عنوان اثر طبیعی ملی به ثبت رسیده است. تنها در شش كشور در جهان پدیدهای تا حدی شبیه به این چشمهها وجود دارد. این چشمهها بعد از چشمه پاموكاله در كشور تركیه، به عنوان دومین چشمه آب شور جهان به ثبت جهانی نیز رسیده است.

دریاچه چورت
دریاچه چورت در شمال شرقی استان مازندران و بخش چهاردانگه شهرستان ساری قرار دارد. اگر میخواهید از تاریخ این دریاچه بدانید، باید بگوییم كه چورت در سال ۱۳۲۰ بر اثر زمین لرزه و رانش زمین و در پی آن بسته شدن مسیر آب چشمهای كه در كنار دریاچه قرار دارد، به وجود آمده است. وسعت این دریاچه حدود ۲.۵ هكتار است و محلیها به آن، دریاچه میانشه هم می گویند اما به دلیل نزدیكی آن به روستای چورت به این نام خوانده میشود. زمانی كه آب دریاچه پایین میآید، باقیمانده درختهایی كه در محل پیدایش دریاچه بودهاند پدیدار میشود و منظره زیبایی را ایجاد میكند كه شاید در كمتر نقطهای از ایران دیده باشید. این دریاچه یكی از زیباترین جاذبههای تفریحی استان مازندران است كه برای رسیدن به آن میتوانید مسیر جنگلی را در پیش بگیرید و لذت پیاده روی در میان درختان انبوه را هم تجربه كنید. برای رسیدن به دریاچه چورت، باید مسیر ساری كیاسر را در پیش بگیرید. بعد از طی مسافتی در حدود ۲۵ كیلومتر بعد از تابلوی روستای چورت وارد مسیر فرعی میشوید. ۱۵ كیلومتر جلوتر، در جاده آسفالته به روستای چورت خواهید رسید. پس از روستا چندین مسیر خاكی برای دسترسی به دریا وجود دارد. مسیر جاده خاكی به طول ۱۰ كیلومتر به دریاچه چورت منتهی میشود. برای دسترسی میتوانید از راهنمایان محلی هم كمك بگیرید.

تالاب حمیدآباد
نیلوفرهای آبی روی سطح آب را در نظر بگیرید. بر روی موج آب كه نیلوفرها رفتهاند به خواب (با ریتم باید خوانده شود البته اگر یادتان بیاید منظورمان چیست)، در كنار آنها هم پرندگان زیبا پرواز میكنند و قایقی كه به آرامی در میان اینهمه زیبایی در حركت است، شما را برای سفر به ساری و بهویژه تالاب حمیدآباد وسوسه نمیكند؟ جادهای كه به سمت این تالاب میرود از مسیر جاده دریای ساری به سمت فرحآباد گذر میكند.

دریاچه الندان
دریاچه الندان بیشك و بیتردید از دیدنی های ساری است كه چه دوستدار طبیعت باشید و چه نه از آن خوشتان خواهد آمد. دریاچهای را در نظر بگیرید كه فقط و فقط با آب باران پُر میشود؛ یعنی هیچ رودی به آن نمیریزد و دور و اطرافش هم پر است از درختان سبز و بلند مختلف مانند ممرز، بلوط، ملچ، نمدار و… . چنین جایی اگر دیدنی نیست پس چیست؟ در دریاچه الندان، قایقهای پدالی و موتوری هم هست و اگر اهل قایقسواری باشید، امتحان كردن آن برایتان خوشایند خواهد بود.
دریاچه الندان قدمت زیادی دارد و به همین خاطر در دسته آثار ملی به ثبت رسیده است. اگر زمستانها به الندان بروید، شاهد حضور اردكهای وحشی خواهید بود. هر فصلی در این دریاچه زیبا و دیدنی است. دیگر انتخاب با شماست كه مرد سفر (و البته زن سفر) در چه فصلی از سال هستید.

پارك شهید زارع
گفتیم كه ساری هم دریا دارد هم جنگل. پس اجازه بدهید كه از جنگلهای زیبای آن هم كمی تعریف كنیم. در سمت شرقی شهر، پارك جنگلی شهید زارع قرار گرفته است. این پارك، امكانات گردشگری مانند آلاچیق و سرویس بهداشتی دارد.دسترسی به آن یعنی جادهای كه به سمتش منتهی میشود، امن و مناسب است و كافه و رستورانهایی هم در حوالیاش دیده میشود. البته اگر در اوج تابستان به پارك جنگلی بروید مانند بیشتر نقاط جنگلی شمال، هوای شرجی كمی اذیتتان خواهد كرد.

خزر آباد ( فرح آباد )
خود شهر ساری دارای ساحل نیست اما در نزدیكی آن یعنی حدود ۲۷ كیلومتری شهر، خزرآباد قرار دارد كه با رفتن به آن با دریای زیبای خزر دیدار خواهید كرد.خزرآباد كه همه بیشتر آن را با همان نام قدیمیاش یعنی فرحآباد میشناسند به شما امكان رفتن به كنار ساحل و استفاده از امكانات مجموعه گردشگری را میدهد.

آبشار اوبن
آبشار اوبن یكی از زیباترین و بكرترین آبشارهای ایران در عمق جنگل دودانگه ساری است. این آبشار در مرز استانهای سمنان و مازندران در منطقه حفاظتشده دودانگه واقع شده است.

جاذبه های تاریخی ساری
میدان ساعت ساری
هر شهری میدان و محله معروفی دارد كه افراد شهرهای دیگر نامش را بلدند. ساری هم چنین مكانی دارد؛ میدان ساعت میدانی قدیمی كه از سال ۱۳۵۵ تا به حال همچنان در ساری دیده میشود.برج سفید میدان ساعت و تركیبش با رنگ قرمز و البته ناقوسی كه با هر بار تغییر كردن ساعت به صدا درمیآید، میدان ساعت را جایی دوستداشتنی كرده است. اگر به ساری بروید حتما گذرتان به این میدان هم خواهد افتاد.البته شاید این میدان را نتوان دقیقا یكی از جاهای دیدنی ساری حساب كرد ولی از آن مكانهای معروفی است كه برای نشانیدادن (همان آدرس پرسیدن) هم كه شده در ساری زیاد از آن میشنوید.

برج رسكت
برای دیدن یك مكان تاریخی در ساری باید به حوالی این شهر در جنوب غربیاش بروید. برج رسكت در فاصله ۴۰ كیلومتری شهر قرار دارد و از قرن پنجم هجری در ساری به یادگار مانده است.این برج از نظر معماری، تقارن جذابی دارد و محوطه سبز اطرافش هم به زیباییهای آن اضافه كرده است. باید بدانید كه رسكت هم در فهرست آثار ملی قرار دارد و اگر بخواهید بدانید كه اصلا برای چه ساخته شده باید گفت كه مدفن یكی از شاهان خاندان باوندیان است.باوندیان از پادشاهان طبرستان یا همان مازندران امروزی بودهاند كه ۷۰۰ سال پیش در این سرزمین، پادشاهی و حكومت میكردهاند. تزئینات مقرنسكاری برج و وجود كتیبههایی با خط كوفی و پهلوی ساسانی روی آن به ارزش تاریخیاش به شدت اضافه میكند.
روایت دیگری هم از احداث برج رسكت وجود دارد. گویا در سالهای بسیار بسیار دور، مثلا سال ۲۳۰ هجری، شهابسنگی در محل برج به زمین فرود آمده بوده كه باعث شده در نزدیكی محل سقوط آن، برج رسكت را به عنوان یادمانی بسازند. در هر حال، علت هر چه كه باشد، رسكت از جاهای دیدنی ساری است.

مجموعه تاریخی فرح آباد
مجموعه تاریخی فرحآباد شامل مسجد، پل، دیوارهای بر جای مانده از یك كاخ سلطنتی است كه به دستور شاه عباس صفوی ساخته شده و تفرجگاه ساحلی صفویان بوده است. مسجد با ایوانهای بلند، شبستانها، حجرهها و منارهها از مهمترین بناهای تاریخی و جاهای دیدنی استان مازندران بهشمار میرود.
خانه تاریخی فاضلی
خانواده فاضلی از خانوادههایی بودهاند كه عمارت جذاب و دیدنی محل سكونتشان در حال حاضر به عنوان یكی از دیدنی های ساری مورد بازدید عموم قرار میگیرد. این خانه بزرگ و قدیمی در دوران قاجار ساخته شده است و برای دیدن آن باید راهی محله آبانبار نوی ساری شوید.
البته عمارت فضلی شامل دو بناست كه یكی از آنها به دوران پهلوی تعلق دارد. نمای ساختمان، آجرهای به كار رفته در آن و تزئیناتش از مولفههای معماری دوران قاجار پیروی میكند و همین ارزش تاریخی و هنری آن را بالا میبرد.
گفته میشود كه صاحب عمارت، یعنی آقای فاضلی معلم بوده است. بازدید از خانه این معلم را از دست ندهید. جالب است چون در این روز و روزگار دیگر بعید است كه معلمهای عزیز و گرامی بتوانند چنین عمارتهایی برای خود بسازند.

خانه رمدانی ها
یكی دیگر از دیدنی های ساری از زیرمجموعه آثار تاریخی و فرهنگی، خانه رمدانیهاست. این خانه هم دو بخش قاجاری و پهلوی دارد. یعنی بخشی از آن در دوران قاجار و بخش دیگرش در دوران پهلوی ساخته شده است. رمدانیها هم در محله آبانبار نوی ساری خانه خود را ساخته بودهاند. پنجرههای ارسی بنا در كنار تزئینات چوبی خانه و معماری آن واقعا جذاب است.

حمام وزیری
حمام وزیری بخشی از عمارت وزیریها در ساری بوده است. قدمت این حمام هم به دوران قاجار میرسد. این بنا ساختار حمامهای قدیمی را دارد یعنی در آن میتوانید شاهد ورودی، گرمخانه، خزینه آب گرم و سرد باشید.
شاید از خودتان بپرسید كه بازدید از حمامی قدیمی هم تفریح است؟ شاید هم تصمیم گرفتهاید كه دور آن را به عنوان یكی از دیدنی های ساری خط بكشید. اگر اینطور فكر میكنید باید بگوییم كه سخت در اشتباهید. سر زدن به بنایی كه از دل تاریخ باقی مانده و نمایی از گذشتهها را در مقابل چشمانتان زنده میكند از ارزش زیادی برخوردار است.

حمام وزیری
حمام وزیری بخشی از عمارت وزیریها در ساری بوده است. قدمت این حمام هم به دوران قاجار میرسد. این بنا ساختار حمامهای قدیمی را دارد یعنی در آن میتوانید شاهد ورودی، گرمخانه، خزینه آب گرم و سرد باشید.
شاید از خودتان بپرسید كه بازدید از حمامی قدیمی هم تفریح است؟ شاید هم تصمیم گرفتهاید كه دور آن را به عنوان یكی از دیدنی های ساری خط بكشید. اگر اینطور فكر میكنید باید بگوییم كه سخت در اشتباهید. سر زدن به بنایی كه از دل تاریخ باقی مانده و نمایی از گذشتهها را در مقابل چشمانتان زنده میكند از ارزش زیادی برخوردار است.

مسجد جامع شاه عباسی
روستای فرحآباد یا همان خزرآباد امروزی در ۲۵ كیلومتری ساری است و اگر خواهان دیدن ساحل و دریای خزر هستید باید به سمت آن بروید. در گشتوگذارتان برای معاشرت با دریای دوستداشتنی میتوانید وارد فرحآباد شوید و مسجدجامع شاهعباسی یا مسجدفرخ اباد را هم ببینید. این مسجد از دوره صفویان باقی مانده است و دری بزرگ و چهار ایوان دارد. برای ساخت این مسجد قدیمی از آجر، ملات و ساروج استفاده شده است.

بهترین رستورانهای ساری كدامند ؟
ازجمله معروفترین و بهترین رستورانهای ساری می توان به رستوران حاج حسن ، شالی ، هتل سالاردره،برنجی ، مارشو ، حاج محسن ،اكبر جوجه ، نفیس و… اشاره كرد.
جاذبه های تاریخی ساری كدامند ؟
برج ساعت ، خانه های تاریخی رمدانی ، فاضلی ، كلبادی ، برج رسكت ، مساجد تاریخی ساری ، حمام وزیری و موزه های ساری را می توان نام برد .
برج رسكت را نماد چه می دانند ؟
برج رسكت را یادمانی چندمنظوره در نزدیكی محل سقوط شهابسنگی در منطقه فریم میدانند.