روستاهای آزادشهر را در این مطلب به شما معرفی خواهیم كرد . ۵۱ روستای آزادشهر كه برخی از آنها سرسبز هستند و زیبا اما برخی از آنها متاسفانه به دلیل كمبود امكانات خالی از سكنه شده اند . در ابتدا با شهرستان آزادشهر آشنا خواهیم شد.شهرستان آزادشهر یكی از شهرستانهای ایران است كه در استان گلستان قرار دارد. مركز این شهرستان، شهر آزادشهر است.
ریشه نامگذاری
نام كهن این شهر «قره تكن» میباشد كه قریهای كوچك بوده و گسترش مییابد. قره در زبان تركی به معنی سیاه و تكن به معنای تلو میباشد. رضا شاه نام این شهر را «شاهپسند» مینامد؛ گفته میشود در اوایل حكومت رضاشاه وقتی وی از این منطقهٔ خوش آب وهوا و جنگلی عبور مینموده ضمن آنكه دستور احداث یك پاسگاه ژاندارمری را در این محل -كه اكنون در میدان مركزی شهر قرار گرفتهاست میدهد و ازین پس این محل را شاه پسند نامیدند و كمكمرو به توسعه نهاد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ نام این شهر به آزادشهر تغییر یافت. جمعیت شهری آزادشهر در سال ۱۳۸۵، برابر با ۵۷۳۶۰ نفر بودهاست. از مراكز گردشگری و باستانی این شهرستان میتوان بقاع امامزادگان محمد بن زید و محمد بن جعفر صادق (آق امام)، پارك جنگلی شبنم و پارك زیتون تپه وبنیادنیمروز ونخستین نشریه استان گلستان بنام گلستان نو وهفته نامه نیمروزدرسال۱۳۷۶ را نام برد.
آزادشهر به لحاظ قرار داشتن در جاده بینالمللی و محل تلاقی جادههای گنبد كاووس _گرگان (تهران) – شاهرود – مینودشت(مشهد) به نوعی چهار راه محسوب میشود. متعاقب تفكیك منطقه شرقی مازندران از استان مازندران، استان گلستان تشكیل میشود به مركزیت شهر بزرگ گرگان. و آزادشهر نیز از همان زمان در تقسیمات كشوری از شهر به شهرستان تغییر مینماید.آزادشهر اقوام مختلفی از سراسر ایران را در خود گنجانده است به همین لحاظ میتوان آنرا ایران كوچك نامید. جمعیت این شهرستان در سال ۱۳۹۰ شمسی برابر با ۹۶۱۱۰ نفر بودهاست. از مراكز گردشگری و باستانی این شهرستان میتوان پارك جنگلی و آبشار كوهمیان، بقعهٔ امامزاده محمد بن زید (آق امام)، پارك تفریحی و گردشگری زیتون كه در جنوب شهر بر فراز تپه ای موسوی به زیتون تپه قرار دارد میتوان نام برد.

تقسیمات كشوری
بخش چشمهساران
دهستان چشمهساران
دهستان خرمارود جنوبی
شهر: نوده خاندوز
بخش مركزی شهرستان آزادشهر
دهستان خرمارود شمالی
دهستان نظامآباد (آزادشهر)
شهرها: آزادشهر و نگینشهر
موقعیت جغرافیایی
آزاد شهر از غرب به شهرستان رامیان و مركز استان گرگان متصل میباشدشهرستان آزادشهر شهری است كه تمام مسافران امام رضا ع از این شهرستان عبور میكنند. آزادشهر از شمال به شهرستان گنبد كاووس و ازسمت شرق به شهرستان مینودشت وازجنوب به شهرستان شاهرود و استان سمنان متصل است.

روستاهای آزادشهر
روستای ابهحاجینبی گلچشمه
روستای بهرام صوفی گل چشمه، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۲۷۸ نفر (۲۹۲ خانوار) بودهاست.اكثر جمعیت روستا از تركمن های نژاد یموت میباشند. از سال ۱۳۹۶نام این روستا به بهرام صوفی گلچشمه تغییر یافت.شغل اكثر مردم روستا دامپروری و كشاورزی میباشد.
روستای ابهسبزواریها
ابه سبزواریها، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۲۹ نفر بودهاست.
روستای ابهگلها
ابه گلها، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۰۹ نفر بودهاست.
روستای احمدآباد
احمد آباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۰۱۴ نفر بودهاست.
روستای ارازتقان
ارازتقان، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۴۷۸ نفر بودهاست.
روستای ازدارتپه
ازدارتپه، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. با توجه به كشف كوره آجرپزی قدمت تاریخی آن به بیش از ۷۰۰ سال میرسد.
نامگذاری
از دو كلمه ازدار و تپه تشكیل شده است. ازدار محلی درخت آزاد میباشد نام درختی است كه در تمام جنگلهای شمال از آستارا تا گلی داغ وجود دارد. تپه منظور از تپه غرب روستا كه از قدمت تاریخی برخوردار بوده كه شاخصه بارز روستا برای شناسایی محسوب شده است كه جذابیت تپه در زمینه رویش انبوه و چشمگیر درختان ازدار منجر به نامگذاری روستا گردیده است.

موقعیت جغرافیایی
این روستا ضلع شرقی آزادشهر و در دهستان خرمارود شمالی قرار دارد. روستا در ۳۷ درجه و۵ دقیقه عرض شمالی و۵۵درجه و۱۲ دقیقه طول شرقی واقع شده و چسبیده به شهر است و مرز آزادشهر و این روستا یك پل ۲۰ متری می باشد. از شمال به اراضی زراعی، از غرب و جنوب غربی به شهر آزادشهر، از جنوب و جنوب شرقی به سركهریزا و از جنوب به فاضل آباد و خاندوز سادات و از شرق به نوده حاجی لر و نوده خاندوز محدود میشود.
امكانات
این روستا دارای امكانات نظیر آب و برق و گاز و تلفن ,مسكن مهر، خانه بهداشت،مركز بهداشت ، ٢دبستان، ٢ دبیرستان، سالن ورزشی، پست بانك، ۵ مسجد، مركز آموزش فنی و حرفهای و مدرسه استثنایی امید استان ، زمین چمن و در اطراف آن دادگستری، فرمانداری، دانشگاه آزاد اسلامی و بیمارستان تازه تأسیس قرار دارد.دارای قومیتهای سیستانی و ترك قزلباش، فارس و بلوچ و كرد میباشد.
براساس سر شماری سال ۱۳۹۵، جمعیت آن حدود ۴۶۸۷ نفر میباشد.اهل تسنن را قوم بلوچ و تشیع را بقیه اقوام تشكیل میدهند.
آئینها و بازیهای سنتی
۱-اوزگ اوزگ (گل یا پوچ) ۲-آله چمیلك ۳-باقلانده باقلانده (عمو زنجیرباف) ۴-نوروزا گز گز ۵-قوده قوده (آفتاب كن آفتاب كن) ۶-پاچوبه سواری ۷- دویدن با كیسه گونی ۸- چلیگ تیاق ۹- هفت سنگ ۱۰- یك قول دو قول ۱۱- اوشتك سواری (تاب بازی) ۱۲-طناب كشی ۱۳-وری (تخم مرغ جنگی) ۱۴-تك بازی (تشله بازی) ۱۵- ترنا بازی (پادشاه وزیر) ۱۶-چوب بازی سیستانی كه شامل دوچوبه؛سه چاپی ورقص شمشیر و..می باشد كه توسط موسسه فرهنگی و هنری بنیادنیمروز درحال احیا وگسترش می باشد ۱۷-كبدی محلی
غذاهای سنتی و محلی
۱- نان روغنی (چلپك یا قتلمه) ۲- نان اسفناجی(بورك) ۳- نان زردچوبهای ۴- نان سیچو ۵-نان كماج ۶-نان كاك ۷-نان خرمایی ۸- نان روغنی بوركی ۹- ترشو ۱۰-قرتو (كشك) ۱۱-یونله ترشو (اشكنه) ۱۲-چكو ۱۳-آش خمیری ۱۴-ماست توه (آش ماست) ۱۵- سلف خورش ۱۶-مرجمك خورش ۱۷-سوتله آش ۱۸- قارمه (استانبولی فارسی) (چكدرمه تركمنی) ۱۹خورش آچار ۲۰-آبگوشت٢١-كته گوجه ٢٢-كته حبوبات ٢٣-كدو خورشت ٢۴-آلو خورشت٢٥- آش رشته ٢۶- خورشت گوجه بادمجان٢٧-تجگی سیستانی٢٨-اوجیزك٢٩-اوپورتك۳۰.چلبك وبورك سیستانی كه توسط بنیادنیمروزسیستانیها جشنواره بورك در استان گلستان برگزار گردید.

روستای اسلامآباد قشلاق
اسلام آباد قشلاق، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۶۱ نفر بودهاست.
روستای اقچلی علیا
اقچلی علیا، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۷۱ نفر بودهاست.
روستای اقچلیقرخلر
اقچلی قرخلر، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۵۸ نفر بودهاست.
روستای اكبرآباد
اكبرآباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان خرمارود شمالی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۳۰۵ نفر بودهاست.
پادگان نظامی نوده
پادگان نظامی نوده یك منطقهٔ مسكونی در ایران است كه در شهرستان آزادشهر واقع شدهاست.پادگان نظامی نوده ۹۸ نفر جمعیت دارد.
روستای پشمكطوقتمیش
پشمك طوق تمیش، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۲۵ نفر بودهاست.
روستای تاتاربایجق
تاتاربایجق، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۹۲۶ نفر بودهاست.
روستای تیلآباد
تیل آباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. تمامی این روستاترك افشارهستند. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۳۹ نفر بودهاست.
روستای تیلان
تیلان، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. معنی واژه تیلان . (ع اِ) ریسمان و نوار ابریشمی . (از دزی ج ۱ ص ۱۵۶) است كه به لحاظ پرورش كرم ابریشم از زمانهای كهن در این روستا به این نام شناخته شده است. خانواده’های قدیمی این روستا شامل سمیعی پاقلعه و حسین زاده و تیلانی و رجبلو و قوانلو و صادقلو و عطایی و كردجامه شوران و … میباشند. زبان رایج در آن تركی قزلباش می باشد و اقوامی از تربت و كوهستان نیز در آن ساكن هستند كه لهجه مورد استفاده آنان نیز در آن رایج می باشد. همچنین این روستا شهدای زیادی را در راه دفاع از كشور به ایران تقدیم نموده است. همچنین از این روستا دانش اموختگان زیادی در سطح عالی در زمینه علوم پزشكی و برق و شیمی و كشاورزی و سایر علوم به جامعه تقدیم كرده كه در نقاط مختلف كشور در حال خدمت به مردم ایران هستند. محصولات كشاورزی این روستا شامل گندم و كلزا و برنج و صیفیجات و سبزیجات و بادام زمینی و محصولات باغی از قبیل انجیر و مركبات و سیب و انگور و انواع الو و توت و گردو میباشند. همچنین مردم روستای تیلان به پرورش كرم ابریشم برای تولید پیله و نخ ابریشم در فصل بهار و تابستان میپردازند.
این روستا در دهستان خرمارود شمالی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۹۸ نفر بودهاست.این روستا از قدیمیترین روستاهای منطقه به شمار میرود و دارای مناطق دیدنی بسیاری است. از خانوادههای قدیمی روستا :كوهساری. كردجامه شوران. رجبلو.تیلانی. قوانلو میتوان نام برد.

روستای جلالآباد
جلال آباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۰۴۴ نفر بودهاست.
روستای جهادآباد
جهادآباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۰ نفر بودهاست.
روستای حاجیآباد
حاجی آباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۶۳ نفر بودهاست.
روستای خاندوزسادات
خاندوزسادات، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان خرمارود شمالی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۱۳۰ نفر بودهاست.
روستای خوشییلاق
خوش ییلاق، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. تمام این روستاترك افشار هستند.این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و بر اساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۲۸ نفر بودهاست.
روستای رحیمآباد
رحیم آباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. گویش مردمان این روستا آذری می باشد . فامیلی همه مردم روستا دونلو می باشد به جز چند خانواده كه مهاجر هستند . شغل اصلی آنها دامداری و كشاورزی است.این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۳۳ نفر بودهاست.
روستای رودبار
رودبار، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. تمامی این روستا ترك افشارهستند.فامیلی های صفری و امیری و حسینی و موسوی و عنایتی (طایفه ای كه از انو تركمنستان در زمان نادر شاه به این منطقه كوچ داده شدند)از جمله فامیلی های رایج در روستا هستند.امامزاده ابراهیم كه از نوادگان موسی كاظم است در ابتدای این روستا قرار دارد.این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۱۵ نفر بودهاست.

روستای سرای محمدحسین
سرای محمدحسین،روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان خرمارود جنوبی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۳۲ نفر بودهاست.
روستای سركهریزا
سركهریزا، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان خرمارود شمالی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۳۶ نفر بودهاست.
روستای سوسرا
سوسرا(آزادشهر)، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. همچنین جنگل سوسرا یكی از مناطق پر بازدید و جاذبه گردشگری است. ازگیل و ولیگ از میوه های این روستا هستند. این روستا در دهستان خرمارود جنوبی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۱۰۰ نفر بودهاست.
روستای سیبچال
سیب چال،روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۲۸ نفر بودهاست.
روستای سیدآباد
سیدآباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. سید اباد یك صد دارد كه بسیار زیبا است و چشم انداز زیبای دارد .این روستا در دهستان خرمارود شمالی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۴۸۴ نفر بودهاست. همچنان با سیری در ایران همراه باشید تا با دیگر روستاهای آزادشهر آشنا شوید .
روستای صاتلقبایزیتونلی
صاتلق بای زیتونلی، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۶۴ نفر بودهاست.
روستای عطابهلكه
عطابهلكه، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۶۱ نفر بودهاست.
روستای غزنوی
غزنوی،روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۴ نفر بودهاست.
روستای فارسیان
فارسیان قانچی،روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. تمامی این روستاترك افشار هستند.این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۹۲۸ نفر بودهاست.
روستای فاضلآباد
فاضل آباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان خرمارود شمالی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران جمعیت روستا ۱۳۸۵ ، ۲۰۰۷نفر می باشد بیشتر جمعیت را خانواده های بزرگ كوهساریان و كوهساری تشكیل می دهند و مابقی را خانواده های میرعرب رضی ، منصوری رضی ،كوهستانی،نكویی و خانواده سارانی و جهان تیغ تشكیل می دهند
روستای قزلجهآقامام
قزلجه آق امام، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۵۸۴ نفر بودهاست.
روستای قشلاق
روستای قشلاق،روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. تمامی این روستا ترك افشار هستند.دو روستای قشلاق و رودبار از نظر فرهنگی و اقتصادی و محیط طبیعی شباهت زیادی به هم دارند و به همین دلیل، نام این دو روستا غالباً با هم آورده میشود. بخشی از سكنه قشلاق در چند دهه گذشته به مكان تلاقی دو روستا كوچ كرده روستای دیگری را كه نزدیك به دفاتر اداری معدن بوده با نام معصومآباد و بخش دیگری به ابتدای جاده فرعی معدن و با نام اسلامآباد بنیاد كردهاند. هماكنون تعدادی زیادی از كارگران معدن را بومیان این ۳ روستا تشكیل میدهند.

روستای قورچای
قورچای (آزادشهر)، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظام آباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۸۴۷ نفر بودهاست.
روستای كاشیدار
كاشیدار، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا آب و هوایی معتدل و كوهستانی دارد. كاشیدار از روستاهای بسیار قدیمی منطقه خود است، وجود قبرستانهای قدیمی و آثار تاریخی برجا مانده بیانگر این موضوع میباشد. بنابر اطلاعات اهالی در این روستا تولید كاشی، كوزه و سفال بسیار رواج داشته، كه به همین دلیل اسم روستا كاشیدار نامگذاری شدهاست. اسم قدیمی و كهن این روستا چنشك بوده و در حال حاضر بقایای این تمدن در اطراف روستا مشهود است.
این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۴۳۳ نفربودهاست. در حال حاضر جمعیت این روستا با نرخ رشد ۰٫۹ طبق سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ تعداد ۱۵۶۶ نفر (۴۵۰ خانوار) اعلان شدهاست.
موقعیت جغرافیایی
موقعیت قرارگیری روستای كاشیدار در دامنه كوهستان است و بر اساس تقسیمات اقلیمی در منطقهای معتدل كوهستانی واقع شدهاست.این روستا در ۵۵ درجه و ۳۵ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۵۵ دقیقه طول عرض شمالی واقع شدهاست. تابش خورشید در این منطقه به صورت تقریبی ۱۲۶ درجه زاویه دارد؛ و ارتفاع روستا از سطح دریا ۱۳۷۱ متر است.
مكانهای دیدنی
كوه زریوان
قله زریوان در قسمت شرقی روستای كاشیدار واقع شدهاست. این قله در امتداد رشته كوه البرز میباشد و ارتفاع آن ۲۵۵۵ است. در قسمت جنوبی این قله، میدان سرسبز اَشك میدان واقع شده، این دشت هموار دارای قبرستان كهن و قدیمی میباشد، كه نشانههای از تمدن و زندگی كهن را در خود جای داده است. اطراف كوه با جنگلهای از درختان بلوط، راش و اورس پوشیده شده و در كوهپایه آن چشمههای سرد و سرشار از آبهای معدنی جاری است.

قزقلعه
قزقلعه در قسمت جنوب روستای كاشیدار و در كنار جادهای كه از این روستا عبور میكند، واقع شدهاست. قزقلعه بر روی كوه و صخرههای مرتفع ساخته شدهاست. این قلعه به صورت دژ دفاعی و نگهبانی طراحی شده كه به مسیر ورودی جنوبی این روستا تسلط كامل دارد. در قسمت غربی این كوه خرمارود جریان دارد و در قسمت شرقی مسیری با اسم تنگه واقع شده است، این مسیر با اسم كهن تنگه چوناش یكی از مسیرهای اصلی عبور كاروانها بودهاست. در حال حاضر جادهای فرعی از مسیر ارتباطی آزادشهر-شاهرود به سمت روستای كاشیدار و گرمه-جاجرم از این تنگه عبور میكند.

امامزاده ابوالقاسم حمزه بن موسی بن جعفر (ع)
امامزاده ابوالقاسم حمزه بن موسی بن جعفر (ع) از نوادگان امام موسی كاظم (ع) میباشد. حرم این امام زاده در كنار جاده اصلی و در داخل روستای كاشیدار واقع شدهاست. در اطراف آن قبرستانی بزرگ و قدیمی وجود دارد كه درگذشتگان این روستا و روستاهای اطرافش در آن آرام گرفتهاند. قدیمیترین الواح مربوط به این قبرستان كه بر روی آنها تاریخ ثبت شده است، متعلق به سال ۱۲۶۰ میباشد.

اَشك میدان (اَشْك میدان)
اشك میدان دشتی هموار و بزرگ در ارتفاعات روستای كاشیدار است، این دشت در شرق روستای كاشیدار و در كناره كوه زریوان واقع گردیده است. در این میدان وسیع آثاری از چاهی با قدمت زیاد وجود دارد كه به مرور زمان بر اثر فرسایش طبیعی و تخریب انسانی از بین رفتهاست. در حال حاضر در این میدان چاهی عمیق وجود دارد كه پیش از انقلاب توسط محیط زیست حفر شده است، بر روی این چاه قسمتهایی از پروانه بادی باقی ماندهاست، كه در چند سال گذاشته برای استخراج آب و رفع تشنگی حیات وحش و دام استفاده شده است، این چاه همچنان داری آب میباشد.
در این میدان، قبرستانی بزرگ و كهن وجود دارد كه نشانه از آثار زندگی و تمدن در این منطقه است، متأسفانه بسیاری از این قبرها توسط افراد سودجو تخریب و تخلیه شدهاند.
صخره سنگی دل خاتون
در قسمت جنوبی قله زریوان و ضلع شرقی اَشك میدان، صخره سنگی بزرگی وجود دارد كه از دورتر به شكل انسان و خاتون دیده میشود. در بین اهالی این منطقه این صخره به دل خاتون معروف است و داستانهای در زمینه پیدایش آن نقل میكنند.
شغل اكثر مردم این روستا كشاورزی، دامداری و باغداری است. در این روستا محصولاتی مانند گندم، جو، عدس، سیب زمینی، لوبیا، گوجه و خیار كشت میشود. در سالهای اخیر كشت زعفران در این منطقه رونق فراوانی گرفتهاست؛ و این منطقه را به یكی از قطبهای تولید زعفران با كیفیت و صادراتی تبدیل كردهاست. از جمله دلایل تمایل مردم به كشت رعفران، مصرف كمآب و درآمد كافی است. خاك مساعد این منطقه كیفیت زعفران تولیدی را افزایش داده است.از دیروباز به علت وجود مراتع گسترده در این روستا، شغل دامداری در آن رونق فراوان داشتهاست. اگرچه در سالیان اخیر دامداری صنعتی و گاوداری در این منطقه رونق خوبی گرفتهاست، ولی همچنان دامداری سنتی و پرورش دام در كوه و دشت ادامه دارد. قدمت و ریشه دامداری در این روستای بر روی سبك زندگی مردم تأثیر بسازیی گذاشته است. بسیاری از صنایع دستی و غذاهای محلی این روستا سرمنشاء فراوردههای دامی دارد.
باغداری، یكی از پیشههای مرسوم، قدیمی و درآمدزا در روستای كاشیدار است. در اطراف و داخل روستای كاشیدار باغهای زیاد وجود دارد. از جمله مهترین محصولات این منطقه گیلاس، آلوبخارا، آلبالو، زردآلو، هلو و گردو میباشد. ارتفاع این منطقه از سطح دریا و برخورداری از اقلیم كوهستانی و سردسیر، شرایط این منطقه را برای كشت آلبالو و گیلاس مطلوب ساخته است.
روستای كوهمیان
كوه میان، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان خرمارود شمالی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳۸۷ نفر (۹۸خانوار) بودهاست.[۱] برای دسترسی به این روستای زیبا و جنگلهای انبوه و آبشارهای آن می بایست از شهرستان آزادشهر یك مسیر فرعی را حدودا به مسافت ۵ كیلومتر بروید و بعد از عبور از روستای فاضل آباد به این روستا برسید. خانواده های بزرگ این روستا میرخاندوزی، گلچین و كوهستانی می باشند كه پایین روستا به واسطه زندگی خاندان میرخاندوزی به سید محله معروف است. از بزرگان سیدمحله می توان به مرحوم سیدقربان میرخاندوزی، سید سلیمان میرخاندوزی و آقاحسن میرخاندوزی اشاره نمود.
روستای محمدعلیآباد
محمد علی آباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۶۶ نفر (۱۳۱خانوار) بودهاست.
روستای مرزبن
روستای مرزبن یكی از روستاهای استان گلستان و از توابع شهرستان آزادشهر است در ۶كیلومتری شهر آزادشهر و در پای كوه واقع شدهاست و از پیشینه تاریخی ۱۰۰۰ ساله برخوردار است. شغل بیشتر مردم این روستا، كشاورزی و باغداری وكامیونداری است كه محصولات مهم كشاورزی آن برنج و گندم است و مهمترین محصولات باغداری آن آلو، هلو، انار و… است.
این روستا در مختصات ۳۷درجه و ۰۳دقیقه و ۴۳ثانیه شمالی و ۵۵درجه و ۱۳دقیقه و ۵۰ثانیه شرقی قرار دارد. مرزبن از شمال به جاده بینالمللی آزادشهر-شاهرود. از جنوب به جنگلهای هیركانی. از شرق به شهر نوده خاندوز و از غرب به روستای فاضل آباد و سركهریزا محدود میشود.
براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ مركز آمار ایران تعداد خانوار این روستا برابر ۴۷۸ و جمعیت این روستا برابر ۱۴۸۰ نفر میباشد كه تعداد ۷۵۵ این افراد را مردها و ۷۲۵ نفر را بانوان تشكیل میدهند. زبان مردم روستای مرزبن، زبان فارسی با گویش محلی میباشد. مذهب همهٔ مردم روستا شیعه میباشد.
موقعیت مكانی مرزبن باعث شدهاست كه این روستا در جوار جنگلهای انبوه هیركانی قرار بگیرد و مناظر زیبایی را ایجاد كند. از جاذبههای گردشگری روستای مرزبن میتوان به جنگل رقو (ریقو)، چاله فیكی، ارقچا (القچا)، تیكه شدوئی (تراشته
امكانات
روستای مرزبن دارای آببندان بزرگی است كه در شمال روستا قرار گرفته و هر ساله برای پرورش ماهی استفاده میشود و از آب آن نیز برای كشاورزی استفاده میگردد. این روستا دارای امكاناتی نظیرمسجد، فاطمیه، خانه بهداشت، پایگاه مقاومت بسیج برادران و خواهران، دفتر شورای اسلامی، مدرسه، پست بانك، گرمابه عمومی، سالن ورزشی، زمین چمن و… است. در این روستاطرح هادی نیز اجرا شدهاست.
قدمت روستای كنونی مرزبن به حدود ۳۰۰ سال میرسد؛ ولی اگر قدمت و تاریخ مردمانی كه مرزبن را ایجاد كردهاند مورد بررسی قرار گیرد قدمت آن به بیش از ۱۰۰۰ سال خواهد رسید.
مكانهای تاریخی
تپههای باستانی
تپههای باستانی زیادی در اطراف روستا قرار دارن كه همگی گواهی بر تاریخ طولانی مرزبن میدهند. ۴ تپه كه هر یك منطقهای را پوشش میدهند. یك تپه در بخش شمالی كه متصل به جنگل است، تپهای دیگر در بخش جنوبی كه در گذشته درون جنگل قرار داشته بود ولی با آباد كردن زمینها این تپه در بین زمینهای كشاورزی قرار گرفتهاست. تپه سوم در غرب روستا و بر روی كوه قرار دارد و تپه چهارم در ضلع شمال غربی قرار گرفتهاست.
روستای مزرعه مختارزاده
مزرعه مختارزاده، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۸ نفر بودهاست.
روستای مزرعه یزدانی
مزرعه یزدانی، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۵۰ نفر بودهاست.
روستای معصومآباد
معصوم آباد، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸۶ نفر (۲۶خانوار) بودهاست.
روستای ممیاقچلی
ممی اقچلی، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۲۹ نفر بودهاست.
روستای مهدیآباد
مهدی آباد،روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۲۷ نفر (۳۷خانوار) بودهاست.
روستای نرآب
نراب، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا كه دومین روستای بزرگ در بخش چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۱۸۷ نفر بودهاست.
روستای نرگسچال
نرگس چال، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۱۲ نفر بودهاست.
روستای نظرچاقلی
نظرچاقلی، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان نظامآباد قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۸۱۹ نفر بودهاست.
روستای نوده حاجیلر
نوده حاجی لر،روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان خرمارود جنوبی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸۲۲ نفر (۲۰۹خانوار) بودهاست.
روستای نیلی
نیلی، روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش مركزی كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان خرمارود شمالی قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۲۳۵ نفر بودهاست.
روستای وامنان
روستای وامنان با زبان فارسی و لهجه محلی صحبت می كنند . شغل اكثر مردم روستا كشاورزی باغداری و دامداری است .چند سالی است كه در قسمت كشاورزی مردم به كشت گیاهان دارویی به خصوص زعفران رو آورده اند . از نظر آب و هوایی تابستان
خوبی دارد و در زمستان برف می بارد . توصیه من عزیزان سفر به این منطقه خوش آب و هوا است .
وامنان،روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان چشمهساران قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۳۸۶ نفر بودهاست .
روستای وطن
وطن،روستایی است از روستاهای آزادشهر از توابع بخش چشمه ساران كه در استان گلستان واقع شده است. این روستا در دهستان خرمارود جنوبی قرار دارد و براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت روستا ۹۳۳ نفر بودهاست.روستای وطن در منطقه ای كوهستانی قرار دارد و فاصله ان با مركز شهرستان حدود۲۷ كیلومتر می باشد . چون روستا تقریبا مابین كوهها قرار گرفته است دارای آب و هوای معتدل كوهستانی است و كمترین دمای ان در زمستان حدود۵ درجه زیر صفر و بالاترین دمای آن در تابستان حداكثر ۳۰ درجه میباشد.روستای وطن قدمتی حدود ۴۰۰ ساله دارد و حدود ۳۰۰ سال پیش روستای بزرگی بوده شغل اكثر مردم روستا در آن زمان دامداری بوده ،به خاطر چرای گاو و گوسفندانشان مجبور بودند به ییلاق و قشلاق بروند.بخشی از این افراد به طرف گرگان و دهنه زرین گل علی آباد ییلاق كردند. زمانی كه قصد برگشتن به روستای وطن را داشتند به علت بیماری ریش سفیدشان و سختی راه مجبور به ماندن در آن منطقه شدند و پس از آنكه تعدادشان زیاد شد و صاحب زمین و خانه و …شدند دیگر به وطن باز نگشتند. این روستا از قدیمی ترین روستاهای شهرستان آزادشهر است در منطقه ای بالاتر از روستا (حدود ۴ كیلومتر ) دشت وسیعی وجود دارد كه بنام دشت بالاوطن معروف است و در بخش شمالی این دشت منطقه بزرگی وجود دارد كه به گوران معروف است در این منطقه آثار فراوانی از گورها و خرابه های شهری باستانی وجود دارد .بنظر میرسد در بیش از ۱۰۰۰ سال قبل در این منطقه تمدنی وجود داشته كه هم اكنون از بین رفته است اقوام ساكن در روستای وطن به زبان فارسی صحبت می كنند .اهالی این روستا اكثرا از قوم میردارهستند كه به عنوان یكی از قدیمی ترین اقوام ایرانی شناخته شده است .اقوام دیگر ساكن در این روستا گنجی ، نصیری ، شبكی و كمالی هستند.