ریپورتاژ آگهی
حیرت انگیزترین پل های تاریخی جهان در لرستان!

حیرت انگیزترین پل های تاریخی جهان در لرستان!

مسیر لرستان با دارا بودن بیش از 100 پل تاریخی به عنوان پایتخت پلهای تاریخی ایران مطرح است، آثاری كه از آنها به عنوان حیرت انگیزترین پلهای تاریخی دنیا یاد می‌شود و ثبت جهانی آنها در دستور كار قرار گرفته است.
  • 1401/02/17
  • استان : لرستان
  • شهر : لرستان
  • دسته : پل های تاریخی ایران
آدرس : 50 كیلومتری جنوب خرم آباد
تلفن : 66059000-021

حیرت انگیزترین پل های تاریخی جهان در لرستان!-uQRM5V1Deq

سفر به پایتخت پلهای تاریخی

 

مسیر  لرستان با دارا بودن بیش از 100 پل تاریخی به عنوان پایتخت پلهای تاریخی ایران مطرح است، آثاری كه از آنها به عنوان حیرت انگیزترین پلهای تاریخی دنیا یاد می‌شود و ثبت جهانی آنها در دستور كار قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان لرستان با موقعیت استراتژیك خود همواره در طول تاریخ به عنوان یكی از مهم ترین گذرگاههای شمال به جنوب كشور مطرح بوده به طوریكه این استان در دوره مادها، هخامنشی، ساسانی و اسلامی‌در مسیر هگمتانه ـ شوش در موقعیت ویژه ای قرار داشته و پل كشكان نیز در 50 كیلومتری جنوب خرم آباد در این مسیر احداث شده است.

پل های گاومیشان، شاپوری، پل آجری، پلدختر، كلهر، كشكان و شكسته از جمله پلهای تاریخی لرستان هستند كه بیش از هزار و 400 سال قدمت تاریخی دارند و از معماری و هنر و پل سازی منحصربه فرد برخوردارند.

شناسایی بیش از0 10 پل تاریخی در استان لرستان

تعداد زیادی از این پلهای حیرت انگیز با طول بیش از 200 متر و چشمه طاق هایی به طول بیش از 30 متر جلوه هایی از فناوری و معماری پیشینیان خردمند این دیار را به نمایش گذارده اند.

 

حیرت انگیزترین پل های تاریخی جهان در لرستان!-mAtLD4MShb

این در حالیست كه ثبت جهانی پلهای تاریخی استان لرستان از جمله مصوبات دور دوم سفر هیئت دولت به این استان است كه به نظر می‌رسد تحقق این مطالبه به حق مردم استان لرستان نیازمند پیگیری ویژه مسئولان و تشكلهای فعال در حوزه میراث فرهنگی است.

 

مشاور میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعیت مرمت پلهای تاریخی لرستان برای ثبت جهانی اظهار داشت: در حال حاضر برای ثبت جهانی پلهای تاریخی لرستان عملیات اسكن لیزر، مستند سازی پلها، فتوگرامتری و ... آنها در استان صورت گرفته است.

 

مطالعات ثبت جهانی 6 پل تاریخی لرستان انجام شد

 

محمد رضا اسدی با بیان اینكه در استان لرستان بیش از 100 پل تاریخی شناسایی شده است، بیان داشت: در حال حاضر كار ثبت جهانی شش پل شاخص استان لرستان در دستور كار قرار گرفته است.

مشاور میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان یادآور شد: این پلهای شاخص شامل پل كشكان، پل شكسته، پل كلهر، پلدختر، پل گاومیشان و پل زال است.

اسدی با اشاره به وضعیت كارگاههای مرمت پلهای تاریخی لرستان یادآور شد: در حال حاضر كارگاههای مرمت پلهای تاریخی لرستان به صورت فعال مشغول به فعالیت هستند.

وی با اشاره به مراحل ثبت جهانی پلهای تاریخی لرستان بیان داشت: در تیرماه سال 88 یك هیئت كارشناس از سوی سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی كشور پلهای تاریخی لرستان را مورد بازدید قرار دادند.

 

حیرت انگیزترین پل های تاریخی جهان در لرستان!-huWED61Anl

مشاور میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان عنوان كرد: طی این بازدید صورت جلسه ای مبنی بر تهیه مدارك لازم، طرحها و ... پلهای تاریخی لرستان به میراث فرهنگی لرستان محول شد.

 

اسدی افزود: بر اساس این صورت جلسه همه اقدامات، مطالعات و مستندات لازم به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور برای معرفی و ثبت جهانی پلهای تاریخی لرستان ارائه شده است.

 

ارتفاع پل كشكان به اندازه یك ساختمان 12 طبقه است

 

وی با بیان اینكه یكی از مولفه های لازم برای ثبت جهانی پلهای تاریخی لرستان منحصر به فرد بودن آنها است، ادامه داد: در حال حاضر پلهای تاریخی لرستان در جهان دارای ویژگی های منحصر به فردی است.

 

مشاور میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان با اشاره به پل تاریخی كشكان عنوان كرد: یكی از مولفه های منحصر به فرد این پل مساحت بیش از 200 متری پایه های آن و همچنین ارتفاع بلند آن است كه به اندازه یك ساختمان 12 طبقه ارتفاع دارد.

اسدی تصریح كرد: ویژگی های منحصر به فرد پل كشكان مانند مساحت پایه ها و ارتفاع آن در هیچ پلی در دنیا وجود ندارد.

 

پل شكسته تنها پل سنگی دنیا

وی با اشاره به ویژگی های منحصر به فرد پل شكسته استان لرستان نیز بیان داشت: این پل متعلق به دوره ساسانی و تنها پلی در دنیا است كه تمام سنگ است.

حیرت انگیزترین پل های تاریخی جهان در لرستان!-zDpQe4TXkn

مشاور میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان افزود: حجم و بزرگ بودن این پل نیز از دیگر ویژگی های منحصر به فرد پل شكسته استان لرستان است.

 

اسدی همچنین با اشاره به ویژگیهای منحصر به فرد دیگر پل تاریخی لرستان یعنی پل گاومیشان یادآور شد: ویژگی منحصر به فرد این پل مربوط به دهنه این پل است كه بزرگترین دهنه پلهای تاریخی جهان را به خود اختصاص داده است.

 

وی به ویژگیهای اثر تاریخی "پلدختر" اشاره كرد و بیان داشت: ویژگی منحصر به فرد این پل نیز عظمت و موقعیت قرار گیری آن است.

 

پل كلهر؛ اثری متعلق به دوره های مختلف تاریخی

 

مشاور میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان با اشاره به پل تاریخی كلهر معمولان نیز ادامه داد: ویژگی منحصر به فرد این پل تاریخی "سلسه پل" بودن آن است.

 

اسدی یادآور شد: همچنین ویژگی منحصر به فرد دیگر این پل این است كه متعلق به دوره های مختلف تاریخی است به طوریكه پل كلهر مربوط به 5 تا 6 دوره تاریخی است.

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اعتبارات ملی و استانی در نظر گرفته شده برای مرمت پلهای تاریخی لرستان بیان داشت: اعتبارات ملی كه برای مرمت پلهای تاریخی لرستان در نظر گرفته شده بیش از 250 میلیون تومان است.

 

اعتبار ملی مرمت پلهای تاریخی لرستان اختصاص نیافت

 

مشاور میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان یادآور شد: متاسفانه هنوز این اعتبار تخصیص داده نشده است.

اسدی با اشاره به اعتبارت استانی مرمت پلهای تاریخی لرستان افزود: بیش از 250 میلیون تومان از محل اعتبارات استانی برای مرمت پلهای تاریخی لرستان در نظر گرفته شده كه از این مبلغ بیش از 60 درصد تخصیص داده شده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مدت زمانی كه لازم است برای ثبت جهانی یك اثر تاریخی صرف شود، بیان داشت: مدت زمان لازم برای ثبت جهانی یك اثر تاریخی حداقل سه سال است.

حیرت انگیزترین پل های تاریخی جهان در لرستان!-epYQexqxop

مشاور میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان با تاكید بر اینكه همه كارهای لازم در استان توسط كارشناسان میراث فرهنگی برای تهیه مدارك لازم ثبت جهانی پلهای تاریخی لرستان انجام گرفته است، ادامه داد: در این راستا حمایت سازمانهای مردم نهاد، حامیان میراث فرهنگی، مردم منطقه، نمایندگان و مسئولان برای تسریع در ثبت جهانی پلهای تاریخی لرستان ضروری است.

 

اسدی با بیان اینكه كار جمع آوری مستندات، مطالعات، اسكن لیزر، فتوگرامتری و ... پلهای تاریخی لرستان در كمتر از دو سال انجام گرفته است، یادآور شد: پیش بینی می‌شود كه تا پایان سال 91 و بعد از معرفی پلهای تاریخی لرستان به شورای ثبت جهانی كشور این آثار تاریخی به ثبت جهانی برسند.

پل شاپوری، عامل ارتباط لرستان و خوزستان

 

پل شاپوری یا طاق پل شكسته در قسمت جنوبی شهر خرم آباد واقع شده و عامل ارتباط غرب استان (طرهان) با شرق و از آنجا به خوزستان و تیسفون (پایتخت ساسانیان) بوده و احتمالاً برای توزیع آب نیز مورد بهره برداری قرار می‌گرفته است

طول این پل 312 مترو ارتفاع آن 10.75 متر است كه از 28 چشمه طاق و 27 پایه تشكیل شده و سطح هر پایه 61 متر و فاصله بین دو پایه 7.5 متر است.

هم اكنون پنج چشمه طاق پل سالم بوده و مابقی بر اثر عوامل طبیعی تخریب شده است. چشمه طاقهای پل به صورت جناقی ساخته شده و سبك سازی پل در قسمت طولی پل در زیر روگذر پل صورت گرفته است و پایه های پل و موج شكنهای آن به صورت لوزی شش ضلعی از سنگ ساخته شده است.

مصالح پل را سنگهای قلوه رودخانه ای و لاشه سنگ در چشمه طاقها و از سنگ های پاكتراش در قسمت پایه ها استفاده شده است. كف پل سنگ فرش و از نوع سنگ بلوك قرمز است كه در اثر فرسایش آب از صورت كادر بودن خارج شده است.

 

این پل عظیم و دیدنی مربوط به دوره ساسانی و به شماره 1058 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

پل دختر، اثر ارزنده معماری پیش از اسلام

پل دختر كه از آثار ارزنده معماری پیش از اسلام در لرستان محسوب می‌شود در ورودی شهر پلدختر واقع شده است. این دومین پلی است كه در لرستان بنام "كر و دت"  مشهور است.

هرچند این بنا در قرن 4 ه.ق مورد مرمت و تجدیدبنا قرار گرفته است اما اصل آن بنا به احتمال قریب به یقین مربوط به دوره ساسانی است.

جهت پل شرقی غربی و طول آن 270 متر است. پایه های پهن و قطور این پل كه از سنگهای پاك تراش ساخته شده اند در داخل رودخانه هنوز پابرجاست.

در حال حاضر تنها یك طاق از پل موجود است كه جاده خرم آباد - اندیمشك از زیر آن می‌گذرد. بلندای این طاق 18 متر از سطح آسفالت است و نزدیك به 30 متر از آب رودخانه ارتفاع دارد. درباره وجه تسمیه پل برخی آنرا منتسب به ایزدبانو آناهیتا می‌دانند.

حیرت انگیزترین پل های تاریخی جهان در لرستان!-caVzEvoFwQ

بی تردید این پل اهمیت ویژه ای در ارتباط بین مناطق جنوب با غرب و مركز و شمال داشته و علاوه بر اتصال لرستان و ایلام راه اصلی شاپور خواست به جندی شاپور شهر قدیمی‌خوزستان (دوره ساسانی) به شمار می‌رفته است.

 

این بنا به شماره 1678 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

پل گاو میشان، فاتح رودخانه سیمره

 

پل گاومیشان در فاصله 30 كیلومتری شهرستان پلدختر و بر فراز رودخانه سیمره در حد فاصل استانهای ایلام و لرستان احداث شده است. جهت پل شمال شرقی به جنوب غربی است.

 

طول این پل حدود 175 متر و عرض گذر سطح پل نزدیك به 8 متر و 20 سانتیمتراست و در حال حاضر دارای 6 چشمه طاق است.

 

عرض چشمه اصلی این پل حدود 33 متر و 70 سانتیمتر و مصالح اصلی آن را ملات، آجر و سنگ تشكیل می‌دهند. معماری پاتاقها به سبك معماری دوره ساسانی است اما در چشمه طاقها آثار مرمت دوره های صفوی و قاجاری دیده می‌شود.

 

بنا به گفته برخی مورخان نامگذاری این پل به "گاومیشو" به جهت پرورش گاومیش در منطقه بوده است اما با توجه به اهمیت گاو در آیین مهر پرستی ممكن است این نام از آیین مهرپرستی ماخوذ شده باشد.

 

این پل كه از بناهای عظیم دوره ساسانی است به شماره 2222 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

پل كشكان، مسیر راه باستانی شاپور خواست

پل كشكان در بخش چگنی برروی رودخانه ای به همین نام و در مسیر راه باستانی شاپور خواست به طرهان احداث شده است. در متون تاریخی از آن به عنوان كژكی یاد شده است. طول پل حدود 320 متر و عرض هریك از دو چشمه شرقی آن 23.20 متر است. ارتفاع آن در بالاترین قسمت 26 متر و در كوتاهترین قسمت 10 متر است و از 12 طاق پل تنها سه دهنه آن تخریب شده و بقیه هنور سالم هستند .برخی از پایه های پل باسنگهای بزرگ وحجاری شده ساخته شده اند. مواد و مصالح این بنای سترگ از سنگ ، گچ و آجر تشكیل شده است.

در كنار این پل بقایای سه پل دیگر از دوره های گذشته وجود دارد كه با مشخصات پلهای ساسانی قابل مقایسه هستند.

 

حیرت انگیزترین پل های تاریخی جهان در لرستان!-e3sgC75u3t

بنای فعلی منسوب به آل حسنویه و مربوط به قرن 4 ه.ق است كه به شماره 355 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید است.

پل كلهر، پلی منحصر به فرد در پلدختر

این پل در بخش معمولان از توابع شهرستان پلدخترواقع شده است و پایه های آن بصورت بیضی شكل است؛ از ویژگی های آن می‌توان به وجود سكویی در داخل دو پایه اصلی پل نام برد كه این سكو از 12 پله ساخته شده و كاربرد آن دقیقاً روشن نیست ولی احتمالاً به عنوان پشت بند از آنها استفاده شده است.

رنگ ملات پل در قسمت پایه ها متمایل به قرمز رنگ است كه به علت تركیب آن با یك نوع شنهای قرمز رنگ و همچنین یك نوع گیاه به نام تره پی Tarahpey استفاده شده است.

كتیبه ای در قسمت غربی پل بر سینه كوه بالاتر از مسیر گذر روی پل به طرف شمال غربی آن به دستور بدر بن حسنویه نوشته شده است و قرینه آن در قسمت جنوب بر سینه كوه وجود داشته كه متأسفانة به علت عملیات راهسازی تخریب گردیده است.

این پل در ادوار مختلف مورد استفاده قرار گرفته است ولی بیشتر قسمتهای آن مربوط به زمان بدر بن حسنویه (374 هـ .ق) است.

این بنا به شماره 2586 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.