بزرگترین عجایب باستانی خاورمیانه
آنچه در ادامه میخوانیم معرفی ۱۰ نمونه از بناها و مناطق تاریخی و باستانی خاورمیانه است كه از آنها به عنوان بزرگترین عجایب باستان نام برده شده است:
بیتالمقدس، فلسطین:
شهر بیتالمقدس و مسجدالاقصی كه محل معراج پیامبر عظیمالشان اسلام است، در بین ادیان مختلف اسلام، مسیحیت و یهود از تقدس و احترام بسیار زیادی برخوردار است. با توجه به این اهمیت خیابانهای منتهی به شهر، مختص ادیان متفاوت است و به همین دلیل به محلههای مسلمانان، مسیحیان، یهودیان و ارمنیها تقسیم شده است. علاوه بر مسجدالاقصی، بناها و اماكن مقدس دیگری نیز در بیتالمقدس وجود دارند كه مسجد قبهالصخره از مهمترین آنها به شمار میرود. این بنا كه قدمت آن به قرن هفتم میلادی برمیگردد، مكانی مقدس چه برای مسلمانان و چه برای مسیحیان و یهودیان است.
تخت جمشید (پرسپولیس)، ایران:

تخت جمشید كه زمان ساخت آن به قرن ششم پیش از میلاد برمیگردد، در ۷۰ كیلومتری شهر شیراز، پایتخت امپراتوری عظیم هخامنشی، قرار دارد. تخت جمشید مجموعهای مشتمل بر كاخهایی مجلل بود كه به دستور داریوش كبیر، پادشاه نخستین امپراتوری ایران، بنا شد و امروز پس از گذشت قرنها و به رغم به آتش كشیده شدن به دست لشكریان اسكندر مقدونی، هنوز هم میتوان نشانههایی از شكوه گذشته آن را از ورای ستونها، بناها و همچنین نماهای سنگیاش مشاهده كرد.
بعلبك، لبنان:

شهر بعلبك كه «شهر خورشید» نیز نامیده میشود، در دره حاصلخیز «بكا»ی لبنان قرار دارد و یكی از سالمترین ویرانههای رومی در منطقه خاورمیانه است. این شهر كه وسعتی بسیار زیاد داشته و از نظر بزرگی رقیب روم باستان میشده، شهری زیارتی بوده و محل اجتماع زائران از سراسر امپراتوری روم برای عبادت خدایان به شمار میرفته است. امروزه بعلبك میزبان جشنوارههای هنری گوناگون است كه آن را به یك مركز فرهنگی ویژه در لبنان تبدیل كرده است.
شیبام، یمن:

این شهر محصور كه در قرن شانزدهم میلادی بنا شده و به دلیل معماری خاص و زیبایش از شهرت بسیاری نیز برخوردار است، به واسطه سازههای برجمانندی كه در آن ساخته شده، «منهتن صحرا» نام گرفته است. این شهر از آنجا كه محل مناسبی برای توقف كاروانهای مهم و تجاری در دوران گذشته بوده و راه مواصلاتی به مناطق جنوبی شبهجزیره عربستان محسوب میشده، از رونق و شكوفایی بسیاری برخوردار بوده است.
كارناك، مصر:

كارناك كه در نزدیكی الاقصر قرار دارد از بزرگترین مجموعهمعابد مذهبی مصر باستان بوده و از صومعهها، كوشكها، ستونها و راهروهای متعددی برخوردار است. علاوه بر آن، معبد بزرگ آمون نیز در این مكان قرار دارد. وجود معبد آمون در این منطقه موجب میشد بسیاری از بناهای موجود در این شهر به او كه مهمترین الهه مصر باستان بود، تعلق گیرد. گفتنی است نام باستانی این شهر «ایپت ایسوت» یا «مقدسترین اماكن» بوده و كارناك نام جدید آن است.
قلعهالحصن یا قلعه شوالیهها، سوریه:

این قلعه كه در قرن یازدهم میلادی بنا شده و قلعه جنجگویان جنگهای صلیبی به شمار میرفته، اولبار سكونتگاه كردها بوده و به همین سبب نام دیگر آن«حصن الاكراد» یا «قلعه كردها» است. این بنا تا سال ۱۲۷۰ پس از آن كه به تصرف جنگجویان صلیبی در آمد چندینمرتبه بازسازی شد و اكنون نیز در فهرست میراث جهانی یونسكو قرار دارد.
مدائن صالح، عربستان:

این منطقه كه قدمت آن به پیش از ظهور اسلام میرسد، نخستین منطقه باستانی عربستان است كه در فهرست میراث جهانی یونسكو به ثبت رسیده است. اكثر ویرانههایی كه در این شهر تاریخی بر جای مانده، نشانههای اسرارآمیز تمدن «الانباط» است؛ تمدنی كه تا هزار سال پیش در این سرزمین وجود داشت. شهر مدائن صالح، بزرگترین و جنوبیترین سكونتگاه باستانی عربستان بوده است و شهر «پترا» كه پایتخت یا مركز آن بوده در ۵۰۰ كیلومتری شمال اردن قرار دارد.
تروا، تركیه:

شهر تروا، یكی از معروفترین مناطق باستانی جهان است و قدمت سكونت در آن به عصر برنز بازمیگردد. شهر تروا در قرنهای سیزدهم و دوازدهم پیش از میلاد از سوی جنگجویان اسپارتان و اخاییه یونان باستان مورد حملات متعددی قرار گرفت و نبرد مشهور تروا نیز در آن رخ داد.
كارتاژ، تونس:
