روستای ایستا یا توقف در حومه طالقان، یكی از عجیبترین روستاهای ایران است. آنها اجازه ورود بانوان به روستای خود را نمیدهند و از استفاده از هرگونه از وسایل مدرن پرهیز میكنند.
معرفی روستای ایستای طالقان:
طالقان یكی از مناطق ییلاقی و زیبایی است كه در تقسیم بندی های جغرافیایی جزئی از شهرستان استان البرز محسوب می شود و همسایگان آن سمت شمال الموت و مازندران و از سمت جنوب فشگلدره و ساوجبلاغ می باشد. طالقان به واسطه جاذبه های طبیعی و گونه های متنوع گیاهی و زیستگاه حیات وحش یكی از قطب های گردشگری و تفریح گاهی پر جاذبه است. همچنین علاوه بر جاذبه های طبیعی، بازمانده های تاریخی با ارزشی را در خود جای داده و نیز دارای اماكن زیارتی است كه علاقمندان زیادی دارد و به این نقطه سفر می كنند. ما در این مطلب قصد داریم تا درباره روستای ایستا در طالقان جایی كه به ایستگاه توقف تكنولوژی معروف است صحبت كنیم.
ساكن ایستا در اصل ترك زبان و از مقلدین آیتالله تبریزی كه ۸۰ سال پیش از دنیا رفته، هستند. روستای ایستا مكانی است كه جمعیت خیلی اندك دارد.
ایستا روستای منظم و تمیزی است كه از دور شبیه به یك دهكده كوچك سبز به نظر می رسد.
در روستای ایستا كسی كاری به كار كسی ندارد. در كوچهها اثری از رد پای تكه آهنهایی كه در شهر «خودرو» نامیده میشود نیست. برای تردد در بین كوچه ها و خیابان هایی كه در این روستا وجود دارد شما می بایست كه از اسب و قاطر استفاده كنید. دیده شده است كه چندین بار در تردد و انجام امور كشاورزی از اتومیل با بولدوزر، لودر و تراكتور استفاده كرده اند.
مردمانی كه چون تابلو نقاشی زندگی و آداب و رسوم گذشته را در عصر ارتباطات یدك میكشند. نه تنها شبها پای تلویزیون نمینشینند كه به شب نشینی هم اعتقادی ندارند. عروسی و عزا ندارند و مراسمی چون جشن تولد، سالگرد ازدواج و… برای آنان معنا و مفهومی ندارد. مهمان نواز هستند به شرطی كه احدی از زنان قصد ورود به روستای آنان را نداشته باشد.
در روستا زنان هم زندگی می كنند همانطور كه تا كنون كسی از دنیای بیرون زنان آنان را ندیده است. اما به ندرت از خانه خارج می شوند. در واقع فقط وقتی مجبور هستند از خانه بیرون می روند.
اهالی روستای ایستا شناسنامه ندارند و جزو آمار جمعیت ایران به حساب نمیآیند. هیچ گونه خدمات دولتی را دریافت نمیكنند. جایی كه هرگونه امكانات دنیای جدید را نمیپذیرند.
فرزندانشان بعد از رسیدن به سن تكلیف مختارند كه با آنان زندگی كنند یا به شهر تبریز بازگردند.
اعتقادات اهالی روستای ایستا:
دین و مذهب مردم روستای ایستا شیعه می باشد. اهالی روستای ایستا واقع در شرق طالقان اوقات شرعی نماز را با شاخصه های خود استخراج كرده و آغاز و پایان ماه مبارك رمضان را نیز با رویت خویش تعیین می كنند، به رویای صادقانه معتقدند، آنان به شدت منتظر ظهور امام مهدی (عج) هستند.
گروهی از پیروان میرزا صادق مجتهد تبریزی، فقیه مشهور دوره مشروطه كه با الهام از آرای تجدد ستیز او چنین زندگی را در زمانه تسلط مدرنیته سامان دادهاند در این روستا زندگی میكنند. میرزا صادق مجتهد تبریزی از فقهایی بود كه در هر دو حیطه نظر و عمل، بسیار بر طرد مطلق اندیشه تجدد و دستاورهایش تاكید میكرد و تا پایان عمر بر عدم جواز استفاده از ابزار تكنولوژیك و امور جدید و مدرن فتوا میداد.
راه درآمدی اهالی روستای ایستا:
با تمام این دنیای بسته ای كه ایستایی ها برای خودشان دست و پا كرده اند، آنها ثروتمندند و منبع درآمدشان هم فروش زمین های پدری است كه در تبریز داشته اند. آنها زمین كشاورزی در روستا دارند. دور زمین هایشان را با درختان تبریزی محصور كرده اند و مایحتاجشان را از این زمین ها تامین می كنند.
ازدواج در روستای ایستا:
نوع ازدواجها در روستای ایستا بین خودشان است. سببی و نسبی با هم نسبت دارند. نشده پسری دختر از بیرون بگیرد و نه آن دختر می تواند به روستای ایستا بیاید و زندگی كند.»
تحصیل كودكان روستای ایستا:
كودكان این روستا برای تحصیل به شهرستان طالقان نمی روند بلكه همانند دوره های گذشته به سبك سنتی و مكتب خانه ای با فراگیری درس هایی همانند و اجابت و محرمات فقهی، خوشنویسی و اصول عقاید نیز با سواد می شوند. به طور كلی در این روستا ۱۸ تا ۲۰ جلد كتاب وجود دارد كه رساله عملیه میرزا صادق مجتهد تبریزی و كتاب خطی سید حسین نجفی طباطبایی از آن جمله است.
آدرس روستای ایستا:
استان البرز، شهرستان طالقان، روستای ایستا