بناهای تاریخی- مذهبی همیشه شگفت انگیز بوده اند؛ حتی اگر این بنا یك كلیسای قدیمی و كوچك باشد كه در دل منطقه ای مسلمان نشین جا خوش كرده باشد.
كلیسای كانتور، كلیسای كوچكی است كه باید آن را در قزوین ببینید؛ شهری كه به گواه تاریخ تا پیش از ورود اسلام به ایران زرتشتی بود و پس از آن یك دست مسلمان. با این حال كلیسای كوچك كانتور وقتی ساخته شد كه روس ها در جنگ جهانی دوم بخش هایی از ایران را اشغال كردند و برای انجام فرایض دینی شان این كلیسا را بنا گذاشتند.
برای دیدن این بنای تاریخی باید سری به شمال قزوین بزنید تا ساختمان قدیمی كانتور را با طرح چلیپایی اش ببینید. محراب این كلیسا رو به شرق است و ورودی آن در ضلع غربی. از این ورودی كه بگذرید یك سقف شیبدار را می بینید كه پس از آن در ورودی قرار دارد. كمی جلوتر به پیش فضای هال می رسید كه بالای آن برج ناقوس كلیسا با ارتفاع حدود 11 متر به چشم میخورد. شاید به دلیل همین برج بلند باشد كه كلیسای كانتور را به نام برج ناقوس می شناسند.
نقشه معماری كلیسا چند ضلعی نامنظم است كه با آجر قرمز لعابدار پوشیده شده و نمای جالبی پیدا كرده است. در نمای خارجی كلیسا هم ستونهای تزیینی زیبایی به چشم میخورد و به دلیل همین شكل و شمایل خاص كلیسای كانتور در میان بناهای تاریخی قزوین جایگاهی متفاوت پیدا كرده است.
در ورودی این كلیسا بعد از عبور از ایوان كوچكی كه نیم متر از سطح زمین بالاتر است، به سالن اصلی و دو اتاق كوچك در شمال و جنوب آن باز می شود كه هر كدام با پنجرههای نعل اسبی به بیرون ارتباط دارند. هال هم شامل نمازخانه و محراب است و در دو طرف آن، دو فضای مستطیل شكل طراحی شده است.

اما اگر دوست دارید از تاریخچه این بنای فرنگی ساز بدانید، باید بگوییم كه در دوره مشروطه، محوطهای به نام كانتور در اختیار روسهای تزاری قرار گرفت كه دفاتر اداری خود را در آن مستقر كردند. پس از آن كلیسای كانتور در داخل این محوطه توسط شركت راهسازی روس ها بنا شد.
اگر گذارتان به كانتور بیفتد می بینید كه در محوطه كلیسا دو مقبره قرار دارد. این دو مقبره ربطی به خادمان یا كشیشان كلیسا ندارد؛ یكی از این مقبره ها متعلق به یك خلبان روسی است كه بر اثر سقوط هواپیمایش در جنگ جهانی اول كشته شد و دیگری متعلق به یك مهندس راهسازی روسی است.