كلیسای بیت لحم (بدخِهم یا بتقِحِم) از بزرگترین و زیباترین كلیساهای اصفهان
در ایران به دلیل وجود اقلیت مسیحی، كلیساهای متعددی در سراسر ایران بنا شده كه یكی از كلیساهای معروف ایران، كلیسای بیتاللحم مقدس است كه سابقه آن به دوره صفویه میرسد. كلیسای بیت لحم یكی از كلیساهای زیبا و بزرگ اصفهان به شمار می رود كه نقاشیهای داخلی و نمای خارجی این كلیسا كم نظیر است. كلیسای بیت لحم با نام كلیسای بدخِهم یا بتقِحِم یا بتلهم مقدس نیز شناخته می شود.
كلیسای بیت لحم (بدخهم) اصفهان
اصفهان یكی از شهرهایی است كه آثار تاریخی بسیاری را در دل خود جای داده است. قدمت بیشتر آثار تاریخی موجود در شهر اصفهان به دوره صفویه و پایتختی اصفهان بهویژه در دوره شاه عباس كبیر میرسد.
كلیسای بیت لحم هم در دوره صفویه و پادشاهی شاه عباس كبیر، در سال ۱۳۰۶ هجری قمری (۱۶۲۸ میلادی) و به وصیت بازرگان معروف آن دوران به نام خواجه پطرس ولیجانیان بنا شد. آرامگاه خواجه پطرس ولیجانیان و چند تن از اعضای خانوادهی او نیز در حیاط كلیسا قرار دارد.
كلیسای بیت لحم بسیار نزدیك به كلیسای هاكوپ و كلیسای مریم مقدس (آسدوادزادزین مقدس) و در شمال این دو كلیسا قرار دارد.
معماری زیبا و باشكوه كلیسای بیت لحم

آشنایی با معماری كم نظیر كلیسای بیت لحم
كلیسای بیت لحم از خشت و آجر ساخته شده است و بزرگترین گنبد را در میان كلیساهای جلفای اصفهان دارد. این كلیسای زیبا در میان دوازده كلیسای كنونی بلندترین گنبد را به خود اختصاص داده است. این گنبد زیبا از دور نمایان و قابل تشخیص است.
نمای خارجی كلیسای بیت لحم نمایانگر سبك معماری ایرانی است. مصالح به كار رفته در ساختمان عبارت اند از خشت و آجر. دیوارهای داخلی با گچ پوشانده شدهاند و بر روی تمامی دیوارهای كلیسای بیت لحم، نقاشیهایی با موضوعاتی برگرفته از كتاب مقدس نقش بسته. در قسمت پایین دیوارها نیز از كاشیهای لعابدار به رنگهای نیلی و آبی برای تزیین استفاده شده است.
پلان كلیسا از نوع تالارهای گنبددار مستطیل شكل است كه در جهت شرقی-غربی قرار گرفته و دارای گنبدی دوجداره با هشت نورگیر در قسمت پایین گنبد است. ارتفاع این بنا از سطح زمین ۲۵ و قطر آن ۱۱ متر است. گنبد با چهار قوس به چهار ستون بزرگ متصل به دیوارهای شمالی و جنوبی بنا تكیه كرده است.
سمت غربی بنا دارای ایوانی دو طبقه است كه ورودی اصلی كلیسا در این سمت قرار دارد. در بالای قسمت داخلی ورودی اصلی بالكنی قرار دارد با پلكانی در سمت جنوبی ورودی، ورودی دوم كلیسا در قسمت جنوبی آن واقع است. محراب كلیسا كه در قسمت شرقی بنا قرار دارد دارای دو اطاقك مستطیلی شكل در دو سوی آن میباشد.
مرمت و بازسازی كلیسای بیت لحم

مرمت و بازسازی كلیسای بیت لحم
كلیسا در سال 1850 میلادی با خطر تخریب مواجه شد ولی در سال 1870 بوسیله هوان جان الیازیان مرمت و بازسازی شده و باین ترتیب از ویرانی نجات یافت. برج ناقوس در سال 1897 میلادی در بالای در ورودی باختری كلیسا ساخته شد.
تعدادی از سنگ قبرها همراه با حیاط شمالی كلیسا به علت تعریض خیابان جانبی آن در سال 1936 میلادی به خیابان نظر منضم گردید. در سال 1970 به علت عبور ماشینهای سنگین از خیابان نظر گنبد كلیسای بدخهم ترك برداشت كه به موقع توسط سازمان فرهنگ و هنر مرمت گردید.

نمای خارجی كلیسای بیت لحم
كلیسای بیت لحم را میتوان هم از نظر نقاشیهای زیبای داخلی و هم از نظر نمای خارجی، باشكوهترین كلیسای اصفهان دانست. به خصوص اینكه دارای بزرگترین گنبد در میان كلیساهای جلفای اصفهان است.
روزنامه دیلی تلگراف در مقالهای كه در نوامبر ۲۰۱۶ منتشر كرد، این كلیسا را در فهرست ۲۳ كلیسای زیبای جهان قرار داد. نام این كلیسا از تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شماره ۷۶۴۳ در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.
• كتابی به نام نگارنامه و راهنمای كلیسای بیت لحم جلفای اصفهان دربارهٔ این كلیسا به چاپ رسیدهاست.
آدرس كلیسای بیت لحم (بدخهم):
استان اصفهان، شهر اصفهان، خیابان نظر شرقی، میدان بزرگ جلفا