عمارت موزه جنگ متعلق به تیمورتاش بوده است
موزه جنگ (خانه تیمورتاش) كجاست؟
موزه جنگ یكی از موزه های تاریخی در پایتخت ایران می باشد. عمارت موزه ی جنگ متعلق به تیمورتاش وزیر رضا شاه بوده است و هم اكنون به موزه ی جنگ تبدیل شده است. در موزه ی جنگ از سلاح های مختلف ادوار گذشته نگهداری می گردد.
معرفی موزه جنگ
به طور كلی موزه مؤسسه ای دائمی است كه در آن مجموعه ای از اشیا هنری، باستانی، صنعتی و آثار گران بها نگهداری می شود.
موزه ها از نظر آثار نگه داری شده به انواع مختلفی تقسیم می شوند. یكی از موزه هایی كه بیانگر حكومت های تاریخی گذشته است، موزه ی جنگ می باشد.
در موزه ی جنگ سلاح های جنگی نیاكان و گذشتگان به نمایش گذاشته می شود.
تاریخچه ی موزه جنگ

عمارت موزه جنگ در دوران قاجار بنا شده است
از دوره ی قاجاریه، در دوران فرمانروایی احمد شاه خانه ای تاریخی در ضلع شمال غربی كاخ های باغشاه برجای مانده است كه هم اكنون به عنوان موزه ی جنگ تهران مورد استفاده قرار می گیرد.
پس از انقراض سلسله قاجار و شكل گیری حكومت پهلوی، رضا شاه حاكم ایران شد. فردی به نام عبد الحسین تیمورتاش وزیر دربار رضا شاه بود. او عمارت جنگ را از سردار محتشم بختیاری به عنوان مكانی برای زندگی خریداری كرد.
درواقع رضا شاه اول با كمك عبدالحسین تیمورتاش قادر به بركناری سلسله قاجار شد. به دلیل محبوبیت فراوان تیمورتاش در میان عامه به او لقب سردار معظم خراسانی و سردار معززالملك را نسبت می دادند.
سطح بالای علمی سردار معزز الملك نقش بسزایی در دربار و حكومت ایران ایجاد كرد. وی به مدت 8 سال وزیر امور بین المللی ایران بود.
این وزیر پر نبوغ به دلیل عدم موفقیت رضا شاه در قرار داد دارسی مورد غضب قرار گرفت.
با اجرای دستور قتل تیمورتاش در تاریخ 9 مهر 1312 اموال و املاك او مصادره شد و عمارت تیمورتاش برای تبدیل به دانشگاه جنگ در اختیار ارتش قرار گرفت.
پس از انقلاب شكوهمند اسلامی نیز این عمارت هویت دانشگاهی خود را حفظ كرد. در این دانشگاه تنها افرادی قادر به كسب علم بودند كه از درجه ی سرهنگی به درجات بالاتر ترفیع رتبه یافته باشند.
پس از اعمال پروژه ی بازسازی و مرمتی كه در سال 1393 در عمارت تیمورتاش صورت گرفت، این محل به موزه ی جنگ تغییر كاربری یافت.
از دیگر موزه های جنگ دنیا می توان به برفراز نوار مرگ در برلین و موزه جنگ مسكو اشاره كرد.
موزه جنگ تهران

در طراحی موزه جنگ از هنرهای آینه كاری و گچ بری استفاده شده است
عمارت موزه ی جنگ تهران در دو طبقه طراحی شده است. این عمارت با آینه كاری های نفیس، گچ بری های زیبا و پنجره های چوبی با اشكالی منحصربه فرد چشم نوازی می كنند.
معماری موزه جنگ تلفیقی از سه نوع معماری روسی، ایرانی و هندی است. ساختمان اصلی عمارت تیمورتاش در زمان ناصرالدین شاه قاجار بنا شده است اما در طی سال های اخیر مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.
مجموعه ی تیمورتاش متشكل از اتاق های متعددی است. هر كدام از اتاق ها محل نگهداری و نمایش سلاح های گوناگون است. به طور مثال در یك اتاق انواع سلاح های پنج تیر ارتش شوروی، اسناپیر ارتش هیتلر، گلنگدنی فرانسه در زمان ناپلئو بناپارت و باروت دان های دوره ی قاجار نگهداری می شود.
در ساخت بنای بیرونی عمارت از نمای آجری بهره گرفته شده است. در داخل حیاط موزه، نهال ها و درختان متعددی وجود دارد كه بیانگر دوستی ایرانیان با جمهوری آذربایجان، عراق، ایتالیا، عمان و پاكستان است.
در طبقه ی اول عمارت ادوات جنگی و سلاح های دوره ی صفوی، قاجار و پهلوی وجود دارد. اكثر این سلاح ها ساخت كشور های انگلستان، آلمان، ایتالیا و شوروی هستند.
لازم به ذكر است در طبقه اول از دوربین های جنگی، هفت تیر، باروت داون، ذره بین نقشه خوانی، مسلسل و كلت نگهداری می شود.
طراحی طبقه دوم عمارت بسیار باشكوه تر از طبقه اول است. در سقف این طبقه از هنر آینه كاری به صورت اشكال ظریف بهره گرفته شده است. همچنین تصاویری از شهدای انقلاب بر روی دیوار های عمارت به نمایش گذاشته شده اند.
علاوه براین، زیرزمینی در عمارت به عنوان مكانی برای آب انبار و كافه ای كوچك در نظر گرفته شده است.
موزه ی جنگ تهران در 25 مهر سال 1383 به شماره ی 11197 در لیست آثار ملی ایران ثبت شد.
آثار و اشیا موجود در موزه جنگ

در موزه جنگ تمام وسایل جنگی دوران قاجار مورد استفاده قرار می گیرد
• ساعت های خورشیدی
• مین ضد خودرو
• مسلسل یوزی اسرائیل
• اسلحه ماكاروف روسی
• اسلحه كلت شاه كش
• چاقو و قمه مربوط به دوره صفویی و قاجار
• سلاح های آمریكایی
• اسلحه والتر
• سلاح های سرد و گرم
• سلاح های مورد استفاده در جشن های 2500 ساله شاهنشاهی
• موشك زن RPG
• توپ انداز، هدیه ای از جانب امپراطوری روس
• تندیس شهید منصور ستاری، عباس بابایی و ابراهیم همتی
• عكس هایی از نیروهای شهربانی، ارتش و افراد نظامی گذشته
زمان مناسب برای بازدید از موزه جنگ

در فصل بهار فضای بیرونی موزه جنگ زیبایی خاصی دارد
موزه جنگ در استان تهران قرار دارد. وضعیت آب و هوایی تهران كوهستانی است لذا اگر برای بازدید از موزه ی جنگ خواستار سفر به تهران هستید، مناسب ترین فصل برای گردشگری بهار است.
در فصل بهار درختان و نهال های دوستی كه در محوطه ی حیاط عمارت كاشته شده اند، سرسبز می شوند و آب و هوای ساختمان را علاوه بر زیبایی، مطبوع می سازند.
مكان های جذاب و دیدنی در اطراف موزه جنگ

موزه ی آبگینه یكی از مكان های دیدنی نزدیك به موزه جنگ است
مقبره ی صور اسرافیل
جهانگیر صور اسرافیل، روزنامه نگاری سیاسی در عصر مشروطه بود. وی در مدرسه ی دارالفنون تحصیلات خود را ادامه داد و در زمینه ی سیاست از اطلاعات مفیدی برخوردار بود.
صور اسرافیل در انجمن باغ مكیده عضو شد و پس از تلاش های بی وقفه توانست روزنامه ای به نام صور اسرافیل تاسیس كند.
سرانجام جهانگیر صور اسرافیل مانند دیگر مشروطه خواهان توسط دولت استبدادی اعدام شد.
موزه ی آبگینه
در دوره ی قاجار عمارتی باشكوه به دستور احمد قوام ملقب به قوام السلطنه بنا شد. طراحی این عمارت توسط استاد محمد معمارباشی با توجه به معماری ادوار گذشته ساخته شد.
احمد قوام در این عمارت به مدت 30 سال زندگی كرد. پس از او پسر قوام السطنه عمارت را به سفارت مصر فروخت. این عمارت در سال های اخیر به موزه ی آبگینه تبدیل شد.
در موزه ی آبگینه انواع ظروف زرین فام دوره ی سلجوقی قرار دارد. علاوه براین در قسمت تالار سمعی و بصری اسكلتی وجود دارد كه نماد انسان ها، وسایل و زیور آلات گذشته می باشد.
مقبره ی ملك المتكلمین
یكی دیگر از اندرزگویان مشروطه خواه، حاج میرزا نصرالله ملك المتكلمین بود. این شخصیت برجسته پس از به توپ بستن مجلس دستگیر شد و در مقابل محمد علی شاه قاجار به طرز فجیعی به قتل رسید.
آرامگاه ملك المتكلمین در جوار مقبره ی صور اسرافیل میدان حسن آباد قرار دارد.
عمارت ارباب رستم گیو
در حوالی موزه جنگ تهران عمارتی به نام ارباب رستم گیو قرار دارد. این عمارت متعلق به نماینده ی مجلس و زرتشتی ها در دوره ی پهلوی بوده است.
رستم گیو شخصیتی خیر و نیكوكار بوده است كه در دوران حیات خود، چندین ساختمان مسكونی برای افراد نیازمند احداث كرد.
در سال 1378 عمارت ارباب رستم گیو در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت و اكنون در اختیار دانشگاه تهران می باشد.
مسیر دسترسی به موزه جنگ
آدرس: استان تهران- خیابان كارگر جنوبی- محله حر- میدان پاستور- رو به روی مترو میدان حر- دانشگاه جنگ (باغشاه سابق)- موزه ی جنگ