غار طبیعی زینه گان
در روزهایی كه گرمای هوا از راه می رسد، سفر به یك شهر خنك و سرسبز شاید بهترین گزینه سفر شما در آخرین روزهای بهار باشد. پیشنهاد ما ایلام گردی است و البته بازدید از غار زیبای زینه گان كه در این استان قرار دارد.
اینجا ایلام است. جایی كه دره های شگفت، رودها و آبشارهای تر و تازه، غارهای بی نظیر، كوه های سر به فلك كشیده، اقلیم های متنوع آب و هوایی، همجواری دیدنی كوه و دشت، سادگی هزار رنگ طبیعت وحشی، صداقت فرهنگ و هنر و چشم اندازهای بدیع استان، ایلام را به شاهكار خلقت ایران تبدیل كرده و به خاطر همین زیبایی طبیعتش است كه به «عروس زاگرس» مشهور شده است.
دیدار با زینه گان
غار طبیعی «زینه گان» در دشت منطقه گرمسیری بخش صالح آباد از توابع شهرستان گرمسیری مهران قرار دارد كه برای سفر به آن باید از شهر ایلام به صالح آباد واقع در 50 كیلومتری غرب ایلام سفر كنید. این غار در صالح آباد كاملا شناخته شده است و تابلویی در نزدیكی امامزاده صالح مسیر را نشان می دهد.
اگر چه غار طبیعی «زینه گان» برای بیشتر مردم كشور ناشناخته مانده است اما زیبایی منحصر به فرد و شكل گیری این غار در دل منطقه ای گرمسیری از قابلیت های فراوانی برای جلب طبیعت گردان داخلی و خارجی برخوردار است.
این غار در اصل یك غار نیست بلكه یك تنگه است كه به اشتباه در منطقه به عنوان غار شهرت یافته است. دو سر مسیر باز است و شما تنگه ای رو باز را می بینید كه فضای باریكش آن را شبیه به غار كرده است. خنكای این مسیر غار مانند آنقدر زیاد است كه زینه گان را به غار بهشت معروف كرده است.

در فصل تابستان با وجود گرمای بالای منطقه دشت صالح آباد به حدود 50 درصد بالای صفر می رسد، در میان غار زینگان انگار باران می بارد و بوی سبزه و گلها در میان نیزارها روح و تن را به میهمانی می خواند. این غار طبیعی روباز دارای صدها متر طول، آب فراوان، دهلیزهای آبگیر و قندیل های متعدد است و از آبچك های طبیعی باران طبیعی نقش می بندد و دل به مهمانی خنكی دعوت می كند.

اختلاف هوای داخل غار با بیرون بیش از 20 درجه سانیگراد تفاوت دارد و به همین علت غار «زینه گان» به غار بهشت معروف است. سرخس ها و جلبك ها، گلها و گیاهان و رنگ سنگ ها و پیچ و خم غار انگار نقاشی طبیعی است كه چشم ها را به زیبایی فرا می خواند.
از صالح آباد تا ورودی تنگ زینگان حدود پنج كیلومتر جاده خاكی نه چندان مناسب برای ماشین های سواری وجود دارد كه عبور از این جاده خاكی نزدیك به 40 دقیقه زمان نیاز دارد

دیدنی های دیگر ایلام
فصول سال در ایلام چنان به هم آمیخته شده اند كه نقاط گرمسیری و سرد سیری و معتدلش در آغوش هم بوده و از یكدیگر جدا نیستند و در حالی كه در مناطق شمالی استان هوا سرد و كوه ها سفید پوشند هوای گرم و طبیعت بكر و سرسبز مناطق جنوبی استان پذیرای گردشگران و مسافران طبیعت است.

غار طبیعی مژاره، غار طبیعی خفاش، چشمه های آب گرم دهلران، مناظر طبیعی سراب آبدانان، تنگ بهرام چوبینه، آبشار ماربره و دره ییلاقی كلم بدره در دره شهر، طبیعت شیروان چرداول، تفرجگاه های جنگلی كنارسر مهران و شكارگاه شرازول ایوان و طبیعت كنار آن، دیگر جلوه ها و مناطق طبیعی استان ایلام هستند كه نمونه های آن را كمتر می توان در غرب كشور جستجو كرد.
اگر تفرجگاه های جنگلی چغاسبز، مله پنجاو، خوران، تنگه دالاو، ابزا، چم گردلان، كبیركوه و تجریان را هم به لیست جاذبه های طبیعی ایلام اضافه كنیم آنگاه خواهیم دیدی كه طبیعت هیچ چیز را از این استان دریغ نكرده است.