سرزمین جاذبه های بكر و ناشناخته! این شاید بهترین لقبی باشد كه بتوان به شهر شگفت انگیزی مثل كلاله (Kalale) داد.شهری در شرق استان گلستان كه تلفیقی از جالب ترین جاذبه های تاریخی و طبیعی این استان است.
كلاله كه مدت زیادی از تبدیل شدن آن به شهرستان نمی گذرد، از شمال به جمهوری تركمنستان، از جنوب به شهرستان گالیكش، از شرق به استان خراسان شمالی و از غرب به شهرستان مراوه تپه می رسد. بنابراین عجیب نیست اگر كلاله را رنگین كمان استان گلستان بدانیم كه ردپای فرهنگ و تمدن هر كدام از این نواحی متفاوت در آن به چشم می خورد.
اولین ردپای این تقریب فرهنگی را می توانید در ساختار جمعیتی این شهر ببینید. در كلاله علاوه بر عشایر شمال خراسان، حدود ? 160هزار نفر سكونت دارند كه تركیب جمعیتی آن ها را قوم فارس، تركمن، سیستانی، بلوچ تشكیل میدهند.

اما كلاله ویژگی های دیگری هم برای اهمیت یافتن در استان گلستان دارد: قرار گرفتن در مسیر ارتباطی گلستان- خراسان و ارتباط با جمهوری تركمنستان كه سبب رفت و آمدهای بسیار و ارتباطات گسترده شده مهم ترین دلیل اهمیت این شهر است. علاوه بر این، بخشی از طبیعت زیبای پارك ملی گلستان و سرچشمه رودخانه زاو كه از سرچشمه های پر آب گرگانرود است در این منطقه واقع شده است.
كلاله خاستگاه تمدن های متعددی بوده كه در تاریخ پیدا شده اند و درست به همین دلیل است كه در این شهر حدود 142 اثر شامل دیوار دفاعی، غار، تپه، محوطه، قبرستان های قدیمی، بناهای تاریخی و...شناسایی شده و به ثبت رسیده است.

اگر گذارتان به كلاله افتاد، می توانید سری هم به زیارتگاه خالد نبی، زیارتگاه امام عبدالله، زیارتگاه امام زاده عوض، بردی ایشان، بقعه شیخ بغدادی، بقعه اولیاء، بقعه ابوالقاسم جرجانی، بقعه آل خان بابا، بقعه امام زاده جعفر، بقعه مباركه پنج تن، مدرسه دینی و تاریخی كریم ایشان و بقعه سید قلیچ ایشان بزنید كه از معروف ترین زیارتگاه های این شهر هستند. علاوه بر این، مدرسه حاجی ملا قلیچ، پارك ملی گلستان، منطقه شكار ممنوع، سرچشمه و آبشار زاو، چشمه ساری سو، رود ساری سو هم از دیدنی های كلاله هستند كه تماشای آنها را نباید از دست داد.
بیشتر مردم كلاله كشاورز و دامدار هستند. ارتفاعات كم نظیر این شهر باعث شده كه بهترین گونه های دامی گلستان و شاید كشور در این منطقه پرورش پیدا كنند. اما زمین بخشنده كلاله محصولات كشاورزی را هم بی نصیب نگذاشته و گندم، جو، پنبه و دانه های روغنی خوبی از كشتزارهای این شهر به دست می آید.
زنان كلاله ای اغلب قالی بافند و به بافت كفپوش های سنتی تركمن، سوزن دوزی بلوچ، پشم بافی، حصیر بافی و نمد بافی كمك خرج خانواده شان هستند. بنابراین در سفر به كلاله گشت و گذار در بازار محلی و خرید سوغاتی از این صنایع دستی را فراموش نكنید؛ شاید به این بهانه بتوانید گوشه ای از محبت مردم مهمان نواز این شهر را كه با نهایت تواضع از شما پذیرایی می كنند، جبران كنید!

برای رسیدن به كلاله باید به منتهی الیه شرق استان گلستان سفر كنید. موقعیت دقیق این شهر را می توانید در نقشه زیر ببینید:
