كمتر كسی است كه پای به كهگیلویه و بویراحمد گذاشته اما زبان به تحسین زیباییهای خدادادی این سرزمین بكر و چشم نواز زاگرس جنوبی نگشوده باشد.
این سرزمین چهار فصل در میان كوههای سر به فلك كشیده زاگرس در جنوب غربی ایران، كه نمایشگاهی از تنوع آب و هوایی، كوه، رود، جنگل، دشت، چشمه، آبشار و گلهای دیدنی است، قرار دارد.
استان كهگیلویه و بویراحمد در میان استانهای اصفهان، چهارمحال و بختیاری، فارس، بوشهر و خوزستان قرار گرفته و به عنوان كریدور شمال به جنوب و شرق به غرب كشور شناخته شده است.
وجود دو نوع آب و هوای سردسیری وگرمسیری در كهگیلویه و بویراحمد بر زیبایی آن افزوده است. در زمانی كه گلهای بهاری در مناطق گرمسیری از جمله شهرستانهای كهگیلویه، گچساران، باشت، چرام، بهمئی و لنده روییدهاند در مناطق سردسیری بویراحمد و دنا برف كوهها و دشتها را سفید پوش كرده و فاصله این دو آب و هوای متفاوت كمتر از یك ساعت است.
در كنار این زیبایی ها، اماكن بازمانده از دوران باستان و پس از اسلام نیز حكایت از تاریخ كهن این سرزمین دارد. قبرستان لما، پل پاتاوه، پل بریم، بلاد شاپور، چارطاقی خیرآباد و .. همه و همه این سرزمین را با تاریخ كهن ایران پیوند میزنند.
همچنین این استان یكی از اصلی ترین مكانهای زیست عشایر ایران است كه شیوههای زندگی جذاب آنها و تعامل زیبایشان با طبیعت یكی از زیباترین و كمیابترین جلوههای گردشگری ایران را رقم زده است.
یاسوج پایتخت سحرانگیز طبیعت ایران
شهر یاسوج به دلیل جاذبه های طبیعی، توریستی و گردشگری به عنوان پایتخت طبیعت ایران شناخته شده است. این شهر با زیباییهای چشم نواز همچون قطعه حریری سبز در دامنه های دنای شرقی قرار گرفته و به واسطه این زیباییها و آب وهوای مطبوعش، هر ساله در فصل بهار و تابستان، پذیرای گردشگران وعلاقه مندان به طبیعت است.
گرداگرد این شهر را رودهای خروشان بشار و مهریان و كوههای سر به فلك كشیده دنا با پوشش جنگلهای بلوط و بنه فرا گرفته است به طوری كه برخی این منطقه را شمال جنوب می نامند.
آبشار یاسوج: این آبشار زیبا در پنج كیلومتری شمال یاسوج قراردارد و دارای هوایی مطبوع و آبی خنك و گواراست كه سالانه مسافران زیادی را به خصوص در بهار و تابستان پذیراست.
تنگ گنجهای: این مكان تفریحی كه در 10 كیلومتری شمال غربی یاسوج قرار دارد منطقه ای خوش آب و هوا با رودخانه ای زلال و پوشیده از جنگل است كه دل كوههای دنا میجوشد و نوازشگر چشمان گردشگران در بهار و تابستان است.
پارك جنگلی یاسوج: این پارك جنگلی كه با 80 هكتار وسعت بزرگترین پارك جنگلی درجنوب كشور است در شمال شهر یاسوج قرار دارد و پوشیده از درختان بلوط، بادام كوهی، ارزن، كیكم و بنه است.
تنگ مهریان: این تنگه كه رودخانه زیبای مهریان از آن می گذرد نیز درشمال شهر یاسوج قرار دارد كه آب و هوای مطبوع آن جان هر رهگذری را تازگی می بخشد. برخی از پژوهشگران تاریخ باستان معتقدند، آریو برزن سردار ایرانی در این مكان راه را بر لشكر اسكندر مقدونی بسته است.
پیست اسكی كاكان یاسوج: این پیست واقع در گردنه "باباحسن" باارتفاع برفی حدود دو متر در 15 كیلومتری شمال شهر یاسوج قرار دارد و مكانی دل انگیز برای ورزشهای زمستانی است.
دریاچه سد شاه قاسم: این دریاچه زیبا كه در پنج كیلومتری جنوب شهر یاسوج قرار دارد، تابلویی زیبا از آبی آب و سبزی جنگلهای بلوط ترسیم كرده است.
همچنین امامزادگانی همچون شاه قاسم، شاه مختار، شاه عبدالله، شاه فرج الله(علیهم اسلام) و ... در اطراف این شهر، پذیرای زائرینی از سراسر كشور هستند.

آبشار تنگ تامرادی: آبشار تنگ تامرادی در فاصله ۵۵ كیلومتری از شهر یاسوج واقع شده و دارای 15 آبشار است.
سی سخت شهر سی پهلوانی كه در دامن دنا آرمیدهاند
از میان جنگلهای هزار ساله بلوط و سینه كش كوه پایه های سترگ زاگرس جنوبی كه می گذری به "سی سخت" می رسی كه چون نگینی سبز، سر بر دامن سپید دنا نهاده و آرمیده است.
آنجا كه كوهها پشت در پشت هم ایستاده و بلوط های هزار ساله زاگرس قد برافراشته اند، چشمه ها می جوشند و رودها می خروشند، شهر سی سخت با طبیعت رازگونه خودنمایی می كند.
شهری در ۳۵كیلومتری شمال غربی یاسوج كه نام آن برگرفته ازنام سی پهلوان نامی كی خسرو كیانی و كشته شدن آنان در محلی بنام گردنه بیژن در دل قلل دناست.
دریاچه كوه گل: این دریاچه كه در شمال شرقی شهر سی سخت و درحدود هشت كیلومتری آن واقع است، همچون نگین آبی انگشتری كه اطراف آن را گلهای زردنرگس، بنفشه وزنبق قرار گرفته تابلویی زیبا از هنر آفریدگار بزرگ است.
این دریاچه كه در ارتفاعات دامنه نزدیك به قله كوه گل دنا واقع شده دارای جاده دسترسی آسفالته تا اردوگاه بوده و با دقایقی كوهپیمایی این جاذبه زیبای خدادادی قابل رویت است.
چشمه میشی: چشمه میشی یكی دیگر از جاذبه های طبیعی این شهر است كه در چهار كیلومتری شمال شرقی شهر سیسخت قرار دارد و یكی از پرآبترین و خنكترین چشمههای زاگرس بوده كه آن را چشمه "بشو" نیز مینامند.

منطقه حفاظت شده دنا: این منطقه بیش از 80هزار هكتار وسعت دارد و مامن حیات وحش ایران است. سایت گوزن زرد ایرانی با 17 راس گوزن هم در این منطقه قرار دارد. همچنین وجود رشته كوه دنا با ارتفاع چهارهزار و 448 متر و 44 قله با ارتفاع بالای چهارهزار متر نیز سی سخت را به شهر كوهنوردان و صخره نوردان بدل كرده به طوریكه در طول سال هزاران كوهنورد ایرانی و خارجی به دنا صعود می كنند.
"قاش مستان"، "بیژن دو و سه"، "قزل قله"، "برج آسمانی"، "حوض دال" و ... قلههایی هستند كه دل آسمان را شكافته و دست زمین را به خورشید رسانده اند.
لما: روستایی باستانی در كنار رودخانه بشار است كه گورهای انسانی با قدمت سه هزار سال قبل از میلاد درآن كشف شده است.
كریك: روستایی در مسیر یاسوج به سی سخت با بافت ماسوله ای و مملو از باغات سیب، هلو، انگور و كوچه باغهای زیبا كه مرقد مطهر امام زاده شاه عسكر (ع) جلوه ای معنوی به این روستا داده است.
گچساران بام نفت ایران، میزبان شایسته زائران بی بی حكیمه(س)
شهر نفت خیز گچساران با تولید سالانه 25 درصد نفت وگاز كشور به عنوان بام نفت ایران شناخته شده و به دلیل نزدیكی به بنادر گناوه و دیلم، در مسیر ترانزیتی خلیج فارس به مركز كشور قرار گرفته است.
این شهرستان دارای اماكن زیارتی و سیاحتی فراوانی است كه سالانه پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی هستند.

آرامگاه بی بی حكیمه(س): آرامگاه بی بی حكیمه (س)، خواهر امامرضا(ع)، كه در 80 كیلومتری جنوب شهر گچساران قرار دارد، سالانه میزبان هزاران عاشق اهل بیت عصمت و طهارت از سراسر ایران و كشورهای حاشیه خلیج فارس است.
گردنه شلال دان: منطقه ای بسیار سرسبز كه در بهار چشم هر رهگذری را به طراوت و زیبایی خود جذب می كند. سرسبزی تپه ماهورهای باشت و گردنه شلال دان در شهرستانهای گچساران و باشت بسیار تماشایی است. از اماكن تاریخی این شهرستان نیز می توان به چهارطاقی خیرآباد و اثرباستانی "دو گور دوپا" اشاره كرد.
بلاد شاپور تجلی معماری دوران صفوی
شهر كهنه دهدشت: این محدوده تاریخی كه در كنار شهر جدید دهدشت قرار دارد و آن را بلاد شاپور نیز می نامند، با وسعت 40 هكتار، قدمت تاریخی آن دستكم به دوران صفویه بر می گردد.
این شهر كه روزگاری پر رونق را پشت سر گذاشته دارای برج و بارو وارگ بوده كه هم اكنون بخشهایی از آن باقی مانده است.
نگاهی به جغرافیای محل نشان میدهد كه این شهر به واسطه قرار گرفتن بر سر راه پایتخت صفویان به بنادر جنوبی و نیزنزدیكی به شهر ارجان یا بهبهان كنونی نقش موثری در تجارت آن زمان ایفا می كرده است. شهر دارای آب و هوای گرمسیری است و معماری آن نیز از معماری عصر صفوی الهام گرفته است.
در دیگر شهرستانهای كهگیلویه و بویراحمد هم اماكن تاریخی ومناظر زیبایی وجود دارند كه می توان به نقوش برجسته تنگ سروك در شهرستان بهمئی و چشمه بلقیس در شهرستان چرام اشاره كرد.
نقوش برجسته تنگ سروك: این نقوش در فاصله 50 كیلومتری شمال بهبهان، در شهرستان بهمئی قرار دارد و قدمت آن به 299 میلادی یعنی به دوره اشكانی می رسد و منسوب به شاهزادگان الیمائی است.

چشمه بلقیس چرام: این باغ در شهر چرام واقع شده و یكی از مهمترین جاذبههای توریستی این منطقه است. زمین حاصلخیز آن باعث شده كه از هر گونه درخت در این باغ رشد یابد.
باغ دارای چندین چشمه است كه از دهانه شمالی به باغ میریزند وآب چشمه ها در جویبارهای مشبكی كه با اصول معماری قابل توجهی تراس بندی شده اند، به استخر زیبائی سرازیر میشود.
این باغ به فاصله دو كیلومتری در شرق شهر چرام واقع شده و در تمام فصول سال به خصوص در فروردین ماه آماده پذیرایی از مهمانان و گردشگران است.

در كنار اینها نزدیكی این استان به بنادر جنوبی و خلیج نیلگون فارس فرصتی دیگر برای مسافران نوروزی است تا قلههای دنا و خلیج فارس را با هم در كمتر از نیمروز ببینند.
كهگیلویه وبویراحمد در كنار طبیعت زیبای خود، مردمانی مهربان و مهماننواز دارد كه دلشان پر از عشق و محبت به ایرانیان است و چشمشان قدمگاه مهمانان و هرچه دارند و ندارند، برای میهمانان خود در طبق اخلاص میگذارند