بهار فصل شورانگیز طبیعت لرستان است كه دوستداران طبیعت را به خود میخواند تا برای دیدار قطعه ای از بهشت ایران زمین به لرستان "بام طبیعت ایران" سفر كنند.
یكی از اساسی ترین عوامل موثر در نوع معیشت ساكنان هر منطقه موقعیت جغرافیایی آن است كه استان لرستان به علت موقعیت خاص اقلیمیاز یك تنوع آب و هوایی منحصر به فردی برخوردار است.
در شمال و شمال غربی و شرق استان لرستان به دلیل ارتفاعات دو هزار متر به بالا ریزشهای جوی به طور عمده به صورت برف بوده و دارای زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل است.
این در حالی است كه در نواحی مركزی استان لرستان و در حد فاصل دو نوار سردسیر و گرمسیر آب و هوای مدیترانه ای به صورت نوار پهنی از شمال غربی به جنوب شرقی كشیده شده است.
همچنین نواحی جنوب و جنوب غربی لرستان به علت همجواری با جلگه خوزستان و مناطقی از استان ایلام دارای زمستان های معتدل و تابستانهای گرم است. آب و هوای مساعد، زمستان این نواحی را به صورت قشلاق مناسبی برای عشایر لرستان و استانهای همجوار درآورده است.

لرستان سرزمینی كوهستانی است و كوه ها نیمیاز مساحت آن را پوشانیده اند. در این استان 35 قله با ارتفاع بیش از سه هزار متر وجود دارد.
مرتفع ترین قلل استان لرستان در ناحیه شرقی و جنوب شرقی این استان واقع شده است. اشترانكوه با حدود چهار هزار و 50 متر ارتفاع از شمال غربی به جنوب شرقی امتداد یافته و دارای قلل متعدد است.
این كوهها در سراسر سال پوشیده از برف هستند و از منابع آبی مهم استان به شمار میروند و دریاچه های زیبای این كوهها در حوزه آبریز رودخانه دز قرار دارند.

این در حالی است كه لرستان یكی از استان هایی است كه دارای دشت های هموار و سرسبز فراوانی برای طبیعت گردان است. از جمله دشت های استان لرستان میتوان به دشت سیلاخور، دشت الیگودرز، دشت الشتر، دشت كوهدشت و دیگر دشتهای پراكنده این استان اشاره كرد.
همچنین در این استان دشت های پراكنده و كم عرضی نیز وجود دارند كه به طور عمده در طرفین رودخانه های مهم لرستان قرار گرفته اند. از جمله این دشتها میتوان به دشت كرگاه در جنوب خرم آباد، دشت ازنا در شرق خرم آباد، چغلوندی، نورآباد، طرهان و خاوه در شمال استان، رومشكان در جنوب و جایدر در جنوب غربی این استان اشاره كرد.

همچنین پر آب ترین حوزه های آبریز ایران در خاك و پهنه جغرافیایی استان لرستان وجود دارد كه این امر موجب ایجاد طبیعتی سرسبز و بهشت وار در این قطعه از سرزمین ایران شده است.
در استان لرستان بیش از 33 رودخانه دائمی جریان دارد كه بر اساس حوضه آبریز به سه دسته اصلی تقسیم میشوند. رودهای حـوضـه دز و رودهـای حوضـه كـرخه در مجـموع 96 درصـد سطح استـان را دربـر میگیرند و رودهای حوضه مركزی كه سطح كوچكی از شرقی ترین قسمت استان را به خـود اختصاص داده اند.

این در حالی است كه وجود این رودخانه های بزرگ و پر آب موجب ایجاد آبشارهای منحصر به فردی در مسیر جریان این رودخانه ها در دل صخره های این استان شده است.
در حال حاضر بالغ بر 50 آبشار بزرگ و كوچك در پهنه استان لرستان وجود دارد كه بخش عمده ای از این آبشارها در مسیر رودخانه های این استان قرار گرفته اند.

وجود رودخانه ها، تالاب های منحصر به فرد، دریاچه های وسیع، كوههای سربه فلك كشیده، دشتهای فراخ و آبشارهای منحصر به فرد ویژگی های خاص پهنه لرستان است كه با گذاشتن قطعه جنگل های انبوه و مراتع بكر پازل این بهشت زیبا تكمیل میشود.
بنابراین گزارش نیمی از مساحت استان لرستان پوشیده از جنگل و مرتع است. بیشتر جنگلهای لرستان از نوع بلوط است. پراكندگی درختان بنه، بادام و بلوط بر اساس ارتفاع از سطح دریا تغییر میكند.

دیگر انواع درختان جنگلی این استان عبارتند از زالزالك، پسته وحشی، مازو، زیتون، گلابی وحشی، شن، تاك، ارجن، نارون، انجیر، گردو، انار، آلبالو وحشی، مو، زبان گنجشك، توت، كر انجیر، ون و ارغوان.
به این ترتیب لرستان را میتوان سرزمین كوه های سربه فلك كشیده، رودخانه های خروشان و آبشارهای سحرانگیز، دشت های بهشتی، دریاچه های منحصر به فرد، تالابهای بكر و جنگلهای انبوه بلوط نامید، جایی كه یك قطعه ناب از طبیعت بهشت وار ایران اسلامیرا در خود جای داده است.