آشنایی با روستای سوباتان
سوباتان از برترین مناطق گیلان می باشد كه برای برداشت گیاهان دارویی مناسب می باشد. از معروفترین گیاه دارویی سوباتان گلپر می باشد. برای رسیدن به روستای سوباتان باید جاده ای خاكی و ناهموار را طی كنیم. فاصله دریاچه نئور تا روستای سوباتان حدوداً ۲۰ كیلومتر می باشد كه پیاده طی می شود.
سوباتان از دو كلمه تركی "سو" و "باتان" می باشد كه به معنای محل فرو رفتن آب می باشد. دلیل نام گذاری وجود چشمه ای این روستا است كه آب آن پس از جوشیدن از دل خاك، دوباره به درون زمین برمی گردد.
روستای سوباتان كجاست؟
سوباتان در 20 كیلومتری غرب لیسار در نزدیكی تالش در استان گیلان قرار دارد. سوباتان از شمال به رودخانه لیسار و از شرق با جنگلهای تالش هم مرز می باشد. این منطقه از جنوب به ییلاقهای آسبومار جوكندان و از غرب به دریاچه نئور متصل است. تمام پیرامون سوباتان با منظره های سرسبز پوشیده شده است. سوباتان در ارتفاعی بین 1900 تا 2500 متر از سطح دریا قرار داردسوباتان با ییلاقهای اردبیل 19 كیلومتر فاصله دارد. سوباتان، زیباترین جاذبه طبیعی ایران می باشد.
سكونت خانواده ها در روستای تاریخی سوباتان به دلیل زمستان بسیار سرد و برف سنگین فقط در بهار و تابستان امكان پذیر می باشد. سوباتان به دلیل قرار داشتن در منطقه جغرافیایی ویژه، دارای چشمه های فراوان و آب و هوایی خنك بوده و در روزهای گرم سال به یكی از بهترین مقصدهای سفر تبدیل شده است.

چطور به سوباتان برویم؟
دو مسیر كه برای رسیدن به روستای سوباتان از استان گیلان پیشنهاد می شود. مسیر اول پیاده روی ۲۲ كیلومتری از لیسار به سوباتان است. قبل از رسیدن به لیسار ابتدا باید به رشت برسید. رودخانه خروشان لیسار و طبیعت سرسبز و جنگلی از جاذبههای این مسیر می باشد. پیشنهاد می كنیم اگر حرفهای نیستید و یا كودك زیر هفت سال به همراه دارید از این مسیر استفاده نكنید.
مسیر دوم از سمت هشت پر به سمت جاده اقاولر است ، استفاده از خودروی سواری تا چند كیلومتر ابتدایی مسیر می باشد و سپس می توانید در نیسانهایی كه برای این مسیر در نظر گرفته شدند استفاده كنید.

زمان مناسب برای سفر به سوباتان
سوباتان روستایی با دشتهای سرسبز و پرگل می باشد. در فصل بهار، در دشتهای این روستا شقایقهای قرمز میروید. به دلیل قرار گرفتن سوباتان در ارتفاعات، مه به صورت آرام آرام و در حركت كل مناظر را در بر میگیرد و با منظرهای شگفت انگیز رو به رو میشوید.
سوباتان دارای آب و هوای بسیار خنك می باشد و زمان مناسب برای سفر به سوباتان ، اواخر بهار و فصل تابستان می باشد.

جاذبه های گردشگری سوباتان
دریاچه نئور در ارتفاع ۲۴۸۰ متری واقع شده است. اطراف این دریاچه را كوه های سپید پوش بغروداغ و آلاله های طلائی احاطه كرده و عشایر شاهسون نیز در پیرامون آن اسكان گزیده اند. دریاچه نئور بزرگترین دریاچه آب شیرین دائمی این منطقه می باشد. تمامی طول مسیر با چشمه های زلال و گلهای شقایق و آلاله ها احاطه شده است. در این دریاچه میتوانید قزل آلاهای منحصر به فردی كه به قزلآلای رنگین كمانی معروف می باشد پیدا كنید.

از مقصدهای گردشگری اصلی این منطقه بازار سوباتان می باشد. این محله مركز ییلاقات سوباتان است كه وجود بازارچه ای بزرگ آن را از سایر ییلاقات تالش متمایز می سازد.
• كَلَمَر در دره پایین دست قلعه بین یوردی واقع شده و ساكنین قشلاق نشین دارد و محل سكونت بیش از ۲۰ خانوار از دامداران لیساری می باشد و فاقد امكانات زندگی از قبیل راه و برق هستند.
• میله بلاغی، محله سكونت قوم تخته ای لیسار و اهالی داوان است و بیش از 50 خانواده در این محله سكونت دارند كه در فصل تابستان تعداد آنها بیشتر میشود.
• در منطقه سوباتان، چشمه های زیادی وجود دارد كه "گزنه هونی" به معنای چشمه گزنه یكی از آنها می باشد. گزنه هونی، محل سكونت تعدادی از اقوم شاندرمنی و اهالی چندین روستای لیسار است.
• ماهار – علی حیدر، آخرین قریه شمال غربی سوباتان و مرز بین ییلاقات لیسار و خطبه سراست، محل سكونت جمعی از هره دشتی ها، خصوصاً طایفه آقاجانی هاست.
• آبشار ورزان كه در حدود ۴ كیلومتری این روستا قرار دارد ارتفاع این آبشار 30 متر می باشد. مسیر روستا سوباتان تا آبشار ورزان مسیرهای جالب طبیعت گردی است. آب آبشار از چشمه های اطراف آن تامین می شود و در نهایت به رودخانه لیسار می ریزد.

قلعه سلسال كه در پاییندست سوباتان واقع شده تنها اثر تاریخی - معماری این منطقه می باشد. قلعه سلسال را لیسار هم مینامند.
قلعه خشك در جهت مخالف قلعه سلسال وجود دارد كه هیچ چشمه جوشانی در آن قرار ندارد كه به اقامتگاه بزرگان نیز معروف می باشد.

پارك جنگلی آلچالیق كه گردشگران زیادی را به سمت خود می كشاند یكی از مكانهای دیدنی این منطقه می باشد. درختان وحشی گلابی، سیب، گوجه و ازگیل در این جنگل یافت می شود. پارك جنگلی آلچالیق دارای آلوچههای بوتهای فراوانی می باشد كه آلچالق نامیده میشود. قسمت غرب جنگلهای لیسار بر روی تپههای كم ارتفاع و پوشیده از چمن بوتههای آلوچه می باشد كه به دلیل سرمای زیاد و بادهای تند قد درختان آلوچه رشد نمیكنند و به صورت بوته ای وجود دارد.
در ماههای آخر تابستان قارچهای سفید ویژهای در این جنگل می روید در اواخر تابستان كه هوای تابستان رو به سردی می رود و باران زمین را مرطوب میكند سپس با اولین تابش خورشید قارچهای سفید از زمین بیرون می آیند این قارچها بیشتر در محل قدیمیآغلهای دامداران سر از خاك بیرون می آورند.
صخره گنج نامه از دیگر مكانهای جالب می باشد كه می توانید بر بلندای صخره ، بازگشت گله های گوسفندان به روستا را نگاه كنید كه منظره زیبایی می باشد.
از دیگر مكانهای دیدنی غاری در شرق روستا می باشد كه مردم محلی معتقدند طلسم شده ، ساری داش (سنگ زرد)، منطقه باغداگول (معروف به بهشت گل ها)، باتمان بولاق و داش باشی و هاچاداشی می باشد.
غذاهای محلی سوباتان
• سوباتان دارای غذاهای محلی بسیاری می باشد كه معروف ترین آنها كباب بره است. روبهروی در ورودی هر رستورانی یك گوسفند آویزان كرده اند و برای مشتری از هر بخشی از گوسفند كه بخواهد گوشت را میبرند و همان جا به سیخ میكشند و كباب میكنند.

سوجا دیله غذای بسیار جذابی می باشد كه می توانید در این منطقه امتحان كنید. این غذا مخلوطی از ماست محلی و گوشت گوسفند می باشد. گوشت گوسفند را ریز ریز می كنند و با روغن و كره سرخ میكنند. بعد از آن مقداری ماست محلی روی آن میریزند و با حرارت ملایم میگذارند جا بیفتد.

پِندیرَه ویسوج یا پنیر سرخ كرده كه با پنیر تازه درست میشود. برای تهیه این خوراكی خوشمزه ابتدا پنیر تازه را در آب پنیر میجوشانند تا مقدری سفت شود و هنگام برش دادن خرد نشود. بعد از اینكه كمیسفت شد آن را به ضخامت یك سانتی متر برش میدهند و در روغن محلی سرخ میكنند.

از غذاهای مخصوص مهمانیها و جشنهای رسمی سوباتان گوزِلی بریان یا بره بریان می باشد. برای طبخ این غذا، یك عدد بره كوچك را تمیز میكنند و در مقدار كمیآب میپزند. سپس شكم آن را با مغز گردو و سبزیجات محلی و ادویه پر میكنند.

سیرجینه یك صبحانه مخصوص سوباتان می باشد، این صبحانه از آرد برنج و شیر ، تخم مرغ با كمی شكر و زردچوبه تهیه می شود كه این مواد را با هم مخلوط می كنند و سپس سرخ می كنند.

یك غذای باستانی ایرانی با قدمتی چند هزار ساله با نام "قورتماج" (شیرسنگ جوش) میباشد غذای مورد علاقه عشایرها و چوپانها می باشد ، ولی به تازگی در رستورانهای محلی نیز سرو می شود. برای تهیه آن چند عدد سنگ مخصوص كه دارای خاصیت درمانی نیز میباشد را داخل آتش قرار داده تا داغ وسرخ شود و بعد از آماده شدن سنگ داغ آن را داخل كاسه شیر انداخته تا بجوشد.
خط آخر
اگر قصد سفر به روستای سوباتان را دارید، زیاد نگران امكانات آنجا نباشید. در این منطقه آب آشامیدنی ، سوپرماركت و رستوران های محلی موجود می باشد، برق از طریق موتور برق تامین می شود، آنتن دهی موبایل ضعیف می باشد و در مكان های مرتفع امكان برقراری تماس وجود دارد و مسافرخانه هایی برای اقامت و كلبه هایی برای اجاره كردن یافت می شوند.