بازارچه های مرزی و لذت خرید اجناس ارزان و با كیفیت
مسافرت به شهر ها و كشورهای مختلف با هر گونه هدفی اعم از تفریحی و سیاحتی و زیارتی و تجاری همواره با دیدن از جاهای دیدنی و مراكز تفریحی و از همه مهمتر خرید كردن و گشت وگذار در مراكز خرید همراه بوده است. خرید كردن همیشه برای ایرانی ها از اهمیت خاصی در هنگام سفر برخوردار بوده است. بسیاری از این مراكز خرید در نقاط مرزی ایران با كشورهای همسایه قرار دارند كه در این مقاله به معرفی چند مورد از این مراكز خواهیم پرداخت.
بازارچه های مرزی در ایران
ایران با داشتن 6000 كیلومتر مرز مشترك زمینی با كشور های همسایه یكی از پررونق ترین كشورها در خرید های مرزی است. این موضوع كه تبدیل به یك صنعت توریستی شده است باعث ایجاد و رونق بیش از 40 بازارچه مرزی شده كه 28 مورد آنها دارای رونق قابل ملاحظه ای است.
در هر بازار مرزی شاهد فرهنگ آمیخته ایران با كشور همسایه آن منطقه می باشیم كه عامل ایجاد این آمیختگی فرهنگی وجود همین بازار های مرزی است كه به بهانه ای تبدیل شده تا مردم ایران و كشورهای همسایه باهم ملاقات داشته باشند و به تبادل فرهنگها بپردازند. به علاوه وجود چنین بازارهایی علاوه بر ایجاد مراودات بین مردم مختلف سبب رونق اقتصادی و صنعت توریسم این مناطق نیز شده است.
شهرهای مرزی معمولا در نقاط صفر مرز و در كنار گمرك ها واقع شده اند. وجود این مراكز فروش در این شهر ها سبب شده تا مردم كشورهای مرزی به طور آزادانه و بدون واسطه و با در نظر گرفتن قوانین گمركی و ترخیص كالا روزانه بیش از صدها دلار به تجارت بپردازند.
در ادامه این مقاله به معرفی چند مورد از این بازارهای مرزی می پردازیم.
1. بازار مرزی سرو

این بازار مرزی در غرب شهر ارومیه و در منطقه ای به نام سرو واقع شده است. بازارچه سرو نزدیك به كشور تركیه است و دارای جاذبه های توریستی فراوانی در زمینه مد و پوشاك می باشد. این بازارچه مملو از فروشگاه ها و مراكز خرید با انواع لباس های زنانه و مردانه و بچه گانه و لوازم خانگی و تزئینی امكان گردش و خرید به یاد ماندنی را برای مسافران داخلی و خارجی فراهم می كند.
بازارچه سرو روز به روز در حال رونق گرفتن است و خرید و تفریح در این بازارچه مرزی می تواند برای گردشگران بسیار سود آور باشد.
2. بازارچه مرزی ماكو

شهر مرزی ماكو در شمال استان آذربایجان غربی واقع است. این شهر بزرگترین منطقه آزاد تجاری و صنعتی در ایران می باشد. بازار بزرگ مرزی منطقه آزاد ماكو در 5 كیلومتری جاده ماكو به سمت مرز بازرگان قرار دارد.
این بازار بزرگ مرزی دارای بیش از 500 مغازه با انواع كالاها و اجناس متنوع می باشد كه با قیمت های بسیار مناسب گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می كند. تفریح و گردش بازار ماكو و خرید كردن با قیمت های مناسب می تواند بسیار لذت بخش باشد.
3. بازارچه مرزی پیرانشهر و بازارچه مرزی تمرچین

پیرانشهر شهری كرد نشین در استان آذربایجان غربی است. پررونق ترین و شلوغ ترین بخش این شهر بازراچه مرزی پیرانشهر است كه در داخل این شهر واقع است. این شهر در نزدیكی مرز عراق و پایانه مرزی تمرچین است. مبادلات گسترده ای از طریق این شهر و بازار با كشور همسایه عراق صورت می گیرد.
پایانه مرزی تمرچین در فاصله 10 كیلومتری پیرانشهر قرار دارد. بازار مرزی پیرانشهر و تمرچین از نقاط تجاری و گردشگری است كه گردشگران می توانند برای تفریح و گشت وگذار و خرید به این منطقه سفر كنند.
4. بازارچه مرزی باشماق مریوان

مریوان شهری مرزی در استان كردستان است و با سنندج حدوو 125 كیلومتر فاصله دارد. بازار مرزی باشماق اولین بازارچه مشترك مرزی این استان به حساب می آید.
این بازار در سال 1373 و در 15 كیلومتری مریوان و در كنار روستای باشماق تأسیس شد.
نكته جالب در مورد این بازارچه میزان صادرات آن است كه بیشتر از میزان واردات آن بوده است.
از این مكان كالاهای متنوع كشاورزی و صنعتی و معدنی به كشور عراق صادر شده است و در مقابل نیز كالاهایی مانند برنج و چای و وسایل الكترونیكی و كالاهای دیگر از عراق وارد شده است.
5. بازارچه مرزی سیرانبند بانه

شهر زیبای بانه در دامنه رشته كوههای زاگرس غربی و در استان كردستان واقع شده است.
بازارچه سیرانبند یكی از بازارچه های شمال غربی پرطرفداری است كه در 18 كیلومتری شهر بانه و در نزدیكی مرز عراق قرار دارد. این بازار دومین بازار مرزی تاسیس شده در استان كردستان است.
محصولات و كالاهای وارداتی در این بازارچه بسیار متنوع است و همچنین از نظر حجم معاملاتی بعد از بازارچه باشماق در رتبه دوم در استان قرار دارد.
6. بازارچه مرزی مهران
شهر مرزی مهران در استان ایلام قرار گرفته و در نزدیكی مرز عراق واقع شده است و دارای یكی از شلوغ ترین و پر رفت و آمد ترین پایانه های مرزی كشور است.
این بازارچه در تیر ماه 1382 تاسیس شد. بازارچه مهران بیش از 110 غرفه فعال داشته و حدود 1500 نفر در آن مشغول به كار هستند.
این بازارچه با توجه به اینكه در مسیر زائران عتبات عالیات قرار گرفته از رونق روز افزونی برخوردار است.
بازارچه مهران همچنین به امكانات سخت افزاری و نرم افزاری برای صاردات و واردات كالاهای مختلف برخوردار است.
7. بازارچه مرزی جوانرود
جوانرود شهری با جمعیت تقریبی 55 هزار نفر در استان كرمانشاه است.
هنگم سفر به این شهر مرزی دیدن كردن از بازارچه مرزی جوانرود را فراموش نكنید. این بازارچه دارای بیش از 300 غرفه دارد كه انواع محصولات الكترونیكی و لوازم بهداشتی و مواد غذایی و زیور آلات و پارچه و ... را با مناسب ترین قیمت عرضه می كند.
بازارچه جوانرود در رونق این شهر نقش به سزایی داشته است و مخصوصا در ایام تعطیل میزبان بسیاری از مشتریان و گردشگران است.
این شهر از طریق مرز شیخ صله به عراق متصل می شود.
8. بازارچه مرزی جلفا

این شهر زیبای ساحلی در استان گیلان قرار دارد كه با جمهوری آذربایجان مرز مشترك دارد و دروازه ورودی ایران به آذربایجان است.
این بازار بزرگ ساحلی در ایام گذشته به بازارچه روسی آستارا معروف بوده است. این بازار بزرگ كه در خیابان ملت شرقی واقع است بیش از 1500 فروشگاه فعال دارد و یكی از بزرگترین مراكز تجاری در شمال ایران محسوب می شود.
معماری این بازرا به صورت بام های سفالین است و در بین مرزهای ایران و آذربایجان در سال 1368 تأسیس شد و به سرعت رونق گرفت، به طوری كه در سال 1377 تعداد قابل ملاحظه ای مغازه و پاساژ در اطراف این بازار بزرگ ساخته شد و گسترش یافت. این بازار یكی از مناطقی است كه بیشترین گردشگر را به خود جذب كرده است.
11. بازارچه مرزی اینچه برون
اینچه برون شهری مرزی است كه در استان گلستان شهرستان گنبد كاووس قرار دارد. این بازارچه در مركز بخش داشلی برون قرار دارد و مرز مشتركی با كشور تركمنستان دارد.
این شهر دارای عناصر طبیعی و گردشگری مانند تالاب آلماگل و آلاگل می باشد. یكی دیگر از جاذبه های گردگشری این منطقه بازارچه مرزی اینچه برون است كه گردشگران زیادی برای گشت وگذار و خرید به این منطقه سفر می كنند.
بازارچه مرزی اینچه برون بیش از 200 غرفه دارد و فعالیت آن بیشتر از 25 سال است.
12. بازارچه مرزی دوغارون
این بازارچه مرزی در مرز بین ایران و افغانستان و در 20 كیلومتری شهر تایباد استان خراسان رضوی واقع شده است.
دوغارون دارای مجهزترین گمرك ایران در مرز افغانستان است و بازارچه این منطقه یكی از پررونق ترین بازار های مرزی است كه در سالهای اخیر رتبه نخست صادرات كالا به كشور افغانستان را دارا بوده است.
در این بازارچه بیش از 1200 نفر مشغول به كار هستند و كالاهایی از قبیل میوه و تره بار و مصالح ساختمانی و مواد غذایی و شیمیایی به افغانستان صادر می شود.
13. بازارچه مرزی میرجاوه
شهر مرزی میرجاوه در استان سیستان و بلوچستان است. پایانه مرزی میرجاوه تنها مرز قانونی در جنوب شرق ایران است كه ایران را به پاكستان متصل می كند. گمرك میرجاوه بیش از صد سال قدمت دارد و از قدیمی ترین گمرك های ایران است.
مبادلات كالا در این منطقه از طریق ترانزیت كالا و بازارچه مرزی و كول بری انجام می شود. این بازارچه مرزی تنها عامل اقتصادی است كه به این منطقه و مردم آن كمك می كند.
در این بازارچه كالاهای مختلفی مانند كاشی و سیمان و مواد دیگر خرید و فروش می شود.
