خانه فیاض بخش بشرویه یكی از خانه های تاریخی ایران است كه در شهرستان بشرویه استان خراسان جنوبی واقع شده است. این خانه تاریخی در محله میانده قرار دارد و از جمله الگو های ایوان دار خانه های تاریخی و از نمونه های بسیار سالم باقی مانده در بافت بشرویه به شمار می رود. این خانه را پس از مرمت به بازارچه دائمی صنایع دستی بشرویه تبدیل كردند. به این ترتیب گردشگران می توانند در این مكان علاوه بر بازدید از این خانه تاریخی زیبا با صنایع دستی و سوغات محلی این منطقه از نزدیك آشنا شوند. خانه فیاض بخش با شماره ۱۵۲۴۹ در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسیده است.
قدمت خانه فیاض بخش
خانه فیاض بخش كه در دوران صفویه بنا گشته با قدمت حدود ۴۰۰ سال در فهرست آثار ملی كشور قرار دارد. در معماری و ساخت خانه فیاض بخش از الگوی بناهای ایوان دار تبعیت گشته است. در واقع این خانه دارای دو ایوان است. خانه فیاض بخش در دسته معدود بناهای دو ایوانی است كه در بافت تاریخی بشرویه باقی مانده است. در حیاط و روبروی ایوان، حوض كوچكی وجود دارد كه بر زیبایی خانه افزوده است. اما هیچ باغچه ای در اطراف این حوض به چشم نمی خورد. بر روی بام خانه یك بادگیر نصب شده كه خنكای هوای خانه را تامین می نماید. معماری این بنا با توجه به اقلیمی كه در آن واقع شده، صورت پذیرفته است. آب و هوای گرم این منطقه لزوم وجود بادگیر را در بناهای این منطقه توجیه می نماید. تزئینات این خانه شامل گچبری های زیبایی است كه در نمای خانه، ایوانها و داخل خانه جلوه گرهستند. در یكی از اتاقهای خانه، گچبری های مشبك متنوعی نظر شما را به خود جلب خواهد نمود. در دوران صفویان گچبری یكی از روشهای پر كاربرد برای تزئین بناها بوده است.
در سال ۹۴ مرمت این خانه آغاز گشت و به بازارچه صنایع دستی تبدیل شد. امروزه ده ها هنرمند در این بازارچه مشغول به كار هستند. این هنرمندان مشغول تولید صنایعی همچون مسگری، گلیم بافی، سفالگری، خراطی، پخلبافی و برك بافی هستند. آنها می توانند در این بازارچه محصولات و آثار هنری خود را عرضه نمایند. این خانه تاریخی در محله میان ده واقع شده است. محله میان ده یكی از چهار محله بشرویه به حساب میآید. در واقع اكثر بناهای تاریخی و بافتهای سالم و زیبای بشرویه در این محله قرار گرفته اند.
