در این مطلب به معرفی روستاهای نوشهر پرداخته ایم . ۱۳۹ روستای بی نظیر نوشهر كه برخی آنها با رشد جمعیت و برخی خالی از سكنه شده اند . در ابتدا با شهرستان نوشهر و محدوده جغرافیایی آن آشنا می شویم . شهرستان نوشَهر یكی از شهرستانهای استان مازندران در شمال ایران است كه از غرب به شهرستان چالوس، از شرق به شهرستان نور، از شمال به دریای خزر و از جنوب به رشته كوههای البرز متصل است. مركز این شهرستان شهر نوشهر است.
این شهر دارای بندر بوده و از دیرباز با كشورهای حاشیه دریای خزر مراودات تجاری داشته و دارد همچنین شهر بندری نوشهر دارای فرودگاه بوده و نزدیكترین فرودگاه از شرق مازندران به آن ساری و از غرب به آن رامسر میباشد. زبان مردم این شهرستان تبری با گویش كجوری است كه به گویش مردم شهرستان نور و شرق چالوس شباهت دارد.این شهرستان در تاریخ به همراه شهرستان نور ، شهرستان چالوس و شهرستان تنكابن یك ایالت كهن و تاریخی به نام رویان را تشكیل میدادند كه مركز آن شهر كهن كجور بود كه بعدها به رستمدار و استندار تغییر نام داد. شهر كهن رویان محل حكومت سلسله پادوسپانیان بود كه دومین سلسله طولانی جهان پس از سلسله آفتاب در ژاپن بود و حدود ۱۰۰۰ سال در این منطقه حكومت كردند.
منطقه تاریخی كجور
محدوده تاریخی كجور از شمال به دریای مازندران از غرب به رود چالوس از شرق به سولده(نور) و از جنوب به دره نور محدود می شود. منطقه كجور به همراه كلارستاق ، لنگا ، تنكابن ، سختسر و هوسم بخشی از رویان كهن بود كه بعد ها رسمتدار نام گرفت. رویان كهن از نواحی غربی طبرستان محسوب می شده است.
تقسیمات كشوری
بخش مركزی شهرستان نوشهر
دهستان بلده كجور
دهستان خیرودكنار
دهستان كالج
شهر: نوشهر
بخش كجور
دهستان پنجك رستاق
دهستان توابع كجور
دهستان زانوس رستاق
شهر: پول (نوشهر)
شهر: كجور

جاهای دیدنی نوشهر
پارك جنگلی سیسنگان كه در كیلومتر ۲۷ جاده نوشهر به نور واقع گردیدهاست. این پارك از نظر پوشش گیاهی بسیار خاص است و در این منطقه فاصله جنگل و دریا به كمترین حد ممكن میرسد.
پارك جنگلی خانیكان كه در ۵ كیلومتری نوشهر، روستای كوشكسرا قرار دارد.
موزه كندلوس واقع در منطقه كجور نوشهر كه در آن آثاری تاریخی از دوران باستان قرار دارد. همچنین در این منطقه گیاهان دارویی كشت میشود كه به كشورهای اروپایی صادر میشود.
غار قندیلی خاچك كه در دامنه كوهستان و منطقه خاچك واقع است.
دریاچه خضر نبی در روستای اویل(avil) كجور.
سد خاكی آویدر واقع در ۲۸ كیلومتری شهر نوشهر، بخش صلاح الدین كلا كه دریاچهای در دل كوهستان است.
چشمه (اورننو) چورن-۲كلیمتری شهر كجور روستایی زیبا و خوش آب و هوا.
روستای ساحلی جنگلی نجارده همراه با امكانات رفاهی واقع در ۷ كیلومتری نوشهر با آبشار منحصر به فرد در دل جنگل كه یكی از دیدنیترین آبشارهای ایران میباشد و طول این آبشار به ۳۲ متر میرسد. این روستا به عنوان دومین روستای اینترنتی ایران لقب گرفتهاست.
روستای كوهستانی بند پی بخش كجور.
پارك چلك.
قلعه تاریخی اسپیروز (سپرز) در روستای تاریخی اویل.
پلاژ شهرداری نوشهر.
بازار روز نوشهر كه شرایط خاص بنایی آن و همچنین بازار ماهی فروشان و نحوه فروش ماهی به سبك چوب زدن كه در این بازار انجام میشود.
چشمه گردو یكی از سرچشمههای بسیار زیبای شمال ایران.
دیو چشمه در ۶۰ كیلومتری جنوب شرقی نوشهر در بخش كجور و روستای استانكرود قرار دارد.
موزه مردمشناسی روستای كوشكسرا در مسیر كمربندی نوشهر به چالوس.
آرمگاه شهراگیم ساسانی واقع در روستای اتاقسرا كجور.
دریاچه ارواح واقع در روستا ونوش، ۳۰ كیلومتری مركز شهر نوشهر.
آرامگاه درویش رستم واقع در روستای لاشك كجور.
مقبره ملك كیومرث واقع در روستای هزارخال كجور.
و همچنین پیست كارتینگ، خیابان فرودگاه، باغ نوید و…

روستاهای نوشهر
روستای آبندانك
ابندانك،روستایی از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۹۹۶ نفر بودهاست.
روستای اتاقسرا
اطاقسرا، روستایی از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن بالای سی خانوار بودهاست.در این روستا دو مقبره در كنار هم از حكام سلسله پادوسپانان(شهراگیم ساسانی و درویش رستم ) كه در رویان كهن به مركزیت كجور حكومت میكردند قرار دارد. و در كنار آنها مسجدی با قدمت ۱۵۰ سال قرار دارد .

روستای استانكرود
آستانكرود یا آسِنكَرو، روستایی است از توابع بخش كجور شهرستان نوشهر در استان مازندران واقع شده است . یكی از نقاط تاریخی، سرسبز شمال ایران با هوای مه آلود، تابستانهای خنك و زمستانهای پر برف است كه سالیانه مقصد سفر گردشگران داخلی و خارجی میباشد.از جاذبههای گردشگری آستانكرود منطقه گردشگری دیوچشمه می باشد كه در ضلع جنوبی خیابان چناران روستای آستانكرود واقع شده است. این چشمهٔ پرجاذبه به دلیل آب بسیار فراوان و گوارا، مورد استفاده اهالی منطقه كجور قرار گرفته است.
آب این چشمه در فصل تابستان بیش از فصل زمستان سرد بوده كه این بر جاذبهٔ این چشمه افزوده است. فضای سبز و وجود انواع گونههای درختی و درختچهای در اطراف آن این چشمه را به مكانی مبدل ساخته كه در تمام فصول گردشگران زیادی را به خود جذب میكند.از دیگر جاذبه های گردشگری این روستای تپه تاریخی استانكرود است كه مربوط به هزاره ۱- دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان نوشهر، بخش كجور، روستای استانكرود واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۳۷۸ بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.از مناطق گردشگری زیارتی این روستا آستان مقدس امامزاده چهل تن است كه در خیابان چناران كوچه گلسار روستای آستانكرود واقع شده است كه سالانه اهالی پذیرای زائرین این امامزاده می باشند.
این روستا در دهستان زانوسرستاق در نزدیكی شهر پول (نوشهر) قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۱ نفر (۲۳خانوار) در قالب ۲۷ زن و ۳۴ مرد بودهاست.اما جمعیت شناور روستا بیش از ۴۰۰ نفر میباشد.
روستای اسلامآباد
اسلام آباد، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا كه داخل دره ای قرار كرفته و كوه ها و جنگل های زیبا آن را احاطه كرده است به واقع یكی از زیباترین مناطق بخش كجور میباشد.این منطقه دارای كنج های فراوانی بوده و یكی از قدیمی ترین مناطق تاریخی ایران برگرفته از كتاب سرزمین جاوید اثر رومن گیرشمن با نام قدیمی ساس كه نمادی از سلسله ساسانیان بوده است
این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۹۴ نفر بودهاست.
روستای امیررود
امیررود، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۱۵۰ نفر بودهاست.
روستای اندرور
انارور (اندرور)،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . انارور از سمت غرب در ۲۵ كیلومتری شهرستان نوشهر و از سمت شرق در ۲۵ كیلومتری شهرستان نور و ۱۵ كلیومتری رویان، در استان مازندران واقع شدهاست. انارور در نزدیكتری فاصله از سمت شرق به منطقه علیآباد عسكرخان، از غرب به منطقه ملكار، از شمال به ساحل دریا و از جنوب به منطقه سنگسرا و جنگلهای رشته كوه البرز منتهی میشود.این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۶۱۱ نفر بودهاست.

روستای انگاس
انگاس،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در ۹ كیلومتری جنوب بخش كجور از توابع شهرستان نوشهر در ۳۶ درجه و ۱۵ دقیقه عرض شمالی و ۵۱ درجه و ۴۵ دقیقه طول جغرافیایی از نصف النهار گرینویچ قراردارد. این روستا در ارتفاع حدود ۱۹۰۰ متری از سطح دریای آزاد و در دامنه كوههای سر بفلك كشیده سلسله جبال البرز همچون كنگلو (كنگر لو) در سمت جنوب به ارتفاع ۳۶۰۰ متر و شاه كوه در سمت شمال غرب به ارتفاع ۲۹۷۴ متر و دشتان در سمت شرق به ارتفاع ۲۹۱۳ متر و گته چال در سمت جنوب به ارتفاع ۲۸۰۵ متر و حمزه چال در سمت شمال غرب به ارتفاع ۲۸۹۵ متر واقع شدهاست، این كوهستانها همچون دیواری بلند آن را احاطه كردهاند.
كلمه انگاس برگرفته از واژه ایست پهلوی كه از دو جز ء (ان و گاس) تشكیل میگردد. ان در تركیب پهلوی (گاتو gatha) بمعنی (to live)یعنی هواخوری ونفس كشیدن،گاس در پهلوی بمعنی جا ومكان،كه از تركیب این دو كلمه انگاس یعنی جای خوش آب وهوا ومحل زندگی بدست میآید.البته در واژه طبری، افزار پیشه وران نیز معنی شدهاست .
این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۷۲۰ نفر بودهاست. جمعیت روستا در سالهای اخیر با كاهش مواجه بودهاست كه این مسئله میتواند بعلت پیرشدن جمعیت روستا در اثر مهاجرت زوجهای جوان به شهرهای اطراف مانند نوشهر،نور، رویان و چالوس باشد.
در فصل تابستان جمعیت روستا به بیش از ۳۰۰ خانوار افزایش مییابد. مراجعت ساكنین قدیمی روستا كه در سالهای اخیر به شهر مهاجرت كردهاند، در فصل تابستان برای استفاده از هوای مطبوع و كوهستانی وگاها انتقال دام برای استفاده از مراتع سرسبز در فصل گرم به روستا، علت اصلی این افزایش جمعیت در فصل تابستان محسوب میشود. البته افراد غیر بومی علاقمند به طبیعت و گردشگرها كه بعضاً منزل مسكونی نیز در روستا دارند، بخشی از این جمعیت فصلی را تشكیل میدهند. شغل غالب مردم روستا كشاورزی، باغداری و دامداری است. زمینهای كشاورزی عمدتا برای كاشت گندم، جو، شبدر و یونجه استفاده میشود.
این دهكدهٔ كوهستانی با ارتفاع ۱۹۰۰ متر از سطح دریا دارای آب وهوایی بسیار سرد در زمستان وخنك و دلچسب در تابستان است.(لازم به ذكر است كه بهطور تقریبی به ازای ۱۰۰۰ متر افزایش ارتفاع،۶ درجه سانتی گراد از دمای هوا كاسته میشود یعنی اگر در تابستان هوای شهر نوشهر ۲۵ درجه باشد دمای هوا درانگاس ۱۳ درجه است).
جاذبههای گردشگری
طبیعت بكر و دست نخوردهٔ روستا، رودخانههای زلال و چشمههای جوشان، بافت سنتی محل و جریان زندگی ساده و به دور از هیاهوی شهر در روستا، از امتیازات بارز انگاس برای جذب توریست بهشمار میآید. از چشمههای زیبای این دهكدهٔ كوهستانی كه آبی گوارا دارند میتوان به ۱- آبشار جناب ۲- آبشار پنجاه چم ۳ – آبشار چشمه موزیا ۴ – آبشار اوسیاره ۵ – بز چشمه اشاره كرد.
علاوه بر جاذبههای طبیعی متعدد و مناظر بدیع كه بر دامنهٔ ارتفاعات مجاور این روستا به چشم میخورد، اماكن زیارتی نظیر مرقدامام زاده یحیی از نوادگان حسین بن علی، امام سوم شیعیان[نیازمند منبع] و همچنین مقبرهٔ امام زاده محمد كه خارج از بخش مسكونی روستا واقع شدهاست را میتوان از وجوه جذب گردشگر در روستای مزبور بهشمار آورد. شایان ذكر است كه مقبرهٔ امام زاده یحیی به تازگی مورد تجدید بنا قرار گرفتهاست. همچنین در حیاط این مقبره مسافرخانهای با كمكهای مردمی بنا شده كه هر ساله، مخصوصاً در فصل تابستان محل اسكان گردشگرانی است كه برای بازدید از این روستا آمدهاند.

روستای انگیل
انگیل،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . انگیل نام روستایی در شرق منطقهٔ كجور دهستان توابع كجور از توابع شهرستان نوشهر است. ساكنان این روستا كردهای مهاجری هستند كه در دورههای مختلف از زندیه و قاجاریه به این منطقه گسیل شدهاند. در ابتدا این روستا را «هنگ ایل» نامیدند، چرا كه سنگر و مقر نظامی اولیه كردها در آن منطقه بودهاست و به علت كثرت استعمال تبدیل به انگیل شدهاست. واژهٔ «ایل» را بومیان منطقه برای كردهای مهاجر به كار میبردند و خود را «گیل» (گیلك) میدانستند. اكنون با عنایت به نزدیكی این روستا به شهر كجور و با ساخت و ساز هایی كه صورت گرفته و محیط مدرن و پیشرفته ای به این منطقه بخشیده نام این روستا به دشت ناز تغییر كرده است.
گویش اصلی روستاییها نوعی زبان كردی است كه در این منطقه آن را زبان خواجوندی می نامند ولی عموم مردم به زبان مازندرانی نیز مسلط میباشند.جمعیت اعلام شده در سرشماری سال ۱۳۹۵ خورشیدی ۱۳۰ نفر شامل ۵۳ خانوار میباشد .
روستای اویل
اویل،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۴۸ نفر در قالب ۷۳ مرد و ۷۵بودهاست.این روستا قدمتی چندصد ساله دارد. حمام قدیمی این روستا قدمتی ۶۵۰ ساله دارد همین گونه امام زادهای كه در نزدیكی این روستا قرار دارد(سرجار) كه به گفته مورخین و كار شناسان قدمتی حدود ۲۵۰۰ سال داشته و بقایای مقبره سردار و حاكم كوروش كبیر كه وظیفه حراست از گنجهای قنیمتی ان پادشاه قدرتمند و همچنین حكمرانی بر منطقه را عهدهدار بود. همچنین میتوان این روستا را از معدود روستاهای شمالی كشور بر شمرد كه از طبیعت دوگانه جنگلی كوهستانی دانست چشمههای اب معدنی كه در خاك بخش جنگلی این روستا قرار دارد از بهترین ابهای جهان از نظر پاكی سلامت و طبی هستند.
روستای بازیاركلا
بازیاركلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۷۸ نفر (۲۱۰ خانوار) بودهاست.
روستای بركن
بركن،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۶ نفر بودهاست.
روستای بسطام
بسطام، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۴۷ نفر بودهاست.
روستای بنجكول سفلی
بنجكول سفلی، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۴۵۴ نفر بودهاست.مساحت این روستا ۱۰۰هكتار میباشد.
روستای بندپی
بندپی، به انگلیسی(band-e-pay) روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا محل تولد افرادی چون انوشیروان محسنی بندپی است.این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۴۳۶ نفر بودهاست.روستای بندپی دارای جنگلی بسیار زیبا و سر سبز بوده كه به نوشهر تپه معروف است.همچنین دارای امام زادهای به نام امام زاده عبدالله است.
روستای بهجتآباد
بهجت آباد،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۷۸۰ نفر بودهاست.
روستای بین
بین، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۴ نفر بودهاست.
روستای پاشاكلا
پاشاكلا،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۸۸۵ نفر بودهاست.
روستای پلذغال
پل ذغال، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۰ نفر بودهاست.
روستای پیچلو
پی چلو،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۷۵ نفر بودهاست.
روستای پیده
پیده،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۴۷ نفر بودهاست.
روستای پیكلا
پیكلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۰۵۱ نفر بودهاست.

روستای تاجالدینكلا
تاج الدینكلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۰۸ نفر بودهاست.
روستای تازهآباد
تازه آباد، روستایی است از توابع بخش مركزی شهرستان نوشهر در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۷۳۵ نفر بودهاست.
روستای ترخانلش
ترخانلش، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن زیر سه خانوار بودهاست.
روستای تسكاتك
تسكاتك، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۵۸۳ نفر بودهاست.
روستای چتن
چتن، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . شهرستان سامان كه به سامون معروف بوده كه در استان اصفهان كلمه چتن در قدیم به سخت كوش معنی داشته و از فامیلی های آریایی بوده.این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۱۱ نفر بودهاست.
روستای چلندر
روستای چلندر، روستایی از توابع بخش مركزی شهرستان نوشهر در استان مازندران واقع شده است كه دارای جاذبههای طبیعیست.این روستا در ۱۸كیلومتری نوشهر قرار دارد و با طبیعتی دلانگیز از شمال به دریا و از جنوب به كوه های پوشیده از درخت محدود میشود. این روستا به دلیل مجاورت كنار جنگل دارای هوای مطبوعی است.این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۴۲۷ نفر بودهاست.
دریاچه ممرز
دریاچه ممرز كه به تالاب ارواح نیز مشهور است در ۵ كیلومتری شمال روستای چلندر از توابع نوشهر واقع است. این دریاچه در میان جنگل انبوه پهن برگ در منطقه ملا كلا قرار گرفته است.
روستای چمركوه
چمركوه، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۸۱ نفر بودهاست.
روستای چناربن
چناربن، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۸۱ نفر بودهاست.
روستای چورن
چورن، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۴۲ نفر بودهاست.
روستای چیلك سفلی
چیلك (چِلَك) سفلی، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۶۹ نفر بودهاست.

روستای چیلك علیا
چیلك (چِلَك) علیا ، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۴۵۲ نفر بودهاست.
روستای حسنآباد (كجور)
حسن آباد،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۳۷ نفر بودهاست.
روستای حسنآباد
حسنآباد روستایی در دهستان كالج بخش مركزی شهرستان نوشهر استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۲۵ نفر بودهاست.
روستای حمزهده سفلی
حمزه ده سفلی،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۲۵ نفر (۱۲۵خانوار) بودهاست.
روستای حمزهده علیا
حمزه ده علیا، روستایی است از توابع بخش مركزی شهرستان نوشهر در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۹۳ نفر بودهاست.
روستای حوضكتی
بین كوه جنگلی و دریا در كل استانهای شمالی كشور قرار دارد مردم این روستا كشاورز و صیاد هستند. این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۸۵۶ نفر بودهاست.
روستای حیرت
حیرت روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .روستای حیرت حدود ۵۰ كیلومتری شهر بندری نوشهر واقع شدهاست. این روستا از شمال به روستاهای گندیسكلا و لشكنار، ازجنوب به روستای دشت نظیر، از مشرق به روستای عالیدره و از مغرب به روستای كینس مشرف است. روستای حیرت دارای پنج بخش میباشد كه عبارتند از: گته محله، اكرشت، قسبونی سر، مسیح آباد و زاربن گته محله: جنوب غربی روستای حیرت را در بر میگیرد و بافت قدیمی روستا محسوب میشود در این بخش خانههای قدیمی بدون سكنه زیادی را میتوان مشاهده كرد همچنین حمام قدیمی از جنس ساروج و گنبدی شكل كه در حال از بین رفتن است در این منطقه قرار دارد. اكرشت: شمال غربی روستای حیرت را در بر میگیرد و تقریباً مسطح و دارای باغهای فراوانی میباشد. قسبونی سر :جنوب غربی روستای حیرت را در بر میگیرد و قبرستان قدیمی و مسجد كه از قداست خاصی نزد اهالی منطقه كجور و روستایهای اطراف برخوردار است در این بخش قرار دارند. مسیح آباد: شمال شرقی روستای حیرت را در برمی گیرد و ورودی روستای حیرت در این منطقهاست و چشمه و باغهای بسیار زیبایی را در این بخش میتوان مشاهده كرد. زاربن: شمال روستای حیرت را در برگرفتهاست و بافت تازه روستا محسوب میشود كه در حال توسعه میباشد و اكنون ساخت و ساز در این بخش رونق خاصی دارد.
منابع طبیعی روستای حیرت
منابع طبیعی روستای حیرت استان مازندران به ویژه دامنه سلسله جبال البرز دارای درختان جنگلی و پوشش گیاهی انبوهی است. روستای حیرت نیز به علت واقع شدن در این استان و قرارگیری آن در دامنهها وارتفاعات دارای پوشش گیاهی غنی است. از طبیعت این منطقه جنگلهای بیشمار و دشتهایی بینظیر را میتوان نام برد كه جلوه آن نظر هر بینندهای را جلب میكند. جنگل پرشن كه دارای پوشش گیاهی بسیار عالی میباشد كه الحمدالله تاكنون دست نخورده باقی ماندهاست. رودخانه دلم رود كه یكی از دو شاخه اصلی رود چالوس میباشد و به دریای مازندران میریزد قابل ماهیگیری است و انواع ماهیها به ویژه قزل آلای حیرت در آن یافت میشود. چشمههای آب گرم دلم معروف به لارو چشمههای متعدد كچل، كنسنو، سر چشمه، دل دل چشمه، كچیك چشمه، گته چشمه، دروزن چشمه و چشمههای درلو دره و چشمههای متعدد ازرچال و… لهجه مردم روستای حیرت اكثراً مازندرانی و عدهای هم كه از روستا مهاجرت كردهاند فارسی است و لهجه خاصی را نمیتوان به عنوان لهجه مردم روستای حیرت نام برد.
روستای حیرت دارای آب وهوایی معتدل و مر طوب میباشد. هوا در اكثر مواقع نظم فصلی ندارد و به همین علت نمیتوان آن را به وضوح در یكی از گروههای فصلی قرار داد. زمستانهای این منطقه بسیار سرد و با بارش برف همراه است و دارای تابستانهایی معتدل و مرطوب است. میزان بارندگی در این منطقه بسیار زیاد است و همین امر موجب تنوع پوشش گیاهی شدهاست. پوشش گیاهی مردم منطقه را به امر كشاورزی، زراعت و باغداری واداشتهاست. به علت رطوبت كم و شرجی نبودن آب و هوای این روستا هر ساله در كلیه فصول سال شاهد حضور مهمانان بسیار گرانقدری از سراسر كشور در این روستا هستیم.
كوهها و رودخانهها
علاوه بر كوههایی كم و بیش مرتفع و رودخانه دلم كه در كنار این روستا وجود دارد. این منطقه دارای چشمههای آب گرم زیادی میباشد كه هر ساله جمعیت زیادی را به خود جلب میكند.رودخانه دلم رود كه یكی از شاخههای اصلی رود چالوس است از شالیزارهای این روستا عبور میكند و جلوهای بسیار زیبا به این روستا بخشیده است. كوه پرشن در جنوب غربی روستا پوشیده از جنگل انبوه میباشد و غروبهای بسیار دلانگیز و زیبایی دارد كه واقعاً وصف ناپذیر است. تپه پی قلا در این تپه نمایی بسیار زیبا از روستایهای منطقه و حتی كلاردشت را میتوانید به تماشا بنشینید و از این همه زیباییهایی كه خداوند آفریده نهایت استفاده لازم را ببرید. تپه گردنك مشرف بر روستا است و در بالای تپه تمام زیبایی روستا را میتوانید مشاهده كنید
شالیزارها شالیزارهای دلم شالیزارهای خورشیدآباد (روخنه) شالیزارهای اطراف روستای كینس باغهای زیبای هسل زمی باغهای زیبای زاربن باغهای زیبای دلم باغهای زیبای ازرچال باغهای زیبای تال پی باغهای زیبای اكرشت زمینهای كشت گندم و جو و.. میزنو پرشن دلم هسل زمی لس كتی و …این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۰۸ نفربودهاست. این جمعیت در تابستان به حدود چهار برابر نیز میرسد.

روستای خاچك
خاچك، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۱۱نفر (حدود ۳۵ خانوار) بودهاست.
روستای خضرتیره
خضرتیره، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۹۰۰ نفر بودهاست.
روستای خورشیدآباد
خورشیدآباد، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجوركه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۰ نفر بودهاست.
روستای خوشل
خوشل، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۶۸ نفر بودهاست.
روستای خیرسر
خیرسر،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . سكانس بالن كه در سریال پایتخت به روی آنتن رفت و بعنوان جاذبه زیبایی و گردشگری تركیه پخش شد، در روستای خیرسر ضبط شد.این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۴۵۹ نفر بودهاست.
روستای خیرودكنار
خیرودكنار، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۵۰۰ نفر (۶۳۳ خانوار) بودهاست. این جمعیت شامل افراد بومی وغیربومی وخوش نسین است در خانه بهداشت این روستا جمعیت ۱۹۲۱ نفر ثبت شدهاست كه جمعیت كامل روستا نمیباشدبه دلیل اینكه بسیاری از خانوادههای این روستا در این خانه بهداشت دارای پروندهای نمیباشند و در بهداشت شهری پرونده دارند.خیررودكنار نام بلوكی از بلوكات ناحیه تنكابن در مازندران (در گذشته دور). عده قرای آن ۱۷ و مساحت آن نیم فرسخ، مركز آن خیررودكنار.خیررودكناریكی از كهنترین روستاهای مركزی نوشهر میباشد كه دارای قدمتی سیاسی وتاریخی میباشد. این دهستان همواره مركز امور سیاسی درگذشته وحال بودهاست و در دوران انقلاب یكی از مراكز عمده جنبشهای انقلابی بودهاست.
نام روستا برگرفته از رودخانهای است كه درمجاورت آن قراردارددرواقع چون روستا در حاشیه رودخانه خیررودقرار گرفتهاست به این نام نامیده شدهاست.این روستا در ۹كیلومتری مركز شهرنوشهر واقع شدهاست. برای دسترسی به این روستا سه مسیر ارتباطی اصلی وجوددارد. مسیرهای رسیدن به این روستا از طرف نوشهر عبارتند از:
جاده نوشهر رویان، روستای امیررود، روستای مارگیرده، روستای خیررودكنار
جاده نوشهر رویان، روستای لتینگان، روستای سنگتو، روستای خیررودكنار
جاده نوشهر رویان، روستای سیدعلی كیا سلطان، روستای خیررودكنار
قابل ذكر است تمامی جادههای فوق از نعمت آسفالت برخوردار میباشند.
تاریخچه روستا
درمورد تاریخچه روستا آثار مستندی وجود ندارد اما براساس امامزادهای كه در روستای همجوار به نام سیدعلی كیا سلطان (متعلق به ۷۰۰سال پیش) و گفتار بزرگان بر وجود مردمانی به نام گبریها در روستا و وجود محلی به نام قلعه در روستاظن یقین میرود كه پیشینه سكونت در این روستا به پیش از ورود اسلام به ایران برسد (گبری منظور داشتن دین زرتشتی بودهاست كه با ورود اسلام و به خصوص ورود طوایف جدید این نام برآنان اطلاق میشدهاست. البته اطلاعات كافی در مورد آنان وجودندارد اما چیزی كه بنابر گفتههای پیشینیان مصداق دارد در مورد سرگذشت آنان این است كه گروهی از آنان برای حفظ دین خود مجبور به كوچ از این محل شدند و بسیاری نیز دین اسلام را قبول كردند. افرادی طایفه دیوسالار را از بازماندگان این افراد میدانند اما مدركی وجودندارد.
این گبریها كه ساكنان اولیه منطقه بوده انددر قسمت جنوب شرقی مكان فعلی روستا از منطقه معروف به آب سربند زندگی میكردند و زندگی آنان متكی به جنگل بودهاست. البته دلیل زندگی این افراد درمناطق بالا دست نزدیكی به آب وداشتن اشراف برمنطقه بودهاست). رشد جمعیتی در این روستا در قدیم كند بوده كه دلیل این امر را میتوان دروجودطبیعت سرسخت، كمبود بهداشت جستجو كرد. از طرفی چون در گذشته حالت مردابی وپوشش لجنی وطبیعی زیاد بودهاست انواع زیادی حیوانات موذی وپشه وجودداشته كه امراض مختلفی را به همراه داشته اندكه مردم بومی بیشتر تمایل به زندگی در ییلاقات كجورداشتند. البته بیشتر قالب افرادفعلی بومی این روستا از دو ییلاق نیمور وویسرمیباشندكه دلیل این امر به نظر در سرچشمه گرفتن رودخانه جوار این روستا (خیررود) از این دو منطقه ییلاقی باشد.
دلیلی دیگری كه دال برگرایش مردمان قدیم این روستا به زندگی در ییلاقات به خصوص در شش ماه اول سال وایام گرم سال را میتوان به كوچ دادن دامها به ییلاقات در تابستان اشاره نمود. این خصلت ییلاق گزینی را در نسل فعلی هم میتوان یافت هرچند با تغییرات اساسی درنحوه زندگی، كم شدن ارتباطات عاطفی، نداشتن سكونت گاه در ییلاقات، كم رنگ تر شدهاست اما بسیاری از افراد در زمانهای بیكاری ویا تعطیل سعی به رفتن به ییلاقات دارند. آثار كشف شده قدیمی كه در جنگلهای این روستا وروستاهای همجوار (بندپی ونجارده) كه اغلب به صورت قاچاقی میباشدبر پندارهای نقل شده سندیت بیشتری میبخشند.
از طرفی دیگر مردمان این خطه با آداب زرتشتی به صورت قهرآمیز برخورد نكردهاند كه نمود این واقعیت را میتوان در دلبستگی و نقل قولهای بزرگان در مورد آدابها و مراسمی كه در قدیم برگزار میشد عنوان نمود كه متأسفانه در نسل جدید به فراموشی سپرده شدهاست آدابی چون چهارشنبه سوری وپریدن از كاه وبزرگ داشتن یاد مردگان، حضور دسته جمعی در مراسم به خصوص عروسی وعزا، دستهگیری در روز اول عید، چله نشینی و… شهدا، جانبازان، آزادگان روستا با شروع جنگ این خطه از سرزمین آریایی ایران حضور پررنگی در میادین نبرد داشتهاست.
آب وهوا
استان مازندران استانی با آب و هوای معتدل میباشداین روستا نیز با موقعیتی بسیار عالی دارای آب و هوای معتدل میباشد. مسافت بسیار نزدیك هم با دریا وهم كوه وجنگل آب وهوایی منحصر به فرد به این روستا بخشیدهاست. البته در چند سال اخیر مقداری برگرمای هوا افزوده شدهاست اما با این وجود دارای هوایی دلنشین میباشد.دراین روستا گویش متداول زبان طبری وگویش كجوری میباشد.
فاصله مركز روستا تا نوشهر حدود۹ كیلومتر میباشد. در مجاورت این روستا روستاهای از طرف شمال:روستاهای سید علی كیاسلطان ومارگیرده از طرف شرق:روستای نجارده وبندپی از طرف غرب:روستای سنگتو شمال غربی:روستای شوفسكاج ولتینگان شمال شرقی:روستای نجارده قراردارند حاشیه جنوبی وجنوب شرقی روستا جنگلی میباشد.
جنگل خیررودكنار
جنگل خیرودكنار با وسعت ۸۰۱۷ هكتار در حدود هفت كیلومتری شرق نوشهر و در استان مازندران قرار دارد. خاكهای این جنگل دارای رژیم رطوبتی یودیك و رژیمهای حرارتی مزیك و ترمیك میباشند و ارتفاع آن از صفر تا ۲۰۵۰ متر از سطح دریا متغیر است. پوشش گیاهی منطقه نیز از نوع درختان پهن برگ میباشد.

روستای درزیكلا
درزیكلا،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۷۷۳ نفر بودهاست.
روستای دزدك
دزدك، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۸۹۵ نفر بودهاست.
روستای دشتنظیر
دشت نظیر،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۵۲ نفر بودهاست.
روستای دلسم
دَلَسم، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .روستای دلسم از شمال وصل به روستای ویسر و جنگلهای ماشلك است كه حدود ۴۰ كیلومتر با شهر نوشهر فاصله دارد. فاصله روستا تا مركز بخش، شهر پول كجور ۱۳ كیلومتر است.
در گذشته به خاطر وجود شركت چوب گلبند در ویسر ۶۰ درصد مردان یا كارمند شركت بودند یا بازنشسته شدهاند ولی چندین سال هست كه این شركت بسته شده و اكنون فقط چند تا كارمند دارد كه هم نگهبانی از آن شركت و هم نگهبانی از جنگل را به عهده دارند. مابقی دامدار و كشاورز، معلم، كارمند دولت و كارمند در شركتهای شخصی هستند.مذهب مردمان روستای دلسم شیعه است.این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۴۲ نفر بودهاست.
مردم این روستا به زبان طبری با گویش كجوری سخن میگویند.جمعیت آن امروزه ۸۷۶ نفر است كه ۶۵ درصد آن باسوادند، ۲۰ درصد مدرك تا كاردانی دارند و ۴۰ درصد كارشناسی، ۲ درصد كارشناسی ارشد و دكترا دارند.
روستای دوآب كجور
دواب كجور، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۰۸ نفر بودهاست.
روستای دیزركلا
دیزركلا،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۸۷ نفر بودهاست.
روستای زانوس
زانوس، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۰۳ نفر بودهاست.

روستای ساروس
ساروس، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۳ نفر بودهاست.
روستای سجار
سجار، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۰ نفر بودهاست.
روستای سریوده
سریوده،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۸۲ نفر بودهاست.
روستای سمای
سماء، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۱۸ نفر بودهاست.
روستای سنگجار
سنگ جار، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۱۹ نفر بودهاست.
روستای سنگسرا
سنگ سرا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و بر اساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۷۳۳ نفر بودهاست.

روستای سنگتجن
سنگتجن روستایی در ۴ كیلومتری شهر نوشهر و در استان مازندران قرار دارد. روستای سنگ تجن در مجاورت جنگل بوده و دو چشمه معروف چشمه گردو و اسپییو از چشمههای پر آب شهرستانهای نوشهر و چالوس میباشد كه آب شرب شهرستانهای نوشهر و چالوس و همچنین اكثر روستاهای اطراف نیز از این چشمهها تأمین میشود. هر یك از شعبات این دو چشمه به یكی از روستاهای اطراف سرازیر گشته و جهت كشاورزی استفاده میگردد.در اطلاعاتی كه مربوط به وجه تسمیه نوشهر بدست آمدهاست به نظر میرسد كه نام قدیم نوشهر «سنگتجن» بودهاست. طبق كتاب ایرج افشار سیستانی با عنوان “پژوهشی درنام شهرهای ایران این شهر (نوشهر) كه در۱۳۲۷ ه. ق ایجاد شدهاست تا سده نهم ه. ق روستایی به نام خواج یا خواجك یا خواچك بود سپس سنگ تجن نامیده شد كه ملك ساعدالدوله تنكابنی بودهاست. بعدها به دلیل قرار گرفتن كنار دریا و رفتوآمد كشتیهای بازرگانی مورد توجه حبیبالله خان تنكابنی قرار گرفت و حبیب آباد نامیده شد. در كنار چشمه آب، ده حبیب آباد واقع است كه سابقاً خواجك خوانده میشد.
در كتاب «سفرنامه مازندران» كه مربوط به ناصرالدین شاه است و هماكنون نیز نسخه خطی آن در كتابخانه ملی موجود است نام نوشهر را سنگ تجن ذكر كردهاست.
روستای سنگتو
سنگتو، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۴۵۲ نفر بودهاست.
روستای سیاهرود
سیاه رود، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۰۳ نفر بودهاست. سیاه رود اولین روستای نوشهر از سمت شرق است. با دریا فاصله چندانی ندارد.
روستای سید علیكیاسلطان
سیدعلی كیاسلطان، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۰۷۷ نفر بودهاست.
روستای شاهناجر
شاه ناجر، روستایی است از توابع بخش كجور شهرستان نوشهر در استان مازندران كه از جنوب به روستای ورازان از بخش نور و از شمال به صالحان از شرق به ارتفاعات لوربن خط مرز نور و نوشهر و از غرب به ارتفاعات فرداسبن خط مرز مشترك بین نیتل و كنگر منتهی میشود.خطوط ارتباطی این دهكده زیبای توریستی از طریق سه مسیر برای عاشقان به اهل بیت (ع) و دوست داران طبیعت قابل دسترسی است:
از مسیر شهرستان نوشهر جاده كندوان – دو آب حسنآباد – پل كجور- شاهناجر
از مسیر رویان – آبشار آب پری – كدیر – كجور – شاهناجر
از مسیر بلده نور – ارتفاعات سیاه سنگ – ورازان – شاهناجر
این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸۶ نفر بودهاست.
امام زاده عارف سلیمانی انگیلی
امام زاده ابراهیم بن زید بن حسن بن امام حسن مجتبی بن علی بن ابیطالب (ع) در منطقه شاه ناجر كجور یكی از مكانهای مقدس میباشد كه عاشقان زیادی را به خود جلب كرده در فصول مختلف مخصوص در ۲۸ صفر شاهد سیل عظیمی از زوار بوده و كرامات آن حضرت شامل خیل عظیمی از انسانهای پاكدل و پاك طینت گشتهاست.
روستای شبخسكاج
شب خسكاج، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۱۴ نفر بودهاست.
روستای شریعتآباد
شریعت آباد، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۶۱ نفر بودهاست.
روستای شكریكلا
شكریكلا،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۳۰ نفر بودهاست.
روستای شمعجاران
شمع جاران، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . همسایگان از شمال به كمربندی، از جنوب به روستای درزیكلا ، شرق به روستای لتینگان و غرب به روستای علی اباد متصل است.این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۱۰ نفر بودهاست.
روستای شهرپشت
شهرپشت، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن۵۲۵ نفر بودهاست.
روستای صالحان
صالحان، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۶۴ نفر بودهاست.

روستای صلاحالدینكلا
صلاح الدین كلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . نام اصلی و قدیمی روستا (سرین كلا) به معنی مكان واقع شده در بلندی میباشد.این روستا در شهرستان نوشهر قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۵۹۳ نفر بودهاست.[۱]البته به علت داشتن مناطق گردشگری در ایام تابستان و تعطیل سال جمعیت آن افزایش می یابد. از جمله مكان های دیدنی اطراف میتوان به دریاچه ارواح(دشت ممرز)،سد خاكی آویدر(آبندون)،پارك جنگلی سیسنگان،دره همیشكّر،جنگل چالك،تپه پشت كا،جاده میره اشاره كرد
روستای عالیدره
عالیدره روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن۲۱۱ نفر بودهاست.
روستای عزت
عزت، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۹۶۲ نفر بودهاست.
روستای علویكلا
علویكلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۱۴۴ نفر بودهاست.
روستای علیآباد عسگرخان
علی آبادعسگرخان، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . علیﺁﺑﺎﺩﻋﺴﮕﺮﺧﺎﻥ ﯾﮑﯽ ﺍﺯ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎﯼ ﺯﯾﺒﺎﯼ ﻏﺮﺏ ﺍﺳﺘﺎﻥ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺩﺭ ﻧﻮﺍﺭ ﻣﺮﺯﯼ ﺩﺭﯾﺎ ﻭ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺟﻨﮕﻠﯽ ﭼﺸﻢﺍﻧﺪﺍﺯ ﺯﯾﺒﺎﯾﯽ ﺩﺍﺭﺩ . ﺍﯾﻦ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﺍﺯ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎﯼ ﺑﺨﺶ ﻣﺮﮐﺰﯼ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﻧﻮﺷﻬﺮ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺩﺭ ۲۵ ﮐﯿﻠﻮﻣﺘﺮﯼ ﺍﯾﻦ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺭﺩ .
ﻭﺟﻮﺩ ﺭﺷﺘﻪﮐﻮﻩﻫﺎﯼ ﺍﻟﺒﺮﺯ ﻭ ﺍﺷﺮﺍﻑ ﺁﻥ ﺑﻪ ﺍﯾﻦ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﺩﺭ ﻗﺴﻤﺖ ﺟﻨﻮﺑﯽ ﻭ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﺩﺭ ﻓﺎﺻﻠﻪ ناچیز ﺩﺭﯾﺎﯼ ﺯﯾﺒﺎﯼ ﻣﺎﺯﻧﺪﺭﺍﻥ ﺍﯾﻦ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﺭﺍ ﺑﻪ ﯾﮑﯽ ﺍﺯ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎﯼ ﺑﺰﺭﮒ ﺗﻮﺭﯾﺴﺘﯽ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﮐﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ . ﺗﺎ ﺳﺎﻝﻫﺎﯼ ﺍﺧﯿﺮ ﺷﻐﻞ ﻏﺎﻟﺐ ﺭﻭﺳﺘﺎﯾﯿﺎﻥ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ ﻭ ﺩﺍﻣﭙﺮﻭﺭﯼ ﺑﻮﺩ . ﺍﻣﺎ ﺑﻪ ﺩﻟﯿﻞ ﺍﻫﻤﯿﺖ ﻧﺪﺍﺩﻥ ﺑﻪ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ ﻭ ﮐﻬﻨﺴﺎﻟﯽ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﺍﻥ ﻭ ﺑﯽﻋﻼﻗﮕﯽ ﺟﻮﺍﻧﺎﻥ ﺑﻪ ﺍﻣﺮ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ ﺑﻪ ﺩﻟﯿﻞ ﻧﺎﮐﺎﻓﯽ ﺑﻮﺩﻥ ﺩﺭ ﺁﻣﺪ ﻭ ﻧﺒﻮﺩ ﺗﺴﻬﯿﻼﺕ ﺩﻭﻟﺘﯽ ﺩﺭ ﺍﯾﻦ ﺯﻣﯿﻨﻪ ﺑﺨﺶ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻬﯽ ﺍﺯ ﺯﻣﯿﻦﻫﺎﯼ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ ﺷﻬﺮﮎﻫﺎ ﻭ ﻣﺠﺘﻤﻊﻫﺎﯼ ﺍﻗﺎﻣﺘﯽ ﻭ ﺗﻔﺮﯾﺤﯽ ﺷﺪ، ﺑﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﺩﻟﯿﻞ ﺷﻐﻞﻫﺎﯼ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﺻﻨﻌﺖ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺩﺭ ﺍﯾﻦ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺳﺎﯾﺮ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎﯼ ﺍﻃﺮﺍﻑ ﺁﻥ، ﻃﯽ ﺳﺎﻝﻫﺎﯼ ﺍﺧﯿﺮ ﺭﻭﺍﺝ ﺑﯿﺸﺘﺮﯼ ﯾﺎﻓﺖ .
ﻋﻠﯽﺁﺑﺎﺩ ﻋﺴﮕﺮﺧﺎﻥ ﺍﺯ ﺍﻣﮑﺎﻧﺎﺗﯽ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺁﺏ، ﺑﺮﻕ، ﮔﺎﺯ، ﺗﻠﻔﻦ، ﻣﺴﺠﺪ، ﺧﺎﻧﻪ ﻋﺎﻟﻢ، ﻣﺪﺭﺳﻪ ﺍﺑﺘﺪﺍﯾﯽ ﻭ ﺭﺍﻫﻨﻤﺎﯾﯽ ﻭ ﺳﺎﻟﻦ ﻭﺭﺯﺷﯽ،كتابخانه ﺑﻬﺮﻩﻣﻨﺪ ﺍﺳﺖ
ﻋﻠﺖ ﻧﺎﻣﮕﺬﺍﺭﯼ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﺑﻪ ﺍﯾﻦ ﻧﺎﻡ ﺍﯾﻦ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺩﺭ ﺯﻣﺎﻥ ﻓﺘﺤﻌﻠﯿﺸﺎﻩ ﻗﺎﺟﺎﺭ ﺧﺎﻥ ﻗﺪﺭﺗﻤﻨﺪﯼ ﺑﻨﺎﻡ ﻋﺴﮕﺮﺧﺎﻥ ﺍﺯ ﮐﺮﻣﺎﻧﺸﺎﻩ ﺑﻪ ﺍﯾﻦ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﮐﻮﭺ ﮐﺮﺩ ﮐﻪ ﺍﺯ ﻣﺮﺍﺗﻊ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﭼﺮﺍﮔﺎﻩ ﺑﺮﺍﯼ ﺩﺍﻣﻬﺎﯼ ﺧﻮﺩ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﮐﻨﻨﺪ . ﺑﻪ ﮔﻔﺘﻪ ﯼ ﺭﻭﺳﺘﺎﯾﯿﺎﻥ ﺍﻭ ﺑﻪ ﻣﺪﺕ ﺑﯿﺴﺖ ﺳﺎﻝ ﻋﻠﯽ ﺍﺑﺎﺩ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺩﻭﻟﺖ ﺍﺟﺎﺭﻩ ﮐﺮﺩ ﻭ ﺩﺭ ﻃﯽ ﺍﯾﻦ ﺳﺎﻟﻬﺎ ﺩﺭ ﺍﺳﻨﺎﺩ ﺩﻭﻟﺘﯽ ﻧﺎﻡ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺩﺭ ﭘﺴﻮﻧﺪ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﺑﻪ ﺛﺒﺖ ﺭﺳﺎﻧﺪﻩ ﺍﺳﺖ چهارده ﺷﻬﯿﺪ ﺳﺮﺍﻓﺮﺍﺯ ﺭﻭﺳﺘﺎﯼ ﻋﻠﯽﺁﺑﺎﺩﻋﺴﮕﺮﺧﺎﻥ عبارت اند از:شهید ﺭﺑﯿﻊ ﺭﺑﯿﻊﻧﯿﺎ،شهید ﺷﻤﺴﻌﻠﯽ ﻓﺮﺳﯿﺎﻥ،شهید ﮐﺎﻇﻢ ﮐﺎﻇﻤﯽ، شهید ﺣﻤﺰﻩ ﺧﺰﺍﺋﯽ،شهید ﻇﻔﺮ ﻇﻔﺮﻣﻨﺪ،شهید ﺟﻤﺸﯿﺪ ﺧﺰﺍﺋﯽ، شهید ﻋﻠﯽ ﻧﻮﺭﯼ، شهید ﻧﺎﺩﺭ ﻧﻮﺭﻭﺯﯼ، شهید ﯾﺰﺩﺍﻥ ﻭﺍﻋﻈﯽ، شهید ﺗﻘﯽ ﭘﺲ ﻗﻠﻌﻪﺍﯼ، شهید ﻧﻮﺭﻭﺯ ﻧﻮﺭﻭﺯﯼ، شهید ﻣﺤﺮﻣﻌﻠﯽ ﺧﻮﺍﺟﻮﻧﺪ، شهید ﺣﺒﯿﺐﺍﻟﻪ ﺧﺰﺍﺋﯽ، شهید ﻋﺒﺎﺱ ﮐﺎﻇﻤﯽ.این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۶۸۰ نفر بودهاست.
روستای علیآبادمیر
علی آبادمیر، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳۰۳۴ نفر بودهاست.
روستای فراشكلا سفلی
فراشكلاسفلی، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا دارای یك امامزاده به نام سید بی بی خاتون می باشد.این روستا از سمت جنوب وصل به روستای فراشكلا علیا از سمت شررق وصل به روستای بنجكول واز سمت غرب وصل به روستای وازیوار و از سمت شمال به دریا منتهی می باشد.در ضمن این روستا دارای یك خانه ی بهداشت و دبستان به نام مسلم بن عقیل (ع)می باشد.این دهكده دارای فروشگاه های لباس و لوازم منزل و رستوران ك همگی شیك هستند می باشد.
این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۶۴ نفر بودهاست.
روستای فراشكلا علیا
فراشكلاعلیا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۰۷ نفر بودهاست.
روستای فیروزآباد
فیروزآباد، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۹۵ نفر بودهاست.
روستای فیروزكلا سفلی
فیروزكلاسفلی، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد از نظر جغرافیایی: از شمال به جنگلهای كدیر. از جنوب به جنگلهای النگ و از شرق به جنگلهای كب و كالج و از غرب به دره كارچلو منتهی است.براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۸۹۰ نفر بودهاست و در فصل گرما به علت مهاجرت فصلی این جمعیت به ۲۰۰۰ نفر نیز میرسد. اكثر مردم این روستا به كشاورزی و دامپروری و باغبانی مشغول هستند.
روستای فیروز كلای بالا
‘فیروزكلای بالا، (فیروزكلا علیا) روستایی است از توابع بخش كجور شهرستان نوشهر در استان مازندران و در ۶۰ كیلومتری شهر نوشهر میباشد.این روستا در دهستان توابع كجور قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مركز آمار ایران كه در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۲۷۰۰نفر (۸۰۰خانوار) بودهاست.از نقاط دیدنی این ده میتوان به امامزاده سید سیف الدین و چشمههای آب معدنی اشاره نمود.شغل بیشتر مردم این روستا كشاورزی و دامپروری است .مردم فیروزكلا بالا به زبان طبری با گویش كجوری سخن میگویند.
روستای كانی
كانی، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۰ نفر بودهاست.
روستای كجور
كوجور یا كُجور شهری از توابع، بخش كجور، شهرستان نوشهر، استان مازندران، است. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت كُجور برابر با ۳۱۲۰ نفر جمعیت بودهاست. كجور در سال ۹۲ به شهر ارتقا یافت. مردم بومی شهر كُجور به گویش كجوری زبان طبری سخن میگویند. مهاجران خواجوند نیز به گویش خواجوندی گویش می كنند.
محدوده تاریخی كجور از شمال به دریای مازندران از غرب به رود چالوس از شرق به سولده (نور) و از جنوب به دره نور محدود میشود. منطقه كجور به همراه كلارستاق و تنكابن بخشی از رویان كهن بود كه بعدها رسمتدار نام گرفت. رویان كهن از نواحی غربی طبرستان محسوب میشدهاست. همچنان با سیری در ایران همراه باشید تا با دیگر روستاهای نوشهر آشنا شوید .

روستای كدیر
كُدیر، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان توابع كجور قرار داشته و براساس سرشماری سال ۱۳۸۵جمعیت آن ۱۳۷ نفر بودهاست. اما در آمار غیررسمی جمعیت این روستا در حال حاضر بیش از ۱۵۰۰ نفر (۸۰۰خانوار) اعلام شدهاست. مردم كُدیر به زبان طبری و گویش كجوری سخن می گویند.
محدوده تاریخی كجور از شمال به دریای مازندران از غرب به رود چالوس از شرق به سولده(نور) و از جنوب به دره نور محدود می شود.منطقه كجور به همراه كلارستاق ، لنگا ، تنكابن ، سختسر و هوسم بخشی از رویان كهن بود كه بعد ها رسمتدار نام گرفت. رویان كهن از نواحی غربی طبرستان محسوب می شده است.
ویژگیها
روستای سر سبز و ییلاقی و توریستی كدیر در استان مازندران واقع در شمال ایران قرار دارد. از توابع كجور است. كجور هم واقع در دامنههای مركزی البرز میباشد. از جاذبههای این روستا میتوان به “آبشارنهرودبار”،” كوه زیبا قلالو ” و “چشمههای خنك آن ” اشاره كرد. جمعیت ثابت كدیر به ۱۰۰نفر میرسد و این به دلیل برودت زیاد هوا در فصل زمستان و كمبود امكانات رفاهی میباشد؛ از اینرو در فصول گرم سال جمعیت آن به۲۰۰۰نفر هم میرسد؛ و در واقع شرایط آب وهوایی منطقه، این روستا را به دهكدهای ییلاقی در ارتفاعات استان مازندارن تبدیل نمودهاست. بهطوریكه در فصول گرم تابستان میتوان پیمودن یك جاده كوهستانی (جاده آب پری) در عرض مدتی كمتر از یك ساعت ازساحل دریا به این دهكده كوهستانی رسید؛ و تغییر دمای مربوطه به قدری محسوس است كه دودكشهای خانههای روستا در بسیاری از شبهای تابستانی خبر از روشن بودن بخاریهای هیزمی آن دارد.
به نقل از كتاب ” تاریخ طبرستان و رویان و مازندران نوشته سید ظهیر الدین مرعشی “قدمت روستای كدیر به پیش از ظهور اسلام میرسد و مردم آن تا سال ۷۰۰ هجری قمری زرتشتی بوده اندو سالانه ۷۰۰ راس اسب اخته به مسلمانان جزیه میدادند تا آیین اجدادی خویش را حفط نمایند. بر اساس گورهای كشف شده در مناطق مختلف كدیر میتوان احتمال داد كه مردم در این ناحیه ابتدا به دین زرتشت و سپس مسیحی بودهاند و بنا بر روایتی، وجه تسمیه كدیر از ‘كوه دیر’ به معنی كوهی كه در آن دیری بودهاست یا دیری كه در كوه واقع است، میآید. جنگلهای زیبا، كدیر را از هر نظر دیدنی تر كردهاست. به گونهای كه در این جنگل انبوه درختانی همچون شاه بلوط – راش – توسكا – آزاد – شمشاد – ممرز – نمدار- اوجا – ملچ – افرا – نارون – گردو – انجیر و غیره یافت میشد. در قدیم ارتفاع بعضی از درختان مزبور مانند توسكا ییلاقی و اوجا در جنگل كدیر، عباسآباد و گلندرود از چهل متر هم تجاوز میكرد. كدیر از نظر جغرافیایی هم شرایط بسیار مناسبی دارد بهطوریكه این روستا از جنوب و شمال بین دو كوه و از هر طرف به جنگل وصل میباشد و با گرفتن مه زمینی باعث میشود كه این دهكده از بسیاری از روستاهای منطقه متمایز گردد و در برنامه معروف تلوزیونی “دیدنی هاً به عنوان “سرزمین مه و زیبایی” معرفی گردد و تصاویری از مناظر آن توسط این برنامه در پیش چشم تماشاگران تلوزیونی قرار گیرد.

روستای كردیكلا
كردیكلا،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۸۰۴ نفر بودهاست.
روستای كشكسرا
كُشك سرا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا بزرگترین روستای غرب مازندران میباشد و یكی از روستاهای بسیار زیبای نوشهر میباشد. اراضی جنگلی و مرتع غالب كاربری اطراف روستا را شكل میدهد. شغل اصلی مردم كشاورزی، دامداری، مشاغل صنعتی و اداری میباشد و این روستا یكی از روستاهای نوشهر میباشد كه دامداری به شكل سنتی در آن رونق زیادی دارد. جنگل زیبای خانیكان در این روستا قرار دارد و همچنین این روستا دارای دو امامزاده كه به نامهای حمزه رضا و خاتون رضا میباشد كه دارای معماری قدیمی و بسیار زیبا میباشند.
كوشكسرا دارای یك موزه مردمشناسی میباشد كه این خانه موزه در سال ۱۳۸۳ توسط بانوی مجسمهساز و كارآفرین خانم تبریزی با بودجه شخصی راه اندازی شد. در موزه مردمشناسی تبریزی لباسهای محلی اقوام مختلف و وسایل و ابزارهای محلی مازندران، سنگ قبرهای قدیمی و تاریخی روستا و … از دوره قاجار تاكنون به نمایش درآمده و مجموعه نفیسی از آثار و اشیا قدیمی مازندران و اقوام ایرانی گردآوری شدهاست.این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵ ، جمعیت آن ۳۴۲۸ نفر بودهاست.

روستای كشكك
كشكك، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۶۳ نفر بودهاست.
روستای كلیك
كلیك،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجوركه در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۷ نفر بودهاست.
روستای كندلوس
روستای كندلوس با آب و هوای ییلاقی در دامنههای سبز وخرم رشتههای كوههای البرز در منطقه كجور نوشهر در استان مازندران، ایران واقع شدهاست. كندلوس به علت موقعیت تاریخی خود و آب و هوای مطبوعش از روستاهای گردشگری و ییلاقی مازندران محسوب میشود.این روستا جزو روستاهای برتر ایران است و از اهداف گردشگری كشور محسوب میشود. محلههای كندلوس شامل درزیكلا، ملاكلا، جورسری، جیرسری، بنیمسری و سری دله است.كندلوس در فاصله ۷۵ كیلومتری نوشهر، ۱۵ كیلومتری پول (مركز كجور) و ۵ كیلومتری روستای ییلاقی لرگان قرار دارد. این روستا در محدودهای كوهستانی و در یكی از درههای زیبای رشته كوههای البراز استقرار یافته و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۶۵۰ متر است.
این روستا در دهستان زانوس رستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت ان ۱۰۹۲ نفر بودهاست. مردم كندلوس به زبان مازندرانی (تبری) با گویش كجوری صحبت میكنند.
جاذبههای گردشگری
در حال حاضر روستای كندلوس در سطح داخلی و بینالملل در حوزه گردشگری شناخته شدهاست و همه ساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی از اقصی نقاط ایران و جهان برای بازدید از این روستا و سایر روستاهای كجور به این منطقه سفر میكنند. از جمله مهمترین جاذبههای گردشگری كندلوس میتوان به موارد زیر اشاره كرد:
بافت روستا
روستا كندلوس از دو بافت با ارزش و معمولی تشكیل شده كه ساخت و سازهای جدید و امروزی در بافت باارزش ممنوع است بافت بخش توریستی كندلوس دارای معابری سنگفرش و خانههایی با نمای كاهگل، پنجرههای سنتی و سقف لتی است.
موزه مردمشناسی كندلوس
موزه كندلوس نخستین موزه روستایی جهان است و یكی از غنیترین موزههای مردمشناسی خاورمیانه میباشد. این موزه در دو طبقه و با محوریت آثار بومی و منطقهای ساخته شدهاست و از كتابهای خطی بسیار قدیمی گرفته تا انواع ابزارآلات كهن، اشیای قدیمی و لباسهای محلی را میتوان در آن مشاهده كرد.
مزارع گیاهان دارویی و موزه گیاهان دارویی
كندلوس یكی از مستعدترین مناطق برای پرورش بسیاری از گیاهان دارویی است.در گذشته این گیاهان معمولاً به صورت خودرو میروییدهاند اما از چندسال قبل مردم منطقه به سمت پرورش گیاهان دارویی روی آوردهاند. به همین دلیل مزارع گیاهان دارویی گستردهای در كندلوس و سایر روستاهای اطراف بوجود آمدهاست و در نتیجه مزارع این منطقه با دورنمایی زیبا و با محصولات و فرآوردههای متنوع از جاذبههای گردشگری این روستا محسوب میشود. همچنین كندلوس دارای یك موزه گیاهان دارویی نیز میباشد.این موزه علاوه بر اینكه محلی برای آشنایی گردشگران با گیاهان دارویی است به امر پرورش، تولید و بستهبندی گیاهان دارویی و معطر و نیز تولید اسانسها و روغنهای گیاهی نیز میپردازد و بستری را برای كاشت بالغ بر ۲۵۰ گونه گیاه ژنتیك ارزشمند در ایران را فراهم نمودهاست.
حمام خزینه ای قدیمی
روستا كندلوس یك حمام خزینه ای قدیمی دارد كه به دوره قاجار منصوب است.
آبشار كندلوس
در ۵ كیلومتری روستای كندلوس، آبشاری ۱۰ متری قرار دارد كه توسط جنگل احاطه شدهاست. در این آبشار، آب از فراز دماغه كوه بیرون آمده و به صورت قطرات ریز آب همانند باران به پایین میریزد و منظرهٔ رؤیایی را ایجاد میكند.[۲۱]
سوغات و صنایع دستی
در قدیم بافت قالی، چادر شب، شمد و ساخت صنایع چوبی و ابزارهای فلزی در این منطقه از رونق خاصی برخوردار بودهاست اما امروزه جاجیم، ایزار (پارچه پشمی چارخانه دستباف)، جوراب، دستكش و بلوز پشمی گلدار و نمدمالی از معروفترین صنایع دستی كندلوس بهشمار میروند.

روستای كندوسر
كندوسر،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۳۳ نفر بودهاست.
روستای كندیسكلا
گندیسكلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . كندیس كلا یا همان گُندیسكلا یكی از روستای بسیار زیبا و پر چشمه بكر منطقه كجور و دهستان پَنجك رستاق به حساب می آید.این روستا در ۲۵ كیلومتری آزاد راه تهران شمال واقع شده است.گندیسكلا از شمال به لشكنار از جنوب به حیرت و ازشرق به عالیدره از غرب به جنگل های البرز زرشك دره، اِمزل و مناطق كاج و لیفاك ختم میشود.
این روستا دارای چشمه آب های فراوانی است كه از برجسته ترین آن میتوان به چشمه ی گَرو اشاره نمود كه خواص درمانی پوستی را به اثبات رسانیده است به طوری كه از گذشته تا كنون اهالی روستا های اطراف برای درمان از آن بهره جسته اند.
این روستا دارای مناطق مختلفی است كه عبارتند از: جورسِره خِناپِشت ماتِك لاشومكَش گورِس كلا مِرس كلا
او بِنَك پِی آسیو خَرَنج سِریو گَرو وَرِی جُمالو چهاركَل لَنگوشته رزان كربن دره ، كاج لیفاك سیال دره تَل او دره و…
این روستا دارای یك مدرسه آموزش ابتدایی است كه در گذشته توانسته كودكان زیادی را آموزش و تعلیم داده و به جامعه تحویل دهد اما اكنون به دلیل عدم امكانات عالی در فصول سرد زمستان همچون روستاهای همجوار به مكانی خالی از دانش آموز تبدیل گشته است.
مردمان این روستا بسیار خونگرم ، مهربان و مهمان نواز هستند و همانند اغلب مردمان طبری به كشاورزی و دامپروری مشغول هستند.از لحاظ ظاهری مردمان این روستا اغلب مو و چشمانی روشن دارند.ساكنین روستا در زمستان انگشت شمارند و بیشتر جمعیت در تعطیلات تابستان به این روستای دیدنی سفر میكنند كه البته بدلیل نزدیك بودن به شهر آخر هفته های نسبتاً پرجمعیتی را تجربه میكند.كه اغلب پسوند كندسكلائی دارند.این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۲ نفر بودهاست.
روستای كنگر
گنگر، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۴ نفر بودهاست.
روستای كنیس
كینس، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۳۱ نفر بودهاست.
روستای كوركورسر علیا
كوركورسرعلیا،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۹۰ نفر بودهاست.
روستای كوهپر سفلی
كوهپر، دهكده ای است خوش آب و هوا و كوهستانی از توابع بخش كجور شهرستان نوشهر در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۷۷ نفر بودهاست.
روستای كوهپر علیا
كوهپرعلیا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۰۰ نفر بودهاست.
روستای كهنهده
كهنه ده، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۷ نفر بودهاست.
روستای كهنهسرا
كهنهسرا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار داشته و براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۹۱۲ نفر بودهاست.مردم این روستا به زبان طبری با گویش كجوری صحبت میكنند.
روستای كیكوه
كی كوه، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۲۴ نفر بودهاست.
روستای كیاكلا
كیاكلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۱۴۷ نفر بودهاست.
روستای كینچ
كینچ،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۸۱ نفر بودهاست.مردم این روستا به گویش كجوری زبان مازندرانی سخن میگویند.
روستای گتكش
گتكش، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۷۴ نفر بودهاست.
روستای گیلكلا
گیلكلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۵ نفر بودهاست.
روستای لاشك
لاشك روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۸۶ نفر بودهاست.مردم این روستا به گویش كجوری زبان طبری سخن میگویند.
روستای لتینگان
لتینگان، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۵۰۸ نفر بودهاست. مردم لتینگان به زبان طبری با گویش كجوری سخن میگویند.
روستای لرگان
لرگان، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . روستای لرگان از جمله مناطق ییلاقی شهرستان نوشهر میباشد كه به دلیل آب و هوای مناسب و طبیعت زیبا تابستانها توسط اهالی نوشهر و سایر مناطق اطراف به عنوان ییلاق مورد استفاده قرار میگیرد.علاوه بر این، لرگان به علت طبیعت بكر و قدمت تاریخی خود جزو جاذبههای گردشگری استان مازندران محسوب میشود.لرگان دارای طبیعتی سرسبز و كوهستانی میباشد.
لرگان در ۶۵ كیلومتری شهر نوشهر، ده كیلومتری پول (مركز بخش كجور) و ۵ كیلومتری كندلوس واقع شدهاست.برای رسیدن به لرگان باید از جاده كرج-چالوس، بعد از مرزن آباد و از طریق دوراهی «دوآب» به سمت كجور حركت كرد و سپس از آستانكرود از طریق جاده آستانكرود-لرگان به سوی این روستا رفت. برای رسیدن به لرگان از ابتدای جاده چالوس باید تقریباً در حدود ۳۷ كیلومتر را طی نمود. كلیه این مسیر آسفالته میباشد. مسیر چالوس- لرگان از بین كوهها و درههای سرسبز میگذرد و پس از گردنه سی تك، لرگان در گوشه ای از دشت وسیع و در كناره كوهستان قابل مشاهده است.
روستای لرگان از شمال، مشرق و جنوب شرقی به كوههای بلند و جنگلهای انبوه و سرسبز محدود میشود. از طرف جنوب به دشت زراعی لرگون خمن منتهی شده و به وسیله رودخانه از روستاهای كینج، كیاكلا، خوشل و اتاقسرا جدا میشود. از سمت غرب نیز روستای لرگان به علیخان پل متصل میشود.این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۱۵ نفر (۷۳خانوار) بودهاست.[۹]
جنگل لرگان
لرگان دارای پوشش گیاهی متنوعی می باشد.درختان گردو لرگ یكی از اصلیترین گیاهان این منطقه میباشند كه نام این روستا زیبا نیز از همین درختان گرفته شدهاست. درختان عناب ،زرشك وحشی و فندق نیز از جمله سایر گیاهان این منطقه میباشند. همچنین در فصل بهار و تابستان پوشش گیاهی متنوع علفی، بوته ای و درختچه ای این منطقه ظاهر منحصر به فردی به این روستا میبخشد. از جمله این گیاهان علفی و بوته ای و درختچه ای میتوان به گل گاوزبان، بابا آدم، پلم، ازگیل، زالزالك (سرخ ولیك)، باریجه، بارهنگ، داروش، گل ختمی و اكلیل كوهی میتوان اشاره كرد. كوههای مجاور این منطقه بنامهای سی تك، توپشته، سیوكر، مین سره و سی سرك است و رودهای اطراف لرگان یكی از كوههای تنگه زانوس و دیگری از كوههای نیج كوه انشعاب میگیرد. رودخانه لرگان دارای ماهیهای قزل آلای فراونی است.
اماكن دیدنی و جاذبههای گردشگری
لرگان دارای پدیدههای خاص طبیعی و قدمت تاریخی است و همین امر آن را از دیگر روستاهای منطقه متمایز مینماید. لرگان به علت قرار گرفتن در منطقه كوهستانی و وجود دو چشمه آب در وسط روستا و چشمههای كوچك دیگر در اطراف آن و از طرفی آب هوای خنك وطبیعت سرسبز دارای جاذبههای گردشگری متعددی است. همین موارد موجب شده است كه گردشگران زیادی به منظور بهره گیری از هوای پاك و طبیعت بكر و جاذبه های گردشگری لرگان همه ساله به ویژه در تابستان به این روستا مراجعه كنند. در ادامه به به چند مورد از این جاذبه ها اشاره خواهد شد:
حسن چشمه
چشمه ای زلال در حدفاصل لرگان تا خوشل میباشد.
لارو
چشمه ای است كه در گذشته به صورت مكان مقدسی برای افراد بومی بهشمار میرفت و بومیان به درخت مجاور این چشمه با پارچه دخیل میبستند. این چشمه در ابتدای زمینهای كشاورزی لرگان و در ابتدای جنگل واقع شدهاست و به علت وجود املاح و گوگرد در برخی از منابع دارای خواص درمانی شناخته شدهاست.
درخت چنار كهن
درختی بود بسیار كهن و تنومند، عمر این درخت به صدها سال میرسیده و توسط باد و طوفان شكسته شده.
مین سره و كنف چال
دومكان بسیار سر سبز و با طبیعت فوقالعاده در دل جنگل كه در تابستان بومیان با كوه پیمایی در این مكان اتراق میكنند.
چمن
مكانی بسیار زیبا و دلپذیر كه رودخانه از كنار آن میگذرد و در فصل بهار و تابستان توسط بومیان و گردشگران مورد استفاده قرار میگیرد.
معماری در لرگان قدیم
منازل در لرگان قدیم كله چو نام داشت و به علت سهولت دسترسی به چوب جنگلی تماماً از تیرها و تیركهای اصلاح شده ساخته میشد. شكاف حدفاصل تیرهای چوبی نیز با كاه گل انباشته میشد. سقف خانهها نیز تماماً از تختههای كوچك و بزرگ كه به آن لت میگفتند پوشانده میشد. اگرچه امروزه دیگر این خانهها ساخته نمیشود و اكثر ساكنین ترجیح به ساخت خانهها و ویلاهای مدرن دارند ولی هنوز نیز میتوان در گوشه كنار این روستا این خانههای سنتی و زیبا را دید و این امر موجب افزایش گردشگران این روستا شدهاست.
سوغات و صنایع دستی
در لرگان معرق و منبت كاری با چوب رواج دارد. همچنین جاجیم بافی و قالی بافی نیز جزو صنایع دستی این روستا محسوب میشود. همچنین نوعی نان محلی به نام قرصك نیز از سوغات لرگان میباشد.

روستای لشكنار
لشكنار،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۰۳ نفر بودهاست.
روستای لعل تازهآباد
لعل تازه آباد، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۶ نفر بودهاست.
روستای للهبیجار
لله بیجار،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن زیر سه خانوار بودهاست.
روستای لیگوش
لیگوش، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . لیكوش یا لیگوش در واقع بعنوان پل ارتباطی بین روستاهای دیگر از جمله سریوده انگیل خاچك هزارخال صالحان ورازان شاناجر می باشد.این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۰ نفر بودهاست.
روستای مارگیرده
مارگیرده،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۴۷ نفر بودهاست.
روستای مزگاه
مزگا (مزگاه)، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مركز آمار ایران كه در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۱۱۰۸ نفر بودهاست.
نام قدیمی این روستا به احترام مالك بزرگ منطقه “نظام خان اسلامی” به “نظام آباد” معروف شد ؛این روستا در حدود سال ۱۳۲۰ از مهاجران گیلانی (مهاجرانی از شرق گیلان: لنگرود ؛ رودسر ؛ املش؛ رحیم آباد) شكل گرفت و ساكنان اولیه آن كمتر از ۵ خانوار بودند و در بدو این روستا سرزمینی بكر و پر از درختان و بوتههای انبوه تمشك و پر از درختان بلوط یا مازو و در گویش محلی “مازی” بود كه بعدها معروف به “مازی گاه” و به مرور “مزگا” نامیده شد؛ اما هماكنون با تغییر بی رویه و دست بردن در اكوسیستم این روستا اثری از درخت مازی یا مازو در این مكان دیده نمی شود! ساكنان اولیه در گذر زمان به شكل دادن روستا پرداختند و عمده كار روستاییان كشت برنج بود ؛ لیكن به مرور زمان به جهت شرایط فوق العاده زیبای این منطقه و فاصله بسیار نزدیك كوه و دریا و جنگل و داشتن چندین موقعیت گردشگری در كنارهم ؛بهطور تدریجی به منطقه توریستی تبدیل شد بطوریكه مورد توجه پادشاه وقت (پهلوی دوم) و سران و رواسا حكومت وی قرار گرفت منجمله ویلاهای پیشین آقای هویدا (از نخست وزیران دوران پهلوی) و آقای وهاب زاده (رئیس پیشین شركت «بامو ؛ هژبری ؛همدانیان سرمایه داران وقت » در این روستا واقع شدهاست.این ویلاها پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفت و بعضا در مزایدهها واگذار به اشخاص غیر دولتی گردید همچنین ویلای فردین هنرپیشه فقید سینما در این روستا میباشد .
با ورود شخصیتهای دولتی از عمران آبادانیهای انجام شده ساخت استادیوم زمین چمن ؛ مجتمع آموزشی و فرهنگی دبستان راهنمایی دبیرستان و بهترین مركز آموزش تربیت معلم؛ بهسازی كانال آبراه رودخانه مزگا انجام شد.
روستای ملاكلا
ملاكلا،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۱۲ نفر بودهاست
روستای ملكار
ملكار، روستایی است از توابع بخش مركزی شهرستان نوشهر در استان مازندران واقع شده است .این روستا در دهستان بلده كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۲۲۳ نفر بودهاست.
روستای منجیر
منجیر، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۴۷۵ نفر بودهاست.
روستای منوچهركلا
منوچهركلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . از آثار تاریخی این روستا میتوان به امامزاده خالد كیاسلطان اشاره كرد.این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۸۴ نفر بودهاست.
روستای موسیآباد
موسیآباد روستایی در دهستان خیرودكنار بخش مركزی شهرستان نوشهر استان مازندران واقع شده است .بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسكن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۸۱۷ نفر بودهاست.
روستای مونج
مونج، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۸ نفر بودهاست.
روستای میانك
میانك، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۱۲۹ نفر بودهاست.
روستای میركلا
میركلا، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۱۴ نفر بودهاست.

روستای نارنجبن
نارنج بن،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۰۶۱ نفر بودهاست.
روستای ناصرآباد
ناصرآباد، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۰۲ نفر بودهاست.
روستای نپر
نپر، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۰ نفر بودهاست.
روستای نجارده
روستای نجارده روستایی از توابع شهرستان نوشهر و دهستان خیرودكنار است كه زیر نظر اداره كل منابع طبیعی نوشهر و اداره منابع طبیعی رویان است.گفته میشود به علت اینكه اولین ساكنان آن نجار بودند نام نجارده برای این روستا انتخاب شدهاست.
فاصله روستا از مركز منطقه ۱۰ كیلومتر میباشد كه به وسیلهٔ راه آسفالته به یكدیگر متصل شدهاند. روستایی جلگهای است كه در دشت واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریا ۳۵ متر میباشد. از شمال به دریای خزر و از جنوب به جنگل دانشكده منابع طبیعی دانشگاه تهران محدود میشود و در حاشیة آن رودخانة خیرود قرار دارد. این روستا مجاور طرح است و از نظر آرایش آبادی به صورت مجتمع است. جنگل مجاور روستا طی سالیان دراز دخالت انسان تخریب شده ولی امروزه به دلیل حفاظت و جنگلكاری دانشكده وضعیت بهتری پیدا كرده و از نوع جنگل درجه ۲ محسوب میشود.
كل عرصة روستا ۱۴۰ هكتار است كه ۵۰ هكتار آن زمین مسكونی است. در مورد عرصة كتولچر نیز دو نظر وجود دارد: نظر اول اینكه سامان بنجهبن نهر دانشكده به سمت بالاست، در این شرایط روستا كتولچر ندارد. نظر دوم این است كه بالای قله مرز بنجهبن و روستا است، طبق این عقیده یال پائین قله، كتولچر روستا است. این روستا ۶۰ هكتار زمین زیر كشت دارد كه به صورت آبی است و كشت دیم ندارد. همچنین زمین آیش و زمین رهاشده نیز در این روستا وجود ندارد. ۱۵ هكتار مساحت باغ میوة روستا است در ضمن صنوبركاری نداریم. سطح جنگلهای مخروبة روستا كم است و عمدتاً در دامنههای رو به شمال و كتولچر است.
آب آشامیدنی روستای نجارده از طریق لولهكشی و آب كشاورزی آن از طریق كانالی كه از رودخانه خیرود كشیده شده تأمین میگردد. این روستا چشمه ندارد و تنها منابع طبیعی آن آب رودخانه خیرود است.
در ابتدای تشكیل روستا، تنها ۵ خانوار وجود داشت. امروزه این روستا ۱۸۰ خانوار دارد كه ۱۲۰ خانوار بهطور دائم و ۶۰ خانوار هم موقت زندگی میكنند (خانوارهای ویلانشین). جمعیت این روستا حدود ۹۰۰ نفر است كه ۹۸٪ افراد باسواد هستند و تنها تعداد كمی از افراد پیر سواد ندارند. طی ۵ سال گذشته ۳-۲ خانوار از روستا خارج شدهاند كه علت آن یافتن شغل در شهرهای دیگر بودهاست. چند خانوار هم به روستا مهاجرت كردهاند كه علت آن اشتغالزایی دانشكده در این روستا بودهاست.
اكثریت مردم روستا كشاورز هستند و تنها ۵ خانوار دارای دام هستند كه دامدار متحركند. حدود ۲۵ تا ۳۰ خانوار هم سایر مشاغل از قبیل معلمی، نانوایی، آهنگری، كار در جنگل دانشكده و … دارند. حدود ۸۰٪ مردم بدون دام هستند و اكثریت مردم زمین دارند، تنها درصد خیلی كمی از مردم بدون زمین هستند.
تعداد دامهای نجارده به این صورت است: ۲۰۰ رأس گاو بومی متحرك، ۱۵۰ رأس گاو دورگ متحرك، ۳۵ رأس گاو بومی كتول و ۳۰ رأس گوسفند نیمه متحرك. یكی از نكات جالبی كه در این روستا مشاهده میشود این است كه با وجود اینكه نام این روستا نجاردهاست و شغل ساكنین اولیة آن نجاری بودهاست امروزه حتی یك نجاری هم در این روستا دیده نمیشود و تمامی مردم آن شغل پدران خود را كنار گذاشته و به كشاورزی روی آوردهاند. نوع سوخت این روستا ۱۰۰٪ گاز است و تنها در برخی اعیاد از چوب برای روشن كردن آتش استفاده میكنند. همچنین گاهی برخی از منازل مسكونی از نفت همراه گاز استفاده میكنند. یكی از مشكلات عمدهٔ اهالی روستا نداشتن دبیرستان است. همچنین در سطح این روستا واحد صنعتی وجود ندارد و همانطور كه اشاره شد اقتصاد وابسته به كشاورزی میباشد.
روستای نوده
نوده،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۴۵ نفر بودهاست.
روستای نیتل
نیتل، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۳ نفر بودهاست.
روستای نیچكوه
نیچكوه، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . نمد مالی یكی از معروفترین صنایع این روستا میباشد. چندین كارگاه نمد مالی نیز در این روستا وجود دارد. از دیگر صنایع این روستا بافت جورابهای پشمی، چادر شب، جاجیم و پالاندوزی میباشدروستای نیچكوه در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۵۵۳ نفر بودهاست.

روستای نیرس
نیرس، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۴۰۰ نفر بودهاست.
روستای نیرنگ
نیرنگ، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان خیرودكنار قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۹۱۲ نفر بودهاست.
روستای نیمور
نیمور، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۱۲ نفر بودهاست.البته این جمعیت مربوط به فصل زمستان میباشد چون این روستا یك روستای ییلاقی به حساب می آید و در تابستان جمعیت آن به حدود ۱۰۰۰ نفر میرسد.مردم نیمور به زبان مازندرانی با گویش كجوری سخن میگویند.

روستای وازیوار
وازیوار،روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۸۵ نفر بودهاست.
روستای واشكن
واشكن، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۴ نفر (۷ خانوار) بودهاست.
روستای ونوش
ونوش، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۶۶۹ نفر بودهاست.
این روستا در فاصله ۷ كیلومتری غرب شهر رویان قراردارد و در جاده كمربندی كه به سمت رویان میرود قرارداد. فاصله این روستا تا ساحل خزر كمتر از یك كیلومتر میباشد.
روستای ویسر
ویسر، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان زانوسرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۴۲ نفر بودهاست.
روستای ویلاشهر
ویلاشهر، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش مركزی كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان كالج قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن زیر سه خانوار بودهاست.
روستای هزارخال
هزارخال، روستایی است از روستاهای نوشهر از توابع بخش كجور كه در استان مازندران واقع شده است . این روستا در دهستان توابع كجور قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۹۹ نفر بودهاست.
روستای هزارسم
هزارسم، روستایی است از توابع بخش كجور شهرستان نوشهر در استان مازندران می باشد. حدود ۳ كیلومتر بعد از روستای دشت نظیر واقع شده است .درآمد مردم این روستا دامداری و كشاورزی است و اكثراً در این روستا خونهها به صورت خونه باغ هست و بیشتر باغ گیلاس دارد كه میوههایی چون گردو هلو سیب گلابی آلوزرد به و… هم در كنارش وجود دارد این روستا حدود ۲۰ كیلومتر با شهر پول(مركز بخش كجور) و ۴۰ كیلومتر با شهر چالوس و ۴۸ كیلومتر با شهر نوشهر فاصله دارد.این روستا در دهستان پنجكرستاق قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ ، جمعیت آن ۳۷ نفر بودهاست.
روستای هلستان
هَلِستان، منطقهای است از توابع بخش مركزی، دهستان خیرودكنار شهرستان نوشهر در استان مازندران واقع شده است . نام این مكان از (هَلی=Hali) به معنای آلوچه (گوجه سبز) آمده است.این منطقه در منطقه ۱۲ شهرداری نوشهر قرار دارد و براساس سرشماری مركز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۵۱۲ نفر بودهاست.