رشته تراش سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی یا به اختصار گوهر تراشی یكی از هنرها و صنایع قدیمی در جای جای كشورمان است كه در سالهای اخیر با استقبال مردم از این هنر روبه رو شده ایم.اخیرا با توجه به روی آوردن مردم به استفاده از سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی به عنوان زیورآلات و تزئینی و هم جنبه درمانی و نیز رویكرد ایجاد اشتغال، این هنر بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
تراش سنگهای قیمتی شغلی پردرآمد و آسان كه مغفول مانده است
علی قربانی جواهرساز جوان ارومیه ای در گفت و گو با ایسنا با بیان اینكه ترش سنگ های قیمتی شغلی پردرآمد و در آسان است كه مورد غفلت قرار گرفته است، اظهار كرد: طی تفاهم نامه ای كه با اداره كل فنی و حرفه ای آذربایجان غربی منعقد كرده ایم، این آمادگی را داریم كه كارگاه آموزشی تراش سنگ های قیمتی را در استان برای علاقه مندان دائر كنیم، چرا كه شغلی پردرآمد و از طرف دیگر آسان است.
وی مدت زمان این دوره آموزشی را بین ۱۰ تا ۱۵ روز و در مجموع ۱۲۰ ساعت عنوان كرد و ادامه داد: ۱۰۰ ساعت به آموزش تراش سنگ و ۲۰ ساعت نیز به نحوه برندسازی، تبلیغ، كارآفرینی و بازاریابی اختصاص مییابد.
این هنرمند اضافه كرد: بعد از پایان این دوره آموزشی، افرادی كه علاقه مند برای تداوم همكاری با مجموعه ما هستند در یك آزمون شركت می كنند در صورت دریافت امتیاز كافی میتوانند، فعالیتشان را آغاز كنند و صاحب درآمدی خوب و روبه افزایش شوند.
وی سود خالص این كسب و كار را به صورت میانگین بین ۶ تا ۸ میلیون تومان عنوان كرد و بیان داشت: سرمایه موردنیاز برای فعالیت در این عرصه ۱۰ میلیون تومان است، كه با هزینه آموزش در مجموع ۱۲ تومان برآورد میشود.
قربانی با بیان اینكه مواد اولیه و سنگ موردنیاز را در اختیار افراد قرار میدهیم، از طرف دیگر آموزشهای لازم به آنها ارائه میشود تا در مواقعی كه به دامان طبیعت رفتهاند بتوانند سنگ های قیمتی و قابل استفاده را تشخیص دهند، اظهار كرد: از ۱۸۸ نوع عقیق ۷۰ درصد آن در استان ما وجود دارد، كه حتی مجاور سد شهرچایی مملوء از این سنگها است، ولی از تولیدی ما نیز میتوانند تهیه كنند.
این جواهرساز با بیان اینكه علاقه مندان بدون در نظر گرفتن محدودیت سنی و جنسیت و بدون هیچ گونه پیش نیازی میتوانند در این دوره آموزشی شركت كنند، بیان كرد: این هنر آلودگی محیطی ندارد، ولی با توجه به استفاده یك دستگاه دینام رومیزی، احتمال آلودگی صوتی وجود دارد، اما برای آن یك میز تهیه كردهایم، كه صدا را به حداقل میرساند.
این كارآفرین با اشاره به اینكه فضای فیزیكی نیم متر تا یك مترمربع برای فعالیت در این زمینه كافی است، اضافه كرد: بنابراین فضای فیزیكی گستردهای نیز موردنیاز نیست.
وی با بیان اینكه از سال گذشته تاكنون ۴۵ نفر زن سرپرست خانوار در این دورههای آموزشی شركت كردهاند، بیان كرد: جا دارد كه برای ارتقای این جمعیت اهتمام شود، به ویژه اینكه در استان ما ظرفیت كافی وجود دارد.

فرآوری سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی در كشور كم رونق است
پریسا عابدپور، معاون امور معادن وصنایع معدنی سازمان صنعت، معدن وتجارت استان در گفت و گو با ایسنا، گفت: در حال حاضر ۵۰۳ معدن دارای پروانه بهره برداری معتبر با ذخیره قطعی بیش از ۱۱۳۸ میلیون تن و حجم سرمایه گذاری بیش از ۴۷۴۵ میلیارد ریال وجود دارد.
وی با بیان اینكه معادن فوق زمینه اشتغال مستقیم را برای ۵۱۷۹ نفر فراهم كردهاند، اضافه كرد: یك كارگروه برای مدیریت بازار و فعالیت های مرتبط با سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی تشكیل داده ایم كه امیدوار هستیم منشاء تحولات بسیاری باشد، به ویژه اینكه در تركیه برای این عرصه بازار خوبی وجود دارد.
این مسئول خاطرنشان كرد: واردات سنگ های تراش خورده از كشورهای دیگر از دلایل كم رونق شدن فرآوری سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی در كشور است.
ضرورت برگزاری نمایشگاه تراش سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در استان
جلیل جباری، مدیركل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی در در جلسه كارگروه سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی، اظهار كرد: برای نشان دادن ظرفیتهای استان در حوزه تراش سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی نیاز است، نمایشگاه تخصصی منطقهای این نوع تولیدات در استان برگزار شود.
وی ادامه داد: آذربایجان غربی به دلیل برخورداری از معادن سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی ظرفیت بالایی برای فرآوری این نوع سنگها دارد.
مدیركل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی افزود: این ادارهكل در حیطه وظایف خود سعی كرده است با راهاندازی كارگاه تراش سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در خوی و ارومیه از ظرفیتهای استان برای فرآوری این نوع سنگها در حوزه صنایعدستی بهرهبرداری كند.
وی ادامه داد: همچنین تفاهمنامههایی با ادارهكل فنی و حرفهای استان و دانشگاه ارومیه با هدف استفاده از استادكاران برای آموزش جوانان در رشته تراش سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی امضا شده است.
جباری تصریح كرد: امسال ۱۰۰ نفر در كارگاههای آموزشی صنایعدستی برگزار شده توسط ادارهكل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان شركت كردهاند همچنین امسال ۱۴ پروانه حجاری و فیروزهكوبی در استان صادر شده است.
وی گفت: این ادارهكل آمادگی دارد در راستای حمایت از صنعتگران این رشته و فعالان صنایعدستی فضا و مكان مورد نیاز برای فروش تولیدات و آثار سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی را تامین كند.
به گزارش ایسنا؛ آذربایجان غربی دارای طبیعت بكر و دست نخورده ای است به طوری كه از جمله آن میتوان به ذخایر معدنی شامل سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی اشاره كرد و زیبایی و تنوع رنگ از مهمترین برجستگی آنهاست.بنابراین می توان در این عرصه به سهولت اشتغال زایی كرد، البته به شرط اینكه اراده كافی در این ارتباط بین مسئولان وجود داشته باشد و افراد علاقه مند نیز برای آموزش اهتمام كنند.