روستای بردوك، روستایی است كه در بخش صومای برادوست و در شهرستان ارومیه استان آذربایجان غربی واقع شده است .جمعیت این روستا بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۳۶۸ نفر (۶۴ خانوار) بودهاست.مجموعه آثار تاریخی موجود در روستای بردوك از توابع دهستان صومای برادوست ارومیه یكی از آثار فاخر و ارزشمند تاریخی استان آذربایجان غربی كه نشان دهنده شكوه هنر و معماری كوهستانی دوران صفویه در ایران است كه در سال ۱۰۷۸ ه. ق توسط “تقی سلطان بن نظر بیگ بن غازی” احداث گردیده است.
قلعه بردوك در داخل تنگه صعبالعبور و دور افتاده حسنی در حدود ۶ كیلومتری روستای مرزی و كوهستانی بردوك از توابع دهستان صومای برادوست ارومیه در ارتفاعات مرزی ایران با تركیه بر بلندای كوه بنا شده است،منظره قلعه در بالای ارتفاعات چنان حالت رویایی و فریبندهای دارد كه هنوز پس از قرنها چشم را خیره میكند و منظره زیبا و بدیع این قلعه در این مكان دورافتاده و تنگه مخوف كه كمتر كسی از اهالی محلی موفق به دیدن آن شدهاند عظمت و قدرت شاهان صفوی را برای ارعاب دشمنان آن زمان به رخ میكشد.
این قلعه مستحكم در دوران اقتدار حكومت صفویه ساخته شده است و با تأمین همه شرط های دیده بانی بهعنوان یك دژ ممتاز مسلط به معابر وصولی و خروجی به دشتهای اطراف اشراف كامل دارد و بیانگر اهمیت و ارزش این منطقه در دوره صفویه است.

مجموعه آثار قلعه بردوك در ۳ بخش بقایای یك مسجد و یك مقبره و چند بنای منفرد، بنای قلعه و حصار تدافعی با دیوار میانی و آب انبار و ساختمان ۳ طبقه در جبهه مركزی و برج دیده بانی قلعه است كه بهصورت كلی شیوه خاص و عالی هنر معماری عصر صفویه در بناهای این مجموعه و همچنین دژ مستحكم آن به وضوح دیده میشود و مسجد مجموعه به نام «قلعه میر» از سنگهای حجاری شده با ملاط ساروج و به شكل جالب و زیبایی ساخته شده است و در این مكان دورافتاده روحانیت آمیخته به احترامی در بیننده ایجاد میشود.
هماهنگی سنگهای حجاری شده سیاه و سفید منظره بدیعی به این جایگاه داده است، همچنین كتیبهای مستطیل شكل از سنگهای مرمر شفاف با ابیات فارسی و آیات قرآنی در این بنا وجود دارد و آن چنان كه از كتیبه بر میآید بنای مسجد پس از تكمیل قلعه ساخته شده است.
حدود ۲۷متر پایینتر از مسجد سنگی بنای دیگری وجود دارد كه دسترسی به آن با یك رشته پله است. این بنا دارای طاق گنبدی شكل است و گنبد بسیار زیبایی را بر فراز آن ایجاد كرده كه با گذشت سالهای بسیار هنوز هم باقی است و در داخل این بنا نیز یك محراب سنگی در سمت قبله نمایان و از سنگهای سیاه ساخته شده است.

قلعه عظیم روبه روی مسجد در ارتفاعات میانی كوهستانی واقع شده و برای دستیابی به قلعه باید از تنها ورودی قلعه صعود كرد كه شیب تند و خطرناكی دارد. در بخش مركزی قلعه بقایایی از چند بنا دیده میشود كه فقط یكی از آنها سالم است كه بهعنوان آب انبار قلعه استفاده میشده و راههای انتقال آب با تنبوشههای سفالی در بخشهای شمالی دژ همچنان وجود دارد.
دروازه ورودی كه به شكل چهارگوش طراحی و اجرا شده، در فرورفتگی جبهه میانی ساختمان تعبیه شده است. بنای دروازه ساده و با مصالحی از سنگ های لاشه، ملاط و احتمالا شن و ماسه ساخته شده است. معبر ورودی تنگ و تا مقابل دروازه مربوط به بخش ثانوی با شیب كم در صخره ایجاد شده است. مصالح دروازه اصلی از سنگ های آهكی تراشیده شده است. تزئینات جبهه ای آن با استفاده از سنگ های تراشیده شده از نوع آتشفشانی صورت گرفته است. یك كتیبه در دو سنگ مرمر كوچك همجوار بالای ورودی و زیر قوس دروازه دیده می شود.
در بخش مركزی قلعه بقایای چند ابنیه وجود دارد كه یك واحد آن فعلا سالم مانده است. طرح این واحد چهارگوش است و مصالح آن از سنگ های كوچك ملاط شن و آهك است. طاق سنگی به صورت لنگه زده شده و روزنه میانی آن كوچك و مربع شكل است. غیر از اندود ضخیم كه احتمالا آهك به عنوان پوشش دیوارهای داخلی مورد استفاده قرار گرفته است، تزئین دیگری ندارد.
علاوه بر این بناها در جبهه شمالی قلعه بنای عظیمی بر بلندترین قله كوهستان باقی است كه بهعنوان برج دیدهبانی قلعه از آن استفاده میشده است كه وقتی بر بالای قله و برج قرار گیرند كل دشت صومای برادوست در سمت شرق، كل تنگه مخوف بردوك و همچنین دشت تركیه در غرب در دید منظر برج قرار میگیرد.
این مجموعه تاریخی قابلیت تبدیل شدن به یك مجموعه تاریخی و گردشگری را دارد و می تواند هرساله به ویژه در ایام تابستان و تعطیلات نوروزی پذیرای خیل عظیمی از گردشگران باشد.
